Opakowania
-
05.08.2021
FreshInPac: ważne odpowiedzi i nowe pytania
Dobiega końca międzynarodowy projekt badawczy, którego celem jest opracowanie opakowań, które pozwolą dłużej zachować świeżość delikatnej żywności i kwiatów. Jakie są jego rezultaty?
-
03.08.2021
Konferencja Label Innovations 28 września ON-LINE
Tematem przewodnim najbliższej edycji będzie: Eko-opakowanie – konieczność i szansa! 5 kroków by Twoja marka stała się EKO.
-
30.07.2021
Opóźnienia w pracach legislacyjnych przy wdrożeniu dyrektywy plastikowej - Abstrakt artykułu
Obowiązki nakładane w dyrektywie nie wiążą bezpośrednio przedsiębiorców, lecz potrzebne jest uchwalenie odpowiednich przepisów przez państwa członkowskie Unii Europejskiej. Termin na ich przyjęcie minął już 3 lipca tego roku, a projekt polskiej ustawy wciąż nie trafił do sejmu. Co więcej, wciąż nie przedstawiono uwag zgłoszonych w ramach konsultacji społecznych.
-
29.07.2021
Znaczna część chmielu marnuje się podczas procesu warzenia piwa
Naukowcy z Japonii znaleźli sposób na wykorzystanie części chmielu, który został zmarnowany w procesie warzenia piwa. Technika ta powinna zredukować rosnącą ilość odpadów i ślad węglowy przemysłu piwowarskiego. A produkt może być stosowany jako roślinna alternatywa w celu zmniejszenia ilości tworzyw sztucznych także w przemyśle spożywczym.
-
28.07.2021
#UOKiKtestuje - kubki termiczne
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przetestował 10 modeli kubków termicznych. W jaki sposób radzą sobie z utrzymywaniem temperatury napoju, jak funkcjonalne jest ich zamknięcie oraz czy są szczelne i wytrzymałe na upadki – sprawdziliśmy to! Prawie 230 testów, ponad 900 wyników – wejdź na uokik.gov.pl i pobierz raport.
-
26.07.2021
Zmiany w warunkach bezpieczeństwa produktów w UE - projekt rozporządzenia
Opublikowano projekt rozporządzenia w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów w UE. Ma ono szczególne znaczenie m.in. dla sprzedaży internetowej oraz nadzoru nad obrotem produktami na rynku unijnym.
-
16.07.2021
Zasady znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury - Abstrakt artykułu
Przedsiębiorcy często nie zdają sobie sprawy z istnienia poszczególnych aktów prawnych. Jedną z kategorii żywności, która podlega takim szczególnym zasadom znakowania są ryby oraz produkty rybołówstwa i akwakultury. W przedmiotowym opracowaniu przedstawione zostaną najistotniejsze aspekty i reguły dotyczące znakowania ryb, produktów rybołówstwa i akwakultury.
-
13.07.2021
Tetra Pak w gronie 50 Liderów Zrównoważonego Rozwoju i Klimatu
Projekt 50 Liderów Zrównoważonego Rozwoju i Klimatu jest inicjatywą międzynarodowej społeczności biznesowej, która chce przewodzić skutecznym działaniom w walce ze zmianami klimatu.
-
06.07.2021
Opóźnienia w przyjęciu przepisów do dyrektywy plastikowej
Chociaż 3 lipca br. upłynął już termin na uchwalenie przez Polskę niektórych przepisów wykonujących dyrektywę plastikową, to projekt polskiej ustawy wciąż nie trafił nawet do Sejmu. Nie oznacza to jednak, że żaden z wymogów z dyrektywy plastikowej jeszcze nie obowiązuje przedsiębiorców.
-
05.07.2021
Uwaga na wyroby do kontaktu z żywnością z tworzyw sztucznych z dodatkiem bambusa
Zgodnie z przepisami rozporządzenia Komisji (WE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. L 12 z 15.1.2011, str. 1, z późn. zm.), mogą być one produkowane wyłącznie z dozwolonych substancji wyjściowych, takich jak monomery, oraz z dopuszczonych dodatków.
