Procesy i Technologie
-
20.09.2021
Sprawne i bezbłędne etykietowanie produktów spożywczych
Procesy biznesowe i źródła danych muszą zapewnić dokładność etykiet przy jednoczesnym wyeliminowaniu zduplikowanych danych i dodatkowych kosztów pracy, a także zagwarantować kompleksowe śledzenie ruchu i pochodzenia. W tym celu należy zintegrować system etykietująco-ważący ze wszystkimi aplikacjami biznesowymi.
-
07.09.2021
Weź udział w bezpłatnym szkoleniu nt. zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego
10 studentów, młodych naukowców i przedsiębiorców z Polski wybierze się wraz z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności na Islandię i weźmie udział w bezpłatnym, międzynarodowym szkoleniu na temat zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego.
-
02.09.2021
Elastyczność rozwiązań Ishida a sukces producenta karmy dla zwierząt
Elastyczność i wszechstronność naważarek wielogłowicowych Ishida z serii SE3, pozwoliła Chamel BV realizować swoją obietnicę złożoną klientom - „produkujemy to, o co pytasz!”. Firma potrzebowała rozwiązania do ważenia, które poradziłoby sobie ze znacznym zakresem ciężarów docelowych i zróżnicowanymi formatami opakowań, oferując jednocześnie szybkie przezbrojenia, doskonałą dokładność i niezawodność.
-
26.08.2021
Ishida: Szybki i niezawodny proces pakowania przekąsek
Cztery podwójne linie z ekonomicznej serii Atlas od Ishida, pozwoliły na uelastycznienie systemu produkcyjnego przekąsek w KDV. Dzięki inwestycji, producent mógł wprowadzić nowe rozmiary i typy opakowań. Znacząco poprawił też wydajność.
-
23.08.2021
UE zatwierdza stewię (Reb M) produkowaną w procesie konwersji enzymatycznej
Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie enzymatycznie przekształconej cząsteczki stewii Reb M do użytku w UE. Wg badań trend „bez dodatku cukru” rośnie w Europie. W Polsce deklaracje „bez dodatku cukru” podwoiły się od 2016 r., osiągając 9% wprowadzonych produktów na rynek żywności i napojów w 2021 r.
-
19.08.2021
Ważenie, pakowanie i kontrola jakości płatków zbożowych i musli – Ishida zwiększa dokładność dzięki elastyczności
Zespół projektowy Ishida, we współpracy z klientem, opracował nową, wysokowydajną linię pakującą, składającą się z w pełni automatycznych naważarek wielogłowicowych i systemów kontrolnych. Linia zapewnia pełną elastyczność i lepszą kontrolę jakości podczas produkcji płatków owsianych i musli w Peter Kölln GmbH & Co.
-
16.08.2021
Jakość produktów spożywczych jednym z filarów konkurencyjności
Jakość produktu jest jednym z najczęściej analizowanych czynników konkurencyjności. Zazwyczaj konkurencyjność traktuje się wprost jako pochodną jakości oferowanych produktów. Jak w takim razie zaprojektować i wdrożyć efektywny proces zarządzania jakością w przemyśle spożywczym?
-
13.08.2021
Zaprojektuj żywność przyszłości! Ruszyła rekrutacja na warsztaty Challenge Labs 2021
EIT Food rozpoczyna rekrutację uczestników do tegorocznej edycji warsztatów innowacji otwartej w sektorze rolno-spożywczym - Challenge Labs 2021. Uczestnicy, wraz z pomocą najwybitniejszych ekspertów i branżowych specjalistów, podejmą wyzwania związane z projektowaniem produktów i rozwiązań dotyczących jedzenia przyszłości.
-
04.08.2021
Nowe warunki wprowadzania do obrotu materiału rozmnożeniowego roślin ekologicznego materiału heterogenicznego
Ogłoszono rozporządzenie 2021/1189 określające warunki wprowadzania do obrotu materiału rozmnożeniowego roślin ekologicznego materiału heterogenicznego określonych rodzajów lub gatunków, czyli materiału siewnego gatunków roślin rolniczych i warzyw, materiału rozmnożeniowego warzyw.
-
03.08.2021
Rozwiązania Pall dla oleju konopnego CBD
W związku z prognozowanym 4-krotnym wzrostem rynku oleju z konopi siewnych w USA i Kanadzie, produkcja oleju wyekstrahowanego z rośliny Cannabis sativa znajduje się na szybkiej ścieżce wzrostu, szczególnie w Kanadzie i USA, gdzie jego produkcja jest zalegalizowana. W 2020 r. Deloitte prognozował, że rynek dań gotowych z olejem CBD osiągnie wartość 1,6 mld CAD w Kanadzie, a 59% kanadyjskich konsumentów chętnie spróbuje takich produktów. Dania gotowe cieszą się największym zainteresowaniem wśród wszystkich kategorii produktów, do których można dodać olej z konopi siewnych.
