Przemysł mięsny
-
22.05.2023
EFSA: Potrzebne są lepsze pomieszczenia dla krów mlecznych, kaczek, gęsi i przepiórek, aby poprawić ich dobrostan
Krowy mleczne, kaczki, gęsi i przepiórki potrzebują więcej przestrzeni i lepszych warunków bytowania, zgodnie z zaleceniami dotyczącymi dobrostanu zwierząt opublikowanymi dziś w dwóch nowych opiniach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Opinie te stanowią część serii poświęconej gatunkom zwierząt hodowlanych, które wspierają trwający przegląd przepisów Unii Europejskiej dotyczących dobrostanu zwierząt.
-
17.05.2023
W Bułgarii wykryto 30 ton mrożonej jagnięciny z Macedonii Północnej fałszywie oznakowanej jako „bułgarska”
Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w kwietniu przeprowadziła wzmożone kontrole i wykryła ponad 30 ton mrożonej jagnięciny z Macedonii Północnej, która była fałszywie oznakowana jako bułgarska.
-
10.05.2023
Chłodzenie wędlin mgłą wodną pozwoli zaoszczędzić do 70% kosztów wody i odprowadzania ścieków. Wyjaśniamy, jak to możliwe
Czy można jeszcze bardziej obniżyć koszty produkcji wędlin? Okazuje się, że tak, a kluczem do prostych oszczędności jest optymalizacja procesu chłodzenia wędlin, który zużywa dużo wody. Przełomem w tej dziedzinie okazuje się być opatentowana technologia firmy Telesto S.A., która opisuje swoje rozwiązanie w serwisie internetowym www.chlodzeniewedlin.pl.
-
02.05.2023
Informacje branżowe #mięso, marzec 2023
Według danych KE, produkcja mięsa w UE w 2023 roku zmniejszy się o blisko 3% w relacji rocznej. Spadek ten spowodowany będzie głównie przez mniejszą produkcję wieprzowiny oraz wołowiny.
-
28.04.2023
Wpływ dobrostanu zwierząt na jakość mięsa
Niezachowanie odpowiednio wysokiego poziomu dobrostanu odbija się znacząco na jakości produktów oraz niechybnie na renomie producenta. Producentom znane są negatywne skutki niezachowania odpowiednio wysokiego poziomu dobrostanu zwierząt, które odbijają się na zmniejszeniu możliwości technologicznych w wykorzystaniu mięsa.
-
27.04.2023
Najnowsze miesięczne sprawozdanie KE pokazuje, że w 2022 r. handel rolno-spożywczy UE miał się dobrze pomimo wyzwań
Komisja opublikowała najnowsze miesięczne sprawozdanie dotyczące handlu rolno-spożywczego, z którego wynika, że w 2022 r. unijny handel rolno-spożywczy wyniósł 401,5 mld euro, a dodatnie saldo handlowe wyniosło 58 mld euro.
-
21.04.2023
Uzgodnienie świadectwa weterynaryjnego dla świeżego mięsa drobiowego i jego produktów eksportowanych do USA
-
20.04.2023
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii rolady ze szpinakiem
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu „Rolada ze szpinakiem”.
-
17.04.2023
Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach brojlerów gatunku kura (Gallus gallus) na 2023 r.
W Programie określono m.in. warunki postępowania w przypadku wykrycia zakażenia oraz metody stosowane do wykrywania serotypów Salmonella
-
13.04.2023
Dobrostan a jakość mięsa
Utrzymanie wysokiego poziomu dobrostanu jest kluczowym elementem, nie tylko ze względów etycznych, ale także technologicznych.
-
06.04.2023
Uzgodnienie wzoru świadectwa dla wytopionych tłuszczów na eksport do Serbii
-
05.04.2023
Dochodzenie w sprawie masowych oszustw związanych z fałszowaniem wieprzowiny w Wielkiej Brytanii
Na brytyjskim portalu Farmers Weekly ujawniono dochodzenie dotyczące fałszowania wieprzowiny na dużą skalę. Główne problemy dotyczyły fałszowania pochodzenia oraz przetwarzania zepsutych produktów mięsnych w celu ich ponownego wprowadzenia na rynek.
-
03.04.2023
Znaczenie weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego. Jaką rolę spełniają urzędowi lekarze weterynarii?
Urzędowy lekarz weterynarii przede wszystkim zajmuje się badaniem mięsa zwierząt rzeźnych. Zgodnie z unijnym prawem żywnościowym, decyzję o uznaniu przydatności do spożycia mięsa i innych surowców odzwierzęcych mogą wydawać jedynie urzędowi lekarze weterynarii.
-
30.03.2023
Seminarium naukowe EFSA - „Żywność i składniki żywności pochodzące z kultur komórkowych”
W dn. 11-12 maja w Brukseli oraz online odbędzie się seminarium naukowe. Eksperci omówią bieżące trendy i badania oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA dot. miesa komórkowego. Rejestracja trwa do 30 marca!
-
30.03.2023
Rząd Włoch zakaże produkcji i sprzedaży mięsa hodowanego komórkowo
Zmiana ta stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z hodowli mięsa.
-
30.03.2023
Naukowcy pracują nad metodą peklowania mięsa bez dodatku azotynów
Naukowcy z amerykańskiego Texas A&M University opracowują metodę peklowania mięsa bez dodatku azotynów.
-
29.03.2023
Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2022 r.
W 2022 r. przeprowadzono 1458 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, w trakcie których sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 286 rzeczoznawców (77,5% uprawnionych do klasyfikacji) na podstawie 37,0 tys. szt. tusz wieprzowych.
-
28.03.2023
Japonia inwestuje w przemysł mięsa hodowanego komórkowo, by wzmocnić zrównoważone dostawy żywności
Wsparcie rządu Japonii podkreśla tendencję, w której kraje o niskiej suwerenności żywnościowej wykazują szczególne zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi jako sposobem na zwiększenie ich samodzielności.
-
28.03.2023
Klasyfikacja tusz wołowych w systemie EUROP w 2022 r.
W 2022 r. przeprowadzono 545 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, w trakcie których sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 116 rzeczoznawców.
-
23.03.2023
FDA dopuściło drugi produkt z kurczaka hodowanego w laboratorium do spożycia przez ludzi
Po starannej i rygorystycznej ocenie FDA zaakceptowała wniosek firmy uznając, że jej pierwszy produkt drobiowy, hodowany kurczak, jest bezpieczny do spożycia.
-
23.03.2023
Wszystko gotowe do bardziej zróżnicowanego panierowania z wyższą wydajnością
Nowa linia do panierowania 1000 mm firmy Marel umożliwia elastyczne konfiguracje
Nasi partnerzy