Eko
-
18.05.2021
Marnowanie żywności na celowniku branży opakowaniowej
W Polsce marnuje się rocznie 4,8 mln ton żywności. To ogromne obciążenie dla środowiska, m.in. w zakresie emisji CO2. Zjawisko to można ograniczyć poprzez edukację, zmianę nawyków oraz rozsądne stosowanie nowoczesnych opakowań.
-
12.05.2021
Ocena systemów żywnościowych państw członkowskich UE – raport fundacji Barilla
Fundacja Barilla opublikowała raport, którego celem jest wywołanie debaty i osiągnięcie wymiernych postępów, tak aby system żywnościowy UE był w stanie spełnić wymagania Europejskiego Zielonego Ładu i strategii „od pola do stołu”.
-
11.05.2021
Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza? - odpowiedź FAO
Broszura FAO omawia społeczne i ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego i jego związek z bezpieczeństwem żywności. A także wskazuje, że termin „ekologiczny” sam w sobie nie jest gwarancją bezpieczeństwa żywności.
-
10.05.2021
Wyrok ws. stosowania proszku z osadów glonu w produkcji ekologicznej jako źródła wapnia
Wyrokiem Trybunału z dnia 29 kwietnia 2021 r. proszek uzyskany z osadów glonu Lithothamnium calcareum, które są czyszczone, suszone i rozdrabniane został uznany za nieekologiczny składnik pochodzenia rolniczego, który nie może być stosowany przy przetwarzaniu żywności ekologicznej, takiej jak napoje ekologiczne na bazie ryżu i soi, w celu jej wzbogacenia w wapń.
-
07.05.2021
Dzień Bez Śmiecenia – 11 maja 2021
ODPADY TO NIE ŚMIECI – TO SUROWCE. #WidzęWięcej
-
30.04.2021
Zmiana zakresu obowiązkowych informacji na temat produktów ekologicznych
Przepisy w zakresie pakowania produktów ekologicznych i ich transportu do innych podmiotów lub jednostek uległy rozbudowania. Zmiana dotyczy zakresu obowiązkowych informacji.
-
30.04.2021
Systemy certyfikacji żywności - rolnictwo ekologiczne oraz produkty regionalne i tradycyjne - Abstrakt artykułu
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.
-
29.04.2021
„Owady jadalne a bezpieczeństwo żywności” – nowa publikacja FAO
Wydanie w 2013 roku pionierskiej publikacji Organizacji Wyżywienia i rolnictwa (FAO) „Owady jadalne – perspektywy na przyszłość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego” wywołało znaczne zainteresowanie hodowlą owadów.
-
27.04.2021
EKO(r)EWOLUCJA opakowań, czyli jak projektować zielone serie by skutecznie redukować odpady
Skuteczne i efektywne przetwarzanie odpadów z tworzyw sztucznych wciąż stanowi duże wyzwanie dla podmiotów zaangażowanych zarówno w proces wprowadzania tworzyw sztucznych do obiegu, jak również odpowiedzialnych za ich ponowne wykorzystanie. Jest to jednak jedyna droga prowadząca do zmniejszenia udziału odpadów, które wpływają negatywnie na stan środowiska naturalnego.
-
21.04.2021
Znakowanie żywność: Czy etykieta może sugerować, że żywność ekologiczna ma właściwości prozdrowotne?
Jedynym legalnym sposobem poinformowania konsumentów o tym, że spożycie danego środka spożywczego ma korzystany wpływ na zdrowie jest stosowanie oświadczeń zgodnie z Rozporządzeniem nr 1924/2006. Wyjątek dotyczy żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i naturalnych wód mineralnych.
-
16.04.2021
Wymogi prawne dla biodegradowalnych opakowań - Abstrakt artykułu
Opakowania biodegradowalne, czyli ulegające rozkładowi ze złożonych związków organicznych na proste nieorganiczne, są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym. Co więcej trend ich wykorzystywania doskonale wpisuje się w nową unijną strategię Zielonego Ładu i dążenia do ograniczania powstawania odpadów opakowaniowych, które zalegają w środowisku po użyciu opakowań.
