Opakowania
-
24.02.2022
Otwarte konsultacje społeczne odnośnie zmiany przepisów rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
W związku z zapytaniami zainteresowanych stron GIS informuje, że Komisja Europejska prowadzi otwarte konsultacje społeczne odnośnie zmiany rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
-
23.02.2022
Nowy format daty minimalnej trwałości na etykiecie. Zmiana 1169/2011. Prace na poziomie UE
Trwają prace Komisji Europejskiej (KE) nad zmianami przepisów rozporządzenia 1169/2011[1] w sprawie informacji dla konsumentów. Są one związane z realizacją celów strategii „Od pola do stołu” i dotyczą m.in. wspierania konsumentów w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz zapobiegania marnowaniu żywności.
-
23.02.2022
Wycofanie szklanek utrzymujących temperaturę marki HOME CREATION ® przez Aldi Sp. z o.o.
GIS został poinformowany, że firma Aldi Sp. z o.o. wycofuje szklanki utrzymujące temperaturę marki HOME CREATION ®, ze względu na możliwość pęknięcia szkła podczas mycia lub użytkowania w kontakcie z gorącym płynem.
-
17.02.2022
Cenna wiedza z Natureef
Stowarzyszenie Natureef przedstawia założenia swojej nowej strategii i prezentuje działania na rzecz firm z branży opakowaniowej i spożywczej. - Do końca 2023 roku chcemy, aby 100 proc. nowych opakowań, z których korzystają producenci żywności zrzeszeni w stowarzyszeniu Natureef nadawało się do recyklingu - zapowiada prezes organizacji Jaśmina Solecka. Jakie jeszcze cele stawia sobie stowarzyszenie zrzeszające producentów i odbiorców opakowań? Jakimi narzędziami wspiera te podmioty?
-
16.02.2022
Kaucja za butelki i opakowania po napojach od stycznia 2023 r. – projekt ustawy
Na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Rządowego Centrum Legislacji 31 stycznia udostępniony został projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz ustawy o odpadach (dalej „Projekt ustawy”).
-
08.02.2022
Recykling nie tylko na papierze
W świecie idealnym wszystkie opakowania byłyby przetwarzane na produkty które można wykorzystać powtórnie. W rzeczywistości jednak na to, na ile opakowanie nadaje się do recyklingu, wpływa mnóstwo czynników: materiał, wielkość, konstrukcja, etykiety, ale też możliwość prowadzenia skutecznej zbiórki i sortowania odpadów na danym terenie. W gąszczu tej wiedzy producentom opakowań pomagają poruszać się wytyczne i certyfikaty wyspecjalizowanych organizacji.
-
07.02.2022
Opakowania biodegradowalne, opakowania przyjazne środowisku – kierunek rozwoju opakowań
Od wielu lat firma Coffee Service zwracając uwagę na potrzebę wspierania ochrony środowiska naturalnego, oraz edukacji ekologicznej zainicjowała program Think Green, którym w odpowiedzialny sposób kształtuje relacje ze środowiskiem naturalnym. Oprócz działań wspierających świadomość ekologiczną i troskę o środowisko w naszym codziennym życiu, firma przede wszystkim stara się mieć wpływ na ochronę środowiska wprowadzając i dynamicznie rozwijając produkcję laminatów i opakowań biodegradowalnych, ekologicznych jako alternatywę tworzyw sztucznych.
-
04.02.2022
„Czysta etykieta” żywności dla dzieci? Zwykły składnik czy dodatek?
Trend „clean label” („czysta etykieta”) w znakowaniu żywności nie słabnie, choć coraz częściej zmienia swoje oblicze. W Unii Europejskiej rozpoczął się od eliminacji syntetycznych barwników (począwszy od tzw. barwników z Southampton) i dalej trwa, przyczyniając się do szukania alternatyw także dla innych kategorii dodatków do żywności (jak substancje zagęszczające, stabilizatory itp.).
-
28.01.2022
PepsiCo eliminuje tworzywa sztuczne oparte na surowcach kopalnych z opakowań czipsów
PepsiCo do 2030 r. zamierza wyeliminować pierwotny plastik oparty na paliwach kopalnych ze wszystkich opakowań chipsów. Opakowania zostaną zastąpione takimi, do produkcji których zastosowano wyłącznie plastik pochodzący z recyklingu zmniejszając emisję gazów cieplarnianych nawet o 40%.
