Badania żywności
-
15.03.2023
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 1. - Sensoryka - nagranie
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 1. - Sensoryka - nagranie z dnia 08.03.2023 r.
-
14.03.2023
Przygotowanie zakładowego zespołu oceniających do oceny parametrów fizycznych produktów
Sprawność sensoryczną możemy zweryfikować poprzez porównanie wyników ocen tej samej próbki przez różne panele sensoryczne o dużym doświadczeniu oraz sprawdzonej wysokiej wrażliwości sensorycznej. Takiego rodzaju porównanie dostarczają nam porównania międzylaboratoryjne.
-
14.03.2023
Innowacyjne techniki w dziedzinie badań sensorycznych - SGGW odpowiedzi na pytania
Odpowiedzi na pytania dotyczące prezentacji dr hab. Elizy Kostyry, prof. SGGW oraz dr inż. Anny Piotrowskiej, wygłoszonej w trakcie 1. dnia eFORUM Postęp w analityce żywności - Sensoryka w dn. 8 marca 2023.
-
13.03.2023
Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach indyków hodowlanych na lata 2023–2025
Celem programu określonego w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przede wszystkim ograniczenie występowania w dorosłych stadach indyków hodowlanych serotypów Salmonella
-
13.03.2023
Jakość handlowa produktów rybołówstwa w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej konserw, marynat i ryb mrożonych, którą objęto 110 podmiotów (65 sklepów i 45 producentów).
-
10.03.2023
Wyzwania XXI w. w analizie próbek – automatyczne metody oznaczania zawartości białka całkowitego w próbkach spożywczych – porównanie metody DUMASA oraz KIEJDAHALA
Zawartość białka w próbkach żywności, jest jednym z głównych parametrów oceny jakości danego produktu. Metoda Dumasa jest uznaną metodą w wielu rozwiniętych krajach, zapewniając szybszy rozwój laboratoriów oraz dającą możliwości analizy większej ilości próbek w tym samym czasie.
-
09.03.2023
Metoda LAMP jako innowacyjna technika w wykrywaniu patogenów w żywności i środowisku, doświadczenia i perspektywa laboratorium
W laboratoriach coraz częściej rezygnuje się ze standardowych pracochłonnych i materiałochłonnych metod wykrywania drobnoustrojów na rzecz metod alternatywnych, które umożliwiają uzyskanie wiarygodnego i dokładnego wyniku w znacznie krótszym czasie, gdzie wczesne wykrycie drobnoustrojów zapobiega nie tylko stratom finansowym producentów, ale także pozwala uzyskać produkty o wymaganych cechach organoleptycznych bezpiecznych dla zdrowia konsumenta.
-
08.03.2023
Certyfikacja wina w 2022 r.
Unijne prawo zezwala na podawanie w oznakowaniu wina bez chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego informacji o roczniku i nazwie odmiany winorośli w przypadku, gdy zostanie ono poddane certyfikacji w tym zakresie.
-
07.03.2023
Dlaczego badanie antybiotyków jest ważne? Praktyczne aspekty kontroli pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w mleku
Testy immunologiczne charakteryzują się tym, że są tanie, szybkie i stosunkowo łatwe w obsłudze. Testy Symmetric B+T firmy Prognosis Biotech podają wynik już po 5 minutach analizy, bez konieczności przeprowadzania skomplikowanego procesu przygotowania próbki. Innowacją jest eliminacja etapu inkubacji, czyli podgrzewania próbki.
-
06.03.2023
Nie pozwól, aby Salmonella zjadła Twoje zyski – testuj z zaufaniem
Szczególne znaczenie przy ocenie bezpieczeństwa wyrobów cukierniczych ma obecność gatunku Salmonella. Solus One Salmonella zapewnia najlepszą w swojej klasie wydajność — ten system testowania patogenów firmy PerkinElmer oferuje wysokiej jakości, solidną, ekonomiczną i szybką metodę, której czas uzyskiwania wyników jest znacznie krótszy niż metody hodowlane.
-
03.03.2023
Pozostałości leków weterynaryjnych w żywności – wg raportu EFSA utrzymuje się tendencja spadkowa
Raport obejmuje różne grupy substancji, w tym hormony, środki przeciwbakteryjne, zanieczyszczenia środowiskowe, substancje zabronione i inne leki weterynaryjne.
-
01.03.2023
Jakość handlowa ziemniaków w 2022 r. – część 2
Sprawdzono wymagania jakościowe i znakowanie 188 partii ziemniaków oferowanych przez 128 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji.
-
28.02.2023
Bezpieczeństwo i jakość użytkowania oraz ponownego wykorzystania wody w produkcji i przetwórstwie produktów mleczarskich – raport FAO/WHO
Raport ma na celu wsparcie producentów wyrobów mleczarskim w ponownym wykorzystaniu wody w procesie produkcyjnym i przetwórstwie mleka.
-
27.02.2023
Raport NIZP PZH-PIB: pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na rynku
Raport opracowany przez ekspertów Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH – PIB przedstawia wyniki kontroli i monitoringu pozostałości pestycydów w żywności w Polsce w 2020 roku.
-
23.02.2023
PFAS w środkach spożywczych USA - stan prawny
Nowe wymogi dotyczące stosowania PFAS w żywności obowiązują od 2023 r. w takich stanach, jak Kalifornia, Maine, Vermont i Waszyngton. Kolejne stany planują wprowadzenie regulacji w najbliższych latach.
-
21.02.2023
Narażenie na metale ciężkie i spożycie jodu poprzez spożycie wodorostów morskich i halofitów w populacji europejskiej - opinia EFSA
Na oficjalny wniosek Komisji Europejskiej ze stycznia 2022 r. EFSA ocenił znaczenie spożycia wodorostów morskich i halofitów w odniesieniu do narażenia z dietą na metale ciężkie (arsen, kadm, ołów i rtęć) oraz spożycia jodu w populacji europejskiej.
-
21.02.2023
Jakość handlowa miodu i produktów na bazie miodu w 2022 r.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i znakowania produktów na bazie miodu (złożonych z miodu i innych składników), którą objęto 119 podmiotów (72 sklepy, 33 producentów i 14 rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego).
-
15.02.2023
INFOSAN – podsumowanie IV kw. 2022 r.
Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 47 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności dotyczących 37 państw członkowskich WHO.
-
14.02.2023
Czy polski rynek badań żywności będzie monopolem? Eurofins przejmuje J.S. Hamilton
UOKiK poinformował o planowanym przejęciu - sprawa jest w toku. Po połączeniu powstanie firma o dominującej pozycji na rynku polskim.
-
09.02.2023
Nowelizacja sektorowego programu akredytacji DAC-06 Akredytacja jednostek certyfikujących produkty regionalne i tradycyjne
Niniejsze wydanie dokumentu DAC-06 zastępuje wydanie 4 z dnia 10.09.2015 r. i obowiązuje od dnia 6.04.2023 r.
-
02.02.2023
Projekt wytycznych FDA obnośnie dopuszczalnych poziomów ołowiu w żywności dla dzieci
Dążąc do zmniejszenia potencjalnego wpływu na zdrowie niemowląt i dzieci poniżej drugiego roku życia, FDA proponuje nowe, dopuszczalne poziomy ołowiu dla głównych kategorii przetworzonej żywności dla niemowląt.
Nasi partnerzy