Koronawirus
-
25.08.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 17.08-23.08.2020
Pandemia COVID-19 w nieproporcjonalnie dużym stopniu dotknęła osoby starsze, zwłaszcza te żyjące w placówkach DPS. Niektóre kraje wskazują, że ponad 40% zgonów związanych z pandemią COVID-19 miało miejsce w DPS-ach.
-
21.08.2020
Przemysł mięsny pod ostrzałem, a popyt na produkty roślinne gwałtownie rośnie
Do 2030 r. roślinne zamienniki mięsa i mięso hodowlane będą stanowić 30% światowego rynku mięsnego. Producenci mięsa i inne firmy z branży spożywczej, które nie zmienią się i nie wejdą na rynek białka alternatywnego, skończą jak firma Kodak, która nie wykorzystała możliwości oferowanych przez aparat cyfrowy: prędzej czy później, znikną z rynku.
-
21.08.2020
Zdrowiej, bardziej roślinnie i w domu – tak jedli Polacy w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa
Czas izolacji społecznej był dla nas wyjątkowy pod wieloma względami. Spędzając więcej czasu w domu, przeorganizowywaliśmy swoje dotychczasowe życie. Zmiany dotyczyły także naszego jedzenia – na kuchennych półkach gromadziliśmy produkty, coraz częściej przygotowując posiłki we własnym domu. Jak zmieniły się w tym czasie wybory żywieniowe Polaków? Czy po okresie izolacji planujemy je utrzymać? Właśnie to postanowiła sprawdzić firma Upfield w swoim badaniu poświęconym nawykom żywieniowym Polaków podczas epidemii koronawirusa.
-
20.08.2020
GfK Polonia: pandemia zmienia obraz konsumenta
W obliczu pandemii GfK Polonia sprawdziła, czy i w jakim stopniu ostatnie miesiące wpłynęły na kluczowe wartości i trendy konsumenckie. Jak wykazał raport „TrendKey w Koronie” dotychczasowe zachowania i przyzwyczajenia konsumentów zmieniają się szybciej niż moglibyśmy się tego spodziewać.
-
18.08.2020
Sposoby łagodzenia wpływu COVID-19 na systemy żywnościowe – zalecenia IFPRI
Międzynarodowy Instytut Badań nad Polityką Żywnościową opublikował raport podkreślający wpływ Covid-19 na systemy żywnościowe, gospodarkę światową, ubóstwo, zdrowie i handel, a także przedstawił zalecenia dla rządów, aby spróbowały temu przeciwdziałać.
-
14.08.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 7.08-13.08.2020
Opracowanie szczepionki przeciwko COVID-19 jest jednym z najpilniejszych wyzwań naszych czasów.
-
07.08.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 31.07-06.08.2020
Amerykańskie Biuro Regionalne WHO wydało ostrzeżenie przed używaniem chloru jako produktu leczniczego przeciw COVID-19. WHO zaleca, aby ludzie unikali spożywania produktów zawierających dwutlenek chloru lub substancje pokrewne (podchloryn sodu, wybielacz itp.) oraz żeby wszelkie przypadki wprowadzania takich produktów do obrotu do celów terapeutycznych zgłaszać władzom.
-
07.08.2020
COVID-19 a współpraca Polska - Chiny
W dniu 31 lipca 2020 r. z inicjatywy strony chińskiej odbyła się wideokonferencja z przedstawicielami Głównego Urzędu Celnego ChRL, podczas której strony polska i chińska przedstawiły działania podejmowane w zakresie wprowadzenia podwyższonego reżimu sanitarnego oraz kontroli statusu epidemiologicznego w zakładach produkcyjnych zatwierdzonych do eksportu na rynek chiński.
-
06.08.2020
Bezpieczeństwo żywności a wirusy przenoszone przez żywność
Pandemia wpłynęła na sposób sprzedaży żywności zarówno w sklepach spożywczych, jak i na targowiskach. Chociaż COVID-19 nie jest transmitowany przez żywność lub jej opakowania, to jednak opinia publiczna obawia się o właściwe obchodzenie się z żywnością. Obawy wielu potęguje również spożywanie zwierząt egzotycznych, szczególnie w Azji, a także wykorzystywanie ich w medycynie tradycyjnej.
