Dieta i zdrowie
-
10.09.2018
Niewielkie zmiany w porach posiłków mogą pomóc w utracie tkanki tłuszczowej
Zespół naukowców kierowany przez dra Jonathana Johnstona z Uniwersytetu w Surrey w Wielkiej Brytanii zbadał wpływ zmiany pór posiłków, czyli tzw. „przerywanego postu” (ang. intermittent fasting), na wartość energetyczną diety, skład ciała oraz parametry krwi...
-
27.08.2018
Przeciwdepresyjne właściwości szafranu
Międzynarodowy zespół ekspertów z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie, Uniwersytetu Murdoch w Australii oraz firmy Pharmactive Biotech potwierdził antydepresyjne właściwości ekstraktu z szafranu. Badanie dowodzi, że obecne w przyprawie substancje bioaktywne mogą łagodzić symptomy związane z depresją, lękiem i fobią społeczną u nastolatków w wieku 12-16 lat.
-
24.08.2018
Probiotyki w walce z IBS i objawami lękowymi
Wyniki nowego, trwającego cztery miesiące, badania klinicznego potwierdzają, że stosowanie probiotyków jest bezpieczniejsze i efektywniejsze niż placebo w zwalczaniu objawów u pacjentów chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS).
-
23.08.2018
Zmiany maksymalnego tolerowanego poziomu spożycia witaminy D dla niemowląt
Na prośbę Komisji Europejskiej Panel Ekspercki ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii EFSA został poproszony o skorygowanie ustalonego w 2012 roku poziomu maksymalnego spożycia (UL) witaminy D dla niemowląt (≤1 r.ż.).
-
21.08.2018
Przeciwutleniacze w leczeniu chorób mitochondrialnych
Nowe badanie nad antyoksydantami powszechnie zażywanymi przez osoby dotknięte chorobami mitochondrialnymi sugeruje, że przynajmniej dwa z analizowanych związków powinny zostać przetestowane w dalszych badaniach klinicznych.
-
17.08.2018
Pij kawę, będziesz żył dłużej – czyli o korzyściach zdrowotnych, które daje regularne picie kawy
Zgodnie z wynikami obserwacji prawie 500 tys. dorosłych Brytyjczyków konsumenci pijący kawę mają nieco niższe ryzyko zgonu, niż osoby, które unikają spożywania tego produktu. Substancje zawarte w kawie mogą też zmniejszać stan zapalny oraz poprawiać sposób, w jaki organizm wykorzystuje insulinę, co może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy.
-
16.08.2018
Prawdziwy cukier bez kalorii – niemiecki start-up przedstawia allulozę
Niemiecki start-up, Savanna Ingredients GmbH, rozpoczyna produkcję monosacharydu psykozy, znanego również jako alluloza, naturalnego węglowodanu opisywanego jako „prawdziwy cukier bez kalorii”.
-
29.06.2018
Ryby w prewencji choroby Parkinsona
Intrygujące badanie naukowców z Uniwersytetu Technologicznego Chalmers w Szwecji rzuca nowe światło na związek pomiędzy spożyciem ryb a długofalowym zdrowiem neurologicznym. Parwalbumina, białko występujące w dużych...
-
30.05.2018
Ujemne kalorie - nowość z USA
Amerykańscy naukowcy są dość blisko opracowania dodatku żywieniowego, który będzie zmieniał wartość kaloryczną każdego pokarmu na ujemną. Wystarczy, w procesie produkcji, dodać ów składnik do kiełbasy, czekolady...
-
11.05.2018
Wielka Brytania wprowadza podatek od cukru w słodzonych napojach
Wielka Brytania wprowadziła nowy podatek od cukru w napojach słodzonych. Zabieg ten ma zmusić firmy spożywcze do obniżenia zawartości sacharozy w tego typu produktach – podobne regulacje prawne zastosowano...
-
08.05.2018
Interakcje pomiędzy składnikami odżywczymi
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. składniki odżywcze to białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, sód, witaminy i składniki mineralne...
-
23.02.2018
Zdrowe odżywianie – konsumenci są zdezorientowani
Aktualizowane zalecenia dietetyczne, nowe produkty i trendy – jak wynika z zebranych danych, konsumenci nie nadążają za zmieniającymi się wytycznymi, dotyczącymi zdrowego odżywiania. Wyniki przeprowadzonej w grupie 2000 konsumentów...
-
21.02.2018
Polskie bezglutenowe superfoods
Od kilku lat panuje prawdziwa moda na superżywność: chia, jagody goji i acai, spirulina i wiele innych dotąd mniej znanych w Polsce produktów. Są superzdrowe, supernaturalne, bogate w witaminy i superzwiązki, które nie tylko...
-
06.02.2018
Współczesne odchudzanie – to nie taka prosta sprawa
Dawno już minęły czasy gdy rubensowskie kształty wyznaczały kanon piękna wśród kobiet, a wydatny brzuszek komunikował wysoki stopień zamożności wśród panów. Na przestrzeni stuleci powszechny ideał pięknego ciała zmieniał...
-
29.01.2018
Pionierska Piramida Zdrowego Żywienia dla osób w wieku starszym
Jednym z najważniejszych i najtańszych działań prewencyjnych – umożliwiających ludziom w starszym wieku bycie aktywnym i zdrowym, w miarę możliwości bez obciążeń chorobowych i inwalidztwa – jest powszechna edukacja...
-
19.01.2018
Wino, które nie powoduje bólu głowy
Dzięki wykorzystaniu bakterii mlekowych pochodzących z winorośli z winnicy Pago de Carraovejas w Hiszpanii, zespół naukowców z Politechniki w Madrycie i Uniwersytetu w Walencji uzyskał czerwone wino pozbawione histaminy...
-
09.01.2018
Nowe Normy Żywienia dla Polaków od Instytutu Żywności i Żywienia
Pod koniec grudnia 2017 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował przygotowaną przez polskich ekspertów aktualizację Norm Żywienia dla Populacji Polski. Zastąpiła ona Normy Żywienia wydane w 2012 roku...
-
08.01.2018
Śniadaniowa Gra o Tron
W ostatnich dekadach kawa szturmem zdobyła stoły i stoliki Polaków, poważnie zagrażając pozycji herbaty jako królowej gorących napojów w naszym kraju. Za ilościowym wzrostem spożycia idą jakościowe przemiany w kulturze picia kawy...
-
02.01.2018
Referencyjne wartości spożycia w pigułce – raport EFSA
W ciągu ostatnich 7 lat panel naukowy EFSA ds. Dietetyki, Żywienia i Alergii (grupa NDA) wydał 32 opinie naukowe, rekomendujące referencyjne wartości spożycia (RWS) dla wody, tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego...
-
21.12.2017
Czy czeka nas kolejna rewolucja w znakowaniu wartości odżywczej żywności?
Po wprowadzeniu nowych regulacji dotyczących znakowania produktów spożywczych zawartych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. pojawiły się nowe szczegółowo...
-
31.10.2017
Ferrytyna - nowy sposób na zwalczanie niedoborów żelaza?
Niedobory żelaza są najczęściej występującą na świecie formą niedożywienia, która wg szacunków WHO dotyka ok 2 mld ludzi, mieszkańców zarówno krajów rozwijających się jak i uprzemysłowionych. Co więcej, nawet łagodne niedobory...
Nasi partnerzy