Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdzili, że opryskiwanie i zanurzanie tusz wieprzowych w kwasach mlekowym oraz octowym nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa, ale jedynie kwas mlekowy jest bardziej skuteczny w zwalczaniu patogenów niż czyszczenie tusz wieprzowych wodą...
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena skupu żywca w 4. tygodniu listopada 2018 r. (19-25.11) wyniosła 4,25 zł za kilogram, tj. o 8,3% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadki cen miały miejsce również w przypadku wyrobów z wieprzowiny w zbycie. Według danych MRiRW cena szynki gotowanej była o 4,9% niższa, cena schabu z kością o 4,5% niższa, a cena kiełbasy toruńskiej o 11,2% niższa niż rok wcześniej.
Portal FoodFakty ma zaszczyt zaprosić Państwa na organizowane przez ZwiązekPolskie Mięso spotkanie branżowe: ,,Bezpieczeństwo żywności – nadzór, podział kompetencji oraz doświadczeń we współpracy pomiędzy służbami weterynaryjnymi a branżą mięsną", które odbędzie się w daniach...
Pomimo cofnięcia embarga na polską wieprzowinę eksportowaną do USA, producenci trzody chlewnej w Polsce nie mają dużych powodów do optymizmu. Obecna sytuacja wynika z kilku czynników: rosnącego importu mięsa wieprzowego oraz żywych zwierząt, rosnącego pogłowia trzody chlewnej, niskiej dynamiki wzrostu eksportu oraz wysokiego poziomu cen pasz.
W ostatnich latach opłacalność produkcji kurcząt brojlerów dominowała nad opłacalnością produkcji indyka. W dynamicznie rosnącym sektorze drobiarskim, eksport mięsa indyczego miał w pierwszej połowie 2018 r. niższą dynamikę (+9,6% r/r) niż eksport mięsa z kurcząt broilerów (+14,8% r/r)...
Dużą stabilnością charakteryzują się ceny na rynku wołowiny. W sektorze tym rosnący popyt eksportowy pokrywany jest przez rosnącą produkcję. W przeciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2018 r. eksport wołowiny z Polski wzrósł o 3,8%, osiągając wyższą...
W ostatnich miesiącach producenci trzody chlewnej są niepokojeni przez rosnący deficyt w handlu mięsem wieprzowym, spadające ceny oraz ASF rozwijający się zarówno w Polsce, jak i Belgii. Przetwórcy z kolei borykają się z ograniczeniami eksportowymi, rosnącymi kosztami pracy i malejącą konsumpcją wewnętrzną.
W pierwszej połowie 2018 r. poprawiły się wyniki finansowe dla firm działających w branży przetwórstwa mięsa czerwonego. Osiągane rezultaty niekoniecznie idą w parze z optymizmem co do inwestycji, a w związku ze spadającymi obrotami oraz malejącą wartością aktywów, w branży można spodziewać się zmian strukturalnych.
Pogłowie trzody chlewnej w czerwcu 2018 r. było o 4,3% wyższe w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Jest to kolejny wzrost z rzędu od 2016 r., jednak to wciąż mniej niż w 2011 r. Istotny jest fakt, iż dynamika zmian pogłowia ma nadal regionalny charakter.
Afrykański Pomór Świń (ASF) od dłuższego czasu omijał Chiny, lecz w końcu pojawił się u największego producenta wieprzowiny na świecie. Ze względu na silne powiązania handlowe, rozwój choroby w Państwie Środka powinien być szczególnie uważnie obserwowany przez europejskich producentów.
Wielkość importu wieprzowiny wzrosła w I połowie 2018 r. o 9,7% w ujęciu ilościowym oraz spadła o 2% w ujęciu wartościowym, w wyniku czego przeciętna cena zaimportowanej wieprzowiny była o 10,7% niższa niż przed rokiem. W tym samym okresie eksport drobiu wzrósł o 19,5% w ujęciu wartościowym oraz o 14,8% w ujęciu ilościowym.
Ze sklepów Lidl wycofana została partia tatara wołowego. Powodem decyzji jest obecność pałeczek salmonelli w produkcie – poinformowała klientów sieć...
Reakcje alergiczne na jaja u uczulonych osób, zwłaszcza wśród dzieci, często występują zupełnie przypadkowo z powodu zanieczyszczenia krzyżowego żywności lub błędnej interpretacji informacji na etykiecie. Wykrywanie śladowych ilości jaj będzie teraz możliwe...
Trwa śledztwo obejmujące 103 osoby podejrzewane o udział w fałszowaniu ekskluzywnej włoskiej szynki „Prosciutto di San Daniele”. Włoska policja poinformowała, że w masarni w Aviano na północy kraju skonfiskowanych zostało 270 tys. szynek.
Susza, która w Polsce wpłynęła głównie na mniejsze zbiory zbóż, w Europie Zachodniej ma swoje konsekwencje również dla producentów bydła mięsnego poprzez ograniczenie bazy paszowej. W Polsce odnotowano ponadto spadek eksportu jaj w stosunku do analogicznego okresu w roku ubiegłym.
Firma Nestlé połączyła siły razem z sześcioma innymi firmami spożywczymi w Globalnej Koalicji na Rzecz Dobrostanu Zwierząt (GCAW). Jest to pierwsza na świecie globalna współpraca w branży spożywczej obejmująca główne firmy i ekspertów zajmujących się dobrostanem zwierząt.
Mosa Meat planuje zbudować pilotażowy zakład produkcyjny, którego celem jest wprowadzenie na rynek produktu premium do 2021 roku. Firma działająca z ramienia Maastricht University zebrała 7,5 miliona euro, a jej celem jest wprowadzenie na rynek mięsa hodowlanego...
Początek roku był dobry dla wielu producentów drobiu w Unii Europejskiej i jeszcze lepszy dla większości producentów drobiu w Polsce.
Po 2017 r., w którym produkcja wołowiny w Unii Europejskiej wzrosła o 0,1%, eksport wzrósł o 9,1%, import spadł o 6,2%, a konsumpcja wołowiny spadła o 0,7%, w 2018 r. trendy mogą się odwrócić.
Francuski Minister Rolnictwa Stephane Travert ogłosił, że rząd ma zakazać sprzedaży jaj w skorupkach z chowu klatkowego w supermarketach do 2022 roku...
Pierwsza połowa 2018 roku była dosyć dobra dla większości producentów drobiu i jaj w Polsce. Eksport mięsa drobiowego z Polski w pierwszych czterech miesiącach 2018 r. wzrósł o 21% w ujęciu wolumenowym oraz o 14% w ujęciu wartościowym w porównaniu r/r. Natomiast eksport jaj z Polski wzrósł w pierwszych czterech miesiącach 2018 r o 99% w ujęciu wartościowym oraz o 59% w ujęciu wolumenowym.
Nasi partnerzy