-
24.01.2022
Cenowa pandemia nie odpuszcza przetwórcom
Jako społeczeństwo w dużej mierze zdążyliśmy przyzwyczaić się do codziennych wyzwań związanych z życiem w okresie pandemii koronawirusa. Do funkcjonowania w warunkach obostrzeń sanitarnych, restrykcji gospodarczych i stale zmieniającego się wraz z nimi otoczenia prawnego musiały dostosować się także przedsiębiorstwa. Jako przetwórcy, wciąż mamy jednak problem z zaakceptowaniem nowej rzeczywistości na rynku tworzyw sztucznych. Niestety, wygląda na to, że cenowa pandemia zagości z nami na dłużej.
-
10.01.2022
Innowacyjny bioplastik z pomidorów
Bioplastik na bazie skórki z pomidora, który rozkłada się w środowisku na przestrzeni miesiąca i posiada właściwości zbliżone do komercyjnie stosowanych tworzyw sztucznych – oto najnowsze osiągnięcie naukowców z hiszpańskiego instytutu „La Mayora”.
-
29.12.2021
5 trendów, które zdominowały rynek opakowań żywności w 2021 r.
W 2021 r. przemysł opakowaniowy był nie tylko pod wpływem pandemii, ale także doświadczał dodatkowej presji. Podsumowanie największych problemów, które dotknęły branżę opakowań żywności w mijającym roku.
-
17.12.2021
Bisfenol A: EFSA proponuje obniżenie tolerowanego dziennego spożycia
EFSA dokonała ponownej oceny ryzyka związanego z bisfenolem A (BPA) w żywności i proponuje znaczne obniżenie tolerowanego dziennego spożycia (TDI) w porównaniu z poprzednią oceną z 2015 r. Wnioski EFSA dotyczące BPA wyjaśniono w projekcie opinii naukowej, która skierowana została do konsultacji społecznych, które potrwają do 8 lutego 2022 r.
-
16.12.2021
Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności FoP (np. Nutri-Score)
13 grudnia rozpoczęły się konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności na froncie opakowania, które potrwają do 7 marca 2022 r.
-
14.12.2021
Zmiana przepisów dotyczących eksportu żywności do Chin
1 stycznia 2022 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy w eksporcie artykułów rolno-spożywczych do Chińskiej Republiki Ludowej.
-
10.12.2021
Ustawa o odpadach - ważna nowelizacja dla branży spożywczej
Z przepisów ustawy o odpadach zostały wyłączone (pod pewnymi warunkami) materiały paszowe. Dodatkowo redystrybucja żywności stała się jednym ze środków do przeciwdziałania powstawaniu odpadów.
-
30.11.2021
Wartość odżywcza po przygotowaniu – jest wyrok TSUE
TSUE wydał orzeczenie w sprawie (C‑388/20) dotyczącej zasad deklarowania wartości odżywczej w zależności od tego w jakiej formie (gotowy do spożycia czy wymagający przygotowania) jest wprowadzany do obrotu.
-
19.11.2021
Znakowanie wartością odżywczą na przodzie opakowania – EFSA zaprasza do konsultacji
Dietetycy i eksperci mogą pomóc EFSA w sfinalizowaniu doradztwa naukowego, które wesprze decydentów w opracowaniu przyszłego ogólnounijnego systemu oznaczania wartości odżywczej na przodzie opakowania. Porady zawierać mają również informacje na temat warunków ograniczania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
-
18.11.2021
Plastyfikatory w artykułach żywnościowych
Ostatnie badania naukowe wykazały, że orto-ftalany powszechnie stosowane jako plastyfikatory w tworzywach sztucznych zostały wykryte w daniach gotowych pochodzących z restauracji fast food.
-
17.11.2021
Skuteczne etykietowanie, czyli drzwi do systemu ERP i okno na świat!
Oprogramowanie ERP to złożony SYSTEM INFORMATYCZNY, który pozwala gromadzić i zarządzać ogromną ilością produkcyjnych i handlowych danych firmy. Najszybszym sposobem uzyskania dostępu do informacji o asortymencie jest sczytanie, za pośrednictwem skanera, danych zawartych w kodzie kreskowym na każdej etykiecie wygenerowanej z systemu. System ERP Akanea dla Owoców i Warzyw jest w pełni przystosowany do wdrożenia procesu etykietowania i automatyzacji na wszystkich etapach produkcji, magazynowania i logistyki.
-
08.11.2021
Ftalany – projekt opinii i protokołu narażenia skierowany do konsultacji społecznych
EFSA rozpoczęła konsultacje społeczne dotyczące opinii w sprawie identyfikacji i ustalania priorytetów oceny ryzyka plastyfikatorów stosowanych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz projektu protokołu oceny narażenia na substancje, którym nadano priorytet. Termin zgłaszania uwag upływa 16.12.2021 r.
Nasi partnerzy