Prawo żywnościowe
-
04.09.2023
Co to jest "zemsta urzędnika" i czy faktycznie istnieje?
W drugim artykule z cyklu prawdy i mity na temat na temat odwołań w prawie żywnościowym rozpracujemy temat zemsta urzędnika. Co to jest zemsta urzędnika i czy to faktycznie coś takiego istnieje?
-
31.08.2023
Reklama suplementów diety w aptece w kontekście projektu nowelizacji ustawy UBŻŻ - Abstrakt artykułu
Po wielu latach doczekaliśmy się projektu, który spróbuje ustabilizować rynek w kwestii reklamy suplementów diety i zasad z tym związanych. A co z aptekami w tym wszystkim?
-
30.08.2023
Rejestr zmian limitów prawnych - lipiec 2023
W lipcu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły takich substancji jak m.in. formaldehyd, nikotyna oraz o mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471)
-
28.08.2023
Glicerol w napojach z lodem - nowe wytyczne FSA
Agencja ds. Standardów Żywności rekomenduje, by dzieciom poniżej 4 roku życia nie sprzedawano napojów typu slush-ice z uwagi na ryzyko związane z nadmiernym spożyciem glicerolu
-
24.08.2023
Kadm w orzechach tygrysich i niektórych grzybach uprawnych - zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów
Najnowsze dane naukowy wykazały konieczność zwiększenia najwyższych dopuszczanych poziomów kadmu np. w odniesieniu do orzechów tygrysich
-
22.08.2023
Użycie środków aromatyzujących w kontekście nowych wytycznych Komisji
Żywność zawsze nas otaczała, a wraz z postępem technologicznym i naukowym jest ona coraz bardziej wzbogacana za pomocą dodatków, zarówno witamin, składników mineralnych, jak i m.in. środków aromatyzujących
-
22.08.2023
Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - lipiec/sierpień 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - lipiec/sierpień 2023"
-
17.08.2023
Prawdy i mity na temat na temat odwołań w prawie żywnościowym
W ciągu ostatniego miesiąca usłyszałem wiele różnych sformułowań na temat odwołań od decyzji organów administracji nakładających kary na przedsiębiorców.
-
16.08.2023
Komentarz do zmian w prawie - lipiec 2023
W lipcu 2023 r. uchwalono łącznie 87 zmian w prawie żywnościowym: 18 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 69 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
-
15.08.2023
Aleph Farms z kolejnym wnioskiem o zatwierdzenie mięsa komórkowego w Europie
Złożenie wniosku w UK nastąpiło tuż po złożeniu go w Szwajcarii, innym kraju europejskim będącym poza UE.
-
11.08.2023
Wytwarzanie suplementów diety – Ogólne Warunki Sprzedaży a umowy kontraktowe - Abstrakt artykułu
Zlecanie wytwarzania suplementów diety (lub poszczególnych elementów wytwarzania) staje się coraz popularniejszym sposobem współpracy podmiotów działających na rynku środków spożywczych.
-
10.08.2023
Plastikowe pojemniki lub przybory zawierające bambus zakazane w Wielkiej Brytanii
Z uwagi na brak dowodów potwierdzających bezpieczeństwo stosowania ww. produktów zakazano ich sprzedaży, a towary znajdujące się obecnie na rynku mają zostać wycofane
-
09.08.2023
Francja zwraca się do TSUE o legalność zakazu używania terminów np. „stek” w odniesieniu do żywności plant-based
Organ rządowy prosi o informacje, czy poszczególne państwa członkowskie mogą wprowadzić tego typu prawo, czy też uniemożliwia to harmonizacja na poziomie UE.
-
03.08.2023
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - najnowszy tekst jednolity
Tekst jednolity uwzględnia m.in. zmiany wynikające z przepisów ustawy o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych
-
28.07.2023
Rejestr zmian limitów prawnych - nowość w Strefie Managera!
Rejestr zawiera najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych zmian w limitach takie jak np. podstawa prawa, wskazanie konkretnych substancji oraz linki prowadzące bezpośrednio do aktu źródłowego
-
28.07.2023
Co zakłada projekt ustawy wdrażającej system kaucyjny? - Abstrakt artykułu
Dyrektywa SUP nakłada na państwa członkowskie m.in. obowiązek selektywnego zbierania odpadów opakowaniowych z butelek jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych na napoje o pojemności do 3 litrów wraz z ich zakrętkami i wieczkami. Celem jest osiągnięcie poziomu selektywnego zbierania na poziomie 77% do roku 2025, a następnie podniesienie tego poziomu do 90% do roku 2029
-
27.07.2023
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) - zmiana definicji i specyfikacji
Nowelizacja dotyczy m.in. warunków produkcji, maksymalnej zwartości kwasu erukowego oraz sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD), a także obniżenia maksymalnych poziomów np. arsenu
-
21.07.2023
Oznaczenie "wiejski" w znakowaniu środków spożywczych cz. II - Abstrakt artykułu
Producenci żywności coraz chętniej sięgają po oznakowanie sugerujące naturalny charakter produktu takie jak np. „domowy” lub „wiejski”. Jakie produkty mogą być w ten sposób znakowane? Jakie wymogi muszą spełniać?
-
20.07.2023
Zmiana specyfikacji warunków stosowania niektórych dodatków do żywności
Nowelizacji uległy specyfikacje trzech dodatków do żywności: glicerolu (E 422), estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) oraz polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476)
-
17.07.2023
Zjednoczone Królestwo: nowy system zgłaszania produktów regulowanych
The Food Standards Agency (FSA) i Food Standards Scotland (FSS) opracowały system, którego celem jest wsparcie producentów wprowadzających na rynek nowe produkty takie jak np. dodatki do żywności, aromaty oraz nowa żywność
-
14.07.2023
Konsultacje ws. zmiany przepisów opakowaniowych - raport Komisji
Komisja Europejska opublikowała raport z konsultacji w zakresie zmiany przepisów dot. opakowań oraz materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Nasi partnerzy