Opakowania
-
03.11.2021
Vepo Cheese automatyzuje się za pomocą maszyn casepacker Somic
Vepo Cheese z Oudewater w Holandii specjalizuje się w przetwarzaniu i pakowaniu tartego sera. W celu redukcji kosztów, firma zautomatyzowała pakowanie końcowe za pomocą dwóch maszyn Somic. Kierownik ds. technicznych Hugo van Put bardzo pozytywnie ocenia ukończony proces instalacji i automatyzacji.
-
02.11.2021
Czy dźwięk otwieranej puszki może być chronionym znakiem towarowym?
Sąd UE oddalił skargę spółki Ardagh Metal Beverage Holdings GmbH & Co. KG na decyzję Urzędu UE ds. Własności intelektualnej, który odmówił zarejestrowania jako chronionego oznaczenia dźwiękowego, dźwięku otwieranej puszki napoju.
-
20.10.2021
Stowarzyszenie Natureef apeluje o holistyczne podejście do wdrażania założeń Europejskiego Zielonego Ładu
Europejski Zielony Ład jest potrzebnym i ambitnym programem, na którym skorzystać mogą wszyscy mieszkańcy kontynentu. Warunkiem jego skutecznego wprowadzenia w życie jest uwzględnienie wiedzy naukowej, możliwości technologicznych oraz zdolności produkcyjnych firm – przekonuje stowarzyszenie Natureef.
-
15.10.2021
Francja wprowadza zakaz opakowań z plastiku do owoców i warzyw
Od stycznia 2022 r. Francja wprowadzi zakaz opakowań z tworzyw sztucznych dla prawie wszystkich owoców i warzyw, aby ograniczyć ilość odpadów z tworzyw sztucznych. Szacuje się, że pozwoli to uniknąć ponad miliarda sztuk niepotrzebnych opakowań z tworzyw sztucznych każdego roku.
-
13.10.2021
Główny Inspektor JHARS objął patronatem FoodFakty Summit 2021
FoodFakty Summit - wydarzenie w ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności 2021 przypadającego na 16 października zostało objęte patronatem przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
-
11.10.2021
Nowoczesne opakowania wpisują branżę mięsną w założenia GOZ
Wymagająca charakterystyka produktów mięsnych wymusza na branży mięsnej stosowanie opakowań spełniających najwyższe standardy jakościowe. Opakowania muszą więc zapewniać nie tylko bezpieczeństwo, ale także być neutralne dla środowiska i wypełniać założenia gospodarki o obiegu zamkniętym. Naprzeciw tym wyzwaniom stają innowacyjne opakowania z tworzyw sztucznych produkowane przez KGL.
-
08.10.2021
Naukowcy ujawniają zafałszowania ryb na rynku europejskim
Naukowcy ujawnili niepokojące przypadki zafałszowań popularnych w Europie gatunków ryb. Analiza materiału genetycznego pochodzącego z mrożonego tuńczyka, morszczuka, anchoa oraz błękitka wykazała, że 1,9% próbek było fałszywie oznakowanych.
-
05.10.2021
Nowe oznaczenia dot. frakcji odpadów
Projektowana nowelizacja ustawy z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi przewiduje nowe obowiązkowe oznaczenia na opakowaniach produktów.
-
05.10.2021
Wprowadzanie do obrotu oraz oznakowanie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w 2021 r
IJHARS sprawdziła prawidłowość wprowadzania do obrotu oraz oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością dostępnych na etapie sprzedaży detalicznej, ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów użytku codziennego wykonanych z tworzyw sztucznych.
-
27.09.2021
Jak sprzedawać żywność na platformach e-commerce? - Abstrakt artykułu
Zmiany w zakresie przychodów, znaczący wzrost popytu na określone usługi - pandemia COVID-19 odcisnęła swoje piętno na każdym sektorze gospodarki. Niektóre branże związane z żywnością poniosły dotkliwe straty, jak na przykład branża gastronomiczna, a inne, w tym sektor e-commerce, rozpoczęły nowy rozdział przyspieszonego rozwoju.
