Owoce i warzywa
-
06.11.2020
1,7 mln zł kary dla spółki Appol za opóźnione płatności dla sadowników
Spółka Appol w nieuczciwy sposób wykorzystywała swoją przewagę kontraktową wobec dostawców jabłek, opóźniając znacząco płatności za zrealizowane dostawy surowca na koncentrat jabłkowy.
-
27.10.2020
KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Włoch
Komisja Europejska zatwierdziła wnioski o wpisanie włoskiego "Limone dell'Etna" oraz "Pampepato di Terni" / "Panpepato di Terni" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
23.10.2020
Marnowanie żywności – raport 2020
Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie marnuj jedzenia 2020”.
-
22.10.2020
Rynek ziemniaka pod wpływem kryzysu związanego z rozwojem COVID-19
Covid-19 dotkliwie zmienił sezon ziemniaczany 2019/20 w Europie.
-
21.10.2020
Talerz zdrowia zastępuje piramidę zdrowego żywienia - nowe zalecenia żywieniowe NCEŻ
Narodowy Instytut Zdrowia zaprezentował najnowsze zalecenia zdrowego żywienia. Talerz zdrowia - nowy model zaleceń jest alternatywą Piramidy Zdrowego Żywienia. Jego zaletą jest widoczna rekomendacja spożycia różnorodnych produktów, podejście które powinno stanowić podstawę zdrowego stylu życia.
-
16.10.2020
KE publikuje badanie opinii publicznej na temat żywności i rolnictwa w UE
Trzech na czterech Europejczyków zna wspólną politykę rolną (WPR) i uważa, że korzystają z niej wszyscy obywatele, zgodnie z najnowszym ogólnounijnym badaniem opinii publicznej na temat rolnictwa i WPR przeprowadzonym przez Eurobarometr, opublikowanym przez Komisję Europejską.
-
16.10.2020
Warzywa i owoce a dobre samopoczucie
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety. Czerpiemy z nich garściami całą paletę smaków, zapachów, ale i składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Na tym jednak nie kończy się lista ich atutów...
-
13.10.2020
KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Grecji i Cypru
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie nazwy "Ρόδι Ερμιόνης" (Rodi Ermionis) z Grecji do rejestru chronionych nazw pochodzenia oraz "Χοιρομέρι Πιτσιλιάς" (Hiromeri Pitsilias) z Cypru do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych.
-
09.10.2020
KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Hiszpanii i Chorwacji
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca" z Hiszpanii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Varaždinski klipič" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
08.10.2020
Wzrost produkcji owoców i warzyw w Polsce
Obecnie, przebieg warunków pogodowych jesienią prognozowany jest jako korzystny, a więc ryzyko dalszej korekty wielkości zbiorów jest minimalne.
-
07.10.2020
KE: zastrzeżenia do Conserve Italia w związku z jego udziałem w kartelu w sektorze konserw warzywnych
Komisja Europejska powiadomiła Conserve Italia Soc. coop. Agricola i jej spółka zależna Conserves France SA wstępnie stwierdziły, że naruszyły przepisy UE dotyczące praktyk antykonkurencyjnych poprzez zmowę w celu zakłócenia konkurencji na rynku konserw warzywnych w Europejskim Obszarze Gospodarczym (EOG).
-
29.09.2020
Marnowanie 1/3 nie ma sensu!
Dziś, po raz pierwszy w historii obchodzimy ustanowiony przez ONZ Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia! To jedno z działań podjętych przez organizację w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji wynikających z marnowania. Do apelu dołącza aplikacja Too Good To Go, która wraz z partnerami pragnie dać dobitny dowód na to, że marnowanie po prostu nie ma sensu!
-
28.09.2020
Zmiana warunków handlu ze Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej
Zbliża się koniec okresu przejściowego w relacjach Unii Europejskiej ze Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
-
25.09.2020
Udany sezon dla hiszpańskich cytrusów
Silny popyt krajowy jak i Europy, przy niskich zbiorach, spowodowały wzrost cen oraz spadek eksportu do krajów spoza UE.
-
25.09.2020
Żywność prosto z gospodarstwa – co trzeba wiedzieć
Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? Każdy rolnik może się tego dowiedzieć z broszury przygotowanej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na polecenie ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
-
21.09.2020
Zielony Ład – polityka wielkich wyzwań
– Bardzo się cieszę, że sprawa wsparcia dla rolników nabiera bardzo konkretnego wymiaru – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas internetowego seminarium AKIS.
-
18.09.2020
Ceny brzoskwiń w UE rosną
Według danych Komisji Europejskiej w 34 tygodniu br. średnia cena brzoskwiń w UE wyniosła 1,25 EUR/kg i była o 43% wyższa od średniej pięcioletniej ceny notowanej w tym samym okresie.
-
10.09.2020
Zatwierdzone przez FDA dodatki stosowane przed zbiorami warzyw są skuteczne w zwalczaniu patogenów żywności
Rolnicy uprawiający warzywa polegają na myciu po zbiorach w celu zmniejszenia liczby patogenów przenoszonych przez żywność. Nowe badania przeprowadzone na University of Georgia pokazują obiecującą redukcję tych patogenów - a także obniżenie kosztów pracy - poprzez stosowanie środków odkażających do produkcji, gdy warzywa są nadal na polach.
-
04.09.2020
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w kontekście przepisów prawnych i trendów konsumenckich – raport branżowy KUPS „Sprawdzone sposoby na spotkanie z konsumentem”
W dobie przesycenia informacją i olbrzymiego wyboru produktów spożywczych na sklepowych półkach nie jest łatwo przyciągnąć uwagę konsumenta i zachęcić go do zakupu. Nawet mając produkt najlepiej dopasowany do oczekiwań naszej grupy docelowej, możemy mieć trudność z dotarciem do niej bez wyróżnienia właściwych informacji. Co jest teraz ważne dla konsumentów i jak to podkreślać? Czy informacje na opakowaniu są istotne i mogą skłaniać do zakupu bądź zniechęcać? Czy certyfikat jakości jest ważny? I czy pokolenie ma znaczenie?
-
01.09.2020
Powszechny Spis Rolny 2020
Od 1 września do 30 listopada 2020 r. Główny Urząd Statystyczny przeprowadzi na terenie całego kraju Powszechny Spis Rolny 2020. To badanie statystyka publiczna realizuje co 10 lat - ostatni spis rolny przeprowadzono w 2010 r.
-
28.08.2020
Pomidory polecają się na upały!
Czerwone, żółte, a nawet brązowe, pełne smaku i aromatu – takie są właśnie polskie pomidory. Chętnie sięgamy po nie jako dodatek do kanapek, sałatek, jako składnik zup i sosów. Ale nie wszyscy wiedzą, że oprócz wyjątkowego smaku pomidory dostarczają również wielu cennych substancji odżywczych, o których szczególnie warto pamiętać podczas upałów. Dlaczego? Poznaj mało znane fakty o pomidorze!
Nasi partnerzy