Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
BTOM (Border Target Operating Model) opisuje kategorie wysokiego, średniego i niskiego ryzyka dla produktów, a ta kategoryzacja zawiera szczegóły dotyczące sposobu stosowania nowego systemu sanitarnego i fitosanitarnego (SPS). Pierwsze zmiany w ramach BTOM wchodzą w życie już dzisiaj (31 stycznia). W ciągu roku będzie ich łącznie trzy.
Hiszpańska Gwardia Cywilna we współpracy z Europolem i włoskimi karabinierami przejęła 120 000 puszek tuńczyka marki Plaza Chica i 45 000 litrów oliwy z oliwek niskiej jakości z powodu fałszowania.
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
Przeprowadzone w Mediolanie i Palermo kontrole doprowadziły do odkrycia wielu naruszeń i uchybień, a tym samym do przejęcia ponad 45 ton różnego rodzaju ryb i owoców morza.
Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził kontrole pakowanych produktów rybnych, w wyniku których stwierdził niepoprawne etykietowanie w 24 z 29 przebadanych przypadków.
DG SANTE przedstawiła wnioski z dwóch audytów dotyczących kontroli ryb w Meksyku i Belgii.
Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC), działająca na rzecz zrównoważonego rybołówstwa, doceniła podmioty, które w ciągu ostatniej dekady wyróżniły się największym zaangażowaniem w rozwój Programu MSC w naszym kraju.
Naukowcy przebadali DNA 672 próbek ryb i owoców morza, które pobrano w australijskich supermarketach, restauracjach i na targach rybnych. Niezgodność informacji na etykiecie stwierdzono w przypadku 11,8% próbek.
Śledztwo przeprowadzone po zatruciu kilkudziesięciu osób we Włoszech doprowadziło do wykrycia zafałszowań tuńczyka, łososia i przetworów rybnych. Fałszowano rozmrożone i przeterminowane produkty rybne.
Operacja koordynowana przez Europol doprowadziła do aresztowania 256 osób, odpowiedzialnych za sprzedaż 25 ton żywych węgorzy szklistych o wartości około 13 mln euro.
Ministrowie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Finansów podpisali w porozumieniu nowe rozporządzenie w sprawie warunków i trybu udzielania i rozliczania zaliczek oraz zakresu i terminów składania wniosków o płatność w ramach programu.
Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC) działa w Polsce już 10 lat, promując zrównoważone rybołówstwo, by morza i oceany pozostały zdrowe i pełne ryb. W tym czasie wielkość produkcji przetwórstwa rybnego w naszym kraju wzrosła o ponad 38%, a liczba certyfikowanych produktów zaliczyła blisko 14-krotny wzrost.
Komisja opublikowała najnowsze miesięczne sprawozdanie dotyczące handlu rolno-spożywczego, z którego wynika, że w 2022 r. unijny handel rolno-spożywczy wyniósł 401,5 mld euro, a dodatnie saldo handlowe wyniosło 58 mld euro.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej konserw, marynat i ryb mrożonych, którą objęto 110 podmiotów (65 sklepów i 45 producentów).
W dniach 10, 11 i 12 lutego Komisja zorganizowała w Brukseli sesję zamykającą pierwszy europejski panel obywatelski, podczas którego obywatele mogli wyrazić swoją opinię na temat zintensyfikowania działań na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE. J
Kraje nordyckie przeprowadziły wspólną ocenę ryzyka zagrożeń związanych z zafałszowaniami żywności. W listopadzie 2022 r. opublikowany został raport podsumowujący te działania. W projekcie wzięły udział następujące kraje: Norwegia, Dania, Islandia i Szwecja.
W związku z potrzebą ograniczenia marnotrawstwa żywności i pomocy najbardziej potrzebującym grupom społecznym, pojawia się coraz więcej zarówno działań politycznych, jak i prywatnych inicjatywy dotyczące darowizn żywności. Jednak kilka kwestii zniechęca do stosowania tych praktyk. Organizacja SAFE (Safe Food Advocacy Europe) wzywa do wprowadzenia wspólnych zasad i zachęt w zakresie darowizn żywności.
Blisko 1,5 miliarda osób na całym świecie zmaga się z przewlekłymi dolegliwościami bólowymi. Liczba ta rośnie z roku na rok, jednak nadal nie dysponujemy skutecznymi metodami prewencji bólu. Nowe badania wskazują, że potencjalnie efektywne może być w tym kontekście większe spożycie ryb.
W związku z przedświątecznym wzrostem zapotrzebowania konsumentów na zakup żywych karpi w punktach sprzedaży detalicznej, Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad.
Najważniejszymi tematami spotkania w sprawach rolnych były: sytuacja na rynkach rolnych, plany strategiczne WPR, dobrostan zwierząt, zrównoważone stosowanie środków ochrony roślin, oznaczenia geograficzne.
Zespół naukowców z Katalonii przeanalizował stężenie rtęci w 58 gatunkach ryb i owoców morza dostępnych w handlu w Hiszpanii, Włoszech i Francji. Spośród przebadanych próbek zaledwie 13 zawierało dopuszczalne według unijnego prawa ilości tego pierwiastka.
Nasi partnerzy