Procesy i Technologie
-
28.06.2021
Przegląd metod produkcji piwa o obniżonej zawartości alkoholu
Obserwując obecne trendy w rozwoju piw niskoalkoholowych oraz bezalkoholowych można się spodziewać, że coraz większa ilość browarów zacznie włączać tego typu produkty do swojej oferty. Najtańszym sposobem jest użycie metod biologicznych, jeżeli dąży się do konkurencyjności na rynku to trzeba dokonać inwestycji w linię do dealkoholizacji piwa.
-
17.06.2021
Technologia Ishida wsparciem procesów ważenia i kontroli jakości
Spółka Pfalzgraf Konditorei GmbH jest czołowym niemieckim producentem ciast klasy premium na rynek gastronomiczny. W procesie dokładnego dozowania owoców na ciasta i torty, jak również zagwarantowania rygorystycznych standardów jakości, firma wykorzystuje zaawansowaną technologię Ishida.
-
11.06.2021
Wyłączność danych naukowych dotyczących nowej żywności /cz. II/ - Abstrakt artykułu
Żywność jest przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej.
-
10.06.2021
W jaki sposób nadać pełnię smaku piwom bezalkoholowym?
W odpowiedzi VIMAX proponuje linię preparatów aromatycznych chmielu – HopsVim®, które otrzymywane są wyłącznie ze świeżo zebranych szyszek chmielu, odpowiednio przygotowane do bezpośredniego użycia w piwie poprzez bardzo dobrą rozpuszczalność.
-
09.06.2021
Moda na piwo bezalkoholowe. Pełny smak, 0,0% alkoholu dzięki technologii rektyfikacji próżniowej SIGMATEC
Procesy służące dealkoholizacji piwa stosowane są od ponad 30 lat, lecz konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Napoje o małej zawartości alkoholu nie miały ani wysokiej jakości ani przyjemnego smaku. Dzięki właściwej technologii usunięcie alkoholu już nie oznacza utraty smaku.
-
08.06.2021
Traceability w sektorze owoców i warzyw - dlaczego jest tak szczególnie ważne?
Specyfika rynku owocowo-warzywnego zmusza wszystkie podmioty – producentów, grupy producenckie, przetwórców, importerów, eksporterów, hurtowników – do sprostania wymaganiom jakościowym i ilościowym. Klienci finalni – w praktyce sieci spożywcze – kładą coraz większy nacisk na identyfikowalność produktów i kontrolę jakości na każdym etapie łańcucha logistycznego. Oprogramowanie ERP AKANEA dostarcza odpowiednich narzędzi, które gwarantują zachowanie traceability towarów i dokumentów, przy jednoczesnym potwierdzeniu najwyższej jakości produktu.
-
07.06.2021
Piwo bezalkoholowe – bezpiecznym i zdrowym napojem na każdą okazję
Piwo jest jednym z najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. Jednak na przestrzeni ostatnich lat, na całym świecie obserwuje się dynamiczny rozwój rynku piw bezalkoholowych. Piwo bezalkoholowe ma dużo do zaoferowania. Każdy może znaleźć to „coś” dla siebie według upodobań i preferencji, bo piwo bezalkoholowe bezspornie wygrywa z każdym sokiem owocowym czy słodkim napojem gazowanym pod wieloma względami.
-
31.05.2021
NCBR rozdysponował środki w ramach konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech
NCBR ogłosiło wyniki konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech. Dofinansowanie w łącznej wysokości ponad 362 mln PLN przyznano 54 projektom z zakresu rolnictwa i przemysłu spożywczego.
-
28.05.2021
FDCS - informacje o każdej sytuacji na hali produkcyjnej w czasie rzeczywistym
Zmiany w obszarze Przemysłu 4.0, a w szczególności Internetu Rzeczy zachodzą dynamicznie wokół nas, od nas zależy czy będziemy przyjmowali zmiany biernie, czy sami będziemy sterować tą zmianą i czy będziemy wpływać na ten proces.
-
24.05.2021
Na co zwrócić uwagę przy wyborze systemu ERP dla przemysłu spożywczego?
System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdym przedsiębiorstwie. Postępująca cyfryzacja jeszcze bardziej podnosi rangę ERP. Dlatego właśnie podejmując decyzję o implementacji systemu, decydenci z branży spożywczej i napojów muszą wziąć pod uwagę kilka kluczowych kwestii. Bazując na ponad 1200 wdrożeniach naszego systemu i rozmów z naszymi klientami wiemy, na co należy zwrócić szczególną uwagę.
