Przemysł mięsny
-
06.03.2024
PIW zbadał próbki produktu będącego przyczyną śmiertelnego zatrucia
Zawartość azotynu sodu na bardzo wysokim, toksycznym dla człowieka poziomie wykazały badania próbek galarety z Nowej Dęby. Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach zbadał przekazane przez śledczych produkty, które doprowadziły w połowie lutego do śmierci 54-latka z Ukrainy. Dwie inne osoby po spożyciu tych produktów trafiły do szpitala.
-
05.03.2024
Ponad 80 mln zł na promocję żywności produkowanej w systemach jakości
Do 18 marca 2024 r. można się ubiegać o dofinansowanie działań promocyjno-informacyjno-marketingowych związanych z wytwarzaniem żywności w ramach systemów jakości.
-
01.03.2024
Francja zatwierdza dekret zakazujący nadawania produktom roślinnym mięsnych nazw
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
-
21.02.2024
Żywność z upcyclingu
Mówienie o marnowaniu żywności staje się bardziej istotne niż kiedykolwiek wcześniej. Rocznie w Unii Europejskiej marnowane jest nawet 173 kg żywności na mieszkańca. Na taki wynik składa się:
-
12.02.2024
Stwierdzono 3 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu 3 ognisk (nr 5-7 w 2024 r.) wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N1 u drobiu, na podstawie wyników badań laboratoryjnych z 28 i 29 stycznia 2024 r. otrzymanych z o PIWet - PIB w Puławach. Inspekcja Weterynaryjna wdraża wszystkie środki zwalczania choroby.
-
08.02.2024
Oszustwo o wartości ponad 300 tysięcy funtów w branży drobiarskiej i najważniejsze zagrożenia związane z przestępstwami żywnościowymi w Wielkiej Brytanii
W Wielkiej Brytanii ukarano 3 mężczyzn, którzy dopuścili się fałszowania dokumentów oraz oszukańczej dystrybucji drobiu o wartości ponad 318 000 funtów.
-
01.02.2024
Zatwierdzenie świadectwa dla polskiego mięsa i produktów drobiowych eksportowanych do Namibii
Ponadto obie strony wyraziły chęć rozszerzenia i pogłębienia współpracy między Polską a Namibią w kontekście otwarcia rynku namibijskiego dla kolejnych polskich produktów pochodzenia zwierzęcego.
-
31.01.2024
Zmiany przepisów dla eksporterów produktów rolno-spożywczych do Wielkiej Brytanii już od 31 stycznia 2024!
BTOM (Border Target Operating Model) opisuje kategorie wysokiego, średniego i niskiego ryzyka dla produktów, a ta kategoryzacja zawiera szczegóły dotyczące sposobu stosowania nowego systemu sanitarnego i fitosanitarnego (SPS). Pierwsze zmiany w ramach BTOM wchodzą w życie już dzisiaj (31 stycznia). W ciągu roku będzie ich łącznie trzy.
-
22.01.2024
Eurostat - Kluczowe dane dotyczące europejskiego łańcucha żywnościowego z uwzględnieniem Polski
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
-
18.01.2024
Sieć Auchan wycofuje sznycle z fileta indyka
Produkt nie nadaje się do spożycia ze względu na niewłaściwą jakość mikrobiologiczną surowca.
-
12.01.2024
Zwalczanie Salmonella spp. w mięsie drobiowym – raport FAO/WHO
Opublikowano raport ekspertów FAO/WHO “Measures for the control of non-typhoidal Salmonella spp. in poultry meat” Jakie są najważniejsze ustalenia?
-
08.01.2024
Ruszył nabór na małe przetwórstwo w ramach KPO
Od 3 stycznia 2024 r. można się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej.
-
11.12.2023
Wyniki kontroli jakości handlowej produktów oferowanych luzem w sklepach
Celem kontroli było sprawdzenie zgodności tego rodzaju produktów z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta/sprzedającego. Skontrolowano łącznie 144 sklepy na terenie całego kraju. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 83 sklepach (57,6 proc.), najwięcej z nich dotyczyło znakowania.
-
07.12.2023
Kontrole na Litwie – liczne naruszenia zasad higieny i procesu produkcji żywności
Władze litewskie w ostatnim czasie przeprowadziły operacje kontrolne, które doprowadziły do odkrycia między innymi licznych naruszeń zasad higieny u różnych producentów żywności.
-
24.11.2023
Zatwierdzenie wzoru świadectwa zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego wywożonych z Polski do Zanzibaru
Świadectwo zostało opublikowane na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii.
-
21.11.2023
Zagrożenia dla zdrowia zwierząt związane z obecnością ochratoksyny A (OTA) w paszy – ocena EFSA
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o ocenę nowo dostępnych informacji naukowych i aktualizację opinii naukowej z 2004 r.
-
20.11.2023
Europejscy konsumenci zmniejszają spożycie mięsa: Nowe odkrycia z badania współfinansowanego przez UE
Raport zatytułowany „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej”, sfinansowany w ramach projektu Smart Protein, ujawnił, że 51% osób jedzących mięso w Europie aktywnie ogranicza roczne spożycie mięsa, co stanowi wzrost w porównaniu z 46% w 2021 roku.
-
15.11.2023
Mięso hodowane laboratoryjnie na karmę dla zwierząt domowych – z rejestracją w UE
Czeska firma Bene Meat jako pierwsza w UE uzyskała zezwolenie na produkcję mięsa hodowlanego na sprzedaż jako karma dla zwierząt domowych w ramach Europejskiego Rejestru Materiałów Paszowych.
-
14.11.2023
Spotkanie FAO w sprawie żywności na bazie komórek i fermentacji precyzyjnej
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
-
03.11.2023
Mięso hodowlane: Wyzwania, Perspektywy i Ryzyka – Wprowadzenie
Odkryj rewolucyjną technologię hodowli komórkowej mięsa, która zmienia przyszłość żywności, eksplorując jej potencjał, wyzwania i znaczenie.
-
03.11.2023
An Introduction to Cultivated Meat: Navigating the Bottlenecks, Opportunities, and Threats
Discover the revolutionary meat cell culture technology that is changing the future of food, exploring its potential, challenges and relevance.
Nasi partnerzy