Opakowania
-
26.11.2020
Wpływ Covid-19 na rynek opakowań - dostawcy żywności rosną w siłę, a popyt na opakowania z tektury falistej spada
Popyt na tekturę falistą i kartony dla przemysłu spożywczego zmniejszył się dramatycznie, wpływając na sektor opakowań papierowych.
-
23.11.2020
Natural Branding© – etykietowanie nowej generacji - znakowanie laserowe do owoców i warzyw
Szukając innowacyjnych rozwiązań nowej generacji w zakresie etykietowania świeżych produktów, system etykietowania Laser Mark jest wiodącą technologią w branży. JBT Corporation i LaserFood wybiegają w przyszłość oferując ekonomiczną i ekologiczną alternatywę tradycyjnych etykiet do świeżych produktów.
-
23.11.2020
Projekt papierowej butelki Coca-Coli
Idea papierowej butelki Coca-Coli stanowi element szerszej strategii marki, która w 2018 r. ogłosiła globalną inicjatywę pod nazwą „Świat Bez Odpadów” (ang. World Without Waste). Wśród licznych założeń kampanii, Coca-Cola zadeklarowała m.in., że do 2030 r. co najmniej 50% składu wykorzystywanych przez nią opakowań stanowić będą surowce wtórne.
-
17.11.2020
Bądź EKO od zaraz w 5 prostych krokach!
Troska o środowisko to modny temat – i bardzo dobrze! Pozytywne nawyki w zakresie ochrony naszej planety są konieczne, byśmy mogli niezmiennie cieszyć się jej pięknem. Wizja totalnej rewolucji w celu osiągnięcia doskonałości w tym aspekcie wydaje się kusząca...
-
16.11.2020
Paskalizacja usługowa – rewolucyjny model współpracy biznesowej dla producentów żywności i napojów
Paskalizacja to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.
-
11.11.2020
Nieusuwalna etykieta czy nieusuwalna informacja o żywności? Mocowanie etykiety do opakowania – wyrok WSA
W wyniku kontroli IJHAR-S przeprowadzonej w 2019 r. zakwestionowany został sposób umocowania etykiety do opakowania środka spożywczego. Inspekcja uznała, że etykieta przymocowana do słoiczka gumką recepturką nie jest nieusuwalna, w związku z tym naruszone zostały przepisy Rozporządzenia 1169/2011[1], a na Firmę została nałożona kara pieniężna za wprowadzenie do obrotu partii produktów o niewłaściwej jakości handlowej.
-
05.11.2020
O-I Glass i Krones AG podpisali umowę o współpracy
Producent opakowań szklanych O-I oraz producent linii rozlewniczych Krones AG podpisali strategiczną umowę o współpracy, której celem jest podniesienie znaczenia opakowań ze szkła poprzez wspólne wprowadzanie innowacji i tworzenie rozwiązań dla dynamicznie rosnącego rynku szkła.
-
02.11.2020
Holograficzne etykiety pomagają zwalczać fałszowanie wina w Rumunii
Krajowe Biuro ds. Winorośli i Produktów Winiarskich (ONVPV) wykorzystuje najnowsze holograficzne etykiety, aby promować pochodzenie swoich regionalnych win i chronić pijących przed potencjalnymi podróbkami.
-
02.11.2020
KUPS: System depozytowy pomoże producentom napojów i uchroni Polskę przed wysokimi opłatami do budżetu UE
Polska stoi przed implementacją prawa unijnego, które nakłada nowe obowiązki w zakresie ochrony środowiska – dla kraju, jak i dla polskich firm. Polscy producenci soków i napojów popierają proekologiczne inicjatywy, ale apelują o stworzenie systemu depozytowego, który umożliwi im realizację nowych obowiązków.
-
20.10.2020
ProSweets 2021: od zrównoważonego rozwoju do cyfryzacji, nowe koncepcje opakowań głównym tematem targów
Podczas targów - ProSweets w Kolonii (31.01.-03.02.2020) - wystawcy zaprezentują najnowsze innowacje w zakresie zrównoważonych i cyfrowych koncepcji pakowania. Kontrowersje dotyczące tworzyw sztucznych zdecydowanie wpływają na branżę: konsumenci oczekują rozwiązań przyjaznych dla środowiska - folii nadających się do recyklingu, opakowań papierowych, czy też rozwiązań wielokrotnego użytku.
-
20.10.2020
SYSTEM DEPOZYTOWY DLA OPAKOWAŃ JEDNORAZOWEGO UŻYTKU PO NAPOJACH: JAKI MODEL OPTYMALNY DLA POLSKI?