-
19.05.2021
„Zimna Pasteryzacja” piwa, postęp w ochronie środowiska
Naturalne właściwości konserwujące składników piwa (chmielu, CO2 i alkoholu) oraz niskie pH, znacznie zmniejszają ryzyko obecności patogenów w procesie produkcyjnym. Istnieje jednak grupa mikroorganizmów, które – jeśli są obecne w piwie – mogą oddziaływać negatywnie na jego smak i zapach, powodować mętnienie. Dlatego czystość mikrobiologiczna piwa jest najważniejszą i podstawową cechą jakościową. Zastosowanie filtracji membranowej umożliwia utrzymanie aromatu i świeżości oraz stabilizację mikrobiologiczną piwa.
-
14.05.2021
Partnerskie podejście wsparciem dla wzrostu mocy produkcyjnej przetwórcy drobiu
Długoletnia partnerska relacja pomiędzy firmą Taravis, węgierskim specjalistą ds. przetwórstwa drobiu a dostawcą rozwiązań technologicznych i producentem linii pakujących Ishida Europe przyczyniła się do dalszego sukcesu i wzrostu firmy Taravis.
-
14.05.2021
Czy Europa kończy z klatkowym chowem zwierząt?
Parlament Europejski zalecił przygotowanie ekspertyzy naukowej, której opracowanie powierzono badaczom z Uniwersytetu w Utrechcie. Zespół biologów behawioralnych, zoologów, weterynarzy i etyków z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej holenderskiej uczelni sporządził raport, w którym poddano dokładnej analizie dostępną literaturę naukową dotyczącą alternatyw dla chowu klatkowego.
-
06.05.2021
Pakowanie jeszcze dokładniejsze: Ishida udoskonala konstrukcję linii Flex Gradera
Ishida Europe udoskonaliła wiodącą na rynku linię Flex Grader przeznaczoną dla świeżego drobiu, mięsa i owoców morza i jednocześnie wprowadziła nową platformę ważącą o wysokiej dokładności, która umożliwia dokładniejsze sortowanie i poprawia ogólną efektywność sprzętu (OEE).
-
04.05.2021
Nowe narzędzie w walce z Listerią
Szybki test biosensorowy na obecność bakterii Listeria otrzymał właśnie certyfikat AOAC INTERNATIONAL. W branży spożywczej i napojowej test eliminuje potrzebę analizy laboratoryjnej.
-
28.04.2021
Kellogg z fabryką w Kutnie podbija rynek
Fabryka Pringles w Kutnie, reprezentująca amerykański koncern spożywczy Kellogg, zakończyła rozbudowę, o czwartą linię produkcyjną. Rekordowy projekt jest spektakularnym osiągnięciem fabryki popularnych przekąsek Pringles w Polsce.
-
26.04.2021
Opakowania inteligentne a opakowania aktywne – czym różnią się te rozwiązania i jakie niosą korzyści?
Rosnące wymagania konsumentów sprawiają, że opakowania w swej formie oraz funkcjonalności są coraz bardziej zaawansowane i aktywnie oddziałują na produkt w celu przedłużenie terminu przydatności do spożycia, a także utrzymania jakości produktu na jak najwyższym poziomie przez możliwie najdłuższy czas.
-
26.04.2021
Gdzie i jak usprawnić procesy? Identyfikacja potencjałów optymalizacyjnych dzięki rozwiązaniom IT
Jeszcze kilkanaście miesięcy temu funkcjonowaliśmy w innej rzeczywistości gospodarczej. Czynnik epidemiologiczny nie istniał i mało kto zakładał jego wystąpienie. Dzisiaj determinuje wszelkie decyzje biznesowe i jest katalizatorem zmian, który...
-
13.04.2021
Innowacyjna technologia wspomaga kontrolę jakości systemu MAP
AirScan Ishida, system do wykrywania wycieków w opakowaniach MAP, znacznie usprawnił procedury kontroli jakości, a także obniżył koszty pracy w M-Back – spółce uznanej za giganta rynku produktów mlecznych i nabiału.
-
13.04.2021
Czy istnieje ekologiczne opakowanie?
Gdy zapytamy konsumentów i producentów o opakowanie idealne pod względem wpływu na środowisko, usłyszymy zupełnie różne odpowiedzi. Pewne jest jedno – temat nie jest tak prosty jak się wydaje.
-
12.04.2021
Alfa Laval wprowadza na rynek najbardziej higieniczne dekantery zaprojektowane specjalnie dla przemysłu spożywczego
Optymalny poziom higieny jest niezbędny na każdym etapie procesu produkcji żywności, a standardy w tym zakresie stale się zmieniają i ewoluują. Alfa Laval wprowadziła na rynek nowy dekanter Alfa Laval Foodec Hygiene Plus, który pomaga przemysłowi spożywczemu spełniać i przewyższać zmieniające się wymagania.
Nasi partnerzy