Nowości rynkowe
-
24.08.2021
KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej nazwy "Jászsági nyári szarvasgomba" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
23.08.2021
Biodegradowalne opakowania jadalne z produktów ubocznych i odpadów żywnościowych
Chociaż w UE od wielu lat podejmowane są działania mające na celu zwiększenie zrównoważonego wymiaru systemu żywnościowego, nadal rosną szkodliwe dla środowiska skutki wykorzystania zasobów naturalnych, rosnącej produkcji i konsumpcji żywności i wytwarzania odpadów.
-
12.08.2021
Propozycja zmiany rozporządzenia nr 1169/2011 w zakresie deklarowania wykazu składników i składników odżywczych na napojach alkoholowych
Komisja Europejska w ramach „Europejskiego Planem Walki z Rakiem” zaproponowała wprowadzenie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach wszystkich napojów alkoholowych.
-
10.08.2021
KE: Gujana z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację gujańskiego "Demerara Rum" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
-
06.08.2021
Komisja zatwierdza pięć nowych oznaczeń geograficznych
Komisja zatwierdziła rejestrację "Őrségi tökmagolaj" (CHOG), "Tuzséri alma" (CHNP), "Bayerischer Bärwurz" (CHOG), "Olio di Roma" (CHOG), "Muškat momjanski/Moscato di Momiano" (CHNP) w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.
-
19.07.2021
KE: USA z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja zatwierdziła wpisanie win "Willamette Valley" ze Stanów Zjednoczonych do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
12.07.2021
Nowa żywność - suszone larwy chrząszcza mącznika młynarka Tenebrio molitor
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/882 zezwolono na wprowadzanie na rynek larw chrząszcza mącznika młynarka Tenebrio molitor. Larwy będą mogły być dodawane do produktów białkowych, herbatników, dań na bazie roślin strączkowych oraz produktów na bazie makaronu.
-
09.07.2021
Innowacje żywnościowe jako know-how i ich ochrona /cz. III/ - Abstrakt artykułu
Wiele aspektów dotyczących produkcji żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
09.07.2021
Nowa żywność - olej ze Schizochytrium sp. (WZU477)
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/670 zezwolono na wprowadzenie na rynek oleju ze Schizochytrium sp. (WZU477) jako nowej żywności.
-
08.07.2021
Owady jako żywność – szarańcza z pozytywną opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
2 lipca bieżącego roku została opublikowana pozytywna opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w zakresie bezpieczeństwa spożycia szarańczy wędrownej (Locusta migratoria). To kolejny po mączniku młynarku (Tenebrio molitor) owad z pozytywną opinią EFSA.
-
24.06.2021
Breakthrough Innovation Poland 2020 - raport o najlepszych innowacjach FMCG
Już po raz trzeci eksperci NielsenIQ przygotowali niezależny raport o najlepszych innowacjach FMCG wprowadzonych na polski rynek, tym razem analizując nowości wypuszczone w roku pandemicznym.
-
18.06.2021
KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Balatoni hal" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
15.06.2021
KE: Francja z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cerise des coteaux du Ventoux" z Francji jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
-
11.06.2021
Wyłączność danych naukowych dotyczących nowej żywności /cz. II/ - Abstrakt artykułu
Żywność jest przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej.
-
11.06.2021
Koniec epoki klatkowej
Parlament Europejski przegłosował rezolucję dotyczącą zakazu hodowli klatkowej w Unii Europejskiej. Dokument ten jest efektem inicjatywy obywatelskiej "End the Cage Age" (Koniec Epoki Klatkowej), pod którą podpisało się 1.4 mln Europejczyków
-
10.06.2021
KE: Rumunia z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie rumuńskiego produktu "Salată cu icre de știucă de Tulcea" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
08.06.2021
KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Hegykői petrezselyemgyökér" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
04.06.2021
KE: Estonia z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację estońskiego "Sõir" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
-
03.06.2021
KE rejestruje Rooibos jako chronioną nazwę pochodzenia
Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie "Rooibos" / "Czerwonokrzew" z Republiki Południowej Afryki do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
-
01.06.2021
Status prawny owadów jako żywności - Abstrakt artykułu
Unia Europejska coraz bardziej otwiera swój rynek spożywczy dla owadów. Ponieważ owady nie są typowym elementem diety Europejczyków, ich wprowadzanie na rynek musi być procedowane w ramach regulacji dla tzw. „nowej żywności” (novel food) określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283.
-
31.05.2021
NCBR rozdysponował środki w ramach konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech
NCBR ogłosiło wyniki konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech. Dofinansowanie w łącznej wysokości ponad 362 mln PLN przyznano 54 projektom z zakresu rolnictwa i przemysłu spożywczego.
Nasi partnerzy