Dodatki i składniki
-
06.02.2024
Obraduje Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Przypraw i Ziół Kulinarnych
W Koczin (Indie) rozpoczęła się 7. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH). Jest to „najmłodszy” z kodeksowych komitetów, który rozpoczął swoje prace w 2014 roku. Celem jego działania jest opracowanie globalnych norm na suszone lub odwodnione przyprawy i zioła kulinarne. Posiedzenie Komitetu potrwa do 2 lutego br. i zakończy się przygotowaniem raportu.
-
31.01.2024
Polska wyróżniona certyfikatem WHO za eliminację tłuszczów trans
Polska jest jednym z pięciu pierwszych państw na świecie, które uzyskały certyfikat WHO Validation of Trans Fat Elimination, za wdrożenie programu REPLACE na rzecz obniżania tłuszczy trans.
-
30.01.2024
Ocena bezpieczeństwa syntetyzowanych oligonukleotydów DNA jako dodatku do żywności
Do panelu EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) zwrócono się o ocenę bezpieczeństwa syntetyzowanych oligonukleotydów DNA jako nowego dodatku do żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008.
-
29.01.2024
Eksperci BfR zwracają uwagę na rolę folianów w diecie
W nowym raporcie BfR2GO eksperci Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR) wskazują na istotną rolę kwasu foliowego w diecie i rozwiewają wątpliwości dotyczące jego suplementacji.
-
22.01.2024
Częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia i ryżu nową żywnością
Nowa żywność może być stosowana w m.in. w wyrobach cukierniczych (włącznie z czekoladkami); śniadaniowych przetworach zbożowych; zupach (gotowych do spożycia oraz mieszankach suszu) oraz lodach na bazie analogów mleka
-
16.01.2024
Nowe produkty funkcjonalne na bazie odpadów z przemysłu mleczarskiego
Naukowcy z Argentyny opracowują prototypową żywność funkcjonalną opartą na wykorzystaniu serwatki pochodzącej z przemysłu mleczarskiego.
-
15.01.2024
Czy algi mogą być alternatywą dla zwierzęcych źródeł białka?
Nowe badanie wskazuje, że spożywanie wodorostów należących do dwóch rodzajów powszechnie dostępnych i zasobnych w białko alg jadalnych może wspierać metabolizm mięśni u młodych osób dorosłych.
-
28.12.2023
Projekt "Czarnego Złota" na Politechnice Łódzkiej: Nowoczesna technologia produkcji czarnego czosnku
W ramach innowacyjnego projektu realizowanego na Politechnice Łódzkiej, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, naukowcy pod przewodnictwem prof. Grażyny Budryn skupiają się na opracowaniu zaawansowanej technologii produkcji czarnego czosnku z polskich odmian.
-
27.12.2023
Ponowna ocena erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywności
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny erytrytolu (E 968) stosowanego jako dodatek do żywności oraz oceny wniosku o zwolnienie erytrytolu (E 968) z wymogu dotyczącego etykiety środka przeczyszczającego ustanowionego na mocy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
-
26.12.2023
Górny tolerowany poziom spożycia kwasu foliowego – opinia naukowa EFSA
Na wniosek Komisji Europejskiej (KE) Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej w sprawie zmiany górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) dla kwas foliowy/foliany.
-
18.12.2023
Czy konsumenci są świadomi rzeczywistych skutków produkcji oleju palmowego?
Olej palmowy jest najpopularniejszym olejem roślinnym na świecie, a wiedza o szkodliwym wpływie jego produkcji na środowisko wydaje się powszechna. Czy jednak konsumenci są w pełni świadomi wszystkich wad i zalet wykorzystania tego składnika w codziennie kupowanych przez siebie produktach?
-
12.12.2023
Laktoferyna pochodząca z precyzyjnej fermentacji ze statusem GRAS
Laktoferyna pochodząca z precyzyjnej fermentacji wzmacniani dostępność surowca do produktów żywieniowych.
-
11.12.2023
Raport z oceny bezpieczeństwa dwutlenku tytanu
Ocena wpływu na zdrowie dodatku barwiącego żywność, dwutlenku tytanu (TiO2), została opublikowana przez Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA) Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w dniu 24 listopada 2023 r.
-
01.12.2023
Nowe probiotyki na bazie przemysłowych drożdży?
Naukowcy odkryli, że dwa powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym drożdże mogą mieć działanie przeciwzapalne, co otwiera nowe perspektywy w opracowywaniu skutecznych probiotyków.
-
28.11.2023
Poprawa jakości bezglutenowych, roślinnych analogów mięsa – wyniki badań naukowych
Wynik tych badań może potencjalnie doprowadzić do usunięcia glutenu pszennego z preparatów roślinnych analogów mięsa, zwiększając dostępność dla osób chorych na celiakię i zmniejszając obawy związane z alergennością.
-
20.11.2023
EFSA oceniła bezpieczeństwo ośmiu aromatów dymu wędzarniczego
Przewodniczący grupy roboczej EFSA ds. środków aromatyzujących wyjaśnia co ustalono i jakie są kolejne kroki.
-
14.11.2023
Spotkanie FAO w sprawie żywności na bazie komórek i fermentacji precyzyjnej
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
-
13.11.2023
Przekąski a zdrowie – liczy się czas i jakość
Badania brytyjskich naukowców sugerują, że przekąski mogą być korzystne dla zdrowia, jeśli mają wysoką wartość żywieniową i spożywane są o odpowiedniej porze.
-
10.11.2023
Wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w jednej partii Majeranku
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
-
10.11.2023
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii sezamu łuskanego
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego produktu.
-
01.11.2023
Suplementacja imbirem może być potencjalnie pomocna w walce z chorobami autoimmunologicznymi
Opublikowanie niedawno badanie wskazuje, że suplementy z imbirem wykazują działanie przeciwzapalne i potencjalnie mogą być pomocne w łagodzeniu objawów chorób autoimmunologicznych.
Nasi partnerzy