-
03.08.2020
164 osoby zakażone koronawirusem w jednym z zakładów drobiarskich
W poniedziałek rzecznik prasowy wojewody wielkopolskiego Tomasz Stube poinformował, że 164 osoby zostały zakażone koronawirusem w jednym z zakładów drobiarskich w powiecie ostrzeszowskim.
-
30.07.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 24-30.07.2020
WHO opublikowało listę szczepionek przeciwko COVID-19, nad którymi trwają prace. Na dzień 24 lipca br. 25 szczepionek jest w trakcie oceny klinicznej.
-
24.07.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 17-23.07.2020
Mikronezja jest jednym z nielicznych krajów, w których nie było żadnego zgłoszonego przypadku COVID-19.
-
22.07.2020
2 miliony euro na finansowanie projektów UE w zakresie bezpieczeństwa żywności
Prawie 2 mln EUR przyznano na trzy europejskie projekty dotyczące bezpieczeństwa żywności w czasie pandemii koronawirusa.
-
16.07.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 10-16.07.2020
WHO uaktualniło narzędzia oceny ryzyka dla zgromadzeń masowych, zgromadzeń religijnych oraz masowych spotkań podczas imprez sportowych w celu pomocy władzom i organizatorom w planowaniu imprez podczas obecnej pandemii COVID-19.
-
14.07.2020
COVID-19 a żywność - nowa zakładka na stronie internetowej Komisji Kodeksu Żywnościowego
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, której głównym zadaniem jest ochrona zdrowia i interesów konsumentów oraz zapewnienie uczciwych praktyk w handlu żywnością utworzyła na stronie internetowej nową zakładkę COVID 19.
-
03.07.2020
Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa - 02.07.2020
Dyrektor Generalny WHO dr Tedros podkreślił znaczenie przyjęcia kompleksowego podejścia do reakcji na pandemię – „Nie tylko wykonujcie testy. Nie tylko stosujcie dystans społeczny. Nie tylko śledźcie kontakty. Nie nakazujecie tylko noszenia maseczek. Róbcie te wszystkie rzeczy razem” – zaapelował podczas briefingu medialnego.
-
02.07.2020
Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa - 01.07.2020
WHO opublikowało aktualizację briefu naukowego na temat palenia tytoniu a COVID-19, w którym oceniono dostępne dowody na temat ryzyka zarażenia palaczy wirusem, przebiegu choroby, i zgonów wśród hospitalizowanych pacjentów z COVID-19, którzy palą.
-
30.06.2020
Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa - 29.06.2020
Pandemia koronawirusa osiągnęła pewien sensacyjny punkt orientacyjny: 10 milionów przypadków i prawie 500 000 zgonów z powodu COVID-19 do 29 czerwca br. zostało zgłoszone na całym świecie.
-
29.06.2020
Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa - 28.06.2020
28 czerwca zgłoszono rekordową liczbę nowych przypadków zachorowań w ciągu ostatnich 24 godzin na całym świecie (189 077 przypadków), a kilka krajów zgłosiło największą liczbę nowych przypadków w okresie 24 godzin od początku pandemii.
-
26.06.2020
Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa - 25.06.2020
Przemawiając w dn. 24 czerwca na konferencji prasowej na temat COVID-19, dyrektor generalny WHO zwrócił uwagę na prace prowadzone przez WHO i ONZ, mające na celu zapewnienie globalnych dostaw tlenu niezbędnych do leczenia pacjentów oraz omówił trudne wybory, jakich wszystkie kraje muszą dokonywać zakazując organizowania dużych zgromadzeń.
-
25.06.2020
Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa - 24.06.2020
Mr Bean przyłączył się do wojny z COVID-19! Kreskówka została opracowana przez WHO w partnerstwie z Project Everyone i Tiger Aspect Productions w celu przypomnienia opinii publicznej o konieczności ciągłego podejmowania środków ostrożności zapobiegającym zakażeniu i rozprzestrzenianiu się COVID-19.
Nasi partnerzy