Znakowanie żywności
-
21.05.2020
Wartość odżywcza na froncie każdego opakowania? Jesteśmy o krok bliżej…
20 maja br. na stronie Komisji Europejskiej (KE) opublikowano SPRAWOZDANIE KOMISJI DLA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY w sprawie stosowania dodatkowych form wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej (dalej „Sprawozdanie”). Dotyczy ono tzw. systemów FoPL – z ang. Front of the Pack Labelling – które w różny sposób prezentują informacje o wartości odżywczej danego produktu na froncie.
-
19.05.2020
Etykietowanie produktów: jak oszczędzać pieniądze wdrażając ekologiczne rozwiązania
Zanim rozpoczniemy rewolucję, warto przyjrzeć się, jak dzisiaj wygląda etykietowanie produktów. Mam na myśli nie tylko etykiety na produkt końcowy, ale przede wszystkim znakowanie opakowań zbiorczych, takich jak karton, zgrzewka lub paleta. Wiele osób może nie być świadomych, ile etykiet pojawia się na opakowaniach zanim towar trafi do sklepu czy paczkomatu.
-
06.05.2020
Nutri-Score systemem obowiązkowym?
27 kwietnia zwolennicy systemu Nutri-Score przesłali do unijnej komisarz ds. zdrowia Stelli Kyriakides pismo wyrażając swoje poparcie dla obowiązkowego znakowania żywności zgodnie z tym systemem.
-
18.02.2020
Znakowanie żywności w kontekście podawania informacji dotyczących alergenów
Teoretycznie rzecz biorąc zasady oznakowania alergenów w produktach spożywczych są znane od kilku lat, niemniej jednak statystyki pokazujące ilość wycofywanych produktów z rynku wskazują, że jest to cały czas temat, który należy monitorować.
-
03.12.2019
Nestlé ogłasza wprowadzenie systemu Nutri-Score w Europie
Nestlé rozpocznie umieszczanie oznakowania wartością odżywczą w systemie Nutri-Score na opakowaniach swoich produktów.
-
08.07.2019
Dobrowolne systemy znakowania wartością odżywczą w Europie - Część III: działania firm i oczekiwania konsumentów
Pięć największych firm spożywczych na świecie zarzuciło prace nad nowym systemem znakowania żywności w Europie. Coca-Cola, Mondelēz, Nestlé, PepsiCo oraz Unilever przez dwa lata wspólnie opracowywały „Evolved Nutrition Label”, który miał
-
01.07.2019
Dobrowolne systemy znakowania wartością odżywczą w Europie Część II: sytuacja w wybranych krajach
Brytyjska organizacja konsumencka Which? postuluje wprowadzenie obowiązku stosowania systemu „sygnalizacji świetlnej” na etykietach żywnościowych po Brexicie. Według jej przedstawicieli byłoby to korzystne dla konsumentów, którzy otrzymywaliby jasną informację czy...
-
19.06.2019
Żywność wolna od GMO będzie specjalnie oznakowana
W czwartek, 13 czerwca Sejm uchwalił ustawę pozwalającą na informowanie konsumentów, że dany produkt wytworzono bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Znakowanie będzie dobrowolne.
-
18.12.2018
Określenie „tradycyjny” w znakowaniu żywności
Wiele produktów znajdujących się na rynku spożywczym oznakowano na opakowaniu, jako produkty „tradycyjne” lub inną informacją z użyciem tego określenia. Warto wiedzieć, iż umieszczenie takiej informacji na opakowaniu środka spożywczego nie powinno być przeprowadzonym w dowolny...
-
03.10.2018
Innowacyjne rozwiązania w znakowaniu produktów
Mam przyjemność obserwować rynek znakowania etykietami samoprzylepnymi w Polsce od 15 lat. Świadomość producentów, odbiorców oraz konsumentów rozwinęła się w tym czasie w sposób spektakularny. Pionierami zmian były zarówno Instytut Logistyki i Magazynowania, jak i od strony praktycznej sieci handlowe...
-
21.12.2017
Czy czeka nas kolejna rewolucja w znakowaniu wartości odżywczej żywności?
Po wprowadzeniu nowych regulacji dotyczących znakowania produktów spożywczych zawartych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. pojawiły się nowe szczegółowo...
-
04.12.2017
Wspracie liderów rynku dla systemu Traffic Lights
Sześć czołowych firm z branży spożywczej potwierdziło dziś, że są skłonne do wprowadzenia systemu sygnalizacji świetlnej (Traffic Lights Labelling System) znakowania wartości odżywczej produktów spożywczych...
Nasi partnerzy