Przemysł rybny
-
11.12.2024
JRC opracowało nowe metody laboratoryjne do pomocy w wykrywaniu zafałszowań żywności
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) opracowało nowe metody laboratoryjne do wykrywania zafałszowań w sześciu powszechnie stosowanych przyprawach i ziołach. Ponadto JRC opracowało dwa nowe certyfikowane materiały referencyjne, które pomogą wykryć substytucję ryb.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
13.11.2024
FDA opracowała końcowy przewodnik po polityce zgodności dla ryb i produktów rybołówstwa wytwarzających scombrotoksynę (histaminę)
W ramach nowych wytycznych m.in. obniżono dopuszczalny poziom histaminy w rybach oraz obniżono kryteria jej rozkładu
-
08.11.2024
Inteligentne opakowania – przyszłość przemysłu spożywczego?
Fraunhofer Institute rozwija innowacyjne opakowania, które monitorują świeżość żywności i wspierają zrównoważony rozwój, pomagając w redukcji marnotrawstwa oraz poprawie jakości produktów spożywczych.
-
31.10.2024
Przypadki naruszenia bezpieczeństwa w sektorze ryb i owoców morza w 2023 roku – coroczny raport Irish Seafood Agency
Urząd Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPA) odpowiedzialny za ochronę zrównoważonego rozwoju rybołówstwa oraz zapewnienie bezpieczeństwa ryb i owoców morza opublikował coroczny raport, ujawniający naruszenia mające miejsce w 2023 roku w Irlandii.
-
21.10.2024
Kontrola GIW produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, pochodzących z krajów trzecich
We wrześniu br. przebadano 55 próbek z produktów importowanych z krajów trzecich pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w ramach planów kontroli na polskim odcinku granicy zewnętrznej UE.
-
16.10.2024
Aktualizacja prac FAO/WHO dotycząca ryzyk i korzyści związanych ze spożywaniem ryb
Raport przedstawia kompleksowy przegląd aktualnej wiedzy na temat spożycia ryb, dostarczając cennych informacji zarówno na temat korzyści, jak i potencjalnych zagrożeń zdrowotnych.
-
09.10.2024
Akcja koordynowana przez Europol doprowadziła do przejęcia węgorzy szklistych o wartości 2,5 mln euro
Węgorze szkliste są przysmakiem kuchni azjatyckiej, a ich wartość na czarnym rynku w zależności od regionu, popytu i podaży może sięgać w skrajnych przypadkach nawet kilku tysięcy euro za kilogram.
-
25.09.2024
Jeden z największych eksporterów tuńczyka błękitnopłetwego oskarżony o nielegalne połowy i nieprzestrzeganie przepisów sanitarnych
W Hiszpanii skierowano oskarżenia przeciwko 8 osobom i 12 firmom za sprzedaż tuńczyka błękitnopłetwego z nielegalnych połowów, pranie uzyskanych zysków i przestępstwa przeciwko zdrowiu publicznemu.
-
24.09.2024
Wahania temperatury w łańcuchu chłodniczym szkodzą jakości ryb
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Zhejiang Gongshang wykazało, że zmienne temperatury prowadzą do pogorszenia jakości ryb, co stanowi wyzwanie zarówno dla producentów, jak i konsumentów.
-
08.08.2024
Kontrole w Portugalii – konfiskaty produktów o łącznej wysokości ponad 200 000 euro
Przeprowadzone w ostatnim czasie kontrole Urzędu ds. Gospodarki i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE) doprowadziły do zwalczenia podejrzanych przypadków kilku produktów, m.in. suplementów diety, oliwy z oliwek, wina oraz produktów mięsnych.
-
01.08.2024
Ocena ryzyka i środki kontroli dla rtęci w produktach rybnych
Rtęć jest naturalnie występującym pierwiastkiem, który można znaleźć w różnych formach w środowisku. Ocena ryzyka i środki kontroli rtęci w produktach rybnych mają kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia publicznego i utrzymania zrównoważonego rozwoju ekosystemów wodnych.
-
01.08.2024
Vibrio w owocach morza - zwiększone ryzyko z powodu zmiany klimatu i oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe
Według najnowszej oceny EFSA oczekuje się, że liczba bakterii Vibrio w owocach morza wzrośnie zarówno globalnie, jak i w Europie z powodu zmian klimatycznych, zwłaszcza w wodach o niskim zasoleniu. Ponadto oporność na antybiotyki stosowane w ostateczności jest coraz częściej stwierdzana u niektórych bakterii z gatunku Vibrio.
-
24.06.2024
Epidemia Listerii monocytogenes ST173 obejmująca wiele krajów powiązana z konsumpcją produktów rybnych
Analiza całego genomu (WGS), dowody śledzenia i wykrycie w produktach rybnych w latach 2017–2024 sugerują, że szczep ten był rozprzestrzeniany geograficznie w Europie od kilku lat i najprawdopodobniej pochodził z jednego źródła.
-
14.06.2024
Test umożliwiający szybkie wykrywanie patogenów pochodzących z owoców morza
Badacze z Szanghajskiej Akademii Nauk Rolniczych opracowali metodę szybkiego wykrywania patogenu owoców morza Vibrio parahaemolyticus, która może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową przez owoce morza.
-
23.05.2024
Przejęcie prawie 3000 litrów oliwy z oliwek i 30 000 kilogramów produktów podczas kontroli w Portugalii
Przeprowadzone w ostatnich miesiącach akcje kontrolne na terenie Portugalii doprowadziły do ujawnienia kilku oszustw dotyczących m.in. oliwy z oliwek, nielegalnego uboju oraz fałszowania ryb i owoców morza.
-
02.05.2024
Ryby hodowane w zamkniętych systemach akwakultury są wolne od pasożytów odzwierzęcych – opinia EFSA
Eksperci EFSA ocenili nowe metody wykrywania pasożytów odzwierzęcych w produktach rybołówstwa. Należą do nich metodologie skanowania UV, optyczne, molekularne i OMIC.
-
26.04.2024
Polska branża rybna na największych na świecie targach Seeafood Expo Global w Barcelonie
Odbyła się 30 już edycja targów rybnych, Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb wraz z Organizacją Producentów Ryb Jesiotrowatych, było organizatorem polskiej strefy wystawienniczej,w której udział wzięły 22 firmy z branży przetwórczej.
-
12.04.2024
Usztywnianie (stiffening) łososia - PE głosuje ws. rezolucji
Rezolucja dotyczy nowelizacji rozporządzenia nr 853/2004 w odniesieniu do wymogów szczególnych dotyczących higieny w przypadku niektórych rodzajów mięsa, produktów rybołówstwa, produktów mlecznych i jaj
-
07.03.2024
70 ton produktów spożywczych przejętych z chłodni w Portugalii
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki przeprowadził w grudniu ubiegłego roku kontrole chłodni przechowujących żywność. Zakończone w lutym dochodzenia doprowadziły do konfiskaty dużych ilości produktów w kilku gminach.
-
21.02.2024
Żywność z upcyclingu
Mówienie o marnowaniu żywności staje się bardziej istotne niż kiedykolwiek wcześniej. Rocznie w Unii Europejskiej marnowane jest nawet 173 kg żywności na mieszkańca. Na taki wynik składa się:
Nasi partnerzy