Przemysł mięsny
-
20.11.2023
Europejscy konsumenci zmniejszają spożycie mięsa: Nowe odkrycia z badania współfinansowanego przez UE
Raport zatytułowany „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej”, sfinansowany w ramach projektu Smart Protein, ujawnił, że 51% osób jedzących mięso w Europie aktywnie ogranicza roczne spożycie mięsa, co stanowi wzrost w porównaniu z 46% w 2021 roku.
-
15.11.2023
Mięso hodowane laboratoryjnie na karmę dla zwierząt domowych – z rejestracją w UE
Czeska firma Bene Meat jako pierwsza w UE uzyskała zezwolenie na produkcję mięsa hodowlanego na sprzedaż jako karma dla zwierząt domowych w ramach Europejskiego Rejestru Materiałów Paszowych.
-
14.11.2023
Spotkanie FAO w sprawie żywności na bazie komórek i fermentacji precyzyjnej
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
-
03.11.2023
Mięso hodowlane: Wyzwania, Perspektywy i Ryzyka – Wprowadzenie
Odkryj rewolucyjną technologię hodowli komórkowej mięsa, która zmienia przyszłość żywności, eksplorując jej potencjał, wyzwania i znaczenie.
-
03.11.2023
An Introduction to Cultivated Meat: Navigating the Bottlenecks, Opportunities, and Threats
Discover the revolutionary meat cell culture technology that is changing the future of food, exploring its potential, challenges and relevance.
-
23.10.2023
Zakaz importu mięsa drobiowego i jaj konsumpcyjnych do Izraela
Pismem z dnia 9 października 2023 r. władze izraelskie powiadomiły Główny Inspektorat Weterynarii o podtrzymaniu zakazu importu z całego terytorium Polski.
-
16.10.2023
EFSA zaleca strategie szczepień w celu zwalczania ptasiej grypy u drobiu
Nowa opinia naukowa ocenia dostępne szczepionki i ich skuteczność przeciwko wirusowi wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu oraz zawiera porady dotyczące możliwych strategii szczepień.
-
10.10.2023
UE zaostrza limity azotanów i azotynów w żywności
Nowe przepisy mają na celu obniżenie wartości dopuszczalnych dla obu substancji o ok. 20%. Podmioty działające na rynku spożywczym będą miały dwa lata na dostosowanie się do tych nowych limitów.
-
05.10.2023
Dochodzenie w Holandii w sprawie fałszowania dokumentów eksportowych mięsa drobiowego
Holenderskie służby prowadzą śledztwo w sprawie fałszowania dokumentacji dotyczącej eksportu mięsa drobiowego.
-
03.10.2023
Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym 100 g
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
-
27.09.2023
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu mięso mielone wołowe 400 g
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek produktu mięso mielone wołowe, schłodzone Rzeźnik 400 g.
-
22.09.2023
Rynek Kuby ponownie otwarty dla mięsa drobiowego z Polski
Władze kubańskie zniosły zakaz importu mięsa drobiowego i jego produktów z Polski wyprodukowanych po 23 sierpnia br.
-
19.09.2023
Aktywny udział polskiej delegacji w sesji Sekcji Branżowej do spraw Standaryzacji Mięsa Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ
Sekcja zdecydowała o rozbudowie części normy dotyczącej oceny jakości mięsa wołowego w zakresie informacji związanych z warunkami oceny wstępnej tusz, technikami oceny, pomiarami standardów jakości mięsa, czy też kompetencjami i kwalifikacjami osób dokonujących oceny tusz.
-
12.09.2023
Włoska szynka Speck Alto Adige ChOG z Południowego Tyrolu podbija polski rynek
Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.
-
04.09.2023
Co to jest mięso hodowane w laboratorium i czy można je bezpiecznie spożywać?
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.
-
25.08.2023
Organizacja testu zatwierdzającego automatyczną metodę klasyfikacji tusz wołowych
-
17.08.2023
Informacje o ogniskach zakażeń przenoszonych drogą pokarmową wywołanych przez Salmonellę. Ofiara śmiertelna w Austrii
Obecnie w Austrii, ale także w innych krajach UE, występują ogniska chorób przenoszonych drogą pokarmową, które są prawdopodobnie związane z szaszłykami z kurczaka zakażonymi Salmonellą Enteritidis z Polski. W sumie we wszystkich prowincjach z wyjątkiem Tyrolu zachorowało 27 osób.
-
15.08.2023
Aleph Farms z kolejnym wnioskiem o zatwierdzenie mięsa komórkowego w Europie
Złożenie wniosku w UK nastąpiło tuż po złożeniu go w Szwajcarii, innym kraju europejskim będącym poza UE.
-
09.08.2023
Francja zwraca się do TSUE o legalność zakazu używania terminów np. „stek” w odniesieniu do żywności plant-based
Organ rządowy prosi o informacje, czy poszczególne państwa członkowskie mogą wprowadzić tego typu prawo, czy też uniemożliwia to harmonizacja na poziomie UE.
-
07.08.2023
Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP (I, II, III i IV kwartał 2022 r.)
Porównując dane liczbowe uzyskane w ramach nadzoru nad klasyfikacją tusz wieprzowych w systemie EUROP w latach 2012-2021 można zauważyć, że o ok. 30% zmniejszyła się liczba zakładów prowadzących uboje trzody chlewnej.
-
31.07.2023
Tacka z testem, która ostrzega przed zanieczyszczeniem patogenem w opakowaniach surowej lub gotowanej żywności, takiej jak kurczak
Lab-in-a-Package - nowa technologia umożliwi producentom, sprzedawcom detalicznym i konsumentom stwierdzenie w czasie rzeczywistym, czy zawartość zapieczętowanego opakowania z żywnością jest skażona bez konieczności jego otwierania, zapobiegając narażeniu na skażenie, jednocześnie upraszczając uciążliwe i kosztowne laboratoryjne procesy wykrywania, które obecnie znacznie wydłużają czas i koszt produkcji żywności.
Nasi partnerzy