Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Sąd UE oddalił skargę spółki Ardagh Metal Beverage Holdings GmbH & Co. KG na decyzję Urzędu UE ds. Własności intelektualnej, który odmówił zarejestrowania jako chronionego oznaczenia dźwiękowego, dźwięku otwieranej puszki napoju.
Każde przedsiębiorstwo otrzyma finansowanie w postaci połączenia subwencji i inwestycji kapitałowych w wysokości do 17 mln euro w celu opracowania i zwiększenia skali swoich innowacji przełomowych w dziedzinie opieki zdrowotnej, technologii cyfrowych, energii, biotechnologii, przestrzeni kosmicznej i innych.
Wymagająca charakterystyka produktów mięsnych wymusza na branży mięsnej stosowanie opakowań spełniających najwyższe standardy jakościowe. Opakowania muszą więc zapewniać nie tylko bezpieczeństwo, ale także być neutralne dla środowiska i wypełniać założenia gospodarki o obiegu zamkniętym. Naprzeciw tym wyzwaniom stają innowacyjne opakowania z tworzyw sztucznych produkowane przez KGL.
Przedstawiono projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania.
W dniach 17-19 września w łódzkiej Atlas Arenie odbyło się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce: Targi natura FOOD & beECO.
Zmiany w zakresie przychodów, znaczący wzrost popytu na określone usługi - pandemia COVID-19 odcisnęła swoje piętno na każdym sektorze gospodarki. Niektóre branże związane z żywnością poniosły dotkliwe straty, jak na przykład branża gastronomiczna, a inne, w tym sektor e-commerce, rozpoczęły nowy rozdział przyspieszonego rozwoju.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie „Nagykunsági birspálinka” z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Vanille de l'île de La Réunion" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej nazwy "Jászsági nyári szarvasgomba" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Chociaż w UE od wielu lat podejmowane są działania mające na celu zwiększenie zrównoważonego wymiaru systemu żywnościowego, nadal rosną szkodliwe dla środowiska skutki wykorzystania zasobów naturalnych, rosnącej produkcji i konsumpcji żywności i wytwarzania odpadów.
Komisja Europejska w ramach „Europejskiego Planem Walki z Rakiem” zaproponowała wprowadzenie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach wszystkich napojów alkoholowych.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację gujańskiego "Demerara Rum" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
Komisja zatwierdziła rejestrację "Őrségi tökmagolaj" (CHOG), "Tuzséri alma" (CHNP), "Bayerischer Bärwurz" (CHOG), "Olio di Roma" (CHOG), "Muškat momjanski/Moscato di Momiano" (CHNP) w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.
Komisja zatwierdziła wpisanie win "Willamette Valley" ze Stanów Zjednoczonych do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/882 zezwolono na wprowadzanie na rynek larw chrząszcza mącznika młynarka Tenebrio molitor. Larwy będą mogły być dodawane do produktów białkowych, herbatników, dań na bazie roślin strączkowych oraz produktów na bazie makaronu.
Wiele aspektów dotyczących produkcji żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/670 zezwolono na wprowadzenie na rynek oleju ze Schizochytrium sp. (WZU477) jako nowej żywności.
2 lipca bieżącego roku została opublikowana pozytywna opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w zakresie bezpieczeństwa spożycia szarańczy wędrownej (Locusta migratoria). To kolejny po mączniku młynarku (Tenebrio molitor) owad z pozytywną opinią EFSA.
Już po raz trzeci eksperci NielsenIQ przygotowali niezależny raport o najlepszych innowacjach FMCG wprowadzonych na polski rynek, tym razem analizując nowości wypuszczone w roku pandemicznym.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Balatoni hal" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cerise des coteaux du Ventoux" z Francji jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
Nasi partnerzy