Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zawiadomienie Komisji zawiera odpowiedzi na pytanie związane m.in. z obszarami żerowania, lokalizacją pasiek, wosku pszczelego oraz umieszczania uli
Z obrotu wycofano m.in. kwas mlekowy, mrówczan amonu, mleczan wapnia oraz sacharynian sodu
Kazeinian żelaza z mleka został dodany m.in. do wykazu witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych
Wśród zanieczyszczeń, które wciąż nie mają ustawowo określonych najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości w żywności można wymienić m.in. pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
Od 16 lipca 2024 r. obowiązują nowe limity najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności takich jak np. toksyny T-2 i HT-2, alkaloidy tropanowe oraz kwas cyjanowodorowy
Odroczono m.in. o rok stosowanie niższych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta
W czerwcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły nowelizacji poziomów niektórych zanieczyszczeń takich jak np. mikotoksyny oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
Firma Meatly uzyskała zgodę regulacyjną, dzięki czemu stała się pierwszą europejską firmą upoważnioną do sprzedaży mięsa hodowanego w warunkach laboratoryjnych.
Naczelny Sąd Administracyjny po raz kolejny potwierdził, iż użycie określenia wiejski lub tradycyjny w oznakowaniu artykułu rolno-spożywczego wiąże się z koniecznością spełnienia pewnych wymagań
BVO jest stosowany jako dodatek do żywności, jednakże najnowsze badania wskazują, że jego stosowanie w żywności nie jest bezpieczne.
Prezes UOKiK wydał dwie zgody na utworzenie operatorów systemu kaucyjnego, który wejdzie w życie w 2025 roku. Decyzje dotyczą producentów napojów bezalkoholowych i piwa. Przeprowadzone postępowania wykazały, że koncentracje nie ograniczą konkurencji.
Za podmioty kluczowe w dziedzinie cyberbezpieczeństwa uznano m.in. podmioty zajmujące się produkcją, przetwarzaniem i dystrybucją żywności oraz zaopatrzeniem w wodę pitną i jej dystrybucję
Jest mało prawdopodobne, aby proponowany tymczasowy NDP stwarzał zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
W obliczu wyzwań związanych z zapewnieniem zrównoważonego i efektywnego dostarczania żywności dla rosnącej populacji światowej, eksploracja nowych źródeł białka stała się nieunikniona. Jednym z takich potencjalnych źródeł są właśnie larwy owadów. W ostatnich latach narasta zainteresowanie tymi organizmami jako alternatywnym źródłem odżywczym dla ludzi oraz zwierząt hodowlanych.
Decyzja o zakupie maszyn z krajów trzecich niesie ze sobą nie tylko potencjalne korzyści, ale również szereg obowiązków i wyzwań. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej regulacjom dotyczącym importu maszyn rolniczych spoza Unii Europejskiej oraz omówimy procedury kontroli fitosanitarnej
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2024"
KE wprowadzi w ciągu najbliższych dwóch tygodni cła na import jaj z Ukrainy. Stanie się tak, ponieważ przywóz jaj z tego kraju przekroczył w tym roku średnią wielkości importu odnotowaną w ostatnich latach.
Kluczowe zmiany dotkną znakowania miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i odwodnionego mleka
Jednym z elementów nowelizacji jest ograniczenie ilości odpadów żywnościowych o 10% w sektorach przetwórstwa i wytwórstwa
W maju 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. dodatków do żywności oraz najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
Wraz ze wzrostem zainteresowania tego typu produktami, pojawiają się częste pytania wśród producentów lub dystrybutorów, jak określić pochodzenie tych produktów. Jak dokładnie ustalić, z jakiego kraju pochodzi dany suplement diety?
Nasi partnerzy