Food Fraud
-
25.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 2 - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 2 - nagranie z dnia 20.10.2022 r.
-
25.10.2022
UE ustala limit dodatków E300, E301, E302 w tuńczyku w celu zwalczania oszustw
Komisja Europejska ustaliła maksymalne poziomy trzech dodatków do tuńczyka w celu zwalczania oszustw związanych z żywnością. Zdaniem Komisji nadmierne poziomy mogą narazić konsumentów na ryzyko zatrucia histaminą. Ograniczenia dotyczą stosowania kwasu askorbinowego, askorbinianu sodu i askorbinianu wapnia jako przeciwutleniaczy w tuńczyku.
-
24.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 1 - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 1 - nagranie z dnia 18.10.2022 r.
-
21.10.2022
Warsztaty Strefy Managera - październik 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - październik 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
-
12.10.2022
W Kenii przejęto 500 ton przemyconego i podrobionego ryżu
Kenijski Urząd ds. Zwalczania Fałszerstw przejął ponad 10 000 worków importowanego i podrobionego ryżu (ponad 500 ton) o wartości 335 tysięcy euro.
-
06.10.2022
Jakie ryzyka niesie afera fałszowania pasz i czy to pierwszy taki proceder?
Jak sytuacja wygląda w systemie RASFF oraz jakie podobne afery związane z paszami miały miejsce w latach ubiegłych? W artykule także komentarz ekspercki - Pestycydy to jedno z większych ryzyk związanych z nielegalnym wykorzystaniem tłuszczy technicznych.
-
06.10.2022
Zafałszowania nasion i oleju z czarnuszki (Nigella sativa)
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom ABC-AHP-NCNPR opublikowano biuletyn na temat zafałszowań nasion i oleju z czarnuszki (Nigella sativa).
-
28.09.2022
Wykrycie tajnej wytwórni wina we Włoszech
Władze włoskie w ramach działań kontrolnych wykryły zakład butelkowania, który fałszował wina i prowadził tajną wytwórnię.
-
20.09.2022
Warsztaty Strefy Managera - wrzesień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - wrzesień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
-
14.09.2022
Fałszowanie herbaty otrębami, łuskami roślin i niespożywczymi barwnikami w Pakistanie
Pakistański urząd Khyber Pakhtunkhwa Food Safety and Halal Food Authority przejął w Peszawarze ponad 5 000 kg zafałszowanej herbaty.
-
07.09.2022
Zafałszowania oliwy z oliwek we Francji
Francuska Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Konsumentów i Zapobiegania Oszustwom (DGCCRF) w sierpniu 2022 r. opublikowała wyniki z badania jakości oliwy z oliwek. Niezgodność jakości stwierdzono w przypadku 48% przebadanych próbek.
-
31.08.2022
Zamknięcie czterech fabryk soków w Brazylii z powodu fałszowania
Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Zaopatrzenia (MAPA) dokonało zapobiegawczego zamknięcia czterech fabryk soków z powodu fałszowania. Łącznie skonfiskowano 46 000 litrów soków zagęszczonych i 78 000 litrów soku z pomarańczy.
-
26.08.2022
Warsztaty Strefy Managera - sierpień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - sierpień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
-
24.08.2022
Przejęcie we Włoszech bydła o wartości 1 mln euro z powodu złych warunków hodowli i braku identyfikowalności
Władze włoskie przejęły 1067 sztuk bydła o wartości około 1 mln euro z powodu braków higienicznych, sanitarnych, konstrukcyjnych w hodowli oraz częściowego braku identyfikowalności bydła.
-
17.08.2022
Barwniki Sudan w oleju palmowym, mielonym sumaku i mielonej papryce
W I połowie sierpnia 2022 r. wykryto nieautoryzowane barwniki Sudan w oleju palmowym z Wybrzeża Kości Słoniowej, mielonym sumaku z Turcji i mielonej papryce z Chin.
-
05.08.2022
Europol: Wzrost produkcji fałszywych i podrobionych pestycydów w UE
W ramach siódmej edycji Silver Axe, corocznej operacji Europolu ukierunkowanej na nielegalne pestycydy, zidentyfikowano nowe trendy pojawiające się na czarnym rynku w UE i przejęto 1150 ton nielegalnych pestycydów.
-
27.07.2022
Sprawozdanie KE dotyczące Polski – Stosowność i skuteczność wdrożenia krajowych rozwiązań służących zwalczaniu przypadków fałszowania w łańcuchu rolno-spożywczym
W sprawozdaniu Komisji Europejskiej przedstawiono wyniki badania wyjaśniającego dotyczącego Polski, przeprowadzonego przez DG ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności.
-
20.07.2022
Warsztaty Strefy Managera - lipiec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - lipiec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
-
20.07.2022
Setki tysięcy podrobionych butelek wina Bordeaux
Pod koniec czerwca 2022 r. żandarmeria regionu Żyronda przeprowadziła dużą operację, skierowaną przeciwko fałszerzom, którzy sprzedawali tanie wina podszywając się pod uznane francuskie wina Bordeaux.
-
13.07.2022
Komisja Europejska odnotowuje rekordowe liczby ostrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2021 roku
W roku 2021 odnotowano najwyższą w historii liczbę powiadomień w działalności każdego z komponentów Sieci Ostrzegania i Współpracy. W 2021 r. za pośrednictwem systemu RASFF przekazano 4607 powiadomień, ponadto wymieniono 2290 powiadomień o niezgodnościach, a informacje o podejrzeniu fałszerstwa przekazano 407 razy.
-
28.06.2022
Warsztaty Strefy Managera - czerwiec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - czerwiec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety. Kultura bezpieczeństwa żywności".
Nasi partnerzy