Badania żywności
-
02.08.2023
Badanie w USA wykazało błędne oznakowanie składu suplementów diety dla sportowców – 89% niezgodnych produktów
W USA przebadano 57 suplementów diety dla sportowców, zakupionych online i zawierających jeden z wybranych związków roślinnych o rzekomych właściwościach zwiększających wydajność. Stwierdzono błędną deklaracje składu w przypadku 89% przebadanych próbek.
-
01.08.2023
Węglan wapnia w żywności dla niemowląt - luki w bezpieczeństwie
Węglan wapnia jest jednym z wielu składników stosowanych jako dodatek do żywności w Unii Europejskiej. Jego bezpieczeństwo jest obecnie ponownie oceniane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w kontekście użytkowania w żywności dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia.
-
28.07.2023
Jakość handlowa dań oferowanych w formie kebabu
IJHARS przedstawia wyniki przeprowadzonej w I kw. 2023 r. planowej kontroli jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu. Kontrola objęła łącznie 109 podmiotów działających na terenie całego kraju.
-
25.07.2023
Jakość handlowa mięsa czerwonego i przetworów mięsnych - I kw. 2023 r.
Kontrole przeprowadzone zostały w I kwartale 2023 r. na terenie całego kraju. Nieprawidłowości stwierdzono w 22 podmiotach (38,6%).
-
20.07.2023
EFSA: badania pokazują, że plastikowe opakowania żywności dla niemowląt poddawane działaniu mikrofal uwalniają mikrocząsteczki
Wyniki badania ujawniły znaczną rozbieżność w ilości znalezionych mikroplastików, ale wszystkie próbki zawierały alarmujące poziomy cząstek plastiku.
-
17.07.2023
KE w sprawie pestycydów wskazuje na pilną potrzebę dalszego ograniczania ich stosowania w UE
Niepowodzenie w realizacji celu redukcji pestycydów teraz będzie miało długoterminowe i potencjalnie nieodwracalne skutki dla naszego bezpieczeństwa żywnościowego w przyszłości.
-
13.07.2023
Projekt USDA „Salmonella Grand Challenge” - aby zmniejszyć ryzyko Salmonelli w końcowych produktach mięsnych i drobiowych
Informacje te pomogą w opracowaniu lepszego narzędzia monitorowania dla producentów mięsa i drobiu.
-
13.07.2023
Jakość handlowa mięsa drobiowego - wyniki kontroli w I kw. 2023 r.
Podczas kontroli wykryto zawyżoną zawartość wody w 18 próbkach pochodzących z 18 partii mięsa drobiowego - kawałków tusz kurczaków o łącznej masie 32,1 ton, co stanowi 22,2% z 81 partii skontrolowanych
-
11.07.2023
Bezpieczeństwo poddanego promieniowaniu UV proszku z całych larw mącznika młynarka jako nowej żywności
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii na temat poddanego działaniu promieniowania UV proszku z całych larw mącznika młynarka jako nowej żywności (NF) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
-
10.07.2023
Kontrole świeżych owoców i warzyw w latach 2021-2022
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przedstawia wyniki planowych i doraźnych kontroli świeżych owoców i warzyw zrealizowanych w latach 2021-2022 r.
-
10.07.2023
Wybór techniki badań PCR jako element zarządzenia badaniami mikrobiologicznymi w biznesie żywnościowym
Wybór techniki badań PCR staje się niezbędnym elementem zarządzania ryzykiem mikrobiologicznym w branży żywnościowej, która zmaga się z rosnącym wyzwaniem różnorodności i odporności mikroorganizmów.
-
04.07.2023
Czujnik NFC ostrzega o psuciu się żywności w czasie rzeczywistym
Psucie się żywności pozostaje główną przyczyną jej marnotrawstwa, to warunki przetwarzania, transportu i konserwowania żywności nadal wymagają poprawy zgodnie z obecnym postępem technologicznym. Rozwiązaniem może być czujnik, który można zastosować bezpośrednio do żywności i zastąpić monitorowanie laboratoryjne.
-
03.07.2023
Od hodowcy na talerz. Bezpieczeństwo żywności w trakcie całego łańcucha chłodniczego
Codziennie spożywamy żywność, nie zwracając uwagi na fakt, że producenci oferują nam — konsumentom — świeże i zdatne do spożycia produkty. Żywność przechodzi przez skomplikowany proces, zanim zostanie przez nas ostatecznie spożyta. Wymaga to stosowania norm prawnych, sumiennej pracy ekspertów i używania odpowiednich narzędzi do badania jakości. Szeroki wybór przyrządów pomiarowych od Testo do kontroli jakości, umożliwi spełnienie wymagań HACCP i gwarancję bezpiecznego przetwarzania i składowania produktów spożywczych.
-
28.06.2023
Raport tygodniowy RASFF (19.06-25.06.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
28.06.2023
Opublikowano biuletyn dotyczący zafałszowań czarnego bzu i jego ekstraktów
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP) opublikowano biuletyn na temat fałszowania europejskich owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) i ich ekstraktów.
-
26.06.2023
Konsultacje EFSA w sprawie zagrożeń dla zdrowia związanych z polibromowanymi eterami difenylowymi w żywności
Żywność zanieczyszczona polibromowanymi eterami difenylowymi (PBDE) stanowi zagrożenie dla zdrowia wszystkich grup wiekowych.
-
26.06.2023
Badania dowodzą, że DNA uszkodzone przez wysoką temperaturę w żywności może mieć powiązanie z rakiem
Stwierdzono, że poddawanie żywności wysokim temperaturom powoduje w niej uszkodzenia DNA. Jeśli uszkodzone składniki DNA są inkubowane z komórkami lub podawane myszom, prowadzi to do uszkodzeń w genomowym DNA.
-
23.06.2023
FFSW: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – EFSA, zagrożenia mikrobiologiczne (c.d.), IFS, dioksyny, mikroplastik, zafałszowania - nagranie
FoodFakty Safety Week: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – EFSA, zagrożenia mikrobiologiczne (c.d.), IFS, dioksyny, mikroplastik, zafałszowania - dzień 5 - nagranie z dnia 16.06.2023 r.
-
22.06.2023
FFSW: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – zagrożenia mikrobiologiczne, BRCGS, akredytacja - nagranie
FoodFakty Safety Week: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – zagrożenia mikrobiologiczne, BRCGS, akredytacja - dzień 4 - nagranie z dnia 15.06.2023 r.
-
21.06.2023
FFSW: Wyzwania dla systemów żywności – opakowania, zrównoważony rozwój, znakowanie żywności - nagranie
FoodFakty Safety Week: Wyzwania dla systemów żywności – opakowania, zrównoważony rozwój, znakowanie żywności - dzień 3 - nagranie z dnia 14.06.2023
-
20.06.2023
FFSW: Wyzwania dla systemów żywności – produkt, konsument, własność intelektualna - nagranie
FoodFakty Safety Week: Wyzwania dla systemów żywności – produkt, konsument, własność intelektualna - dzień 2 - nagranie z dnia 13.06.2023
Nasi partnerzy