Dodatki i składniki
-
05.07.2022
Ocena bezpieczeństwa buforowanego octu jako dodatku do żywności
Opinia naukowa EFSA na temat bezpieczeństwa stosowania octu buforowanego jako nowego dodatku do żywności. Ocet buforowany to płynny lub suszony produkt przygotowany przez dodanie do octu wodorotlenków sodu/potasu (E 524 do E 525) i węglanów sodu/potasu (E 500 do E 501).
-
01.07.2022
Oświadczenia porównawcze – aspekty prawne i praktyka rynkowa - Abstrakt artykułu
Konsumenci przed dokonaniem zakupu danego produktu często porównują go z jego innymi odpowiednikami. Kryterium wyboru stanowi nie tylko cena, ale również wielkość czy skład środka spożywczego.
-
30.06.2022
Jak zastąpić tłuszcze nasycone zdrowszymi zamiennikami w słodyczach i wypiekach?
W produkcji rogalików, cukierków i innych słodyczy na szeroką skalę wykorzystywane są tłuszcze stałe, takie jak olej palmowy, olej kokosowy, masło czy twarda margaryna.
-
23.06.2022
Żywność Barwiąca gwarantuje najzdrowsze i bezpieczne barwienie żywności
Żywność Barwiąca EXBERRY® to roślinne składniki żywności, które umożliwiają bezpieczne i zdrowe barwienie produktów spożywczych, gwarantując czystą i zrozumiałą etykietę.
-
23.06.2022
„Słodzony stewią” – jak poinformować konsumentów zgodnie z przepisami?
Cukier krzepi! Takie hasło zachęcało do zakupu cukru przed laty. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi jego spożycie należy ograniczać. Słodki smak jest jednak bardzo pożądany, stąd cukier zastępuje się coraz częściej innymi składnikami wnoszącymi słodycz.
-
17.06.2022
Innowacje tematem przewodnim targów SIAL. 10 trendów w branży spożywczej
10 trendów w sektorze spożywczym w Polsce, które odpowiadają na oczekiwania nowego konsumenta. Tak też będzie w październiku w Paryżu, gdzie podczas SIAL odbędą się wydarzenia prezentujące główne globalne problemy, trendy i innowacje, które mają kształtować przemysł spożywczy przyszłości.
-
15.06.2022
Czy wzbogacenie kiełków w składnik, który też naturalnie w nich występuje ma znaczenie dla statusu nowej żywności? Sprawa w TSUE
Do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej austriacki sąd skierował wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w zakresie nowej żywności.
-
13.06.2022
CBD jako novel food - niezbędne dodatkowe dane
Brak jest wystarczających danych na temat wpływu CBD na wątrobę, przewód pokarmowy, układ hormonalny, układ nerwowy oraz na samopoczucie psychiczne ludzi.
-
13.06.2022
Wycofanie masła orzechowego Jif z powodu Salmonelli rozszerza się – efekt kaskadowy
Wycofanie masła orzechowego Jif gwałtownie rozszerzyło się w ostatnim tygodniu i teraz dotyczy co najmniej 69 innych produktów. Wycofanie dotyczy również rynków poza Stanami Zjednoczonymi, w tym Europy.
-
10.06.2022
Wpływ orzeczenia TSUE w sprawie formy chemicznej witamin na znakowanie żywności - Abstrakt artykułu
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
-
09.06.2022
Monakoliny ze sfermentowanego czerwonego ryżu na cenzurowanym
Rozporządzeniem 2022/860 wprowadzono ograniczenia stosowania monakolin oraz wymogi w odniesieniu do warunków ich wykorzystania w produkcji
-
07.06.2022
DSM i Firmenich łączą siły i skupią się na sektorze plant-based
DSM połączy się z Firmenich, aby stać się wiodącym dostawcą składników żywności oraz produktów dla branży kosmetycznej i well-being. Dużą koncentrację kierować będą na sektor plant-based.
-
02.06.2022
Czy spożycie nabiału może wiązać się z zachorowaniem na nowotwór?
Wcześniejsze badania, głównie w populacjach zachodnich, wykazały przeciwstawne powiązania spożycia nabiału z niektórymi nowotworami, w tym pozytywny związek z rakiem prostaty i odwrotny związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi przed menopauzą.
-
27.05.2022
Obniżenie dopuszczalnego poziomu spożycia miedzi - projekt opinii EFSA w konsultacjach
Dopuszczalne dzienne spożycie miedzi ze wszystkich źródeł w żywności zostanie zmniejszone z 0,15 mg/kg masy ciała (bw) do 0,07 mg/kg masy ciała na podstawie zaktualizowanej oceny dowodów naukowych.
-
26.05.2022
Suplementy diety wprowadzone do obrotu w Irlandii po raz pierwszy muszą zostać zgłoszone do FSAI
Obowiązek powiadomienia FSAI spoczywa na producencie, jeśli produkt jest wytwarzany w Irlandii oraz na importerze, jeśli produkt jest importowany do Irlandii.
-
24.05.2022
Otwarte publiczne konsultacje dot. projektu wytycznych EFSA w sprawie oceny bezpieczeństwa stosowania aromatów w żywności
Dn. 25 maja br. w godzinach 14:00 – 18:00 odbędzie się spotkanie techniczne EFSA dla przedsiębiorców branży spożywczej i innych zainteresowanych stron w sprawie projektu niniejszych wytycznych.
-
17.05.2022
Wymagania dla żywności znakowanej jako „bezglutenowa” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” – informacje dla konsumentów i obowiązki przedsiębiorcy
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
-
16.05.2022
Dodatki do żywności – EFSA udostępniła narzędzie do szacowania przewlekłego narażenia
Narzędzie do modelowania spożycia dodatków do żywności 2.1 (FAIM) umożliwia użytkownikom oszacowanie średniego i wysokiego poziomu narażenia na dodatki do żywności dla różnych grup ludności w krajach EU.
-
13.05.2022
Dlaczego konsumenci wybierają / lub nie roślinne alternatywy mięsa?
Wbrew powszechnemu przekonaniu, nowe badania sugerują, że troska o środowisko nie jest głównym motywatorem dla ludzi do wyboru mięsnych alternatyw. W porównaniu do tradycyjnych produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby i ser, substytuty mięsa zostały również ocenione jako mniej naturalne.
-
09.05.2022
Towarzysz życia codziennego – gluten pod lupą
Gluten to frakcja białek znajdujących się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, ich odmianach krzyżowych oraz ich pochodnych, której niektóre osoby nie tolerują.
-
02.05.2022
Uprawa maku i konopi włóknistych na nowych zasadach
7 maja 2022 r. zaczną obowiązywać przepisy, dzięki którym prowadzenie uprawy oraz skupu maku i konopi włóknistych będzie łatwiejsze.
Nasi partnerzy