Przemysł mięsny
-
03.03.2022
Santander AGROskop luty 2022: kwestie horyzontalne
W 2021 r. krajowy sektor rolno-spożywczy po raz kolejny osiągnął świetne wyniki w eksporcie. Wartość żywności, która trafiła na rynki zagraniczne, wyniosła prawie 37,4 mld euro, co oznacza wzrost o 9% w porównaniu do wysokiego poziomu z roku 2020. Niewątpliwie obrotom w handlu sprzyjały wysokie ceny na rynku europejskim i globalnym.
-
02.03.2022
Wycofanie jednej partii produktu „Mięso mielone wołowe, 400 g” ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu „Mięso mielone wołowe, 400g”.
-
01.03.2022
Krajowy program zwalczania Salmonelli w stadach indyków rzeźnych
Na terytorium Polski został wprowadzony „Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach indyków rzeźnych” na lata 2022–2024.
-
01.03.2022
Santander AGROskop luty 2022: mięso
Tendencje w eksporcie mięsa były mocno zróżnicowane, w zależności od segmentu rynku. Na wyniki sprzedaży zagranicznej wołowiny i drobiu wpływała niższa podaż mięsa na rynku krajowym z jednej strony oraz silny wzrost cen, z drugiej strony. Odwrotną sytuację obserwowaliśmy na rynku wieprzowiny, gdzie ceny spadały w 2021 r., zaś rosła podaż.
-
28.02.2022
Program zwalczania Salmonelli u kur niosek
Wprowadzono „Krajowy programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na rok 2022.
-
24.02.2022
Odżywcze właściwości białka w proszku ze świerszczy, szarańczy i poczwarek jedwabników
Tradycyjna hodowla zwierząt spełnia wymagania żywieniowe człowieka w zakresie podaży białka, ale w niedalekiej przyszłości owady prawdopodobnie będą alternatywą w niedoborach białkowych kiedy populacja ludzka osiągnie 10 miliardów w 2050 roku, a środowisko naturalne zostanie zdewastowane pogłębiającymi się zmianami klimatycznymi.
-
22.02.2022
Wprowadzenie zakazu dodawania azotanów do wyrobów wędliniarskich we Francji
W środę 26 stycznia 2022 r. francuska Komisja Spraw Gospodarczych zbadała, a następnie przyjęła ustawę mającą na celu stopniowe zakazanie dodatków azotanowych w produktach wędliniarskich. Projekt ustawy został przyjęty na posiedzeniu 3 lutego 2022 r.
-
21.02.2022
Chiny stawiają na mięso hodowane komórkowo
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich opublikowało właśnie swój oficjalny pięcioletni plan rolny, w którym po raz pierwszy uwzględniono mięso hodowane komórkowo.
-
18.02.2022
Informacje branżowe - mięso, styczeń 2022
Spadek pogłowia trzody chlewnej i wzrost pogłowia bydła w Polsce. Wzrost produkcji wieprzowiny w Chinach. Ostre zakazy we Włoszech w związku z ASF.
-
18.02.2022
Produkty hybrydowe – kompromis pomiędzy mięsożernością a wegetarianizmem
Elastyczny wegetarianizm czyli fleksitarianizm to podejście żywieniowe, które bazuje na diecie warzywno-owocowej, dopuszczając od czasu do czasu spożycie mięsa i ryb. Dieta fleksitariańska odwraca dotychczasowe trendy, w których spożywaliśmy dużo białka zwierzęcego, a niewiele roślinnego. Przemysł spożywczy analizuje rynek konsumentów i próbuje wypełnić niszę rynkową w zakresie produktów hybrydowych.
-
17.02.2022
Santander AGROskop styczeń 2022: Kwestie horyzontalne
W grudniu ceny żywności na świecie lekko obniżyły się w relacji do listopada. Wskaźnik cen żywności FAO wyniósł 133,7 pkt, co oznacza spadek o 1,2 pkt m/m. Spadek notowań to efekt osłabienia cen czterech, z pięciu, surowców, będących podstawą do wyliczania wskaźnika: zbóż, mięsa, olejów roślinnych i cukru. Wzrost odnotowano w przypadku produktów mlecznych. Pomimo obserwowanego osłabienia, światowe ceny surowców rolnych pozostały na historycznie wysokich poziomach.
