Food Fraud
-
18.05.2022
Ponad 2 miliony litrów zafałszowanej oliwy z oliwek we Włoszech
Włoska Guardia di Finanza wraz z Departamentem Głównego Inspektoratu Ochrony Jakości i Zwalczania Nadużyć w Przemyśle Rolno-Spożywczym (ICQRF) przeprowadziły wspólnie operację „Verum et Oleum”, która doprowadziła do zajęcia ponad 2 milionów litrów zafałoszwanej oliwy z oliwek.
-
11.05.2022
23% próbek oleju palmowego w Ghanie z niedozwolonym barwnikiem Sudan IV
Urząd ds. Żywności i Leków Ghany pod koniec 2021 r. przeprowadził ogólnokrajowe kontrole na obecność niedozwolonego barwnika Sudan IV w olejach palmowych badając 306 próbek.
-
04.05.2022
Niezadeklarowane mięso rekina w prawie co trzeciej próbce karmy dla zwierząt w Singapurze
Naukowcy z Singapuru przebadali karmy dla zwierząt domowych, używając techniki kodów kreskowych DNA do identyfikacji DNA rekina w badanych karmach.
-
27.04.2022
Przejęcie ponad 1 000 000 sztuk jaj z powodu błędnego oznakowania i braku identyfikowalności w Portugalii
W Portugalii przejęto 1 338 120 jaj o wartości ponad 100 000 euro z powodu błędnego oznakowania i braku identyfikowalności.
-
20.04.2022
Warsztaty Strefy Managera - kwiecień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - kwiecień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca.
-
14.04.2022
FAO - Międzynarodowe i krajowe strategie regulacyjne w celu przeciwdziałania oszustwom żywnościowym
W publikacji obszernie omówiono międzynarodowe i wybrane krajowe dokumenty związane z walką z oszustwami żywnościowymi. FAO podkreśla potrzebę współpracy na szczeblu międzynarodowym w celu zwiększenia zdolności do zapobiegania oszustwom żywnościowym.
-
13.04.2022
Ponad 3 miliony euro zysku ze sprzedaży zafałszowanego szafranu. Hiszpańska Gwardia Cywilna rozbija grupę przestępczą
Hiszpańska Gwardia Cywilna rozbiła grupę przestępczą, która sprzedawała sproszkowany ekstrakt z gardenii jako szafran.
-
30.03.2022
120 ton przemysłowej skóry zwierzęcej jako nigeryjski przysmak „Ponmo”
Władze nigeryjskie przejęły 120 ton przemysłowej skóry, która trafiała do konsumentów jako lokalny przysmak zwany „Ponmo”.
-
23.03.2022
Zafałszowanie 20 ton pomarańczy z chloropiryfosem w Hiszpanii
Hiszpańska Gwardia Cywilna skonfiskowała w Alicante 20 ton pomarańczy skażonych chloropiryfosem, które zostały zafałszowane i przeznaczone do sprzedaży.
-
23.03.2022
Warsztaty Strefy Managera - marzec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - marzec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Goście Specjalni w marcu: Tomasz Haiduk, prof. Mariusz Bednarek - Instytut Industry 4.0 - Panel ekspercki - Metody optymalizacji produkcji w przemyśle 4.0
-
09.03.2022
Skażony narkotykiem szampan spowodował w Niemczech śmierć jednej osoby
Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) ostrzega konsumentów, aby bardzo uważali na 3-litrowe butelki szampana marki Moët & Chandon Ice Impérial. W Niemczech i Holandii odnotowano 11 zachorowań.
-
03.03.2022
Prosta i tania metoda uwierzytelniania pochodzenia geograficznego oliwy z oliwek
Naukowcy z hiszpańskich i włoskich uniwersytetów opracowali prostą, a przy tym tanią metodę uwierzytelniania pochodzenia geograficznego oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
-
23.02.2022
Problem autentyczności miodu i nieprzejrzystość raportów analitycznych
Skład miodu, złożonego produktu naturalnego rzuca wyzwanie metodom analitycznym jego autentyczności, zwłaszcza w obliczu wyrafinowanego zafałszowania.
-
21.02.2022
Warsztaty Strefy Managera - luty 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - luty 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Marzena Chacińska - Dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS - "Praktyczny przewodnik po normach Kodeksu Żywnościowego".
-
17.02.2022
Badanie węgla-14 pomaga wykryć zafałszowania olejku z kory cynamonowej
Ze względu na duży popyt na autentyczny składnik i wysoką cenę, olejek z kory cynamonowej jest podatny na fałszowanie. Aby upewnić się, że olejek z kory cynamonowej jest autentyczny i pochodzi ze źródeł roślinnych, stosuje się analizę węgla-14 w celu rozróżnienia między składnikami pochodzącymi z biomasy a petrochemicznymi.
-
09.02.2022
Ujawniono zafałszowania wanilii we Francji – zastępowanie produktami niskiej jakości, maczanie strąków w aromatach, syntetyczne aromaty
Ujawniono zafałszowania wanilii we Francji. DGCCRF przebadała 113 próbek, a wskaźnik niezgodności wyniósł 23%.
-
04.02.2022
Oszustwa żywnościowe w branży mięsnej – fałszowanie dokumentacji drobiu w Holandii, nielegalny zakład wprowadzający wieprzowinę w Hiszpanii
Firma ze wschodniej Holandii podejrzewana jest o fałszowanie dokumentacji mięsa z kurczaka w celu obniżenia należności celnych. W odrębnej operacji w Hiszpanii wykryto nielegalny zakład wprowadzający produkty z wieprzowiny.
-
02.02.2022
OLAF pomaga w postawieniu przed sądem grupy odpowiedzialnej za oszustwa z pomidorami w tle
Europejski Urząd ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF) pomógł w rozwiązaniu sprawy oszustwa, dotyczącego defraudacji prawie 850 tys. euro unijnych funduszy rolnych, które zostały przeznaczone na rozwój uprawy pomidorów. Grupa dziewięciu osób i firm z Włoch oraz Rumunii ma stanąć przed sądem.
-
27.01.2022
Nowe szybkie testy wykrywające zafałszowania produktów mięsnych
Weryfikacja autentyczności produktów spożywczych jest niezbędna ze względu na wzrost liczby zafałszowanych produktów mięsnych. Istniejące metody analizy mają szereg wad. Dlatego potrzebne są proste, tanie i czułe metody wykrywania różnych rodzajów mięsa. Rosyjscy naukowcy z RAS opracowali szybkie i proste podejście – analiza trwa tylko 33 min.
-
24.01.2022
Warsztaty Strefy Managera - styczeń 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - styczeń 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Cor Groenveld - Market Development Director FSSC 22000 - Temat - Kultura Bezpieczeństwa Żywności.
-
19.01.2022
Zafałszowania żywności (Food Fraud) – przegląd globalnych definicji
Oszustwa związane z żywnością, zafałszowania żywności, przestępstwa związane z żywnością, integralność żywności, autentyczność żywności i podrabianie żywności to terminy powszechnie stosowane w odniesieniu do problemu, który istnieje od czasu komercjalizacji żywności. Z inicjatywy brytyjskich organizacji (w tym FSA) opublikowano przegląd głównych definicji związanych z zafałszowaniami żywności.
Nasi partnerzy