Eko
-
23.11.2023
Ekologiczna karma dla zwierząt - nowe wymogi już uchwalone
Po kilku miesiącach prac ustanowiono wymogi dotyczące produkcji ekologicznej karmy dla zwierząt domowych, a w szczególności warunki jej znakowania
-
13.10.2023
Aktualizacja wymogów dla ekologicznej karmy dla zwierząt domowych - planowane zmiany
Parlament Europejski wraz z Radą wypracował wstępne porozumienie w zakresie zmian dotyczących ekologicznych karm dla zwierząt domowych. Głosowanie nad zmianą ma odbyć się jeszcze we wrześniu 2023 r.
-
06.10.2023
Targi ekologicznej żywności i zdrowego stylu życia w łódzkiej Hali Expo
Eko-warsztaty, live cooking z fire show, prelekcje zdrowotne czy prezentacje eko-nowości to tylko niektóre z atrakcji, które będą czekać na uczestników Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „natura FOOD” oraz Targów Ekologicznego Stylu Życia „beECO”. Najbliższa edycja wydarzenia, odbędzie się 27-29 października w Hali Expo w Łodzi.
-
21.08.2023
Instytut PAN w Olsztynie w dużym unijnym partnerstwie na rzecz zrównoważonego systemu żywnościowego
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie dołączył do dużego unijnego partnerstwa na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji żywności – Future FoodS.
-
03.08.2023
Nowa, bardziej przyjazna dla środowiska zakrętka –Biedronka wprowadziła rozwiązanie od Tetra Pak
Od teraz klienci Biedronki decydując się na wybór soków Riviva w litrowych opakowaniach, będą jednocześnie mogli w łatwiejszy sposób zadbać o środowisko. Popularna sieć sklepów wprowadziła właśnie nowe, przytwierdzone na stałe do opakowań zakrętki opracowane przez firmę Tetra Pak, jednego z liderów przetwórstwa i pakowania żywności. Co stoi za tą zmianą i co oznacza ona dla konsumentów? Wyjaśniamy!
-
07.07.2023
Zrównoważone wykorzystanie kluczowych zasobów naturalnych
5 lipca 2023 roku przejdzie do historii jako bardzo ważna data w kontekście Zielonego Ładu. Tego dania Komisja Europejska przyjęła pakiet środków na rzecz zrównoważonego wykorzystania kluczowych zasobów naturalnych, zwiększający również odporność systemu żywnościowego i rolnictwa w UE.
-
27.06.2023
Ekologiczna karma dla zwierząt domowych - najnowsze uzgodnienia
Rada i Parlament osiągają wstępne porozumienie dot. etykietowania ekologicznej karmy dla zwierząt domowych
-
09.06.2023
EIT Food zaprasza do udziału w wydarzeniu CEE Agrifood Decarb. Innowacje dla dekarbonizacji systemu żywnościowego
Z wielką przyjemnością EIT Food ma przyjemność zaprosić sektor rolno-spożywczy do wzięcia udziału w internetowym wydarzeniu organizowanym w partnerstwie z Ambasadą Królestwa Niderlandów w Polsce pod nazwą CEE Agrifood Decarb. Innowacje dla dekarbonizacji systemu żywnościowego.
-
01.06.2023
Firma Mars zmienia plastikowe opakowania batonów na papierowe
Batony w nowych opakowaniach zostały wprowadzone w 500 sklepach Tesco w Wielkiej Brytanii.
-
29.05.2023
NATUREEF pomaga rosnąć branży opakowaniowej w zgodzie z ekologią
Codziennością największych polskich producentów opakowań oraz żywności, a także młodych firm tworzących innowacyjne, neutralne dla środowiska opakowania, są poszukiwania odpowiedzi na pytania związane ze zmieniającymi się przepisami, powstającymi technologiami i trendami konsumenckimi.
-
23.05.2023
System kaucyjny - projekt ustawy
Kolejna propozycja zmian przepisów obejmuje m.in. zasady działania systemu kaucyjnego w gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz wprowadza definicje m.in. kaucji, a także ustala wysokość opłat
-
16.05.2023
PE popiera projekt dyrektywy ws. transformacji ekologicznej
Posłowie poprali projekt mający na celu wzmocnienie pozycji konsumentów w procesie transformacji ekologicznej poprzez lepsze informowanie i lepszą ochronę przed nieuczciwymi praktykami
-
11.05.2023
Obowiązki przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami - nowe przepisy
Zmiana dotyczy m.in. opłaty produktowej, stosowania, produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, wymogów dot. znakowania oraz obowiązkowego stosowania recyklatów
-
11.04.2023
Dyrektywa w sprawie zielonych oświadczeń - projekt opublikowany
Komisja zaproponowała wspólne kryteria zwalczania pseudoekologicznego marketingu i wprowadzających w błąd twierdzeń dotyczących ekologiczności
-
28.03.2023
Spotkanie on-line dotyczące zasad importu produktów ekologicznych z państw trzecich oraz zasad stosowania systemu TRACES
W dniu 28 marca 2023 r. o godzinie 11.00 planowane jest spotkanie online, podczas którego przedstawione zostaną zasady importu produktów ekologicznych z państw trzecich oraz zasady stosowania systemu TRACES.
-
20.03.2023
Między ekologią a inflacją: branża opakowań w 2023 roku
Inżynierowie, projektanci i producenci opakowań nie przestają pracować nad rozwiązaniami wpisującymi się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego. Wysoki koszt kapitału i niższy popyt może jednak stanowić problemem dla producentów planujących inwestycje – zauważają eksperci NATUREEF – stowarzyszenia skupiającego firmy i ekspertów z branży opakowaniowej, recyklingowej i spożywczej.
-
08.03.2023
Władze włoskie wykryły wielomilionowe oszustwa związane z ekologicznymi migdałami, owocami i warzywami, które dystrybuowano w Unii Europejskiej
Włoskie media opublikowały informacje odnośnie wielomilionowych oszustw w branży żywności ekologicznej. Oszustwa dotyczyły głównie rzekomo ekologicznych migdałów, pomidorów, suszonych owoców, brzoskwiń i truskawek, które eksportowano do krajów UE.
-
20.02.2023
Nowy raport Komisji Europejskiej nt. rolnictwa ekologicznego w UE
W nowym raporcie Komisja Europejska podkreśla zalety rolnictwa ekologicznego w kontekście środowiska i gospodarki, wskazując jednocześnie, że na przestrzeni pięciu lat sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej wzrosła w Unii Europejskiej blisko dwukrotnie.
-
16.02.2023
Marnowanie żywności - podsumowanie wyników kontroli Inspekcji Ochrony Środowiska
W 2022 roku Inspekcja Ochrony Środowiska przeprowadziła setki konsoli mających na celu ocenę realizację obowiązków wynikających z przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
-
15.02.2023
USDA wzmacnia egzekwowanie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej
Narodowy Program Ekologiczny USDA (NOP) opublikował aktualizację, mającą na celu wzmocnienie egzekwowania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Aktualizacja wzmacnia nadzór i egzekwowanie w obszarach produkcji, obsługi i sprzedaży produktów ekologicznych.
-
18.01.2023
Ocena zagrożeń związanych z oszustwami w branży spożywczej przeprowadzona przez kraje nordyckie
Kraje nordyckie przeprowadziły wspólną ocenę ryzyka zagrożeń związanych z zafałszowaniami żywności. W listopadzie 2022 r. opublikowany został raport podsumowujący te działania. W projekcie wzięły udział następujące kraje: Norwegia, Dania, Islandia i Szwecja.
Nasi partnerzy