Przemysł piekarski
-
11.11.2021
Czy rok 2022 przyniesie dalszy wzrost cen żywności?
Na obecną, najwyższą od 20 lat inflację w Polsce wpływ ma m.in. wzrost cen żywności. Najbardziej, bo o ponad 17% rok do roku, wzrosły ceny mięsa drobiowego, a także olejów roślinnych, napojów bezalkoholowych i pieczywa. Czy i jak długo ceny będą rosnąć dalej? Sytuację dużego wzrostu cen surowców rolnych i produktów spożywczych komentuje Jakub Czugała, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
22.10.2021
Dobra passa na rynku zbóż trwa
Rok 2021 przyniósł rekordowo wysokie krajowe zbiory zbóż i ich rekordowe ceny, a także dalszy wzrost eksportu. Jak ta sytuacja przełożyła się na marże w sektorze młynarskim, piekarniczym, cukierniczym oraz producentów pasz komentuje Jakub Czugała, Analityka Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
18.10.2021
Nowe standardy znakowania miodu w UE?
Ze względu na coraz większą ekspansję europejskiego rynku miodu przez pozaunijnych producentów, którzy często stosują nieuczciwe praktyki w postaci np. dodawania do miodu cukru, konieczne stało się podjęcie dyskusji nt. nowych standardów w odniesieniu do znakowania miodu.
-
01.10.2021
Santander AGROskop Wrzesień: Uprawy polowe
We wrześniowym biuletynie unijna agencja MARS zrewidowała w dół oczekiwania dotyczące plonowania upraw jarych w Europie. Jest to głównie wynik negatywnego wpływu deficytu opadów i wysokich temperatur na południu kontynentu. W porównaniu do sierpniowej prognozy zmniejszono oczekiwania plonowania dla jarego jęczmienia, kukurydzy na ziarno, ziemniaków, buraków cukrowych, słonecznika i soi.
-
28.09.2021
Jakość handlowa makaronu w 2021 r.
Produktami priorytetowymi były: makaron jajeczny i bezjajeczny, wyprodukowany z surowców zbożowych oraz innych surowców (np. roślin strączkowych). Kontrolą objęto 115 podmiotów (45 producentów i 70 sklepów).
-
21.09.2021
Czy zmieniający kształt makaron zrewolucjonizuje technologie pakowania żywności?
Naukowcy opracowali nowy rodzaj makaronu, który pakowany jest w spłaszczonej formie, a w trakcie gotowania przybiera trójwymiarowe kształty. Poprzez znaczną redukcję pustej przestrzeni wewnątrz opakowania ta innowacyjna technologia może przyczynić do zaoszczędzenia nawet 59-86% miejsca podczas transportu i przechowywania produktu.
-
20.09.2021
Segment żywności mrożonej na targach Anuga w Kolonii
Moda na świeżość, zdrowie i zrównoważony rozwój sprawia, że produkty mrożone cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. W dn. 9-13 X podczas targów Anuga swoją ofertę zaprezentuje ponad 370 producentów z segmentu żywności mrożonej.
-
03.09.2021
DG SANTE proponuje obniżenie limitów mykotoksyn dla zbóż i makaronów
DG SANTE zaproponowała obniżenie limitów dla deoksyniwalenolu (DON) i T2/HT2, które mają zastosowanie do zbóż i produktów pochodnych przeznaczonych zarówno do spożycia przez ludzi, jak i zwierzęta.
-
23.08.2021
Ostrzeżenie GIS: Wycofanie wskazanej partii makaronu penne marki Pasta Natura, 250 g ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem
GIS został poinformowany poprzez RASFF o prowadzonym przez firmę Pasta Natura Srl wycofaniu wskazanej partii ekologicznego makaronu penne marki Pasta Natura 250 g, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem.
-
20.08.2021
Bardzo dobre wyniki w eksporcie artykułów rolno-spożywczych w pierwszym półroczu 2021 r.
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski od stycznia do czerwca 2021 r. (w porównaniu z tym samym okresem roku 2020) wzrosła o 5,3% do 17,6 mld EUR.
-
19.08.2021
Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności
W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu. Kodeks jest elementem realizacji założeń strategii "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku.
-
16.08.2021
Komisja ogranicza zawartość rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności
Komisja ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu i ołowiu w szerokiej gamie produktów spożywczych. Środki te mają na celu dalsze ograniczenie obecności rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności oraz zwiększenie dostępności zdrowej żywności. Wynika to ze zobowiązań podjętych w Europejskim Planie Walki z Rakiem.
-
13.08.2021
Jakość handlowa wyrobów sprzedawanych luzem przeznaczonych dla konsumenta finalnego
W 265 sklepach IJHARS sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu produktów (nieopakowanych) sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży. Produktami priorytetowymi były: pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone.
-
10.08.2021
Nowy raport WWF – świat marnotrawi aż 40% żywności
Produkcja żywności wymaga wykorzystania ogromnej powierzchni terenów rolnych, znacznych ilości wody i olbrzymich nakładów energii – światowy przemysł spożywczy odpowiada za dwukrotnie wyższą roczną emisję gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody w Stanach Zjednoczonych i Europie razem wzięte.
-
09.08.2021
Komisja przyjmuje środki mające zwiększyć przepływ środków pieniężnych do rolników
Środek ten będzie stanowił wsparcie i zwiększy przepływ środków pieniężnych dla rolników dotkniętych kryzysem COVID-19 oraz skutkami niekorzystnych warunków pogodowych w całej UE.
-
22.07.2021
Ceny żywności w ostatnim roku – spadek czy wzrost?
Indeks cen żywności liczony przez FAO - Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa - pokazuje aż 40% wzrost cen żywności w okresie maj 2020-maj 2021, zaś według danych Eurostat detaliczne ceny żywności w UE w tym czasie wzrosły jedynie o 0,1%.
-
09.07.2021
Raport Komisji: pozytywne prognozy dla rolnictwa UE
W związku ze znacznymi postępami w kampanii szczepień przeciwko COVID-19 w całej UE, usługi gastronomiczne są ponownie otwierane, a ograniczenia w podróżowaniu stopniowo znoszone.
-
09.07.2021
Santander AGROskop Czerwiec: Uprawy polowe
Na wysokim poziomie utrzymuje się wywóz zbóż. Od początku roku do końca kwietnia wolumen eksportu zbóż z Polski wyniósł 3,4 mln t i był wyższy o 2% od wysokiego poziomu z analogicznego okresu roku ubiegłego. Wartość sprzedaży zagranicznej wzrosła o...
-
08.07.2021
Santander AGROskop Czerwiec: Kwestie horyzontalne
Kwiecień był kolejnym miesiącem, po marcu, w którym eksport żywności był wyższy r/r. Według wstępnych danych, wartość sprzedaży zagranicznej wyniosła 2,9 mld euro i była wyższa o 10% r/r. W rezultacie udało się nadrobić słabszy początek roku i w całym okresie I-IV 2021 eksport osiągnął...
-
05.07.2021
Innowacyjna metoda detekcji glutenu
Zespół hiszpańskich badaczy pod kierunkiem prof. Ramona Martíneza Máñeza z Politechniki w Walencji pracuje nad inteligentnymi metodami detekcji glutenu, które z jednej strony pomogą uchronić osoby z celiakią przed przypadkowym spożyciem zanieczyszczonych nim produktów, a z drugiej poprawią skuteczność kontroli żywności.
-
24.06.2021
Ostrzeżenie GIS - Biedronka wycofuje produkt „Kasza Gryczana Plony Natury”
Stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu w produkcie.
Nasi partnerzy