Nowości rynkowe
-
27.01.2022
Nowy pomysł na rynku edukacyjnym związanym z żywnością!
Przemysł spożywczy należy do najbardziej dynamicznie rozwijających się branż gospodarki światowej. Szacuje się, że każdego roku na rynek wprowadzane jest ponad 30 000 nowych produktów spożywczych. Wprowadzanie nowego produktu spożywczego na rynek jest procesem niezwykle skomplikowanym i wymagającym zaangażowania specjalistów z wielu obszarów. Jak pokazują badania, tylko ok. 5-10% nowych produktów znajdzie swoje stałe miejsce na rynku.
-
26.01.2022
Aseptyczne pobieranie próbek w przemyśle mleczarskim
Firma Qualitru oferuje system do aseptycznego pobierania próbek w przemyśle mleczarskim. Dowiedz się więcej jak za darmo przetestować ten system w Twoim zakładzie.
-
18.01.2022
Projekt ustawy o konopiach włóknistych odrzucony
Odrzucono projekt ustawy o konopiach włóknistych, który zakładał m.in. podwyższenie maksymalnego dopuszczalnego poziomu THC, aktualizował definicję konopii włóknistych oraz rozszerzał katalog ich możliwych zastosowań.
-
12.01.2022
Polska baza produktów plant-based i perspektywy produkcji białek roślinnych na świecie
Nowy Jork, 11 sierpnia 2021 r. raport Bloomberg – Rynek żywności pochodzenia roślinnego może stanowić ok. 7,7% światowego rynku białka do 2030 r. A wartościowo szacuje się, że będzie wart ponad 162 mld USD, w porównaniu do 29,4 mld USD w 2020 r. W tym samym czasie zapotrzebowanie na białka zwierzęce, może osiągnąć wartość 1,2 bln USD. Jak w takim razie zachowują się poszczególni wielcy gracze oraz jak kształtuje się sytuacja na polskim rynku produktów konsumenckich?
-
10.01.2022
Innowacyjny bioplastik z pomidorów
Bioplastik na bazie skórki z pomidora, który rozkłada się w środowisku na przestrzeni miesiąca i posiada właściwości zbliżone do komercyjnie stosowanych tworzyw sztucznych – oto najnowsze osiągnięcie naukowców z hiszpańskiego instytutu „La Mayora”.
-
28.12.2021
Co czeka sektor produktów roślinnych w 2022 roku?
Wiele wskazuje na to, że branża produktów roślinnych może w nadchodzącym roku oczekiwać dużego wzrostu inwestycji ze względu na coraz większy popyt ze strony konsumentów. Jak pokazują badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii na próbie 102 przedstawicieli branży spożywczej, w 2022 r. 56% właścicieli firm związanych z żywnością i napojami skłonnych jest zainwestować fundusze przeznaczone na rozwój nowych produktów w opracowywanie żywności roślinnej.
-
27.12.2021
Nowe możliwości w suplementacji mleka krowiego białkiem roślinnym
Naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności i Technologii na Uniwersytecie Columbus, Ohio, USA opracowali nowatorską metodę uzupełniania mleka krowiego białkiem roślinnym przy użyciu łatwo dostępnych metod do przetwarzania mleka. Jako żródło białka roślinnego użyto groch.
-
17.12.2021
Aplikacja aparatu VideometerLab w badaniu próbek jęczmienia przez firmę Viking Malt
Nowoczesne technologie oceny jakości surowca do produkcji piwa jakim są ziarna jęczmienia opierają się na technice obrazowania spektralnego. Metody te zastępują proces tradycyjnej oceny manualnej uważanej za czasochłonną , mało wydajną i kosztowną…
-
16.12.2021
Projekt Algae2Fish - hodowany komórkowo filet z labraksa bez ości, wolny od rtęci i mikroplastiku
Technologia druku 3D zostanie wykorzystana do nadania struktury filetów, odwzorowując włóknistą teksturę ryb. Bazą produktu będą algi, które wniosą cenne kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak te występujące w konwencjonalnych rybach.
-
13.12.2021
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie z dnia 09.12.2021 r.
-
06.12.2021
Wegański tuńczyk na liście 100 innowacji roku 2021 wg TIME
Od lat dostępne są smaczne i pożywne roślinne alternatywy mięsa. Ale owoce morza i ryby to ciągle nisza.
-
05.11.2021
Roślinny zamiennik mleka z ziemniaków będzie głównym trendem w 2022 r.
Według Waitrose roślinne napoje ziemniaczane mają być jednym z największych trendów żywieniowych w 2022 r. W odżywianiu trendem będzie klimatarianizm, czyli dieta dla klimatu skupiająca się na zmniejszeniu śladu węglowego jednostki.
-
03.11.2021
Vepo Cheese automatyzuje się za pomocą maszyn casepacker Somic
Vepo Cheese z Oudewater w Holandii specjalizuje się w przetwarzaniu i pakowaniu tartego sera. W celu redukcji kosztów, firma zautomatyzowała pakowanie końcowe za pomocą dwóch maszyn Somic. Kierownik ds. technicznych Hugo van Put bardzo pozytywnie ocenia ukończony proces instalacji i automatyzacji.
-
02.11.2021
Czy dźwięk otwieranej puszki może być chronionym znakiem towarowym?
Sąd UE oddalił skargę spółki Ardagh Metal Beverage Holdings GmbH & Co. KG na decyzję Urzędu UE ds. Własności intelektualnej, który odmówił zarejestrowania jako chronionego oznaczenia dźwiękowego, dźwięku otwieranej puszki napoju.
-
19.10.2021
Europejska Rada ds. Innowacji ogłasza nową edycję wyboru liderów wśród start-upów
Każde przedsiębiorstwo otrzyma finansowanie w postaci połączenia subwencji i inwestycji kapitałowych w wysokości do 17 mln euro w celu opracowania i zwiększenia skali swoich innowacji przełomowych w dziedzinie opieki zdrowotnej, technologii cyfrowych, energii, biotechnologii, przestrzeni kosmicznej i innych.
-
11.10.2021
Nowoczesne opakowania wpisują branżę mięsną w założenia GOZ
Wymagająca charakterystyka produktów mięsnych wymusza na branży mięsnej stosowanie opakowań spełniających najwyższe standardy jakościowe. Opakowania muszą więc zapewniać nie tylko bezpieczeństwo, ale także być neutralne dla środowiska i wypełniać założenia gospodarki o obiegu zamkniętym. Naprzeciw tym wyzwaniom stają innowacyjne opakowania z tworzyw sztucznych produkowane przez KGL.
-
07.10.2021
Nowe limity sprzedaży przez sklepy w ramach rolniczego handlu detalicznego
Przedstawiono projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania.
-
30.09.2021
Targi natura FOOD & beECO
W dniach 17-19 września w łódzkiej Atlas Arenie odbyło się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce: Targi natura FOOD & beECO.
-
27.09.2021
Jak sprzedawać żywność na platformach e-commerce? - Abstrakt artykułu
Zmiany w zakresie przychodów, znaczący wzrost popytu na określone usługi - pandemia COVID-19 odcisnęła swoje piętno na każdym sektorze gospodarki. Niektóre branże związane z żywnością poniosły dotkliwe straty, jak na przykład branża gastronomiczna, a inne, w tym sektor e-commerce, rozpoczęły nowy rozdział przyspieszonego rozwoju.
-
06.09.2021
KE zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Węgier - Nagykunsági birspálinka
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie „Nagykunsági birspálinka” z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
01.09.2021
Nowe oznaczenie geograficzne - wanilia
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Vanille de l'île de La Réunion" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Nasi partnerzy