Bezpieczeństwo żywności
-
12.03.2025
Raport tygodniowy RASFF (03.03-09.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
11.03.2025
Wyniki kontroli jakości masła w sklepach wielkopowierzchniowych
Czy każdy tłuszcz do smarowania pieczywa jest masłem?
-
10.03.2025
Wstępna ocena Wizji dla rolnictwa i żywności
Komisja Europejska opublikowała „Wizję dla rolnictwa i żywności Wspólne kształtowanie atrakcyjnego sektora rolnego i rolno-spożywczego dla przyszłych pokoleń”. Dokument ten określa ambicje dotyczące systemu rolnego UE dla najbliższej przyszłości i do roku 2040, biorąc pod uwagę wyzwania i uwarunkowania zewnętrzne. Komunikat pokazuje zamiary i propozycje KE, natomiast nie proponuje instrumentów i stanowi formalne otwarcie dyskusji nad przyszłością systemu żywnościowego UE i WPR.
-
10.03.2025
Salmonella w Europie – ogniska zakażeń związane z kiełkami. Nowy raport ECDC i EFSA
Kiełki zidentyfikowano jako nośnik zakażenia w wielu krajowych dochodzeniach, co zostało potwierdzone przez scentralizowaną analizę sekwencjonowania całego genomu (WGS) w UE.
-
07.03.2025
Agencje UE łączą siły, aby zwalczać oporność grzybów Aspergillus na fungicydy azolowe
Po raz pierwszy pięć unijnych agencji ds. zdrowia i środowiska – EFSA, ECDC, ECHA, EEA i EMA – wspieranych przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC) przeanalizowało, w jaki sposób stosowanie substancji azolowych poza medycyną ludzką wpływa na zdrowie publiczne.
-
07.03.2025
Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2022 - raport NIZP PZH - PIB
Raport NIZP PZH - PIB jest nie tylko analizą naukową, ale również praktycznym przewodnikiem po aktualnych wyzwaniach związanych z pozostałościami pestycydów w żywności. Raport podkreśla znaczenie rzetelnych badań oraz monitoringu w budowaniu systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce.
-
06.03.2025
Import nielegalnych słodyczy pod lupą brytyjskich władz
Nielegalnie importowane słodycze, zawierające zakazane dodatki stanowią coraz większy problem w Wielkiej Brytanii. Rosnące zainteresowanie i popyt na amerykańskie produkty napędzane są m.in. za pomocą mediów społecznościowych poprzez filmiki wstawiane przez twórców internetowych.
-
05.03.2025
W Portugalii przejęto ponad 149 000 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek
W 2024 roku Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził intensywne kontrole w sektorze oliwy z oliwek. Wzrost cen tego produktu sprawił, że stał się on celem licznych oszustw.
-
05.03.2025
Szkoła Mikrobiologii Żywności – dołącz do szkolenia, które zmieni Twoje podejście do zarządzania bezpieczeństwem żywności!
Już 15 i 24 kwietnia firma BioMérieux wraz z FoodFakty zapraszają na wyjątkowe szkolenie online – Szkołę Mikrobiologii Żywności. To doskonała okazja, by zgłębić tajniki zarządzania ryzykiem związanym z Listeria monocytogenes i poznać najnowsze rozwiązania technologiczne w tej dziedzinie.
-
05.03.2025
Raport tygodniowy RASFF (24.02-02.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
04.03.2025
Porozumienie Światowej Organizacji Handlu w sprawie środków sanitarnych i fitosanitarnych - raport
Ustalone standardy pomagają zapewnić bezpieczeństwo żywności i jej jakość w krajach i w handlu oraz wolny od chorób, zdrowy i bezpieczny handel roślinami i produktami roślinnymi oraz zwierzętami i produktami zwierzęcymi.
-
03.03.2025
EFSA: Aktualizacja oceny bezpieczeństwa FCM nr 19 i FCM nr 20 w kontekście ich stosowania w materiałach i wyrobach z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Panel stwierdził, że niektóre zastosowania substancji FCM nr 19 nie są zgodne z rozporządzeniem, ponieważ migracja prawdopodobnie przekroczy obecny SML(T) wynoszący 1,2 mg/kg żywności w określonych warunkach stosowania.
-
03.03.2025
Nadzór nad rynkiem wina w 2024 r.
W ramach nadzoru nad rynkiem wina IJHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski.
-
28.02.2025
Wyniki kontroli znakowania mięsa w sklepach wielkopowierzchniowych
Skąd pochodzi mięso wieprzowe dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych? IJHARS sprawdziła czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest prawdziwa.
-
27.02.2025
Międzynarodowa Konferencja Naukowa na temat Nauki o Sensoryce Żywności: SEASONED w 4 Sezonach
-
27.02.2025
Niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa – wyniki audytu DG Sante
Przeprowadzony audyt DG Sante wykazał liczne niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa. Stwierdzono m.in. słabą egzekucję wprowadzonych przepisów, brak odnotowywania jakichkolwiek nieprawidłowości oraz skonfiskowano ponad 10 ton mięsa.
-
26.02.2025
Listeria monocytogenes kolonizuje biofilmy i żyje w nich, nie zmieniając składu biofilmu ani ekspresji genów
W czasopiśmie Microbiological Research opublikowano wyniki badań naukowych, które pogłębiają wiedzę na temat bakterii Listeria monocytogenes oraz tworzenia przez nie biofilmów. Te odkrycia mają istotne znaczenie dla przemysłu spożywczego, zwłaszcza w kontekście bezpieczeństwa żywności.
-
26.02.2025
Ostrzeżenie FSA przed oszustwami żywnościowymi z wykorzystaniem sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych
Specjalna jednostka brytyjskiej FSA ds. przestępczości żywnościowej (NFCU) ostrzegła przedsiębiorstwa działające w łańcuchu dostaw żywności przed ryzykiem wykorzystywania sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych w celu przeprowadzenia oszustw żywnościowych.
-
26.02.2025
Raport tygodniowy RASFF (17.02-23.02.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
24.02.2025
Zawartość rtęci w tuńczyku można zmniejszyć dzięki specjalnemu opakowaniu
Nowatorskie podejście do pakowania konserw z tuńczyka nasączonego wodnym roztworem aminokwasu cysteiny. Wykazano, że usuwa ono do 35% nagromadzonej rtęci w konserwach z tuńczyka.
-
24.02.2025
Carrefour wycofuje oliwki
Wycofanie w związku z wykryciem pestycydów przekraczających najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości.
Nasi partnerzy