EFSA potwierdza: styren nie wykazuje genotoksyczności po spożyciu. Przy limicie 40 µg/kg żywności jego stosowanie w opakowaniach jest bezpieczne.
Ishida otwiera nowy obiekt w Pradze
Kategoria: Procesy i Technologie
Informacje główne
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe
Zmiany mają dotyczyć m.in. procedury powiadamiania GIS, wysokości kar pieniężnych oraz formy załatwiania niektórych spraw związanych np. z pierwszym wprowadzeniem do obrotu
Kategoria: Składniki Żywności
Niebieski barwnik spożywczy pochodzenia naturalnego od lat był „świętym Graalem”. Przez dekady brakowało stabilnego, naturalnego i bezpiecznego niebieskiego barwnika, który mógłby zastąpić syntetyczne odpowiedniki. Przełom nastąpił dzięki odkryciu i komercjalizacji barwnika pozyskiwanego z owocu drzewa Genipa americana.
Kategoria: Składniki Żywności
Akwakultura, będąca najszybciej rozwijającym się sektorem produkcji białka zwierzęcego, stoi przed wyzwaniem skutecznego i zrównoważonego zarządzania chorobami. Tradycyjne metody, takie jak stosowanie antybiotyków, budzą obawy związane z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Wspólne działania Francji oraz Rumunii doprowadziły do zatrzymania siatki przestępczej powiązanej z kradzieżami nawozów i pestycydów. W ciągu dwóch lat grupa dopuściła się włamań do co najmniej 60 miejsc, a wartość skradzionych towarów i szkód szacuje się na 3 miliony euro.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Władze Wietnamu wykryły znaczący incydent związany z bezpieczeństwem i fałszowaniem żywności, w którym dziesiątki tysięcy ton oleju roślinnego przeznaczonego na paszę dla zwierząt było potajemnie sprzedawane jako olej jadalny restauracjom, fabrykom i producentom żywności w całym kraju.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj wskazanych w komunikacie.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria:
Nadchodzi 8. edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy. To największe wydarzenie branżowe w tej części Europy poświęcone rozwojowi kategorii żywności roślinnej.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. wraz z producentem AleBrowar sp. z o.o. prowadzi wycofanie wskazanej poniżej partii produktu pn. „Piwo Mango Man Lassi Mango Sour Ale” z powodu możliwości wystąpienia wtórnej fermentacji powodującej wzrost ciśnienia w butelce, która może ulec uszkodzeniu (wybuchowi).
W aktualizacji z 1 lipca poinformowano o wycofaniu kolejnych partii i smaków.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował szczegółowe informacje w zakresie prawidłowego rozumienia wyroku TSUE C -386/23 Novel Nutriology - oświadczenia zdrowotne dla składników botanicznych
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Zgodnie z najnowszymi corocznymi raportami epidemiologicznymi opublikowanymi w czerwcu br. przez Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), w 2023 r. w Unii Europejskiej/Europejskim Obszarze Gospodarczym (UE/EOG) zakażenia bakteriami Escherichia coli (STEC) i Listeria wytwarzającymi toksynę Shiga osiągnęły najwyższy poziom od czasu rozpoczęcia ogólnounijnego nadzoru w 2007 r.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania, Prawo Żywnościowe, Strefa Managera
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2025" z 24.06.2025 r. Szczegółowa analiza zgłoszeń RASFF w 2024 roku objęła materiały do kontaktu z żywnością. Ponadto przedstawiliśmy wykorzystanie i możliwości Strefy Managera w pracy managerów branży spożywczej.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Bakterie produkujące karbapenemazę, kiedyś głównie problem szpitalny, są obecnie wykrywane w zwierzętach gospodarskich i produktach spożywczych w całej Europie. Jest to jedno z ustaleń najnowszej opinii naukowej EFSA na temat występowania i rozprzestrzeniania się Enterobacterales (CPE) wytwarzających karbapenemazę w łańcuchu pokarmowym w UE/EFTA.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
SFA opublikowała coroczny raport podsumowujący bezpieczeństwo żywności. Odnotowano niewielki wzrost liczby zatruć pokarmowych i wycofań produktów z rynku. Zatwierdzono także kilka nowych źródeł dostaw, w tym wołowiny z Polski.
Kategoria: Biznes
W tym roku obchodzimy 25-lecie istnienia Krajowa Izba Gospodarcza "Przemysł Rozlewniczy". Z tej okazji mamy zaszczyt zaprosić Państwa na wyjątkową, jubileuszową, 44. Ogólnopolską Konferencję Producentów Wód i Napojów, która odbędzie się w Wiśle w dniach 24-26 września 2025 roku w HOTELU Crystal Mountain *****.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W maju opublikowano wykaz krajów o niskim lub wysokim ryzyku w związku z wdrożeniem EUDR, skorygowano wykaz dodatków do żywności oraz zaktualizowano wykaz laboratoriów urzędowych i krajowych laboratoriów referencyjnych w rolnictwie ekologicznym
Nasi partnerzy