-
24.09.2021
Innowacyjne opakowanie do żywności na bazie mango i nanocelulozy
Substancje zawarte w tej tropikalnej roślinie nadają nowemu materiałowi unikalne właściwości potwierdzone w badaniach in vitro, dzięki którym żywność może zachowywać świeżość przez dłuższy czas bez konieczności dodawania substancji konserwujących.
-
22.09.2021
ROP, szanse i wyzwania dla polskich przedsiębiorców w świetle projektu ustawy opakowaniowej
Od wielu miesięcy czekaliśmy na ministerialny projekt regulacji, który miał wprowadzać, porządkować i gwarantować zagadnienia związane z Rozszerzoną Odpowiedzialnością Producenta- ROP. Zaproponowany projekt ustawy wzbudził wiele kontrowersji. Mając na uwadze, że dyskusja merytoryczna, negocjacje i ustalenia w oparciu o fakty i rzetelne dane przynoszą najlepsze efekty - zapraszamy Państwa do wspólnej dyskusji o przyszłości systemu w świetle ostatniego projektu.
-
21.09.2021
Czy zmieniający kształt makaron zrewolucjonizuje technologie pakowania żywności?
Naukowcy opracowali nowy rodzaj makaronu, który pakowany jest w spłaszczonej formie, a w trakcie gotowania przybiera trójwymiarowe kształty. Poprzez znaczną redukcję pustej przestrzeni wewnątrz opakowania ta innowacyjna technologia może przyczynić do zaoszczędzenia nawet 59-86% miejsca podczas transportu i przechowywania produktu.
-
14.09.2021
Targi Packaging Innovations już 15-16 września!
300 Wystawców, 3 hale, 10 stref tematycznych, liczne premiery, prezentacje i szkolenia w strefie workShops, spotkania z młodymi projektantami w Strefie Studenta oraz szereg wydarzeń dodatkowych — to tylko kilka powodów, dla których warto wziąć udział w Międzynarodowych Targach Opakowań Packaging Innovations. W tym roku targi odbędą się w EXPO XXI Warszawa wspólnie z Festiwalem Marketingu i Druku, co sprawi, że będzie to największa impreza dla branży opakowań, reklamy i poligrafii w Polsce.
-
08.09.2021
Jadalny polimer z wodorostów alternatywą plastikowych opakowań do żywności
Zespół pod kierownictwem dra Rammohana Aluru z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego w Rosji stworzył trzy rodzaje folii spożywczej na bazie alginianu sodu – powszechnie stosowanego biopolimeru, który otrzymywany jest z wodorostów.
-
02.09.2021
Eviosys rozpoczyna działalność jako nowa firma dostarczająca inteligentne i przyjazne dla środowiska rozwiązania opakowaniowe
Nowa firma powstała w wyniku sfinalizowania przez KPS Capital Partners przejęcia działalności Crown Holdings Inc. w zakresie opakowań na żywność i opakowań konsumenckich w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce.
-
24.08.2021
Holandia wprowadza system Nutri-Score, a w Polsce Biedronka
Biedronka od 16 sierpnia zaczęła oznaczać produkty marek własnych systemem Nutri-Score. Także Holandia popiera i wprowadza ten system, co zgłosiła niedawno do Komisji Europejskiej.
-
23.08.2021
Biodegradowalne opakowania jadalne z produktów ubocznych i odpadów żywnościowych
Chociaż w UE od wielu lat podejmowane są działania mające na celu zwiększenie zrównoważonego wymiaru systemu żywnościowego, nadal rosną szkodliwe dla środowiska skutki wykorzystania zasobów naturalnych, rosnącej produkcji i konsumpcji żywności i wytwarzania odpadów.
-
19.08.2021
Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności
W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu. Kodeks jest elementem realizacji założeń strategii "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku.
-
16.08.2021
Materiały do kontaktu z żywnością – ECHA i EFSA współpracują odnośnie ponownej oceny związków srebra
ECHA i EFSA opublikowały wspólny dokument w celu porównania ocen przeprowadzonych na związkach srebra stosowanych jako biobójcze substancje czynne w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM).
-
10.08.2021
Rozpoczęcie konsultacji społecznych w sprawie ROP
Na stronach Rządowego Centrum Legislacji zamieszczony został projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Projekt wdraża do polskiego prawa nowe wymagania w zakresie rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP).
Nasi partnerzy