Abu Dhabi wprowadza Nutri-Mark
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Od 1 czerwca 2025 r. w Abu Dhabi zacznie obowiązywać nowy system znakowania żywności, wykorzystujący tzw. „sygnalizację świetlną” przyporządkowaną w oparciu o wartość odżywczą produktu
Informacje główne
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Od 1 czerwca 2025 r. w Abu Dhabi zacznie obowiązywać nowy system znakowania żywności, wykorzystujący tzw. „sygnalizację świetlną” przyporządkowaną w oparciu o wartość odżywczą produktu
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Jednym z najbardziej obiecujących zastosowań tego materiału jest możliwość kapsułkowania składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, które można dodawać do żywności.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W ramach przeglądu eksperci zaktualizowali dopuszczalne dzienne spożycie(TDI) dla nadchloranu od 0,3 do 1,4 mikrogramów na kilogram masy ciała na dzień.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków określiła jakie kryteria musi spełnić produkt, aby mógł zostać oznakowany jako „Zdrowy”
Kategoria: Składniki Żywności
Badanie przeprowadzone przez szwedzko-hiszpański zespół naukowców wskazuje, że – wbrew aktualnym rekomendacjom – u osób starszych cierpiących na przewlekłą chorobę nerek korzystna może być podwyższona podaż białka.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes, Składniki Żywności
Rok 2025 przynosi zmiany w branży spożywczej – nowe technologie, zrównoważony rozwój i zdrowotne potrzeby konsumentów redefiniują rynek. Oto kluczowe trendy, które wyznaczą kierunki rozwoju na najbliższe miesiące
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Zazwyczaj występują one w żywności morskiej i obejmują głównie arsenobetainę (AsB), arsenocukry i arsenolipidy. Najwyższe poziomy złożonych związków arsenoorganicznych wykryto w rybach, skorupiakach, mięczakach i wodorostach.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Opakowania
Zespół badaczy z Málagi w Hiszpanii opracował innowacyjny rodzaj biodegradowalnego, przezroczystego materiału, który z powodzeniem mógłby znaleźć zastosowanie w opakowaniach do żywności.
Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe
Zakaz dotyczy stosowania bisfenolu i jego pochodnych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz napojami
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uruchomił kompleksowy projekt mający na celu ocenę wpływu metod przetwarzania na bezpieczeństwo nowych białek pochodzących z upraw genetycznie modyfikowanych (GM), nowej żywności i niekonwencjonalnych źródeł pasz.
Kategoria: Opakowania
Zainteresowanie opakowaniami przeznaczonymi do wielokrotnego użytku, zwłaszcza w sektorze gastronomicznym, wzrosło w związku z wdrożeniem kolejnych przepisów dotyczących dyrektywy Single-Use Plastics (SUP)
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Raport podkreśla konieczność zintegrowanego podejścia obejmującego rozwój metod wykrywania, wzmocnienie nadzoru epidemiologicznego oraz globalną współpracę w celu ograniczenia ich transmisji.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Łubin, owady czy laboratoryjnie hodowane mięso: jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka? Na pytania odpowiada Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR).
Kategoria: Składniki Żywności
Unikalne produkty regionalne zyskały nowe oznaczenia chroniące ich tradycję i jakość, podkreślając znaczenie lokalnego dziedzictwa kulinarnego w Europie.
Kategoria: Procesy i Technologie
Zespół naukowców opracował nowy biosensor do pomiaru świeżości mięsa oparty na elektrodach grafenowych i nanocząstkach tlenku cynku.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Wspierana przez Europol akcja doprowadziła do przejęcia 30 ton mięczaków oraz aresztowania 62 członków różnych grup przestępczych w związku z nielegalnym połowem w Portugalii oraz Hiszpanii.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Nowe badania prowadzone przez naukowców z Australii wskazują, że ekspozycja na zanieczyszczone powietrze w okresie niemowlęcym może mieć związek w ryzykiem występowania alergii pokarmowej w dzieciństwie.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Składniki Żywności
Wyniki badania z udziałem ponad 100 tys. osób wskazują, że czas spożywania śniadań i kolacji może przekładać się na ryzyko chorób układu krążenia.
Kategoria: Składniki Żywności
Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził badanie, w którym przeanalizowano czy stosowanie diety atlantyckiej wiążę się z niższą umieralnością w różnych krajach europejskich – w Hiszpanii, w Czechach, w Wielkiej Brytanii oraz w Polsce.
Nasi partnerzy