Nowości rynkowe
-
11.06.2021
Wyłączność danych naukowych dotyczących nowej żywności /cz. II/ - Abstrakt artykułu
Żywność jest przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej.
-
11.06.2021
Koniec epoki klatkowej
Parlament Europejski przegłosował rezolucję dotyczącą zakazu hodowli klatkowej w Unii Europejskiej. Dokument ten jest efektem inicjatywy obywatelskiej "End the Cage Age" (Koniec Epoki Klatkowej), pod którą podpisało się 1.4 mln Europejczyków
-
10.06.2021
KE: Rumunia z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie rumuńskiego produktu "Salată cu icre de știucă de Tulcea" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
08.06.2021
KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Hegykői petrezselyemgyökér" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
04.06.2021
KE: Estonia z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację estońskiego "Sõir" jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).
-
03.06.2021
KE rejestruje Rooibos jako chronioną nazwę pochodzenia
Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie "Rooibos" / "Czerwonokrzew" z Republiki Południowej Afryki do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
-
01.06.2021
Status prawny owadów jako żywności - Abstrakt artykułu
Unia Europejska coraz bardziej otwiera swój rynek spożywczy dla owadów. Ponieważ owady nie są typowym elementem diety Europejczyków, ich wprowadzanie na rynek musi być procedowane w ramach regulacji dla tzw. „nowej żywności” (novel food) określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283.
-
31.05.2021
NCBR rozdysponował środki w ramach konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech
NCBR ogłosiło wyniki konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech. Dofinansowanie w łącznej wysokości ponad 362 mln PLN przyznano 54 projektom z zakresu rolnictwa i przemysłu spożywczego.
-
25.05.2021
Ochrona patentowa żywności /cz. I/ - Abstrakt artykułu
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społeczny i ekonomicznym. Wiele aspektów dotyczących żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
20.05.2021
KE: Węgry i Włochy z nowymi oznaczeniami geograficznymi
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiego "Nagykun Rizs" i włoskiej nazwy "Pesca di Delia" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
19.05.2021
Komentarz do zmian w prawie - kwiecień 2021
Kwiecień 2021 przyniósł 83 nowe akty dotyczące prawa żywnościowego. Czego dotyczyły? Tego dowiesz się z raportu LEX Scan oraz słuchając najnowszego podcastu.
-
14.05.2021
Czy Europa kończy z klatkowym chowem zwierząt?
Parlament Europejski zalecił przygotowanie ekspertyzy naukowej, której opracowanie powierzono badaczom z Uniwersytetu w Utrechcie. Zespół biologów behawioralnych, zoologów, weterynarzy i etyków z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej holenderskiej uczelni sporządził raport, w którym poddano dokładnej analizie dostępną literaturę naukową dotyczącą alternatyw dla chowu klatkowego.
-
06.05.2021
KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej "Nagykunsági szilvapálinka" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
29.04.2021
„Owady jadalne a bezpieczeństwo żywności” – nowa publikacja FAO
Wydanie w 2013 roku pionierskiej publikacji Organizacji Wyżywienia i rolnictwa (FAO) „Owady jadalne – perspektywy na przyszłość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego” wywołało znaczne zainteresowanie hodowlą owadów.
-
28.04.2021
Kellogg z fabryką w Kutnie podbija rynek
Fabryka Pringles w Kutnie, reprezentująca amerykański koncern spożywczy Kellogg, zakończyła rozbudowę, o czwartą linię produkcyjną. Rekordowy projekt jest spektakularnym osiągnięciem fabryki popularnych przekąsek Pringles w Polsce.
-
26.04.2021
KE: Rumunia i Słowenia z nowymi oznaczeniami geograficznymi
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cașcaval de Săveni" z Rumunii w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Slovenska potica" w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
-
23.04.2021
KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej nazwy "Budaörsi őszibarack" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
15.04.2021
Projekt ustawy implementującej dyrektywę plastikową
Minister Klimatu i Środowiska opublikował projekt ustawy o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Wyżej wskazany projekt ma wdrażać wymogi unijnej dyrektywy plastikowej (dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko). Poniżej przedstawiamy jego wybrane założenia.
-
15.04.2021
KE rejestruje ser Halloumi jako chronioną nazwę pochodzenia
Komisja Europejska przyjęła pakiet dwóch środków dotyczących ważnego cypryjskiego dziedzictwa kulturowego...
-
12.04.2021
Alfa Laval wprowadza na rynek najbardziej higieniczne dekantery zaprojektowane specjalnie dla przemysłu spożywczego
Optymalny poziom higieny jest niezbędny na każdym etapie procesu produkcji żywności, a standardy w tym zakresie stale się zmieniają i ewoluują. Alfa Laval wprowadziła na rynek nowy dekanter Alfa Laval Foodec Hygiene Plus, który pomaga przemysłowi spożywczemu spełniać i przewyższać zmieniające się wymagania.
-
01.04.2021
Urugwajskie obostrzenia dotyczące mięsa in vitro
Urugwaj dołączył do krajów, które zakazały używania określenia „mięso” na mięsie in vitro (mięso produkowane komórkowo).
Nasi partnerzy