Przemysł mięsny
-
03.11.2022
Jakość handlowa mięsa i jego przetworów w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa i jego przetworów (parówek i innych kiełbas). Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy.
-
29.10.2022
Obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Boczek Wędzony
W wyniku kontroli wewnętrznej podmiotu stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego.
-
28.10.2022
Rynek alternatyw mięsa z grzybów ma osiągnąć do 2023 r. wartość 1 mld USD
Według firmy badawczej Future Market Insights (FMI), globalny rynek mykoprotein ma osiągnąć do 2032 r. prawie 1 mld USD.
-
28.10.2022
Ponowny audyt DG Sante w Polsce potwierdza nierozwiązane problemy w obszarach kontroli wołowiny, dobrostanu bydła i salmonelli w drobiu
Według Dyrekcji generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG Sante) w polskim systemie kontroli mięsa wołowego i drobiowego nadal występują poważne problemy.
-
27.10.2022
Wycofanie jednej partii produktu pn. Pasztet z królika, 160 g ze względu na obecność glutenu
W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
-
19.10.2022
Nowe oceny ryzyka mikrobiologicznego FAO dot. Listerii w żywności RTE i E.coli (STEC) w produktach mięsnych i mlecznych
FAO opublikowała dwie nowe publikacje, które pomogą menedżerom ds. ryzyka w rozwiązaniu problemów związanych z mikrobiologicznym bezpieczeństwem żywności.
-
17.10.2022
Konsultacje społeczne dotyczące nitrozoamin w żywności – wyjaśnienie projektu opinii
W opinii oceniono ryzyko i ocenę potencjalnych zagrożeń spowodowanych nitrozoaminami dla ludności w UE.
-
14.10.2022
Ekologiczna pasza białkowa - tymczasowe odstępstwa
Zakłócenia dostaw ekologicznej paszy białkowej dla ekologicznych świń i drobiu, których jednym z głównych dostawców dla UE była Ukraina spowodował konieczność wprowadzenia tymczasowych odstępstw od wymogów rozporządzenia 2018/848
-
10.10.2022
Obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Metka łososiowa
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii metki łososiowej.
-
06.10.2022
Jakie ryzyka niesie afera fałszowania pasz i czy to pierwszy taki proceder?
Jak sytuacja wygląda w systemie RASFF oraz jakie podobne afery związane z paszami miały miejsce w latach ubiegłych? W artykule także komentarz ekspercki - Pestycydy to jedno z większych ryzyk związanych z nielegalnym wykorzystaniem tłuszczy technicznych.
-
04.10.2022
Dania zakazuje hodowli kur w klatkach - komentarz
Od przyszłego roku w Danii nie będą mogły powstawać nowe fermy klatkowe, a do 2035 wszystkie istniejące będą musiały zostać zamknięte.
-
05.09.2022
Czy żywność plant-based jest mniej podatna na patogeny?
Wg badania przeprowadzonego przez USDA konsumenci uważają, że roślinne alternatywy mięsa nie niosą ze sobą takiego samego ryzyka patogenów jak mięso.
-
02.09.2022
Norwegia finansuje projekt badawczy nad rolnictwem komórkowym, aby zwiększyć samowystarczalność
Badacze chcą wprowadzić nowe źródła białka do istniejących produktów spożywczych i przygotować społeczeństwo, konsumentów i przemysł spożywczy na możliwe konsekwencje tej radykalnej zmiany w sposobie wytwarzania żywności.
-
01.09.2022
Wspólna polityka rolna na lata 2023–2027: Komisja zatwierdza pierwsze plany strategiczne WPR
Komisja Europejska zatwierdziła pierwszy pakiet planów strategicznych WPR dla siedmiu państw: Danii, Finlandii, Francji, Irlandii, Polski, Portugalii i Hiszpanii.
-
31.08.2022
Badanie na obecność włośni mięsa przeznaczonego na użytek własny – bezpłatne
W przypadku pozyskiwania mięsa na użytek własny (świnie, dziki i nutrie), zarówno pochodzącego z uboju, jak i z poddanych odstrzałowi zwierząt łownych, a także w przypadku mięsa będącego przedmiotem sprzedaży bezpośredniej (dziki i nutrie) – nie ma podstawy do pobrania opłaty za samo przeprowadzenie badania mięsa lub tuszy na obecność włośni.
-
26.08.2022
Informacje branżowe #mięso, lipiec 2022
Spadek spożycia mięsa w Polsce. Nowe ogniska ASF w Polsce. Wzrost produkcji wieprzowiny w Chinach.
-
24.08.2022
Przejęcie we Włoszech bydła o wartości 1 mln euro z powodu złych warunków hodowli i braku identyfikowalności
Władze włoskie przejęły 1067 sztuk bydła o wartości około 1 mln euro z powodu braków higienicznych, sanitarnych, konstrukcyjnych w hodowli oraz częściowego braku identyfikowalności bydła.
-
22.08.2022
Czy za szkodliwość czerwonego mięsa odpowiadają metabolity bakteryjne?
Czy jedzenie znacznych ilości mięsa, przede wszystkim czerwonego i przetworzonego, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia?
-
17.08.2022
Zniesienie ograniczeń w eksporcie do Hongkongu spowodowanych wystąpieniem ognisk grypy ptaków w Polsce
Władze Hongkongu poinformowały GIW o wznowieniu od dnia 8 sierpnia 2022 r. rozpatrywania wniosków o import mięsa drobiowego oraz produktów drobiowych (w tym jaj) na rynek tego kraju z 33 powiatów uprzednio dotkniętych HPAI.
-
16.08.2022
EFSA przedstawia zalecenia dotyczące poprawy dobrostanu świń hodowlanych – opinia naukowa
Jest to pierwsza z serii opinii naukowych na temat dobrostanu zwierząt hodowlanych, na wniosek Komisji Europejskiej jako kluczowego elementu jej strategii „od pola do stołu”.
-
05.08.2022
Wznowienie możliwości eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego i jaj z Polski na rynek Zjednoczonych Emiratów Arabskich
Ministerstwo Zmian Klimatu i Środowiska Zjednoczonych Emiratów Arabskich poinformowało o dopuszczeniu do eksportu na emiracki rynek przesyłek z Polski.
Nasi partnerzy