Przemysł mięsny
-
17.10.2024
Partnerskie podejście firmy Ishida maksymalizuje sukces produktów Maple Leaf
Firma Ishida Europe, we współpracy z Maple Leaf Foods – jednym z największych kanadyjskich producentów przetworzonego mięsa, w tym drobiu – miała kluczowy udział w realizacji nowo otwartego zakładu przetwórstwa drobiowego o wartości 772 milionów dolarów kanadyjskich, zlokalizowanego w London, w prowincji Ontario.
-
15.10.2024
KPO: termin na realizację inwestycji w przetwórstwo lub wprowadzanie produktów do obrotu przez MŚP wydłużony
Mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa (MŚP), które ubiegały się o pomoc na inwestycje w przetwórstwo lub wprowadzanie do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury, będą miały więcej czasu na ich realizację.
-
11.10.2024
Wlk. Brytania wprowadziła natychmiastowe środki mające na celu wzmocnienie zabezpieczeń przed afrykańskim pomorem świń z Europy
W Wielkiej Brytanii nigdy nie odnotowano ogniska ASF, a importowane do krajów trzecich mięso jest rutynowo kontrolowane na granicy, aby mieć pewność, że zakażone towary nie dotrą na terytorium Wielkiej Brytanii.
-
16.09.2024
Listeria monocytogenes w partii bekonu w kostce, wędzonego, wieprzowego
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce.
-
12.09.2024
Zastosowanie pianki o wysokiej rozprężalności do ogłuszania i uśmiercania świń i drobiu – ocena EFSA
Zgodnie z przepisami, aby mogły zostać zatwierdzone w UE, nowe metody ogłuszania muszą zapewniać brak bólu, stresu lub cierpienia do momentu utraty przytomności oraz utrzymanie nieprzytomności zwierzęcia aż do śmierci.
-
23.08.2024
USDA zakaże sprzedaży mięsa z kurczaka i indyka jeśli będzie skażone
USDA zaproponował przepis, który uniemożliwiłby producentom drobiu sprzedaż kurczaka i indyka zakażonego wysokim poziomem niektórych rodzajów Salmonelli.
-
14.08.2024
Analiza oszustw związanych z czerwonym mięsem
-
12.08.2024
Ryzyko BSE wynikające z kolagenu i żelatyny pochodzących z kości przeżuwaczy
Komisja Europejska poprosiła o oszacowanie ryzyka BSE (C-, L- i H-BSE) dla żelatyny i kolagenu pochodzących z kości owiec, kóz lub bydła, wyprodukowanych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 lub rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 i rozporządzeniem wykonawczym (UE) nr 142/2011.
-
08.08.2024
Kontrole w Portugalii – konfiskaty produktów o łącznej wysokości ponad 200 000 euro
Przeprowadzone w ostatnim czasie kontrole Urzędu ds. Gospodarki i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE) doprowadziły do zwalczenia podejrzanych przypadków kilku produktów, m.in. suplementów diety, oliwy z oliwek, wina oraz produktów mięsnych.
-
05.08.2024
Nowoczesne opakowania: chronią żywność i nadają się do recyklingu
Producenci z branży spożywczej coraz chętniej sięgają po nowoczesne, przyjazne środowisku opakowania. Jednocześnie korzystają oni z coraz większego wyboru rozwiązań rodzimych producentów w tym zakresie – wynika z obserwacji stowarzyszenia Natureef.
-
02.08.2024
Możliwa obecność metalowych elementów w kostkach rosołowych
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu kostek rosołowych „Vegeta” ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
-
26.07.2024
Wyniki kontroli jakości mięsa, wędlin i serów sprzedawanych luzem
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
-
19.07.2024
Pierwsze na świecie zezwolenie regulacyjne na sprzedaż mięsa hodowlanego na karmę dla zwierząt w Wlk. Brytanii
Firma Meatly uzyskała zgodę regulacyjną, dzięki czemu stała się pierwszą europejską firmą upoważnioną do sprzedaży mięsa hodowanego w warunkach laboratoryjnych.
-
17.07.2024
Kara grzywny dla brytyjskiego producenta drobiu za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli
Właściciel firmy spożywczej SG Perkins Ltd został ukarany grzywną za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli.
-
17.07.2024
Zniesiono zakaz na eksport mięsa drobiowego i jaj do Japonii
Główny Lekarz Weterynarii Japonii 12 lipca 2024 r. zniósł zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich województw.
-
11.07.2024
Wykrycie bakterii Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego z określonej partii.
-
01.07.2024
Napięcia handlowe między UE a Chinami: sektor rolno-spożywczy w krzyżowym ogniu
W następstwie wszczętego już dochodzenia w sprawie produkcji brandy w UE władze chińskie ogłosiły rozpoczęcie dochodzenia antydumpingowego dotyczącego wywozu wieprzowiny z UE. Decyzja ta jest następstwem zakończonego niedawno dochodzenia Komisji Europejskiej w sprawie importu chińskich pojazdów elektrycznych.
-
27.06.2024
Przepakowywanie i ponowne etykietowanie przeterminowanych produktów mięsnych – wyniki kontroli w Portugalii
W dystrykcie Évora, Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrolę w następstwie dochodzenia w sprawie przepakowywania i dystrybucji żywności. Doprowadziła ona do całkowitego zawieszenia nielegalnej działalności chłodni, która posługiwała się sfałszowanym i przywłaszczonym numerem urzędowej kontroli weterynaryjnej.
-
26.06.2024
Dochodzenia w sprawie wprowadzania nielegalnej koniny do europejskiego łańcucha żywnościowego - zawieszenie działalności irlandzkiej rzeźni
Irlandzka telewizja RTÉ wyemitowała program ujawniający problemy z identyfikowalnością koni w Europie. Irlandzkie władze zawiesiły działalność rzeźni Shannonside Foods w Co Kildare.
-
25.06.2024
Polskie mięso z laboratorium - premiera podczas New Food Forum Proveg
Firma LabFarm, specjalizująca się w produkcji mięsa komórkowego, zaprezentowała pierwszy w Polsce prototyp kulki mięsnej z drobiowego mięsa komórkowego. Prezentacja odbyła się 12 czerwca podczas ProVeg New Food Forum i stanowi istotny krok w kierunku nowoczesnego rolnictwa komórkowego.
-
21.06.2024
Zniesienie zakazu importu żywego drobiu, mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego z Polski na rynek RPA
Wznowienie z dniem 17 czerwca br. możliwości eksportu drobiu i mięsa drobiowego na rynek RPA.
Nasi partnerzy