Przemysł mięsny
-
22.09.2023
Rynek Kuby ponownie otwarty dla mięsa drobiowego z Polski
Władze kubańskie zniosły zakaz importu mięsa drobiowego i jego produktów z Polski wyprodukowanych po 23 sierpnia br.
-
19.09.2023
Aktywny udział polskiej delegacji w sesji Sekcji Branżowej do spraw Standaryzacji Mięsa Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ
Sekcja zdecydowała o rozbudowie części normy dotyczącej oceny jakości mięsa wołowego w zakresie informacji związanych z warunkami oceny wstępnej tusz, technikami oceny, pomiarami standardów jakości mięsa, czy też kompetencjami i kwalifikacjami osób dokonujących oceny tusz.
-
12.09.2023
Włoska szynka Speck Alto Adige ChOG z Południowego Tyrolu podbija polski rynek
Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.
-
04.09.2023
Co to jest mięso hodowane w laboratorium i czy można je bezpiecznie spożywać?
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.
-
25.08.2023
Organizacja testu zatwierdzającego automatyczną metodę klasyfikacji tusz wołowych
-
17.08.2023
Informacje o ogniskach zakażeń przenoszonych drogą pokarmową wywołanych przez Salmonellę. Ofiara śmiertelna w Austrii
Obecnie w Austrii, ale także w innych krajach UE, występują ogniska chorób przenoszonych drogą pokarmową, które są prawdopodobnie związane z szaszłykami z kurczaka zakażonymi Salmonellą Enteritidis z Polski. W sumie we wszystkich prowincjach z wyjątkiem Tyrolu zachorowało 27 osób.
-
15.08.2023
Aleph Farms z kolejnym wnioskiem o zatwierdzenie mięsa komórkowego w Europie
Złożenie wniosku w UK nastąpiło tuż po złożeniu go w Szwajcarii, innym kraju europejskim będącym poza UE.
-
09.08.2023
Francja zwraca się do TSUE o legalność zakazu używania terminów np. „stek” w odniesieniu do żywności plant-based
Organ rządowy prosi o informacje, czy poszczególne państwa członkowskie mogą wprowadzić tego typu prawo, czy też uniemożliwia to harmonizacja na poziomie UE.
-
07.08.2023
Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP (I, II, III i IV kwartał 2022 r.)
Porównując dane liczbowe uzyskane w ramach nadzoru nad klasyfikacją tusz wieprzowych w systemie EUROP w latach 2012-2021 można zauważyć, że o ok. 30% zmniejszyła się liczba zakładów prowadzących uboje trzody chlewnej.
-
31.07.2023
Tacka z testem, która ostrzega przed zanieczyszczeniem patogenem w opakowaniach surowej lub gotowanej żywności, takiej jak kurczak
Lab-in-a-Package - nowa technologia umożliwi producentom, sprzedawcom detalicznym i konsumentom stwierdzenie w czasie rzeczywistym, czy zawartość zapieczętowanego opakowania z żywnością jest skażona bez konieczności jego otwierania, zapobiegając narażeniu na skażenie, jednocześnie upraszczając uciążliwe i kosztowne laboratoryjne procesy wykrywania, które obecnie znacznie wydłużają czas i koszt produkcji żywności.
-
25.07.2023
Jakość handlowa mięsa czerwonego i przetworów mięsnych - I kw. 2023 r.
Kontrole przeprowadzone zostały w I kwartale 2023 r. na terenie całego kraju. Nieprawidłowości stwierdzono w 22 podmiotach (38,6%).
-
18.07.2023
Zakaz eksportu do Ukrainy z powodu rzekomego pomoru drobiu
Władze Ukrainy decyzją z dn. 13 lipca 2023 r. wprowadziły zakaz importu z całego terytorium Polski jaj wylęgowych, żywego drobiu oraz produktów i surowców pochodzących z drobiu za wyjątkiem produktów, które zostały przetworzone metodą gwarantującą zniszczenie czynnika wywołującego daną chorobę.
-
14.07.2023
Brazylijska firma JBS rozpoczyna budowę fabryki wołowiny hodowanej laboratoryjnie w Hiszpanii
JBS potwierdził, że BioTech planuje stopniowo zwiększać swoje moce produkcyjne, aby sprostać rosnącemu popytowi konsumentów, i uważa Australię, Brazylię, Unię Europejską, Japonię, Singapur i Stany Zjednoczone za kluczowe rynki.
-
13.07.2023
Projekt USDA „Salmonella Grand Challenge” - aby zmniejszyć ryzyko Salmonelli w końcowych produktach mięsnych i drobiowych
Informacje te pomogą w opracowaniu lepszego narzędzia monitorowania dla producentów mięsa i drobiu.
-
05.07.2023
W Hiszpanii przejęto 50 ton zafałszowanych i niebezpiecznych dla zdrowia szynek iberyjskich
Agenci Gwardii Cywilnej i lokalnego urzędu ds. zdrowia i konsumpcji w Sewilli przejęli 50 000 kg szynek iberyjskich, które znajdowały się w dwóch tajnych magazynach.
-
29.06.2023
SBV - Dokładność ważenia zapewniła szybki zwrot kosztów
Instalacja wagi do świeżej żywności Ishida (FFW) w zakładzie specjalistycznego francuskiego producenta ekologicznej wieprzowiny, pozwoliła firmie zaoszczędzić produkty o łącznej masie 4 ton w skali roku, prowadząc do zwrotu z inwestycji w mniej niż trzy lata.
-
23.06.2023
Władze chińskie zniosły zakaz importu polskiej wołowiny
W dniu 15 czerwca br. właściwe władze chińskie - GACC zniosły zakaz importu polskiej wołowiny do 30 miesiąca decyzją wspólną GACC i MARA. Zakaz ten został nałożony na Polskę w 2001 r. obwieszczeniem nr 143 MARA.
-
23.06.2023
Amerykańskie organy regulacyjne zatwierdzają sprzedaż kurczaków hodowanych komórkowo przez GOOD Meat i UPSIDE Foods
Amerykańskie organy regulacyjne podjęły decyzję o zatwierdzeniu sprzedaży kurczaków hodowanych komórkowo przez dwie firmy, GOOD Meat i UPSIDE Foods.
-
19.06.2023
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności - Wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w partii hamburgerów wieprzowo-drobiowych
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto wysoką liczbę bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu pn. Hamburger wieprzowo-drobiowy.
-
02.06.2023
Uzgodnienie nowego wzoru świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa wołowego do Egiptu
W wyniku renegocjacji ze służbą właściwą Egiptu został uzgodniony nowy wzór Świadectwa.
-
29.05.2023
Spadek afrykańskiego pomoru świń u świń i dzików w UE w 2022 r. – analiza epidemiologiczna EFSA
Według nowego raportu opublikowanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), liczba ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) u świń i przypadków zgłoszonych u dzików w Unii Europejskiej (UE) znacznie spadła w 2022 r. w porównaniu z rokiem poprzednim. Choroba została zgłoszona w ośmiu krajach UE u świń i jedenastu krajach UE u dzików.
Nasi partnerzy