-
15.04.2021
Projekt ustawy implementującej dyrektywę plastikową
Minister Klimatu i Środowiska opublikował projekt ustawy o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Wyżej wskazany projekt ma wdrażać wymogi unijnej dyrektywy plastikowej (dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko). Poniżej przedstawiamy jego wybrane założenia.
-
14.04.2021
Nowelizacja ustaleń dot. przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich
Przedłużono termin przyjmowania wniosków o uznanie organów kontrolnych i jednostek certyfikujących do celów równoważności w odniesieniu do produktów ekologicznych. Jest to kolejna - po grudniowej aktualizacji wykazu uznanych jednostek certyfikujących oraz ich specyfikacji - nowelizacja w zakresie warunków przywozu eko produktów do UE.
-
02.04.2021
I miejsce w kategorii: najlepsze rozwiązanie ekologiczne w ogólnopolskim rankingu „Innowacje 2021” Polskiego Radia dla dr hab. inż. Eweliny Jamróz, prof. UR
W piątek, 26 marca, w trakcie specjalnego wydania audycji ekonomicznej "Winien i ma", emitowanej na żywo na antenie Programu 3 Polskiego Radia ogłoszono wyniki Rankingu „Innowacje 2021”…
-
31.03.2021
Plan Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego wg KE
Komisja Europejska opracowała Plan Rozwoju dla Rolnictwa Ekologicznego opierający się na 23 działaniach skupionych wokół 3 głównych osi. Głównym celem planu jest wsparcie rolnictwa ekologicznego oraz zwiększenie skali jego produkcji do 25% w stosunku do całej produkcji rolnej w Unii Europejskiej jeszcze przed 2030 r.
-
24.03.2021
Wycofanie czterech produktów BIO w Belgii z powodu obecności tlenku etylenu w imbirze
W Belgii wycofano kilka produktów BIO z powodu obecności nieautoryzowanego w UE tlenku etylenu w imbirze, który był składnikiem wycofanych produktów.
-
23.03.2021
Zmiany w oznaczeniach opakowań z tworzyw sztucznych
Komisja Europejska opublikowała sprostowanie do polskiej wersji rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/2151 z dnia 17 grudnia 2020, które wprowadza obowiązkowe oznaczenia dla wybranych opakowań z tworzyw sztucznych (m.in. kubków na napoje).
-
23.03.2021
KE: Nasilenie działań na rzecz walki z marnowaniem żywności w UE i na świecie
Stella Kyriakides, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, wygłosiła dziś przemówienie na 10. posiedzeniu platformy UE ds. strat i marnotrawienia żywności. Spotkanie to było okazją do omówienia ważnych bieżących prac w zakresie zapobiegania stratom żywności i marnotrawstwu.
-
12.03.2021
Deklaracja „Bez dodatków konserwantów” - Abstrakt artykułu
Rozwijający się coraz bardziej trend związany ze zdrową, jak najmniej przetworzoną żywnością nakłada na producentów pewną presję w tworzeniu udoskonaleń swoich receptur. Konsumenci bowiem coraz częściej sięgają po produkty „naturalne”, takie które nie zawierają w swoim składzie dodatków do żywności.
-
09.03.2021
Szczegółowe warunki wdrażania nowych przepisów dot. produkcji ekologicznej
Na mocy rozporządzenia 2021/279 ustanowiono szczegóły wdrażania przepisów w zakresie rolnictwa ekologicznego. Określono m.in. etapy procedury stosowane przez podmioty w przypadku podejrzenia niezgodności z przepisami z powodu obecności niedopuszczonych produktów lub substancji, metodykę urzędowego postępowania wyjaśniającego oraz warunki stosowania niektórych oznaczeń.
-
08.03.2021
Nowe oznakowanie „DobrostanPlus"
Projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zakłada wprowadzenie dobrowolnego oznakowania „DobrostanPlus” dla produktów odzwierzęcych. Celem planowanych zmian uznać należy umożliwienie podmiotom przekazania informacji o warunkach podwyższonego dobrostanu utrzymywania zwierząt, a więc niejako wyróżnienie produktów na rynku.
Nasi partnerzy