Dodatki i składniki
-
29.04.2022
Napoje słodzone fruktozą mogą przyczyniać się do stłuszczenia wątroby
Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
-
25.04.2022
Etykiety i wymagane oznaczenia na opakowaniach czekolad i wyrobów kakaowych
Słowa „czekolada”, „czekolada mleczna” czy „pralinki” widniejące na opakowaniach słodyczy brzmią znajomo dla wszystkich fanów łakoci. Jednak, gdy na opakowaniu pojawiają się mniej popularne, obco brzmiące nazwy, takie jak „czekolada a la taza”, „czekolada orzechowa Gianduja”, czy „czekolada familiar”, niejeden klient może poczuć się zakłopotany.
-
22.04.2022
Suplementy diety pod lupą Prezesa UOKiK
Czy firma sprzedająca suplementy - Natural Pharmaceuticals - reklamując te produkty, mogła wprowadzać konsumentów w błąd? Wykaże to postępowanie. Zarzuty Prezesa Urzędu dotyczą m.in. nietransparentnych informacji o tym, że co rok konsument będzie otrzymywał zapas suplementów.
-
18.04.2022
KE zatwierdziła białko z fasoli mung jako składnik torując wprowadzenie roślinnego „jajka” w UE
Firma Eat Just, która wykorzystuje najnowocześniejszą naukę i technologię do misji tworzenia zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, poinformowła, że kluczowy składnik produkowanego przez nich roślinnego zamiennika jajka uzyskał aprobatę Komisji Europejskiej.
-
18.04.2022
Badania wskazują na zaskakujące właściwości suszonych śliwek
Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Stanach Zjednoczonych pokazują, że codzienne jedzenie suszonych śliwek może pozytywnie wpływać na gęstość mineralną kości i chronić przed wzrostem ryzyka złamań. To pierwsze doniesienia naukowe, które wskazują na związek między spożyciem tych owoców a zdrowiem układu kostnego.
-
15.04.2022
Czy wzbogacanie żywności błonnikiem może zmniejszać ryzyko chorób?
Nowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że wzbogacanie żywności w błonnik może sprzyjać obniżaniu ryzyka rozwoju poważnych schorzeń cywilizacyjnych – cukrzycy typu 2 i chorób serca.
-
08.04.2022
Pseudobanany cennym sprzymierzeńcem w walce z głodem na świecie
Nowe badania etiopsko-brytyjskiego zespołu naukowców wskazują, że powszechnie uprawiana na terenie Afryki roślina z rodziny bananowatych może okazać się ważnym sojusznikiem w zwalczaniu głodu na świecie.
-
04.04.2022
Niezawodna technologia pomiaru poziomu dla perfekcyjnej mieszanki kawy
Każdy kto wymaga perfekcji od produktu końcowego, wymaga tego samego od zastosowanej technologii. Sonda VEGAPULS do pomiaru poziomu umożliwia stałe rejestrowanie stanu napełnienia i dostarcza informacje o rzeczywistych zasobach w silosach. Nie tylko usprawnia to procesy, ale także ułatwia planowanie zmian mieszanek.
-
01.04.2022
FDA wstrzymuje obowiązywanie niektórych przepisów dot. wyrobów mleczarskich
FDA opublikowała zawiadomienie o wstrzymaniu obowiązywania niektórych przepisów dotyczących wyrobów mleczarskich. Przepisy z dn. 11 czerwca 2021 r. zmieniły m.in. definicję i standard dla jogurtu oraz unieważniły definicje i standardy dla jogurtów niskotłuszczowych i beztłuszczowych.
-
29.03.2022
Wyrok Trybunału - oznaczanie zgodnie z formami chemicznymi witamin w środach spożywczych
Przedmiotem rozstrzygnięcia była interpretacja art. 18 ust. 2 rozporządzenia nr 1169/2011 w odniesieniu do oznaczania w składzie środków spożywczych również form chemicznych użytych witamin.
