Błąd operacji
Popraw informacje i spróbuj ponownie.
Błąd operacji
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społeczny i ekonomicznym. Wiele aspektów dotyczących żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiego "Nagykun Rizs" i włoskiej nazwy "Pesca di Delia" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Kwiecień 2021 przyniósł 83 nowe akty dotyczące prawa żywnościowego. Czego dotyczyły? Tego dowiesz się z raportu LEX Scan oraz słuchając najnowszego podcastu.
Parlament Europejski zalecił przygotowanie ekspertyzy naukowej, której opracowanie powierzono badaczom z Uniwersytetu w Utrechcie. Zespół biologów behawioralnych, zoologów, weterynarzy i etyków z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej holenderskiej uczelni sporządził raport, w którym poddano dokładnej analizie dostępną literaturę naukową dotyczącą alternatyw dla chowu klatkowego.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej "Nagykunsági szilvapálinka" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Wydanie w 2013 roku pionierskiej publikacji Organizacji Wyżywienia i rolnictwa (FAO) „Owady jadalne – perspektywy na przyszłość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego” wywołało znaczne zainteresowanie hodowlą owadów.
Fabryka Pringles w Kutnie, reprezentująca amerykański koncern spożywczy Kellogg, zakończyła rozbudowę, o czwartą linię produkcyjną. Rekordowy projekt jest spektakularnym osiągnięciem fabryki popularnych przekąsek Pringles w Polsce.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cașcaval de Săveni" z Rumunii w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Slovenska potica" w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej nazwy "Budaörsi őszibarack" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Minister Klimatu i Środowiska opublikował projekt ustawy o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Wyżej wskazany projekt ma wdrażać wymogi unijnej dyrektywy plastikowej (dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko). Poniżej przedstawiamy jego wybrane założenia.
Komisja Europejska przyjęła pakiet dwóch środków dotyczących ważnego cypryjskiego dziedzictwa kulturowego...
Optymalny poziom higieny jest niezbędny na każdym etapie procesu produkcji żywności, a standardy w tym zakresie stale się zmieniają i ewoluują. Alfa Laval wprowadziła na rynek nowy dekanter Alfa Laval Foodec Hygiene Plus, który pomaga przemysłowi spożywczemu spełniać i przewyższać zmieniające się wymagania.
Urugwaj dołączył do krajów, które zakazały używania określenia „mięso” na mięsie in vitro (mięso produkowane komórkowo).
Wraz z 1 stycznia 2021 roku zakończył się okres przejściowy i co za tym idzie, cały import z Wielkiej Brytanii do UE podlega formalnościom celnym i musi być zgodny z przepisami strony importującej. W związku z tym kraje unijne, które do tej pory prowadziły stałą wymianę towarów z Wielką Brytanią, w tym Polska, muszą przygotować się na zmiany.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Vasi vadkörte pálinka" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pistacchio di Raffadali" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Na rynku dostępny jest już od kilku lat. Jednak uzyskanie Deklaracji Zgodności dla materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (DOC) i tym samym spełnienie rygorystycznych przepisów Unii Europejskiej, sprawia, że całkowicie odnawialny i naturalny materiał opakowaniowy o nazwie Fibrepak może wywołać spore poruszenie w sektorze spożywczym i gastronomicznym. Dlaczego?
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie belgijskiej nazwy "Escavèche de Chimay" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Najnowsza nowelizacja załączników rozporządzenia Komisji (UE) nr 852/2004 włączyła do przepisów w sprawie higieny środków spożywczych regulacje dotyczące zagwarantowania kultury bezpieczeństwa żywności oraz redystrybucji żywności.
W ostatniej części cyklu przyglądamy się trendom w kategorii produktów „savoury”, która obejmuje zupy (mokre i suche), przyprawy i buliony, oliwy smakowe, sosy do makaronów, dressingi oraz chutney’e. Przy zakupiue klienci zwracają uwagę przede wszystkim na smak, cenę oraz wygodę.
W segmencie słodyczy zaznaczają się dwa duże trendy: mega przyjemność & pełnia smaków oraz spersonalizowane odżywianie dla potrzebujących np. wegetarianie, na diecie czy chorzy na celiakię. Na innowacyjnym brytyjskim rynku obecne są wegańskie produkty bez dodatku mleka i glutenu, za to z dodatkiem orzechów, moreli czy jagód, a także serniki na bazie napoju owsianego.
Nasi partnerzy