Dieta i zdrowie
-
15.12.2020
Normy żywienia 2020 – aktualizacja ekspertów NIZP-PZH w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016–2020
Ciągły rozwój nauki o żywieniu człowieka sprawia, że istnieje potrzeba systematycznej aktualizacji norm. Zaktualizowana publikacja jest źródłem najnowszej wiedzy, na temat zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz od czego to zależy.
-
03.12.2020
Chleb wzbogacony w enzymy ma potencjał stać się superfood
Badania wykazały, że niewielki dodatek enzymu podczas produkcji chleba poprawia funkcje naczyniowe stawiając go tym samym na równi z innymi superfood. Naukowcy są zdania, że technologię można również zastosować do różnego rodzaju przekąsek i batonów energetycznych, które często zawierają otręby pszenne lub mąkę pełnoziarnistą.
-
26.11.2020
Bezpłatne e-szkolenia NIZP-PZH „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej”
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH zaprasza do 12 grudnia 2020 na bezpłatne szkolenia e-learningowe o nazwie „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej” przygotowane z myślą o trzech grupach zawodowych...
-
25.11.2020
Znajomość zagadnień alergii pokarmowej wśród pracowników restauracji a bezpieczeństwo konsumenta
Temat alergenów jest bardzo złożony, ale i niezmiernie ważny. Nieprawidłowe oznakowanie lub błędna deklaracja o alergenach mogą mieć poważne skutki, przede wszystkim dla zdrowia konsumenta, ale również dla producentów. Zapewnienie konsumentom żywności całkowicie bezpiecznej (w rozumieniu: wolnej od alergenów) nie jest w tej chwili możliwe. Niezbędne są dalsze badania i analiza skali problemu przez wielu specjalistów z różnych środowisk – żywieniowców, lekarzy, restauratorów – celem zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom.
-
24.11.2020
Bardziej soczyste i z mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych - nowe burgery od Beyond Meat
Beyond Meat wprowadza nowe wersje burgerów, w których ograniczono zawartość tłuszczów nasyconych. Rynek roślinnych burgerów rośnie dynamicznie, a jaki wpływ będzie mieć pojawienie się już na początku przyszłego roku burgerów McPlant w sieci McDonald’s?
-
20.11.2020
Badania naukowe potwierdzają porównywalną jakość białka dla droższych kawałków mięsa oraz tańszych przetworów mięsnych
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeprowadzili badania oceniające jakość białka różnych mięs. Dowiedziono, że zarówno drogie kawałki mięsa, jak tańsze przetworzone produkty mięsne zawierają równie dobrze przyswajalne aminokwasy.
-
19.11.2020
Unilever stawia na produkty roślinne i ogłasza nową inicjatywę Future Foods
Unilever w ciągu najbliższych 5-7 lat planuje osiągnięcie sprzedaży roślinnych alternatyw mięsa i nabiału na poziomie 1 mld euro.
-
17.11.2020
Bądź EKO od zaraz w 5 prostych krokach!
Troska o środowisko to modny temat – i bardzo dobrze! Pozytywne nawyki w zakresie ochrony naszej planety są konieczne, byśmy mogli niezmiennie cieszyć się jej pięknem. Wizja totalnej rewolucji w celu osiągnięcia doskonałości w tym aspekcie wydaje się kusząca...
-
17.11.2020
Baza izomerów trans w środkach spożywczych
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIZP-PZH) dokonał kolejnej aktualizacji ogólnodostępnej „Bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych”.
-
09.11.2020
74% Polaków stosuje zrównoważoną dietę i spożywa ryby i owoce morza
Sposób w jaki się odżywiamy może mieć duży wpływ na zmiany klimatu, które są coraz bardziej odczuwalne. Według najnowszych badań aż 74% Polaków przeszło na zrównoważoną dietę i włączyło do jadłospisu norweskie ryby i owoce morza. Dzięki temu ich codzienne wybory są korzystne dla zdrowia oraz stanu środowiska naturalnego.
-
09.11.2020
Aktualizacja oceny ryzyka niklu w żywności i wodzie pitnej
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o aktualizację swojej poprzedniej opinii w sprawie niklu w żywności i wodzie pitnej, uwzględniając nowe dane dotyczące występowania, zaktualizowane wytyczne dotyczące dawki referencyjnej (BMD) oraz nowo dostępne informacje naukowe.
