Dieta i zdrowie
-
26.04.2019
Czekolada - samo zdrowie!
Czekolada zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Zawarty w niej magnez, korzystnie wpływa na system nerwowy i wspomaga nas w walce ze stresem. W czekoladzie znajduje się kwas foliowy, który dodatnio wpływa na nasze samopoczucie, reguluje funkcjonowanie komórek, jest niezbędny dla kobiet w ciąży, a przy tym chroni organizm...
-
25.04.2019
Europejczycy spożywają za mało owoców i warzyw
Według najnowszych danych opublikowanych przez Eurostat, ponad jedna trzecia Europejczyków przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw, co może przekładać się na poważne problemy zdrowotne
-
23.04.2019
Kwasy omega-3 mogą obniżać ciśnienie tętnicze
Nowe badanie wskazuje, że wysoki Indeks Omega-3, będący uznanym czynnikiem ryzyka chorób serca, jest odwrotnie skorelowany z poziomem ciśnienia krwi u zdrowych osób dorosłych. Projekt objął 2036 uczestników w wieku 25-41 lat, przy czym wykluczono osoby ze stwierdzonymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą lub BMI powyżej 35. Średni Indeks Omega-3 wyniósł 4,58%
-
22.04.2019
Odpowiedni wiek wprowadzenia uzupełniającego karmienia niemowląt
Opinia naukowa i konsultacje publiczne. EFSA poszukuje informacji zwrotnych od interesariuszy i innych zainteresowanych stron w sprawie swojej opinii naukowej na temat odpowiedniego wieku wprowadzenia żywienia uzupełniającego niemowląt
-
02.04.2019
Sok a fruktoza – czy jest się czego bać?
Obecne zainteresowanie fruktozą związane jest m.in. z globalnym problemem otyłości i kwestią nadmiernego spożycia cukrów prowadzącego do pogorszenia się stanu zdrowia całych społeczeństw. Czy istnieje jednak związek pomiędzy wzrostem masy ciała lub ryzykiem wystąpienia cukrzycy, a spożywaniem soku owocowego, który zawiera fruktozę? Eksperci przedstawiają wyniki badań.
-
22.03.2019
Czy sok dostępny w sklepie może być porcją warzyw lub owoców?
W wielu krajach europejskich sok jest uznawany za jedną z zalecanych porcji owoców lub warzyw, podobnie jest również w Polsce. Zdarza się jednak, że eksperci za porcję uznają jedynie soki świeżo wyciskane. Taka opinia może być efektem wielu mitów, które krążą wokół soków dostępnych w sklepach. Ekspert – dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ – wyjaśnia...
-
06.03.2019
Walka z nadwagą - wyniki badań DuPont Nutrition & Health
Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez firmę DuPont Nutrition & Health wykazały, że przyjmowanie synbiotyku HOWARU® Shape pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelita, co osobom z nadwagą daje nadzieję na uniknięcie ryzyka wystąpienia komplikacji zdrowotnych...
-
15.02.2019
„Przerywany post” może poprawiać zdrowie i sprzyjać odchudzaniu
Wyniki najnowszych badań wskazują, że otyłe kobiety tracą więcej masy ciała i w większym stopniu poprawiają markery zdrowotne stosując „przerywany post” w porównaniu z tradycyjną, ściśle kontrolowaną dietą redukcyjną. „Ciągłe restrykcje dietetyczne to najpowszechniejszy sposób...
-
13.02.2019
Samo bycie healthy nie wystarczy. Czym jest Healthy 2.0.?
Można zauważyć, że trend healthy rozwija się i samo mówienie o tym, że produkt nie zawiera wybranych składników czy niezdrowych elementów już nie jest nowością czy wyróżniającym się elementem propozycji. Healthy 2.0. – nowa fala omawianego trendu, idzie w kierunku wzbogacenia, wygody i odkrywania lokalnych składników na nowo...
-
07.02.2019
Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży a miejsce soków w zbilansowanej diecie
Nieprawidłowe żywienie, zbyt niska konsumpcja warzyw i owoców oraz niedostosowanie diety do potrzeb organizmu – to częste powody zaburzeń żywieniowych, nadwagi czy otyłości, także wśród dzieci...
-
29.01.2019
Piramida Zdrowego Żywienia dla najmłodszych - nowa piramida IŻŻ
Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia wraz z 10 zasadami i komentarzami jest prostym, krótkim i zwię złym sposobem przedstawienia zasad prawidłowego żywienia i najważniejszych elementów stylu życia, których realizacja daje szanse na prawidłowy rozwój, sprawność intelektualną i fizyczną oraz długie życie w zdrowiu.