-
10.02.2022
Profesjonalizuje się hodowla świń w Polsce Podsumowanie 2021 r.
12 stycznia br. w Polsce było zarejestrowanych 70 tys. stad trzody chlewnej – wynika z informacji Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). W porównaniu z początkiem 2021 r. ich liczba zmniejszyła się o ponad 32%, a w porównaniu z końcem 2019 r. – o ponad 41%.
-
04.02.2022
Oszustwa żywnościowe w branży mięsnej – fałszowanie dokumentacji drobiu w Holandii, nielegalny zakład wprowadzający wieprzowinę w Hiszpanii
Firma ze wschodniej Holandii podejrzewana jest o fałszowanie dokumentacji mięsa z kurczaka w celu obniżenia należności celnych. W odrębnej operacji w Hiszpanii wykryto nielegalny zakład wprowadzający produkty z wieprzowiny.
-
02.02.2022
SANTANDER AGROskop styczeń 2022 - Mięso
Prognozy dla rynku mięsa są mocno zróżnicowane i zależą od kierunku produkcji. W przypadku kurcząt rzeźnych oraz bydła wysoki wzrost cen, odnotowany w 2021 r., zachęca do zwiększenie produkcji i podaży żywca w kolejnych okresach. Odmienną sytuację obserwujemy na rynku wieprzowiny, gdzie spadek cen skupu i spadek rentowności powoduje ograniczenie potencjału produkcyjnego. Elementem łączącym trzy wymienione sektory jest wzrost kosztów.
-
27.01.2022
Nowe szybkie testy wykrywające zafałszowania produktów mięsnych
Weryfikacja autentyczności produktów spożywczych jest niezbędna ze względu na wzrost liczby zafałszowanych produktów mięsnych. Istniejące metody analizy mają szereg wad. Dlatego potrzebne są proste, tanie i czułe metody wykrywania różnych rodzajów mięsa. Rosyjscy naukowcy z RAS opracowali szybkie i proste podejście – analiza trwa tylko 33 min.
-
20.01.2022
EFSA pozytywnie oceniła dodatek paszowy dla krów mlecznych zmniejszający emisję metanu
Nowy dodatek paszowy, którego celem jest zmniejszenie emisji metanu z fermentacji jelitowej krów mlecznych, został uznany za skuteczny przez unijną agencję ds. bezpieczeństwa żywności (EFSA).
-
18.01.2022
Przedłużenie okresu obowiązywania świadectwa na MOM na Ukrainę
Komisja Europejska poinformowała zainteresowane strony o wydłużeniu okresu przejściowego.
-
17.01.2022
Dwa filary cyfrowej transformacji
Szwajcarskie przedsiębiorstwo sektora spożywczego Bell Food Group jest w samym środku cyfrowej transformacji. Dla prezesa zarządu Svena Friedli ważne są przede wszystkim dwie rzeczy: niezawodny partner IT i właściwe technologie, które pomogą osiągnąć wytyczone cele biznesowe.
-
12.01.2022
Konsultacje publiczne w zakresie dobrostanu zwierząt
Zbliża się termin zakończenia konsultacji publicznych prowadzonych przez Komisję Europejską w związku z przeglądem prawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie dobrostanu zwierząt.
-
12.01.2022
Polska baza produktów plant-based i perspektywy produkcji białek roślinnych na świecie
Nowy Jork, 11 sierpnia 2021 r. raport Bloomberg – Rynek żywności pochodzenia roślinnego może stanowić ok. 7,7% światowego rynku białka do 2030 r. A wartościowo szacuje się, że będzie wart ponad 162 mld USD, w porównaniu do 29,4 mld USD w 2020 r. W tym samym czasie zapotrzebowanie na białka zwierzęce, może osiągnąć wartość 1,2 bln USD. Jak w takim razie zachowują się poszczególni wielcy gracze oraz jak kształtuje się sytuacja na polskim rynku produktów konsumenckich?
-
10.01.2022
Rząd chce zwiększyć wsparcie dla producentów świń w ramach walki z ASF
Rada Ministrów przyjęła dziś trzy projekty przedłożone przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nasi partnerzy