Prawo żywnościowe
-
26.02.2024
Etykiety żywieniowe w Brazylii: Orzeczenie sądowe zmienia zasady przejściowe
Od 2020 r. firmy produkujące żywność z niecierpliwością czekają na wdrożenie nowych przepisów dotyczących etykietowania produktów, które ostatecznie weszły w życie 9 października 2023 r., czyli ostatnim terminie wyznaczonym dla zgodności opakowań.
-
26.02.2024
Drinki alkoholowe i piwa smakowe - wyniki kontroli IJHARS
Kontrole objęły 88 podmiotów (66 sklepów i 22 producentów) i były prowadzone na terenie całego kraju w III kwartale 2023 r.
-
23.02.2024
Rejestr zmian limitów prawnych - styczeń 2024
W styczniu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. substancji aromatycznych, pozostałości pestycydów oraz dodatków do żywności
-
23.02.2024
Kontrola przedsiębiorców z sektora spożywczego – na czym polega? - Abstrakt artykułu
Kontrola żywności i zapewnienie jej bezpieczeństwa oraz odpowiedniej jakości handlowej wymaga aktywności zarówno samych podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa, jak i organów dbających o przestrzeganie przepisów
-
22.02.2024
Komentarz do zmian w prawie - styczeń 2024
W styczniu 2024 r. uchwalono łącznie 71 zmian w prawie żywnościowym: 9 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 62 zmiany odnosiły się do prawa unijnego.
-
22.02.2024
Substancje aromatyczne - aktualizacja wspólnotowego wykazu
Nowelizacje dotyczą usunięcia oraz ograniczeń warunków stosowania niektórych substancji aromatycznych takich jak np. 2-Fenylopent-2-enal oraz 5-metylo-2-fenyloheks-2-enalu (nr FL 05.099)
-
20.02.2024
Dicytrynian trimagnezu - nowy dodatek do żywności
Dodatek może być stosowany jako stabilizator i środek przeciwzbrylający w suplementach diety w postaci stałej.
-
19.02.2024
Redukcja odpadów spożywczych - stanowisko Komitetu ds. Środowiska
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy 2008/98/WE w sprawie odpadów
-
15.02.2024
Zmiana częstotliwości kontroli niektórych towarów
Nowelizacja dotyczy przede wszystkim zwiększenia kontroli towarów, które zagrażały zdrowiu lub życiu ludzkiemu ze względu na występowanie w nich pozostałości pestycydów
-
14.02.2024
Skomplikowana sytuacja prawna w Europie sprzyja rozwojowi alternatyw dla CBD
Panująca w Unii Europejskiej (UE) oraz w Wielkiej Brytanii skomplikowana sytuacja prawna dotycząca stosowania kannabidiolu (CBD) w żywności i napojach hamuje innowacje w tym sektorze, a jednocześnie sprzyja rozwojowi produktów alternatywnych.
-
09.02.2024
Greenwashing: kluczowe założenia projektu dyrektywy - Abstrakt artykułu
Unijna dyrektywa dotycząca tzw. greenwashingu pewnym krokiem zmierza do stania się obowiązującym aktem prawa Unii Europejskiej. Choć oczywiście następnym krokiem będzie zapewne dość długotrwała implementacja nowych przepisów, to już dziś warto zapoznać się z podstawowymi założeniami
-
08.02.2024
Higiena niektórych świeżych mięs, produktów rybołówstwa, produktów mlecznych i jaj - projekt rozporządzenia UE
Projekt dotyczy m.in. zmiany warunków transportu tusz, wprowadzenia alternatywnych opcji wykazania skuteczności obróbki cieplnej mleka oraz możliwości aromatyzowania jaj
-
01.02.2024
Protokół pokontrolny - prawo do wnoszenia uwag
Jest to bardzo istotne, aby dokładnie przeczytać protokół i jeżeli są jakieś nieścisłości, coś zostało niedokładnie opisane, pominięte, należy to wyjaśnić, bądź po prostu zgłosić zastrzeżenie
-
31.01.2024
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - rezolucja Parlamentu Europejskiego
Rezolucja dotyczy takich kwestii jak m.in. warunki posługiwania się określeniem „bez dodatku cukru”, stosowania oświadczeń z „w zawieszeniu” oraz stworzenia platformy wymiany najlepszych praktyk związanych z egzekwowaniem przepisów prawa żywnościowego
-
26.01.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2024"
-
26.01.2024
Kontrola, a wszczęcie postępowania - Abstrakt artykułu
Z reguły wszczęcie postępowania następuje bezpośrednio po przeprowadzeniu kontroli, czy też po przeprowadzeniu dodatkowych badań, które są niezbędne do oceny próbek pobranego produktu. Zwykle trwa to kilka tygodni
-
25.01.2024
Greenwashing: PE przegłosował nową dyrektywę
Celem dyrektywy jest m.in. ustanowienie zakazu stosowania wprowadzających w błąd oświadczeń środowiskowych oraz poprawa etykietowania produktów
-
22.01.2024
Częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia i ryżu nową żywnością
Nowa żywność może być stosowana w m.in. w wyrobach cukierniczych (włącznie z czekoladkami); śniadaniowych przetworach zbożowych; zupach (gotowych do spożycia oraz mieszankach suszu) oraz lodach na bazie analogów mleka
-
19.01.2024
Wymogi prawne dotyczące opakowań – co się zmieni? - Abstrakt artykułu
W ostatnich latach na rynku opakowań żywności zaszło wiele zmian, które są konsekwencją przyjęcia w 2015 r. przez ONZ dokumentu „Przekształcanie naszego świata: Agenda na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju – 2030”
-
18.01.2024
Owady jadalne - FSA publikuje wskazówki dla przedsiębiorców
Od 1 stycznia 2024 r. w Wielkiej Brytanii nastąpiły zmiany w zakresie wprowadzania do obrotu owadów jadalnych
-
17.01.2024
Komentarz do zmian w prawie - grudzień 2023
W grudniu 2023 r. uchwalono łącznie 70 zmian w prawie żywnościowym: 13 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 57 odnosiło się do prawa unijnego.
Nasi partnerzy