-
28.01.2019
Otyłość i nadwaga – dlaczego wciąż przegrywamy?
Skuteczna prewencja otyłości dzieci i młodzieży była tematem przewodnim tegorocznego Narodowego Kongresu Żywieniowego, odbywającego się w dniach 25-26 stycznia 2019 na Stadionie PGE Narodowym w Warszawie. Prelekcje i debaty eksperckie, wymiana doświadczeń, poszukiwanie efektywnych...
-
25.01.2019
Żywność funkcjonalna dla osób starszych
Dwie hiszpańskie firmy, grupa SADA oraz centrum technologiczne AINIA, opracowały żywność funkcjonalną o podwyższonej wartości odżywczej przeznaczoną specjalnie dla osób starszych. Zaprojektowano trzy produkty: purée z...
-
07.01.2019
Mikroflora jelitowa ma związek z rozwojem cukrzycy typu I
Naukowcy z Centrum Badań Biomedycznych Fizjopatologii Otyłości i Żywienia (CIBEROBN) w Hiszpanii odkryli, że u dzieci z cukrzycą typu 1 mikroflora jelitowa wykazuje znaczące różnice w porównaniu z dziećmi zdrowymi. Wyniki badań stanowią ważny krok na drodze do rozwoju nowych terapii, które mogą...
-
26.12.2018
Omega-3 mogą zapobiegać zawałom – wyniki przełomowego badania
Nowe badanie wskazuje, że duże dawki kwasów tłuszczowych omega-3 z oleju rybiego znacząco obniżają ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych wśród osób, u których występowały choroby serca lub cukrzyca typu II. Możliwe, że już niedługo kardiolodzy otrzymają do dyspozycji nowe narzędzie pozwalające zapobiegać...
-
07.12.2018
Wczesna kolacja zmniejsza ryzyko nowotworu
Spożywanie kolacji o wcześniejszej porze lub odczekanie przynajmniej 2 godzin pomiędzy ostatnim posiłkiem a snem wiąże się z niższym ryzykiem nowotworu piersi i nowotworu prostaty. W przypadku osób, które jedzą kolację przed godz. 21:00 albo czekają po jej spożyciu co najmniej 2 godziny zanim pójdą spać...
-
03.12.2018
Dieta śródziemnomorska a dobrostan psychiczny
Hiszpańskie badania wskazują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może mieć związek z lepszym samopoczuciem psychicznym. Dieta ta należy do najlepiej poznanych sposobów żywienia na świecie – w ciągu ostatnich lat liczne publikacje wykazały związek między jej stosowaniem a wieloma aspektami zdrowotnymi, takimi jak prawidłowe...
-
06.11.2018
Z myślą o przyszłości – jak zatrzymać epidemię otyłości wśród dzieci i młodzieży?
W dniach 20 i 28 września br. w ramach ogólnopolskiego cyklu konferencji i warsztatów odbyły się spotkania organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach Narodowego Programu Zdrowia, których celem było podniesienie świadomości na temat znaczenia norm i zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży. Spotkania skierowane były do pracowników instytucji publicznych nadzorujących placówki oświatowe...
-
04.10.2018
Egzotyczny owoc z Amazonii zapobiega otyłości
Zespół kanadyjskich naukowców stwierdził, że ekstrakt z owocu camu camu (Myrciaria dubia), występującego naturalnie w amazońskiej dżungli, zapobiega otyłości u myszy żywionych dietą o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Jest to bardzo istotne odkrycie – być może substancje bioaktywne z camu camu zostaną wykorzystane w walce z trwającą na świecie epidemią otyłości.
-
02.10.2018
EFSA zamierza zweryfikować dane toksykologiczne dotyczące BPA
Zespół naukowców z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że przystąpi do oceny najnowszych danych toksykologicznych dotyczących bezpieczeństwa bisfenolu A (BPA), syntetycznej substancji wykorzystywanej m.in. do produkcji opakowań produktów spożywczych.
-
28.09.2018
Czy probiotyki są bezpieczne?
Wiele osób wychodzi z założenia, że probiotyki i prebiotyki są bezpieczne dla zdrowia, jednak naukowcy z Francji twierdzą, że istnieje bardzo mało badań naukowych, które by to potwierdzały. Niewiele jest również danych na temat ich rzeczywistej skuteczności.
Nasi partnerzy