-
29.10.2020
Komisja proponuje uprawnienia do połowów na Atlantyku i Morzu Północnym na 2021 r.
Komisja opublikowała swój wniosek określający limity połowowe dla zasobów rybnych w Atlantyku i Morzu Północnym na rok 2021.
-
27.10.2020
Najważniejsze trendy w żywności i napojach w 2021 r. motorem innowacji w branży spożywczej
Pandemia spowodowała, że konsumenci poszukują produktów prozdrowotnych, bardziej niż dotychczas dbają o zdrowie i odporność. Jak będzie wyglądał przemysł żywnościowy po pandemii Covid-19, w jaki sposób te nowe zachowania wpłyną na przyszłość branży spożywczej i napojów? Innova Market Insights opublikowała 10 najważniejszych trendów na rok 2021.
-
23.10.2020
Marnowanie żywności – raport 2020
Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie marnuj jedzenia 2020”.
-
23.10.2020
Too Good To Go rozpoczyna działania w nowych segmentach i rozszerza współpracę z siecią Carrefour
Choć aplikacja Too Good To Go dopiero co ogłaszała nawiązanie współpracy z pierwszą w Polsce siecią handlową Carrefour, mocnym akcentem rozpoczyna działanie w segmencie piekarniczym. Od teraz do walki z marnowaniem jedzenia dołączyła znana i lubiana sieć piekarni Gorąco Polecam z markami Gorąco Polecam Nowakowski i Gorąco Polecam Piekarnia oraz lider mrożonych wyrobów piekarniczych – Aryzta.
-
16.10.2020
Warzywa i owoce a dobre samopoczucie
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety. Czerpiemy z nich garściami całą paletę smaków, zapachów, ale i składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Na tym jednak nie kończy się lista ich atutów...
-
01.10.2020
Spożycie wątroby owczej lub wołowej może znacznie przyczynić się do całkowitego spożycia PFAS
BfR stwierdza, że wątroba owcza lub wołowa o zidentyfikowanych stężeniach mogą znacznie przyczynić się do zwiększenia całkowitego spożycia PFAS u osób spożywających tę żywność.
-
29.09.2020
V Narodowy Kongres Żywieniowy - dieta dla zdrowia i planety
Zapraszamy na V Narodowy Kongres Żywieniowy! 17 października spotkajmy się online, aby porozmawiać o DIECIE DLA ZDROWIA I PLANETY.
-
16.09.2020
WHO planuje wyeliminować tłuszcze trans z produktów spożywczych do 2023 r.
Szacuje się, że spożycie przemysłowo produkowanych tłuszczów trans - zawartych w utwardzonych tłuszczach roślinnych, takich jak margaryna i ghee – jest bezpośrednią przyczyną ok. 0,5 mln zgonów z powodu choroby wieńcowej serca każdego roku. Te statystyki skłoniły WHO do zainicjowania planów eliminacji stosowania przemysłowo produkowanych tłuszczów trans z globalnej podaży żywności do 2023 r.
-
28.08.2020
Pomidory polecają się na upały!
Czerwone, żółte, a nawet brązowe, pełne smaku i aromatu – takie są właśnie polskie pomidory. Chętnie sięgamy po nie jako dodatek do kanapek, sałatek, jako składnik zup i sosów. Ale nie wszyscy wiedzą, że oprócz wyjątkowego smaku pomidory dostarczają również wielu cennych substancji odżywczych, o których szczególnie warto pamiętać podczas upałów. Dlaczego? Poznaj mało znane fakty o pomidorze!
-
27.08.2020
Roślinne alternatywy mięsa i nabiału ponownie w centrum uwagi – konferencja Plant-Powered Perspectives 2020
Trzecia edycja konferencji Plant-Powered Perspectives, której organizatorem są twórcy kampanii Roślinniejemy, odbędzie się już 8 i 9 października, tym razem w formacie online. W gronie prelegentów między innymi Rafał Lankosz (The Vegetarian Butcher), Zuzana Makalova (Garden Gourmet), czy Karolina Kubara, współwłaścicielka marki Dobra Kaloria.
Nasi partnerzy