Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty 2023"
Egipskie władze w styczniu 2023 r. zamknęły nielicencjonowaną fabrykę produkującą podrobione herbaty i znany napój kawowy marki Nescafe.
Brytyjski Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował raport końcowy, który jest przeglądem nowoczesnych metod identyfikacji gatunków podrobów i określa metodologię, która jest odpowiednia do identyfikacji podrobów w produktach mięsnych.
Porozumienie pomiędzy Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych a Komendantem Głównym Policji dotyczące wzmocnienia współpracy w zakresie sprawnego i skutecznego przeciwdziałania nielegalnym praktykom rynkowym i oszustwom żywnościowym.
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki poinformował o przeprowadzonej akcji kontrolnej, którą ukierunkowano na produkcję, pakowanie i komercjalizację oliwy z oliwek. W wyniku działań zidentyfikowano podmiot gospodarczy, który napełniał pojemniki oznaczone jako oliwa z oliwek extra virgin podejrzaną substancją.
Kraje nordyckie przeprowadziły wspólną ocenę ryzyka zagrożeń związanych z zafałszowaniami żywności. W listopadzie 2022 r. opublikowany został raport podsumowujący te działania. W projekcie wzięły udział następujące kraje: Norwegia, Dania, Islandia i Szwecja.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2023"
Departament Sprawiedliwości Stanów Zjednoczonych poinformował o oskarżeniu dwóch firm z Dubaju za ich role w wielomilionowym programie eksportu konwencjonalnej kukurydzy i soi do Stanów Zjednoczonych, w celu ich sprzedaży jako certyfikowane produkty ekologiczne.
Chińskie Centrum Badań nad Mięsem zebrało informacje o 1987 przypadkach zafałszowań mięsa w Chinach i za granicą w latach 2012-2021. Przeprowadzono zbiorczą analizę fałszerstw uwzględniając metody oszustw, rodzaje zafałszowań, zafałszowane składniki, produkty i ich kategorie.
FDA przeprowadziła badanie importowanego miodu pod kątem zafałszowań żywności motywowanych ekonomicznie. Celem było zidentyfikowanie produktów zawierających dodatek niezadeklarowanych substancji słodzących.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - grudzień 2022". Gość warsztatu - Dorota Żmudzińska, Polski Pakt Plastikowy - "9 Złotych Zasad Projektowania – antidotum na problemy rynku opakowań z tworzyw sztucznych".
Europol opublikował informację o operacji, podczas której aresztowano 41 osób. Wspólna operacja Europolu i Hiszpańskiej Gwardii Cywilnej była ukierunkowana na nielegalną sprzedaż nienadającej się do spożycia koniny.
Komisja Europejska przeprowadziła wspólne działania wraz z Siecią ds. Oszustw Żywnościowych UE i organami celnymi. Akcję ukierunkowano na nielegalny przywóz, obrót i sprzedaż materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z tworzyw sztucznych, zawierających bambus i inne niedozwolone dodatki pochodzenia roślinnego.
Operacja OPSON XI ukierunkowana na oszustwa w branży spożywczej doprowadziła do wzrostu liczby konfiskat podrabianej żywności i napojów w całej Europie. Łącznie na podstawie zgłoszeń z 26 krajów skonfiskowano prawie 27 000 ton zafałszowanej żywności i napojów.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - listopad 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
W Stanach Zjednoczonych przejęto podrobione słodycze i przekąski znanych marek z dodatkiem tetrahydrokannabinolu. Wartość zajętych produktów oszacowano na ponad 200 tys. USD.
Francuskie władze oskarżyły pięciu podejrzanych o import 4,6 miliona butelek niedrogiego hiszpańskiego wina, które oznakowano jako różne francuskie wina.
Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa poinformowała o wykryciu zafałszowanej oliwy z oliwek extra virgin. Oliwa z oliwek oznakowana jako extra virgin była w rzeczywistości niezdatną do spożycia oliwą z oliwek lampante.
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 2 - nagranie z dnia 20.10.2022 r.
Komisja Europejska ustaliła maksymalne poziomy trzech dodatków do tuńczyka w celu zwalczania oszustw związanych z żywnością. Zdaniem Komisji nadmierne poziomy mogą narazić konsumentów na ryzyko zatrucia histaminą. Ograniczenia dotyczą stosowania kwasu askorbinowego, askorbinianu sodu i askorbinianu wapnia jako przeciwutleniaczy w tuńczyku.
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 1 - nagranie z dnia 18.10.2022 r.
Nasi partnerzy