Przemysł piekarski
-
22.12.2022
Podwyższony poziom akryloamidu w określonych partiach herbatników
W wyniku badań przeprowadzonych w ramach kontroli urzędowych PIS stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niektórych partiach herbatników określonych w ostrzeżeniu.
-
21.12.2022
IKEA wycofuje z rynku ciasto migdał czekolada DAIM 400 g
Almondy, dostawca IKEA, wycofuje z rynku mrożone ciasto DAIM migdał czekolada, 400g, ponieważ w jednym z ciast został znaleziony metalowy przedmiot. Akcja ma charakter zapobiegawczy.
-
18.11.2022
Targi słodyczy i przekąsek - ISM (23-25 IV 2023) pod hasłem „Encourage.Enable.Excite!”
Branża słodyczy i przekąsek, podobnie jak wiele innych branż, stoi przed bezprecedensowymi wyzwaniami. Wspólny program imprez i kongresów z odbywającą się równolegle specjalną edycją targów ProSweets Cologne promuje wymianę ukierunkowaną na nowe rozwiązania.
-
18.11.2022
REBREAD i misja ratowania chleba zwróciły uwagę zagranicznych firm
Prestiżowy program BIND 4.0 Open Innovation and Acceleration ogłosił wyniki Finalistów tegorocznego konkursu. Na liście znalazły się trzy startupy z Polski, w tym REBREAD, którego misją jest ratowanie chleba na całym świecie i tym samym przyczynianie się do do zmniejszenia ilości żywności, która jest marnowana.
-
17.11.2022
50% pieczywa w UK zawiera pestycydy
Opierając się na oficjalnych danych, PAN UK ujawnił, że udział pieczywa zawierającego dwa lub więcej pestycydów podwoił się w ciągu ostatniego roku do 50% dostępnego asortymentu.
-
27.10.2022
Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Chipsy kukurydziane solone
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
-
25.10.2022
Handel zbożem - działania Prezesa UOKiK
Prezes UOKiK wszczął postępowanie wyjaśniające dotyczące możliwego ograniczenia konkurencji podczas przeładunku zboża w portach w Gdańsku i Gdyni. W związku z tą sprawą pracownicy Urzędu, przy wsparciu Policji i po uzyskaniu zgody właściwego sądu, przeprowadzili przeszukanie w siedzibach trzech spółek.
-
16.09.2022
Wysoka zawartość estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w badanej partii ciastek Unicorn wheels
GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu wysokiej zawartości estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w określonej poniżej partii ciastek Unicorn wheels 220 g, marki Aldiva, dostępnych w sieci sklepów TEDi.
-
14.09.2022
Ochratoksyna A w partii makaronu żytniego pełnoziarnistego
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu. Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
-
14.09.2022
Wykrycie bakterii Salmonella spp. w partii sezamu białego
GIS został poinformowany o wykryciu bakterii Salmonella spp. w partii sezamu białego - nasiona białego sezamu, łuskane marki VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g
-
13.09.2022
Jakość handlowa pieczywa w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową (głównie oznakowanie) różnego asortymentu pieczywa opakowanego (w tym pieczywa chrupkiego) oraz nieopakowanego (w tym półcukierniczego: drożdżówek, bułek, rogali) w 94 sklepach.
-
05.09.2022
Zmiany klimatu mogą poważnie odbić się na zbiorach pszenicy i wpłynąć na bezpieczeństwo żywnościowe krajów rozwijających się
Pszenica stanowi jeden z podstawowych surowców spożywczych – dla 3,4 miliarda osób na świecie jest ona źródłem 20% dostarczanych kalorii i białka. Nawet gdyby udało się zrealizować cele polityki klimatycznej i utrzymać wzrost średniej globalnej temperatury poniżej progu 2oC, szacuje się, że na przestrzeni najbliższych kilku lat wydajność zbiorów i ceny pszenicy ulegną poważnym zmianom.
-
09.08.2022
Sytuacja na rynku zbóż - działania Prezesa UOKiK
W najnowszej decyzji Prezes UOKiK nałożył przeszło 300 tys. zł kary na spółkę PolishAgri – lidera eksportu zbóż w zachodniej Polsce, która żądała od rolników całości zakontraktowanych dostaw, nawet jeśli nie byli w stanie tego zrobić z przyczyn niezależnych od nich.
-
02.08.2022
Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Cypru - Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) z Cypru: "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou", rodzaj ręcznie wyrabianego suszonego makaronu...
-
29.07.2022
KE proponuje tymczasowe krótkoterminowe odstępstwo od niektórych zasad polityki rolnej w celu zwiększenia produkcji zbóż
Szacuje się, że w porównaniu ze stanem obecnym przywróci się produkcję na 1,5 mln hektarów. Każda tona zbóż wyprodukowanych w UE przyczyni się do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie.
-
21.07.2022
Alkaloidy opium w maku i niektórych produktach piekarniczych
Komisja UE ustanowiła najwyższe dopuszczalne limity – obowiązują od 1 lipca br.
-
19.07.2022
Jakość handlowa przetworów zbożowych w 2022 r.
IJHARS sprawdziła jakość handlową mąk, kasz, ryżu, płatków zbożowych i innych produktów zbożowych śniadaniowych (np. kulek o smaku czekoladowym). Kontrolą objęto łącznie 117 podmiotów, w tym 66 sklepów i 51 producentów.
-
15.07.2022
Jakość handlowa wyrobów cukierniczych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową lizaków, cukierków, gum, żelków i drażetek. Kontrolą objęto łącznie 109 podmiotów, w tym 71 sklepów i 38 producentów.
-
06.07.2022
Elektroniczne świadectwa fitosanitarne już od 1 lipca
Od 1 lipca br. świadectwa fitosanitarne towarzyszące polskim produktom rolnym eksportowanym do państw trzecich, będą mogły być wydawane także w wersji elektronicznej.
-
30.06.2022
Jak zastąpić tłuszcze nasycone zdrowszymi zamiennikami w słodyczach i wypiekach?
W produkcji rogalików, cukierków i innych słodyczy na szeroką skalę wykorzystywane są tłuszcze stałe, takie jak olej palmowy, olej kokosowy, masło czy twarda margaryna.
-
13.06.2022
Wycofanie masła orzechowego Jif z powodu Salmonelli rozszerza się – efekt kaskadowy
Wycofanie masła orzechowego Jif gwałtownie rozszerzyło się w ostatnim tygodniu i teraz dotyczy co najmniej 69 innych produktów. Wycofanie dotyczy również rynków poza Stanami Zjednoczonymi, w tym Europy.
Nasi partnerzy