Instytut Staszica pracuje nad stanowiskiem i włącza się w proces monitorowania prac legislacyjnych.
-
20.10.2020
65 mln euro rocznie oszczędności dla Polski dzięki wprowadzeniu systemu depozytowego
Żywiec Zdrój przedstawił założenia wprowadzenia systemu depozytowego w Polsce. Firma aktywnie działająca na rzecz wdrożenia tego rozwiązania podkreśla, że jest to jedyny sposób zapewniający efektywną zbiórkę odpadów opakowaniowych po napojach i ich recykling, a w konsekwencji – domknięcie obiegu opakowań. Optymalny dla Polski model systemu przedstawił Frédéric Guichard – prezes Żywiec Zdrój, podczas tegorocznej edycji międzynarodowej inicjatywy Circular Week.
-
20.10.2020
Walka o stosowanie oznakowania wege burgera w UE- kluczowe głosowanie
Rolnicy i lobbyści branży mięsnej oskarżają producentów żywności pochodzenia roślinnego o „kulturowe przejęcie” przemysłu mięsnego
-
19.10.2020
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością - Abstrakt artykułu
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (FCM) powinny być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie miały negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów ani nie oddziaływały na jakość żywności. Dla zapewnienia bezpieczeństwa w zakresie FCM przepisy UE wprowadzają szereg wymogów prawnych, którym muszą się podporządkować podmioty działające na rynku spożywczym. Część z nich ma zakres ogólny i stosuje się do wszystkich FCM, a cześć odnosi się tylko do określonych materiałów i substancji.
-
01.10.2020
Naczynia z dodatkiem bambusa – innowacyjne, ale czy zgodne z przepisami?
W parze z ogromnym zainteresowaniem żywnością naturalną idzie trend przyjaznych dla środowiska opakowań do żywności. Z punktu widzenia prawa żywnościowego stanowią one tzw. materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością – FCM (z ang. FCM – food contact materials and articles)
-
29.09.2020
PFAS w żywności: EFSA oceniła ryzyko i ustaliła dopuszczalne spożycie
EFSA wyznaczyła nowy próg bezpieczeństwa dla głównych substancji perfluoroalkilowych, czyli PFAS, które kumulują się w organizmie. Próg TWI (dopuszczalnego tygodniowego spożycia) w wysokości 4,4 nanogramów na kilogram masy ciała na tydzień - jest częścią opinii naukowej na temat zagrożeń dla zdrowia ludzi wynikających z obecności tych substancji w żywności.
-
28.09.2020
„Climate and Nutri-score labels” – niemieckie zalecenia dotyczące etykiet
Zdrowe żywienie i ochrona środowiska naturalnego – to aktualnie główne trendy konsumenckie kształtujące zarówno skład żywności dostępnej na rynku unijnym i światowym, ale także sposób jej prezentacji i reklamy.
-
25.09.2020
Czujnik przypominający rzep wykrywa zepsucie i zanieczyszczenia bakteryjne żywności
Czujnik w postaci zmieniających kolor jedwabnych mikroigieł może pomóc powstrzymać epidemie i uniknąć marnowania żywności.
-
18.09.2020
Specjalistyczne wagi do konopi medycznych
Aby wesprzeć szybko rozwijający się sektor marihuany medycznej – który, zgodnie z szacunkami, do 2024 roku osiągnie wartość 32 miliardów dolarów – Ishida, poprzez rozwiązania automatyzacji, uruchomiła dwie specjalistyczne wagi wielogłowicowe do szybkiego ważenia kwiatów konopi medycznych, z niemal zerową ilością odrzutów.
-
17.09.2020
Ekologiczne kostki bulionowe Maggi w podlegających recyklingowi papierowych opakowaniach
Nestlé wprowadza do swojej oferty ekologiczne kostki rosołowe Maggi w opakowaniach nadających się do recyklingu. Produkty będą dostępne we Francji
-
17.09.2020
Carrefour Polska wprowadza system Nutri-Score do oznaczania produktów marki własnej
Pierwsze produkty marki własnej Carrefour z oznaczeniem Nutri-Score pojawiły się już na półkach sklepów Carrefour. Sieć rozpoczęła wdrażanie produktów z dobrowolnym systemem znakowania wartością odżywczą do sprzedaży. Nutri-Score ma budować większą świadomość żywieniową społeczeństwa i pomagać w wyborze wartościowych pod względem odżywczym produktów.
Nasi partnerzy