Certyfikacja
-
10.05.2021
Wyrok ws. stosowania proszku z osadów glonu w produkcji ekologicznej jako źródła wapnia
Wyrokiem Trybunału z dnia 29 kwietnia 2021 r. proszek uzyskany z osadów glonu Lithothamnium calcareum, które są czyszczone, suszone i rozdrabniane został uznany za nieekologiczny składnik pochodzenia rolniczego, który nie może być stosowany przy przetwarzaniu żywności ekologicznej, takiej jak napoje ekologiczne na bazie ryżu i soi, w celu jej wzbogacenia w wapń.
-
30.04.2021
Zmiana zakresu obowiązkowych informacji na temat produktów ekologicznych
Przepisy w zakresie pakowania produktów ekologicznych i ich transportu do innych podmiotów lub jednostek uległy rozbudowania. Zmiana dotyczy zakresu obowiązkowych informacji.
-
30.04.2021
Systemy certyfikacji żywności - rolnictwo ekologiczne oraz produkty regionalne i tradycyjne - Abstrakt artykułu
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.
-
16.04.2021
Wymogi prawne dla biodegradowalnych opakowań - Abstrakt artykułu
Opakowania biodegradowalne, czyli ulegające rozkładowi ze złożonych związków organicznych na proste nieorganiczne, są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym. Co więcej trend ich wykorzystywania doskonale wpisuje się w nową unijną strategię Zielonego Ładu i dążenia do ograniczania powstawania odpadów opakowaniowych, które zalegają w środowisku po użyciu opakowań.
-
14.04.2021
Nowelizacja ustaleń dot. przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich
Przedłużono termin przyjmowania wniosków o uznanie organów kontrolnych i jednostek certyfikujących do celów równoważności w odniesieniu do produktów ekologicznych. Jest to kolejna - po grudniowej aktualizacji wykazu uznanych jednostek certyfikujących oraz ich specyfikacji - nowelizacja w zakresie warunków przywozu eko produktów do UE.
-
08.04.2021
Sundose Sp. z o.o. kolejną firmą, która przeszła audyt higieniczny w zakresie Covid-19
Michał Maciejak auditor wiodący TÜV SÜD Polska Sp. z o.o. rozmawia z przedstawicielami Sundose Sp.z o.o.
-
06.04.2021
Wyrok WSA - znak jakości produktu: łosoś
Opublikowano ciekawe uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 24 września 2020 r. (VI SA/Wa 394/20) dotyczące znaku jakości produktu i związane z mechanicznie odkostnionym produktem rybołówstwa.
-
31.03.2021
Plan Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego wg KE
Komisja Europejska opracowała Plan Rozwoju dla Rolnictwa Ekologicznego opierający się na 23 działaniach skupionych wokół 3 głównych osi. Głównym celem planu jest wsparcie rolnictwa ekologicznego oraz zwiększenie skali jego produkcji do 25% w stosunku do całej produkcji rolnej w Unii Europejskiej jeszcze przed 2030 r.
-
12.03.2021
Deklaracja „Bez dodatków konserwantów” - Abstrakt artykułu
Rozwijający się coraz bardziej trend związany ze zdrową, jak najmniej przetworzoną żywnością nakłada na producentów pewną presję w tworzeniu udoskonaleń swoich receptur. Konsumenci bowiem coraz częściej sięgają po produkty „naturalne”, takie które nie zawierają w swoim składzie dodatków do żywności.
-
09.02.2021
Nowa wersja normy ISO 16140-3 dotyczącej weryfikacji metod w mikrobiologii żywności
PKN poinformował o zatwierdzeniu nowej normy EN ISO 16140-3 dotyczącej weryfikacji metod w mikrobiologii żywności – „Microbiology of the food chain - Method validation - Part 3: Protocol for the verification of reference methods and validated alternative methods in a single laboratory”.
-
04.02.2021
Dołącz do publicznego procesu konsultacji w celu zmiany standardu BRCGS dla agentów i brokerów
Weryfikacja i ewolucja Standardów są sercem prac BRCGS. Weryfikując standardy, BRCGS może zapewnić, że uwzględniają one najnowsze trendy, praktyczne doświadczenia i najlepsze praktyki w branży. Proces rewizji umożliwia BRCGS uwzględnienie zmieniających się oczekiwań, wymagań regulacyjnych i potrzeb konsumentów. Daje możliwość budowania wartości, jaką klienci i interesariusze czerpią ze stosowania Standardów BRCGS. Co roku zwiększa się zaufanie i uznanie standardu BRCGS i obecnie certyfikowanych standarden jest 600 firm.