-
28.07.2021
5 powodów, dla których warto wyposażyć firmę w system ERP
Przemysł spożywczy jest prawdziwą siłą napędową polskiej gospodarki i jednym z wiodących sektorów działalności. Podlega silnej presji etycznej i społecznej, musi spełniać coraz bardziej rygorystyczne wymagania konsumentów, dostawców i sieci handlowych. Jest to również sektor coraz bardziej konkurencyjny, z nowymi graczami wchodzącymi na rynek, innowacjami i coraz silniejszą konkurencją międzynarodową.
-
26.07.2021
Jak utylizować odpady spożywcze?
Naukowcy z Departamentu Energii USA zajęli się analizowaniem alternatyw składowania odpadów spożywczych i wskazali cztery rozwiązania.
-
22.07.2021
Partnerstwo drogą do sukcesu
Wszechstronność wiodących na rynku zgrzewarek tacowych QX Flex firmy Ishida, jakość sprzedaży i wsparcia serwisowego oraz zdolność firmy do dostarczania instalacji pod klucz są głównymi czynnikami długoterminowej współpracy między Ishida Europe i Plaza Foods, jednym z wiodących producentów orientalnych dań gotowych w Holandii.
-
19.07.2021
Cyfrowa odporność zakładów produkcji żywności
Przemysł spożywczy jest odporny na cyklicznie powtarzające się kryzysy globalne. Powód jest prosty: ludzie muszą jeść. Jednak pandemia Covid-19 wywarła na branżę dość nietypową presję. Decydujące pytanie brzmi: jak zwiększyć cyfrową odporność mojej firmy?
-
15.07.2021
Mikro naważarki zapewnią idealną dokładność odmierzania porcji nasion
Bejo Zaden jest producentem i dystrybutorem ponad 1000 różnych odmian nasion, które przeznaczone są dla około 50 upraw na światowym rynku. W procesie pakowania wykorzystuje mikro naważarki wielogłowicowe Ishida ze zbiornikiem o pojemności zaledwie 50 cm3, zdolną do niezwykle dokładnej obsługi ekstremalnie małych mas docelowych.
-
13.07.2021
Bezpłatna wersja próbna Opcenter APS do zaawansowanego planowania i harmonogramowania w branży spożywczej
Ręczne planowanie produkcji czy wsparcie systemu? Oprogramowanie Siemens Opcenter Scheduling Standard jest narzędziem do podejmowania strategicznych decyzji, które pomaga w planowaniu długo- i średnioterminowym.
-
09.07.2021
Innowacje żywnościowe jako know-how i ich ochrona /cz. III/ - Abstrakt artykułu
Wiele aspektów dotyczących produkcji żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
09.07.2021
Sprawne zarządzanie łańcuchem dostaw – konieczność czy trend?
Niezależnie od branży, automatyzacja i cyfryzacja łańcucha dostaw wymieniane są dziś jako czynniki pozwalające budować i utrzymać przewagę konkurencyjną. W czasie, gdy przedsiębiorstwa spożywcze digitalizują się na potęgę, sceptycy pytają czy jest to faktycznie konieczne? Ostatni rok pokazał, jak bardzo.
-
06.07.2021
Konsumenci są otwarci na mięso hodowane komórkowo
Prognozuje się, że do 2028 r. globalny rynek mięsa hodowlanego osiągnie 352,4 mln USD. Rosnąca świadomość w zakresie dobrostanu zwierząt, rosnący popyt na produkty mięsne, potrzeba większego bezpieczeństwa żywności i rosnący dochód rozporządzalny to tylko niektóre z czynników stymulujących wzrost rynku.
-
30.06.2021
Pierwszy przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego
Izraelska firma Future Meat Technologies Ltd. właśnie otworzyła pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego, który będzie w stanie wyprodukować 500 kg ‘mięsa’ dziennie. Firma prowadzi rozmowy z amerykańskimi organami nadzoru, aby do końca przyszłego roku rozpocząć sprzedaż swoich produktów w restauracjach.
-
28.06.2021
Przegląd metod produkcji piwa o obniżonej zawartości alkoholu
Obserwując obecne trendy w rozwoju piw niskoalkoholowych oraz bezalkoholowych można się spodziewać, że coraz większa ilość browarów zacznie włączać tego typu produkty do swojej oferty. Najtańszym sposobem jest użycie metod biologicznych, jeżeli dąży się do konkurencyjności na rynku to trzeba dokonać inwestycji w linię do dealkoholizacji piwa.
Nasi partnerzy