-
25.03.2022
„Herbatki” konopne a obowiązujące przepisy - Abstrakt artykułu
Branża konopna jest jedną z najszybciej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. W obrocie handlowym stale pojawiają się nowe produkty wytworzone z wykorzystaniem surowca konopnego.
-
24.03.2022
Holistyczne podejście do żywności probiotycznej w Europie – wspólne oświadczenie stowarzyszeń branżowych
Europejskie stowarzyszenia wzywają do działania na rzecz budowy spójnych ram dla probiotyków w UE - w stosowanie terminu probiotyk na etykietach i komunikacji z konsumentami w Europie.
-
21.03.2022
Wielka Brytania odrzuca opinię EFSA ws. bezpieczeństwa dwutlenku tytanu
Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) nie zgodziła się z przeprowadzoną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oceną ryzyka związanego z dodawaniem dwutlenku tytanu (E171) do produktów spożywczych.
-
16.03.2022
Technologia HPP zapewnia bezpieczeństwo żywności bez uszczerbku dla jakości – opinia EFSA
Utrwalanie żywności pod wysokim ciśnieniem (HPP) skutecznie niszczy szkodliwe mikroorganizmy i nie stwarza większych obaw w zakresie bezpieczeństwa żywności niż inne metody obróbki. Są to dwa wnioski z opinii naukowej opublikowanej przez EFSA.
-
14.03.2022
Kluczowa rola systemów żywnościowych w dyskusjach i podejmowaniu decyzji dotyczących zmian klimatycznych w okresie poprzedzającym COP27
Rok 2021 był przez wielu określany jako przełomowy rok dla transformacji systemu żywnościowego, ze sztandarowymi kamieniami milowymi, takimi jak pierwszy szczyt systemów żywnościowych ONZ, który podkreślił pilną potrzebę zmian i znaczenie współpracy.
-
11.03.2022
Parlament Europejski poparł produkcję foie gras
Europejska Federacja Foie Gras i Copa-Cogeca z zadowoleniem przyjęły wiadomość o odrzuceniu przez Parlament Europejski propozycji zakazu przymusowego tuczu zwierząt przeznaczonych do produkcji foie gras.
-
10.03.2022
Co stanowi nazwę witaminy? Czy trzeba podawać formę chemiczną? Opinia rzecznika TSUE
Jeśli dodajemy do środka spożywczego witaminę ten fakt musi mieć odzwierciedlenie w jego wykazie składników. Powyższe dotyczy każdej kategorii środków spożywczych bez względu na to, czy podstawą prawną dodania witaminy są przepisy...
-
10.03.2022
Nadzór nad rynkiem chmielu w 2021 r.
Zadania realizowane przez Inspekcję JHARS mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane procesowi certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
-
09.03.2022
Wycofanie jednej partii imbiru w proszku ze względu na stwierdzenie niedeklarowanej obecności substancji alergennej – dwutlenku siarki
GIS został poinformowany poprzez system RASFF o wykryciu substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie określonym poniżej, którego oznakowanie nie zawierało informacji o obecności tej substancji.
-
08.03.2022
EFSA proponuje drastyczne ograniczenia dotyczące BPA, środka zaburzającego układ hormonalny znajdującego się w tworzywach sztucznych i żywności
EFSA wzywa do 100 000-krotnego zmniejszenia narażenia na bisfenol A w diecie i na sfinalizowanie nowego limitu do grudnia 2022 r.
-
04.03.2022
Nowe biokonserwanty na bazie polifenoli ze śliwy
Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii wykorzystali biomasę ze śliwy do pozyskania substancji, które mogą skutecznie zwalczać patogeny zagrażające bezpieczeństwu żywności. Drewno pozostałe po przycinaniu tych popularnych w Europie drzew okazuje się bowiem bogatym źródłem związków fenolowych, wykazujących w warunkach in vitro silne działanie przeciwdrobnoustrojowe.
Nasi partnerzy