Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny nałożył na przedsiębiorcę ponad 68 mln zł za nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej.
Zanim mięso wołowe trafi na sklepowe półki, musi przejść wiele etapów produkcji. Pierwszym z nich jest transport i ubój bydła w ubojni, który odbywać powinien się w sposób humanitarny, z troską o dobrostan zwierząt. Wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów mięsa, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, firma SGS Polska opracowała program niezależnej certyfikacji dobrostanu bydła. Program ten powstał na podstawie wymagań prawnych i praktyki firmy SGS w tym zakresie.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała warunki chowu i tuczu gęsi oraz jakość handlową mięsa gęsiego.
W wyniku negocjacji prowadzonych ze służbą weterynaryjną Tajlandii, w dniu 30 grudnia 2022 r. uzgodnione zostały następujące wzory świadectw weterynaryjnych.
Komisja zatwierdziła mięso "Keleméri bárányhús" z Węgier jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG).
Naukowcy z Shih Microfluidics Lab stworzyli jednorazowy, szybki i niezawodny system do identyfikacji putrescyny w próbkach wołowiny.
Według najnowszego sprawozdania EFSA, Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) oraz laboratorium referencyjnego UE (EURL) liczba przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) odnotowana w Europie wśród drobiu i ptaków wodnych…
Chińskie Centrum Badań nad Mięsem zebrało informacje o 1987 przypadkach zafałszowań mięsa w Chinach i za granicą w latach 2012-2021. Przeprowadzono zbiorczą analizę fałszerstw uwzględniając metody oszustw, rodzaje zafałszowań, zafałszowane składniki, produkty i ich kategorie.
W związku z potrzebą ograniczenia marnotrawstwa żywności i pomocy najbardziej potrzebującym grupom społecznym, pojawia się coraz więcej zarówno działań politycznych, jak i prywatnych inicjatywy dotyczące darowizn żywności. Jednak kilka kwestii zniechęca do stosowania tych praktyk. Organizacja SAFE (Safe Food Advocacy Europe) wzywa do wprowadzenia wspólnych zasad i zachęt w zakresie darowizn żywności.
Prawie 200 osób zachorowało w wyniku trwającej od ponad roku epidemii salmonellozy w wielu europejskich krajach. Zgłoszono 196 zakażeń Salmonellą Mbandaka ST413, w tym 89 osób chorych w Finlandii i 81 w Wielkiej Brytanii.
Europol opublikował informację o operacji, podczas której aresztowano 41 osób. Wspólna operacja Europolu i Hiszpańskiej Gwardii Cywilnej była ukierunkowana na nielegalną sprzedaż nienadającej się do spożycia koniny.
W okresie I-VIII 2022 unijny eksport produktów wieprzowych wyniósł 2,96 mln t i by o 21% mniejszy niż przed rokiem.
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu, w którym sąd odniósł się do nurtującej producentów kwestii związanej z naturalnym ubytkiem masy netto produktu.
Producenci mięsa in vitro z regionu Azji i Pacyfiku (APAC) osiągnęli konsensus w zakresie stosowanej przez branżę terminologii – jako oficjalne określenie na tę kategorię produktów wybrano ostatecznie nazwę mięso „hodowane” (ang. cultivated).
FDA uznała kurczaka hodowanego w laboratoriach firmy UPSIDE Foods za bezpieczny, co zbliża go do komercjalizacji w Stanach Zjednoczonych.
Technologie komórkowej produkcji żywności rozwijają się szybko i mogą odegrać ważną rolę w zabezpieczaniu dostępu do białek zwierzęcych dla rosnącej światowej populacji. Niezbędne są jednak dalsze analizy potrzebne do oceny ich trwałości i wpływu na zdrowie ludzkie i zdrowie środowiskowe. FAO / WHO przeprowadzi konsultacje eksperckie, których celem jest opracowanie dokumentu zawierającego aktualną wiedzę techniczną na temat aspektów bezpieczeństwa takiej żywności.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa i jego przetworów (parówek i innych kiełbas). Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy.
W wyniku kontroli wewnętrznej podmiotu stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego.
Według firmy badawczej Future Market Insights (FMI), globalny rynek mykoprotein ma osiągnąć do 2032 r. prawie 1 mld USD.
Według Dyrekcji generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG Sante) w polskim systemie kontroli mięsa wołowego i drobiowego nadal występują poważne problemy.
W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Nasi partnerzy