Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ser Mozzarella Light marki Tesco został uznany za zafałszowany przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą. Produkt pochodzi z Polski.
Badania przeprowadzone przez organizację pozarządową Oceana Canada wiosną 2021 r. przyniosły podobne wyniki do poprzedniego badania z lat 2017-2019. W 2021 r. stwierdzono błędne oznakowanie lub substytucję w przypadku 46% przebadanych próbek ryb i owoców morza.
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) opracowało nowe narzędzie kontroli jakości pozwalające na weryfikację autentyczności win.
W ramach operacji OPSON X (od grudnia 2020 r. do czerwca 2021 r.) władze 72 krajów miały na celu walkę z podrobioną, zafałszowaną i niespełniającą norm żywnością oraz napojami, co doprowadziło do zajęcia 15 451 ton nielegalnych produktów o wartości około 54 mln EUR.
Służba Ochrony Przyrody (Seprona) Gwardii Cywilnej wykryła nieprawidłowości w obrocie nasionami słonecznika i rzepaku, które były fałszywie oznakowane jako pochodzące z produkcji ekologicznej.
W ramach skoordynowanej operacji Europolu zajęto ponad 1200 ton nielegalnych pestycydów.
Europol koordynował piątą operację "Lake", w które zaangażowane były organy ścigania z 24 krajów. Ta ogólnoeuropejska coroczna operacja ma na celu zwalczanie handlu chronionym gatunkiem węgorza europejskiego.
Celem działania było uzyskanie przeglądu technik oszustw stosowanych w przypadku tuńczyka. Dodatkowym celem było lepsze ukierunkowanie kontroli w przyszłości.
Tlenek etylenu kolejny raz doprowadził do ogromnej liczby wycofań. Tym razem we Francji wycofano dziesiątki lodów i sorbetów różnych marek. Skala już teraz jest bardzo duża, a z każdym dniem identyfikowane są kolejne marki...
W ramach światowej operacji OPSON IX, skierowanej na walkę z zafałszowaniami żywności, zajęto i wycofano z rynku około 12 000 ton nielegalnych i potencjalnie szkodliwych produktów o szacunkowej wartości ok. 146 mln PLN.
Wraz z rosnącą tendencją, fałszowanie produktów spożywczych stało się bardziej wyrafinowane, co utrudnia ich wykrycie za pomocą tradycyjnych metod. Obrazowanie spektralne oferuje rozwiązanie tego problemu, pozwalając na nieniszczącą kontrolę jakości.
W Hiszpanii zlikwidowano grupę przestępczą zajmującą się fałszowaniem i sprzedażą szafranu.
Niemiecki magazyn "Öko-Test" zlecił przebadanie dwudziestu produktów. Przeprowadzone analizy wykazały, że prawie co drugi produkt oznaczony jako cukier z kwiatów kokosa zawiera obcy cukier.
Władze włoskie w ramach operacji "Scarlatto" odkryły ogromną skalę fałszowania produktów z przetworzonych pomidorów, które były fałszywie oznakowane jako wytworzone w 100% z włoskich pomidorów lub w 100% z pomidorów toskańskich.
Władze holenderskie aresztowały w kwietniu 2021 r. pięciu podejrzanych, którym postawiono zarzuty świadomego handlu szkodliwymi produktami. Wycofane przyprawy trafiły ponownie na rynek bez wiedzy producenta...
Od początku pandemii COVID-19 notujemy bardzo duży wzrost informacji o zafałszowaniach suplementów diety. Głównym problemem jest obecność niedozwolonych substancji.
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom ostał opublikowany artykuł, zawierający szczegółowe informacje z laboratoriów analitycznych na temat składników i produktów zawierających lub twierdzących, że w ich składzie znajduje się czarny bez.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała przegląd i porady dla krajów Azji i Pacyfiku: „Zafałszowania żywności – zamiar, wykrywanie i zarządzanie”
W Belgii wycofano kilka produktów BIO z powodu obecności nieautoryzowanego w UE tlenku etylenu w imbirze, który był składnikiem wycofanych produktów.
Według analizy 44 badań przeprowadzonej przez "The Guardian" prawie 40% z 9000 produktów rybołówstwa było błędnie oznakowanych.
We Włoszech przyłapano na oszustwach żywnościowych dwie firmy z Trentino, które sprzedawały zafałszowane soki jabłkowe produkcji "ekologicznej".
Nasi partnerzy