Prawo żywnościowe
-
29.11.2024
Strefa Managera: Halal jako odpowiedź na potrzeby współczesnych konsumentów - reguły, trendy i certyfikacja
Kluczowe zasady systemu Halal odnoszą się do spożywania mięsa, rytualnego uboju, picia alkoholu oraz innych produktów. Mięso zwierząt, które zostały zabite zgodnie z zasadami halal, musi pochodzić od zwierząt, które są dozwolone do spożycia
-
29.11.2024
PPWR: Parlament zatwierdził znowelizowany tekst rozporządzenia
PE przyjął skorygowany tekst rozporządzenia w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych
-
29.11.2024
Wdrażanie przepisów dot. urzędowych kontroli - zawiadomienie Komisji
Wytyczne wyjaśniają wiele praktycznych problemów związanych m.in. ze sprzedażą internetową, postępowaniem w sytuacji stwierdzenia niezgodności oraz wprowadzania przesyłek do UE
-
28.11.2024
Benzeno-1,2-diol usunięty z wykazu substancji aromatycznych
Aromat ten jest stosowany w produktach początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego takich jak np. Zesti Smoke code 10 (SF-002) oraz Smoke Concentrate 809045 (SF-003)
-
26.11.2024
79. sesja Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych
Podczas posiedzenia zatwierdzono szereg nowych i zrewidowanych norm handlowych na takie produkty jak: słodkie ziemniaki, cukinia, zielone warzywa liściaste, całe suszone owoce dzikiej róży, suszone pomidory czy blanszowane jądra migdałów. Warto zaznaczyć, że normy jakościowe EKG/ONZ w zakresie świeżych owoców i warzyw są zaimplementowane do prawodawstwa Unii Europejskiej.
-
25.11.2024
Reguły przekazywania konsumentom informacji na temat żywności - Abstrakt artykułu
Problematyka regulacji prawnych w zakresie oznakowania i promocji żywności stanowiła od kilkudziesięciu lat przedmiot zainteresowania prawodawcy unijnego
-
22.11.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - listopad 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - listopad 2024"
-
22.11.2024
Rejestr zmian limitów prawnych - październik 2024
W październiku 2024 r. odnotowano kilka zmian dotyczących m.in. dodatków do żywności, nowelizacji kilkudziesięciu NDP oraz substancji dopuszczonych do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt
-
22.11.2024
Listeria monocytogenes - nowe kryteria bezpieczeństwa żywności
Listeria jest głównym patogenem przenośnym przez żywność, a liczba przypadków listeriozy u ludzi w Unii była o 15,9 % wyższa w 2022 r. niż w 2021 r.
-
21.11.2024
Funkcjonowanie urzędowych kontroli - sprawozdanie Komisji
W ramach sprawozdania oceniono działania kontrolne przeprowadzone w 2022 roku, które objęły 16,4 mln przedsiębiorstw
-
21.11.2024
Komentarz do zmian w prawie - październik 2024
W październiku 2024 r. uchwalono szereg przepisów dotyczących np. możliwości stosowania polimerów w nawozach, kontroli i jakości oliwy z oliwek, wykazu nowej żywności oraz ceł przywozowych
-
19.11.2024
FDA aktualizuje Kodeks Żywnościowy: nowe zasady dla bezpieczeństwa żywności w USA
FDA wprowadziła Uzupełnienie do Kodeksu Żywnościowego 2022, mające na celu zaostrzenie standardów bezpieczeństwa żywności w całych Stanach Zjednoczonych. Nowe przepisy obejmują m.in. dezynfekcję powierzchni, zasady ponownego użycia pojemników oraz wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem.
-
18.11.2024
Logo produkcji ekologicznej - nowelizacja dopuszczonych wzorów
Nowe przepisy zezwalają na stosowanie całkowicie odwróconego czarno-białego (negatyw) wzoru z konturem lub bez wokół logo
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
15.11.2024
Przeciwdziałanie wylesianiu - wytyczne Komisji
W ramach wytycznych zdefiniowano m.in. należytą staranność, produkty objęte zakresem przepisów wraz z produktami złożonymi oraz określono rolę systemów certyfikacji i systemów weryfikacji przez osoby trzecie
-
13.11.2024
FDA opracowała końcowy przewodnik po polityce zgodności dla ryb i produktów rybołówstwa wytwarzających scombrotoksynę (histaminę)
W ramach nowych wytycznych m.in. obniżono dopuszczalny poziom histaminy w rybach oraz obniżono kryteria jej rozkładu
-
31.10.2024
Żywność Koszerna- możliwości i wymagania dla producentów żywności
Żywność Koszerna to środki żywności które spełniają ściśle określone wymagania dla ich pochodzenia, przetwarzania, jakości czy składu surowcowego. Aby producent żywności mógł spełnić te wymagania, musi się do nich dostosować, a następnie przystąpić do certyfikacji produktów przez wyznaczone jednostki certyfikujące
-
31.10.2024
Najwyższe dopuszczalne zawartości witamin i składników mineralnych w suplementach diety – regulacje prawne i wyzwania praktyczne - Abstrakt artykułu
Z uwagi na złożoność zagadnienia i rozbieżne opinie poszczególnych państw członkowskich Komisja do tej pory nie przedstawiła żadnych propozycji maksymalnych ilości, choć termin na ich przedłożenie upłynął ponad 15 lat temu, czyli 19 stycznia 2009 r.
-
29.10.2024
Passiflora i bacopa - nowe warunki stosowania
Zespól ds. Suplementów Diety przyjął warunki stosowania preparatów z roślin Passiflora incarnata oraz Bacopa monnieri jako składników suplementów diety
-
28.10.2024
Cyfrowe etykiety - nowa forma znakowania produktów nawozowych UE
Od 1 maja 2027 r. Produkty nawozowe UE będą mogły być znakowane za pomocą etykiet cyfrowych
-
25.10.2024
Bezalkoholowe odpowiedniki alkoholi: Regulacje prawne i wyzwania - Abstrakt artykułu
W ostatnim czasie na polskim rynku zauważalny jest wzrost popularności bezalkoholowych odpowiedników tradycyjnych alkoholi. Niewątpliwie szlaki w tej dziedzinie przetarły popularne już na dużą skalę piwa bezalkoholowe. Po nich konsumenci zaczęli chętniej sięgać po wina bezalkoholowe, a obecnie na sklepowych półkach można spotkać bezalkoholowe odpowiedniki alkoholi tradycyjnie wysokoprocentowych, takich jak gin, whisky, rum, wódka.
Nasi partnerzy