Przemysł mięsny
-
26.07.2024
Wyniki kontroli jakości mięsa, wędlin i serów sprzedawanych luzem
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
-
19.07.2024
Pierwsze na świecie zezwolenie regulacyjne na sprzedaż mięsa hodowlanego na karmę dla zwierząt w Wlk. Brytanii
Firma Meatly uzyskała zgodę regulacyjną, dzięki czemu stała się pierwszą europejską firmą upoważnioną do sprzedaży mięsa hodowanego w warunkach laboratoryjnych.
-
17.07.2024
Kara grzywny dla brytyjskiego producenta drobiu za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli
Właściciel firmy spożywczej SG Perkins Ltd został ukarany grzywną za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli.
-
17.07.2024
Zniesiono zakaz na eksport mięsa drobiowego i jaj do Japonii
Główny Lekarz Weterynarii Japonii 12 lipca 2024 r. zniósł zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich województw.
-
11.07.2024
Wykrycie bakterii Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego z określonej partii.
-
01.07.2024
Napięcia handlowe między UE a Chinami: sektor rolno-spożywczy w krzyżowym ogniu
W następstwie wszczętego już dochodzenia w sprawie produkcji brandy w UE władze chińskie ogłosiły rozpoczęcie dochodzenia antydumpingowego dotyczącego wywozu wieprzowiny z UE. Decyzja ta jest następstwem zakończonego niedawno dochodzenia Komisji Europejskiej w sprawie importu chińskich pojazdów elektrycznych.
-
27.06.2024
Przepakowywanie i ponowne etykietowanie przeterminowanych produktów mięsnych – wyniki kontroli w Portugalii
W dystrykcie Évora, Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrolę w następstwie dochodzenia w sprawie przepakowywania i dystrybucji żywności. Doprowadziła ona do całkowitego zawieszenia nielegalnej działalności chłodni, która posługiwała się sfałszowanym i przywłaszczonym numerem urzędowej kontroli weterynaryjnej.
-
26.06.2024
Dochodzenia w sprawie wprowadzania nielegalnej koniny do europejskiego łańcucha żywnościowego - zawieszenie działalności irlandzkiej rzeźni
Irlandzka telewizja RTÉ wyemitowała program ujawniający problemy z identyfikowalnością koni w Europie. Irlandzkie władze zawiesiły działalność rzeźni Shannonside Foods w Co Kildare.
-
25.06.2024
Polskie mięso z laboratorium - premiera podczas New Food Forum Proveg
Firma LabFarm, specjalizująca się w produkcji mięsa komórkowego, zaprezentowała pierwszy w Polsce prototyp kulki mięsnej z drobiowego mięsa komórkowego. Prezentacja odbyła się 12 czerwca podczas ProVeg New Food Forum i stanowi istotny krok w kierunku nowoczesnego rolnictwa komórkowego.
-
21.06.2024
Zniesienie zakazu importu żywego drobiu, mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego z Polski na rynek RPA
Wznowienie z dniem 17 czerwca br. możliwości eksportu drobiu i mięsa drobiowego na rynek RPA.
-
18.06.2024
ANSES rozważa nowy system klasyfikacji dobrostanu zwierząt, inspiracją Nutri-Score?
ANSES opublikowała wytyczne dla etykietowania produktów spożywczych, uwzględniające dobrostan zwierząt na podstawie naukowych kryteriów i warunków życia zwierząt hodowlanych oraz ich rodziców.
-
18.06.2024
Wycofanie produktu - Noga z kaczki ze ściółki
Sieć Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na niewłaściwe wyniki mikrobiologiczne.
-
07.06.2024
Wyzwania planistyczne w przetwórstwie mięsa
Czy przemysł mięsny naprawdę potrzebuje specjalistycznego oprogramowania? To znaczy, po co właściwie specjalistyczne oprogramowanie dla jakiejkolwiek branży?
-
04.06.2024
Wykrycie Listeria monocytogenes w suszonym wyrobie z mięsa wieprzowego, wyprodukowanym w Chorwacji
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System RASFF o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego.
-
28.05.2024
Znaczny wzrost ASF wśród populacji świń w UE w 2023 r.
W październiku 2024 r. EFSA przedstawi opinię naukową - przegląd czynników ryzyka pojawienia się, rozprzestrzeniania się i trwałości wirusa ASF w populacjach dzików i świń domowych.
-
23.05.2024
Przejęcie prawie 3000 litrów oliwy z oliwek i 30 000 kilogramów produktów podczas kontroli w Portugalii
Przeprowadzone w ostatnich miesiącach akcje kontrolne na terenie Portugalii doprowadziły do ujawnienia kilku oszustw dotyczących m.in. oliwy z oliwek, nielegalnego uboju oraz fałszowania ryb i owoców morza.
-
07.05.2024
Walka o mięso: Floryda zakazuje produkcji mięsa w laboratoriach
Gubernator Florydy Ron DeSantis ogłosił kontrowersyjne prawo zakazujące produkcji mięsa w laboratoriach, twierdząc, że broni tradycyjnej produkcji przed "globalną elitą". Decyzja Florydy staje się częścią szerszego trendu, który budzi debatę na temat przyszłości produkcji żywności.
-
30.04.2024
Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2023
IJHARS przedstawia wyniki kontroli planowej w zakresie klasyfikacji tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2023 r. dotyczące struktury tusz poddanych klasyfikacji oraz porównanie wyników z latami poprzednimi.
-
25.04.2024
Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii.
-
25.04.2024
Państwa członkowskie popierają wycofanie aromatów dymu wędzarniczego z rynku UE
Państwa członkowskie poparły w dn. 24.04 br. wniosek Komisji dotyczący nieodnawiania zezwolenia na 8 aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE.
-
04.04.2024
Epidemia Salmonella Mbandaka w UE – raport ECDC
Według ECDC i EFSA transgraniczna epidemia Salmonella Mbandaka ST413 trwa w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii od ponad dwóch lat, począwszy od września 2021 r. Do 15 marca 2024 r. zgłoszono 300 przypadków.
Nasi partnerzy