Prawo żywnościowe
-
29.07.2024
Kazeinian żelaza z mleka - nowe warunki stosowania
Kazeinian żelaza z mleka został dodany m.in. do wykazu witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych
-
26.07.2024
NDP pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH) w środkach spożywczych – aspekty prawne - Abstrakt artykułu
Wśród zanieczyszczeń, które wciąż nie mają ustawowo określonych najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości w żywności można wymienić m.in. pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
-
25.07.2024
Zanieczyszczenia żywności - nowelizacja wybranych limitów
Od 16 lipca 2024 r. obowiązują nowe limity najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności takich jak np. toksyny T-2 i HT-2, alkaloidy tropanowe oraz kwas cyjanowodorowy
-
23.07.2024
Skleroty sporyszu i alkaloidów sporyszu - odroczenie stosowania nowych limitów
Odroczono m.in. o rok stosowanie niższych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta
-
22.07.2024
Rejestr zmian limitów prawnych - czerwiec 2024
W czerwcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły nowelizacji poziomów niektórych zanieczyszczeń takich jak np. mikotoksyny oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
-
19.07.2024
Pierwsze na świecie zezwolenie regulacyjne na sprzedaż mięsa hodowlanego na karmę dla zwierząt w Wlk. Brytanii
Firma Meatly uzyskała zgodę regulacyjną, dzięki czemu stała się pierwszą europejską firmą upoważnioną do sprzedaży mięsa hodowanego w warunkach laboratoryjnych.
-
12.07.2024
Oznakowanie „tradycyjny” lub „wiejski” - orzeczenie NSA - Abstrakt artykułu
Naczelny Sąd Administracyjny po raz kolejny potwierdził, iż użycie określenia wiejski lub tradycyjny w oznakowaniu artykułu rolno-spożywczego wiąże się z koniecznością spełnienia pewnych wymagań
-
11.07.2024
Bromowany olej roślinny (BVO) - FDA uchyla rozporządzenie
BVO jest stosowany jako dodatek do żywności, jednakże najnowsze badania wskazują, że jego stosowanie w żywności nie jest bezpieczne.
-
10.07.2024
System kaucyjny – dwie zgody UOKiK na koncentracje
Prezes UOKiK wydał dwie zgody na utworzenie operatorów systemu kaucyjnego, który wejdzie w życie w 2025 roku. Decyzje dotyczą producentów napojów bezalkoholowych i piwa. Przeprowadzone postępowania wykazały, że koncentracje nie ograniczą konkurencji.
-
04.07.2024
Cyberbezpieczeństwo - projekt nowych przepisów dla sektora spożywczego
Za podmioty kluczowe w dziedzinie cyberbezpieczeństwa uznano m.in. podmioty zajmujące się produkcją, przetwarzaniem i dystrybucją żywności oraz zaopatrzeniem w wodę pitną i jej dystrybucję
-
28.06.2024
EFSA oceniła ryzyko najwyższych poziomów pozostałości lambda-cyhalotryny w towarach pochodzących z drobiu i jaj ptasich
Jest mało prawdopodobne, aby proponowany tymczasowy NDP stwarzał zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
-
28.06.2024
Owady jako novel food – jak przebiega rejestracja? - Abstrakt artykułu
W obliczu wyzwań związanych z zapewnieniem zrównoważonego i efektywnego dostarczania żywności dla rosnącej populacji światowej, eksploracja nowych źródeł białka stała się nieunikniona. Jednym z takich potencjalnych źródeł są właśnie larwy owadów. W ostatnich latach narasta zainteresowanie tymi organizmami jako alternatywnym źródłem odżywczym dla ludzi oraz zwierząt hodowlanych.
-
27.06.2024
Import maszyn rolniczych
Decyzja o zakupie maszyn z krajów trzecich niesie ze sobą nie tylko potencjalne korzyści, ale również szereg obowiązków i wyzwań. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej regulacjom dotyczącym importu maszyn rolniczych spoza Unii Europejskiej oraz omówimy procedury kontroli fitosanitarnej
-
25.06.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2024"
-
24.06.2024
Komisja Europejska nałoży cła na import jaj z Ukrainy
KE wprowadzi w ciągu najbliższych dwóch tygodni cła na import jaj z Ukrainy. Stanie się tak, ponieważ przywóz jaj z tego kraju przekroczył w tym roku średnią wielkości importu odnotowaną w ostatnich latach.
-
24.06.2024
Dyrektywy śniadaniowe - duża nowelizacja
Kluczowe zmiany dotkną znakowania miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i odwodnionego mleka
-
24.06.2024
Dyrektywa ws. odpadów - Rada UE przyjmuje stanowisko dot. nowelizacji
Jednym z elementów nowelizacji jest ograniczenie ilości odpadów żywnościowych o 10% w sektorach przetwórstwa i wytwórstwa
-
21.06.2024
Rejestr zmian limitów prawnych - maj 2024
W maju 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. dodatków do żywności oraz najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
-
21.06.2024
Pochodzenie celne produktu a pochodzenie preferencyjne: Jak określić, skąd pochodzi dany produkt? - Abstrakt artykułu
Wraz ze wzrostem zainteresowania tego typu produktami, pojawiają się częste pytania wśród producentów lub dystrybutorów, jak określić pochodzenie tych produktów. Jak dokładnie ustalić, z jakiego kraju pochodzi dany suplement diety?
-
20.06.2024
Komentarz do zmian w prawie - maj 2024
W maju 2024 r. uchwalono m.in. tzw. dyrektywę śniadaniową, znowelizowano wykaz dodatków do żywności oraz zatwierdzono nowe techniki klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce
-
18.06.2024
Metodyka pomiaru zawartości mikroplastiku w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi - decyzja KE
Metodyka definiuje takie pojęcia jak m.in. mikroplastik, polimer oraz spektroskopia ramanowska, a także określa warunki pobierania próbek w celu przeprowadzenia kompleksowych badań
Nasi partnerzy