-
02.07.2021
Pilotaż systemu „eco impact” na etykietach brytyjskiej żywności
Wielka Brytania wprowadza system eco impact na opakowaniach żywności i napojów, który ma na celu informowanie konsumentów o wyborach dotyczących wpływu kupowanych przez nich produktów na środowisko.
-
25.06.2021
Bakterie zmienią PET w aromat wanilinowy
Naukowcy opracowali nowy sposób rozwiązania narastającego problemu zanieczyszczenia plastikiem… wykorzystując bakterie do przekształcania odpadów z tworzyw sztucznych w aromat waniliowy.
-
24.06.2021
Nowe banderole na butelkach wina i cydru już od 1 lipca
Papierowe znaki akcyzy od lipca będą mniejsze i będą mogły się znajdować w różnych miejscach butelki. Zmiana jest efektem decyzji Ministerstwa Finansów poprzedzonej dyskusją z branżą.
-
16.06.2021
Bezpieczeństwo Opakowań i ochrona przed marnowaniem żywności
Serdecznie zapraszamy na webinarium REKOPOLU Organizacji Odzysku Opakowań na temat: „Bezpieczeństwo Opakowań i ochrona przed marnowaniem żywności”, które odbędzie się 23 czerwca (środa) w godzinach 9 :00 - 13:00.
-
14.06.2021
Dyrektywa SUP: Mniej odpadów i sporo pytań
Trwają prace nad projektem ustawy, która ma wdrożyć do polskiego prawa zapisy dyrektywy Parlamentu Europejskiego w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Zgodnie z jej zapisami od 3 lipca 2021r. zakazać należy wprowadzania do obrotu m.in. plastikowych sztućców, talerzy, słomek i mieszadełek oraz styropianowych pojemników na żywność i kubków.
-
10.06.2021
Projekt ustawy opakowaniowej (ROP)
Projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi, popularnie zwanej „ustawą opakowaniową” zakłada rozszerzenie odpowiedzialności producentów (ROP) oraz określa stawki opłat. Projekt jest wynikiem konieczności wdrożenia przepisów dyrektywy 2018/851 oraz 2019/904.
-
09.06.2021
Przyszłość opakowań dla produktów mleczarskich należy do rPET
Odpowiadając na wysokie wymagania branży mleczarskiej, związane ze specyfiką produktów mlecznych, ale także potrzebą ochrony środowiska naturalnego, KGL S.A. wprowadził do swojej oferty spełniające najwyższe standardy bezpieczeństwa, zrównoważone opakowania wykonane ze spienionego rPET.
-
04.06.2021
Stosowanie obowiązkowych oznaczeń dotyczących opakowań z plastiku przez branżę spożywczą
Już 3 lipca 2021 r. zacznie być stosowane rozporządzenie ustanawiające obowiązkowe oznaczenia dla opakowań z tworzyw sztucznych. Niedawno ukazał się również projekt polskich przepisów określających sankcje za brak takiego oznaczenia. Dlatego warto się zastanowić w jakim zakresie te przepisy będą miały zastosowanie dla branży spożywczej.
-
02.06.2021
KE przedstawia wytyczne dot. tworzyw sztucznych jednorazowego użytku oraz decyzję ws. monitorowania narzędzi połowowych
Komisja Europejska przedstawiła wytyczne dotyczące przepisów UE w sprawie tworzyw sztucznych jednorazowego użytku i przyjęła decyzję wykonawczą w sprawie monitorowania i wykazu narzędzi połowowych wprowadzanych do obrotu oraz zebranych odpadów z narzędzi połowowych.
-
02.06.2021
KE opublikowała wytyczne dotyczące unijnych przepisów w sprawie tworzyw sztucznych jednorazowego użytku
Wytyczne Komisji zostały opublikowane w związku z rozpoczęciem stosowania od dnia 3 lipca 2021 r. dyrektywy 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Opracowanie zawiera szereg definicji i objaśnień pojęć, których znaczenie budziło pewne wątpliwości interpretacyjne.
-
18.05.2021
Marnowanie żywności na celowniku branży opakowaniowej
W Polsce marnuje się rocznie 4,8 mln ton żywności. To ogromne obciążenie dla środowiska, m.in. w zakresie emisji CO2. Zjawisko to można ograniczyć poprzez edukację, zmianę nawyków oraz rozsądne stosowanie nowoczesnych opakowań.
Nasi partnerzy