Nowości rynkowe
-
30.03.2021
Jakie zmiany czekają polskich przedsiębiorców w obliczu Brexit? - Abstrakt artykułu
Wraz z 1 stycznia 2021 roku zakończył się okres przejściowy i co za tym idzie, cały import z Wielkiej Brytanii do UE podlega formalnościom celnym i musi być zgodny z przepisami strony importującej. W związku z tym kraje unijne, które do tej pory prowadziły stałą wymianę towarów z Wielką Brytanią, w tym Polska, muszą przygotować się na zmiany.
-
30.03.2021
KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Vasi vadkörte pálinka" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
24.03.2021
KE - nowe oznaczenie geograficzne z Włoch
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pistacchio di Raffadali" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
-
09.03.2021
Pulp Fibrepak - nowatorski materiał dla rynku spożywczego i gastronomicznego
Na rynku dostępny jest już od kilku lat. Jednak uzyskanie Deklaracji Zgodności dla materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (DOC) i tym samym spełnienie rygorystycznych przepisów Unii Europejskiej, sprawia, że całkowicie odnawialny i naturalny materiał opakowaniowy o nazwie Fibrepak może wywołać spore poruszenie w sektorze spożywczym i gastronomicznym. Dlaczego?
-
09.03.2021
KE: Belgia z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie belgijskiej nazwy "Escavèche de Chimay" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
09.03.2021
Kultura bezpieczeństwa żywności oficjalnym prawem UE
Najnowsza nowelizacja załączników rozporządzenia Komisji (UE) nr 852/2004 włączyła do przepisów w sprawie higieny środków spożywczych regulacje dotyczące zagwarantowania kultury bezpieczeństwa żywności oraz redystrybucji żywności.
-
02.03.2021
Okiem eksperta: Trendy w kategorii produktów "savoury"
W ostatniej części cyklu przyglądamy się trendom w kategorii produktów „savoury”, która obejmuje zupy (mokre i suche), przyprawy i buliony, oliwy smakowe, sosy do makaronów, dressingi oraz chutney’e. Przy zakupiue klienci zwracają uwagę przede wszystkim na smak, cenę oraz wygodę.
-
26.02.2021
Okiem eksperta: Trendy w piekarnictwie i słodyczach
W segmencie słodyczy zaznaczają się dwa duże trendy: mega przyjemność & pełnia smaków oraz spersonalizowane odżywianie dla potrzebujących np. wegetarianie, na diecie czy chorzy na celiakię. Na innowacyjnym brytyjskim rynku obecne są wegańskie produkty bez dodatku mleka i glutenu, za to z dodatkiem orzechów, moreli czy jagód, a także serniki na bazie napoju owsianego.
-
23.02.2021
Coca-Cola rozpoczyna sprzedaż swoich napojów w papierowych butelkach
Seria 2000 butelek napoju roślinnego AdeZ będzie oferowana w pionierskim opakowaniu za pośrednictwem sklepu internetowego Kifli.hu.
-
22.02.2021
Okiem eksperta: Roślinne „mleczarstwo”
Na całym świecie toczy się dyskusja związana z regulacją dotyczącą roślinnych zamienników produktów zwierzęcych, głównie mleka i jego przetworów w przemyśle spożywczym. Zamienniki produktów mlecznych nie są nowościami, wiele z nich funkcjonuje na rynku od lat.
-
19.02.2021
KE - dwa nowe oznaczenia geograficzne z Chorwacji
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Dalmatinska panceta" i "Dalmatinska pečenica" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
18.02.2021
Aspekty prawne zastosowania zimnej plazmy w technologii żywności - Abstrakt artykułu
Rosnące oczekiwania konsumentów napędzają innowacyjność przemysłu spożywczego. Producenci zmuszeni są do poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań. W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się nowym, niekonwencjonalnym technologiom przetwarzania i utrwalania żywności. Jedną z nich jest technologia zimnej plazmy (CP), która daje bardzo obiecujące możliwości zastosowania w nietermicznym utrwalaniu żywności.
-
17.02.2021
KE zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne dla Czech
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie czeskiego produktu "Český modrý mák" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
15.02.2021
KE zatwierdza trzy nowe oznaczenia geograficzne z Cypru i Chorwacji
Komisja Europejska zatwierdziła trzy nowe oznaczenia geograficzne z Cypru ("Λουκάνικο Πιτσιλιάς" i "Λούντζα Πιτσιλιάς") i Chorwacji ("Ponikve").
-
12.02.2021
Zakaz sprzedaży plastikowych jednorazówek
Od 3 lipca 2021 r. obowiązywać będzie zakaz sprzedaży jednorazowych sztućców, patyczków do uszu, słomek i mieszadełek z plastiku. Do kiedy przedsiębiorcy mogą używać zalegających w magazynach zapasów?
-
11.02.2021
Okiem eksperta: Najnowsze trendy rynkowe
Pandemia w sposób zasadniczy zmieniła preferencje i wybory zakupowe klientów na całym świecie. Niektóre trendy przyspieszyły bardzo mocno, inne uległy marginalizacji. Podzielę się z Państwem obserwacjami i nowościami ze światowych półek.
-
05.02.2021
Skutki umów handlowych w unijnym sektorze rolnym
W ramach posiedzenia Rady ds. Rolnictwa przedstawiono wyniki analizy ekonomicznej dotyczącej spodziewanych do 2030 r. skutków gospodarczych toczących się i przyszłych negocjacji handlowych w unijnym sektorze rolnym.
-
02.02.2021
Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk w biznesie i marketingu
Unia Europejska prowadzi aktualnie prace nad kodeksem postępowania odnoszącego się do stosowania odpowiedzilanych praktyk w zakresie biznesu i marketingu w branży spożywczej. Projekt kodeksu ma być gotowy już w czerwcu 2021 r.
-
01.02.2021
Trend „clean label” - Abstrakt artykułu
W branży spożywczej większość z nas miała już okazję spotkać się z potocznie używanym określeniem „clean label” (pol. „czysta etykieta”). Termin ten odnosi się do przejrzystej etykiety produktu spożywczego zawierającego jak najprostszy i łatwo zrozumiały przez konsumenta skład, bez dodatków do żywności ukrytych pod numerami „E”. Trend z tym związany, spowodowany jest z wciąż zwiększającą się świadomością konsumenta w odniesieniu do jakości żywności.
-
28.01.2021
Nowa żywność - suszone glony Euglena gracilis
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1820 zezwolono na wprowadzanie na rynek suszonych glonów Euglena gracilis jako nowej żywności.
-
25.01.2021
50 lat technologii ISFET — rozwój odpornych na stłuczenie czujników poziomu pH
Elektrody ISFET pozbawione szkła dla najwyższego bezpieczeństwa produktu w branży spożywczej. 50 lat doświadczenia dla bezpieczeństwa w aplikacjach higienicznych.
Nasi partnerzy