-
29.01.2021
System Eco-score odpowiedzią na Nutri-score dla środowiska
System Nutri-score służy do oceny wartości odżywczej produktów, z kolei opracowany we Francji Eco-score mierzy wpływ żywności na środowisko.
-
28.01.2021
Rząd Kanady inwestuje 162,6 mln CAD by wzmocnić Kanadyjską Agencję Kontroli Żywności (CFIA)
Dzięki tej inwestycji Kanada będzie miała jeden z najnowocześniejszych i najbardziej skutecznych systemów bezpieczeństwa żywności oraz ochrony roślin i zwierząt na świecie, co jeszcze bardziej wzmocni reputację Kanady jako zaufanego partnera handlowego.
-
26.01.2021
Kontekst organizacji na celowniku - analiza czynników wewnętrznych i zewnętrznych wg ISO 14001
W tym odcinku podcastów BSI Andrzej Rezulak, wieloletni pracownik BSI Polska, specjalizujący się w auditowaniu systemów ISO 14001, ISO 9001 porozmawia z Agnieszką Dembińską, ekspertem magazynowania materiałów niebezpiecznych, auditorem ISO14001, trenerem i właścicielem DEMAG Consulting na temat budowania świadomości ekologicznej w organizacjach.
-
25.01.2021
Z powodu przełowienia tracimy pożywienie dla 72 mln ludzi
Według obliczeń organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) z powodu nieodpowiedniego zarządzania zasobami mórz i oceanów, rocznie tracimy białko, pozwalające wyżywić 72 mln ludzi.
-
20.01.2021
Ważny Przewodnik IFS 7 - interpretacja wytycznych standardu IFS Food w wersji 7, impuls do innowacji
W styczniu 2021 r. ukazał się przewodnik IFS przedstawiający wytyczne do oceny według standardu IFS Food w wersji 7. Celem tego przewodnika jest przedstawienie przykładów i interpretacji wspierających firmy podczas przygotowywania się do oceny certyfikacyjnej.
-
13.01.2021
BRCGS wprowadza aktualizację swojego standardu etycznego handlu i odpowiedzialnego zaopatrzenia
Zachowania zakupowe uległy zmianie, a relacje między globalnymi markami a ich klientami, którzy je obsługują, ulegają zmianie wraz z rozwojem świadomego konsumenta. Covid-19 wzmocnił ten trend, ponieważ konsumenci szukają wyborów, na które w coraz większym stopniu wpływają na kwestie środowiskowe i etyczne.
-
28.12.2020
WHO ogłasza program certyfikacji eliminacji tłuszczów trans
Nowy program certyfikacji WHO w zakresie eliminacji tłuszczów trans ma na celu uznanie krajów, które wyeliminowały wytwarzane przemysłowo kwasy tłuszczowe trans (TFA) z krajowych dostaw żywności. Jest to pierwszy w historii program certyfikacji, który będzie wyróżniać kraje za ich wysiłki na rzecz wyeliminowania tych tłuszczy.
-
18.12.2020
System ISO 14001, jak połączyć praktykę z wymaganiami normy
W tym odcinku Andrzej Rezulak, wieloletni pracownik BSI Polska, specjalizujący się w audytowaniu systemów ISO 14001, ISO 9001 porozmawia z Agnieszką Dembińską ekspertem magazynowania materiałów niebezpiecznych, auditorem ISO14001, trenerem i właścicielem DEMAG Consulting.
-
17.11.2020
BRCGS wprowadza aktualizację standardu przechowywania i dystrybucji
Globalna pandemia sprawiła, że marki, detaliści i coraz liczniejsi konsumenci przywiązują dużą wagę do niezawodności łańcucha dostaw. Wraz z rozwojem handlu elektronicznego, dywersyfikacją działalności operacyjnej i nowymi przepływami transportowymi wzrosła też rola sektora magazynowania i logistyki.
-
11.11.2020
Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego
Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego.
Nasi partnerzy