Badania żywności
-
07.03.2024
Niemieccy naukowcy ocenili bezpieczeństwo roślinnych produktów mięsnych
Jak dotąd istnieje niewiele badań skupiających się na jakości mikrobiologicznej i bezpieczeństwie analogów mięsa, pomimo stosunkowo dużego rozwoju tych produktów na rynku w ciągu ostatnich kilku lat. Roślinne analogi mięsa są klasyfikowane inaczej niż produkty mięsne zgodnie z rozporządzeniem UE (WE) 2073/2005.
-
07.03.2024
70 ton produktów spożywczych przejętych z chłodni w Portugalii
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki przeprowadził w grudniu ubiegłego roku kontrole chłodni przechowujących żywność. Zakończone w lutym dochodzenia doprowadziły do konfiskaty dużych ilości produktów w kilku gminach.
-
06.03.2024
Defra publikuje zestaw narzędzi wspierających podejście oparte na ciężarze dowodu w badaniu autentyczności żywności
Brytyjski Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował dokument, w którym przedstawiono ustrukturyzowany zarys podejścia do oceny ciężaru dowodu (Weight of Evidence) w celu sprawdzenia autentyczności próbek żywności i napojów, w przypadku gdy nie jest dostępny pojedynczy wynik testu potwierdzającego.
-
06.03.2024
PIW zbadał próbki produktu będącego przyczyną śmiertelnego zatrucia
Zawartość azotynu sodu na bardzo wysokim, toksycznym dla człowieka poziomie wykazały badania próbek galarety z Nowej Dęby. Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach zbadał przekazane przez śledczych produkty, które doprowadziły w połowie lutego do śmierci 54-latka z Ukrainy. Dwie inne osoby po spożyciu tych produktów trafiły do szpitala.
-
04.03.2024
IJHARS skontrolował jakość przetworów owocowo-warzywnych
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki przeprowadzonych planowych kontroli w zakresie jakości handlowej sezonowych przetworów owocowych i warzywnych typu dżemy, konfitury, marmolady, powidła, kompoty, warzywa marynowane i kiszone. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło znakowania produktów.
-
04.03.2024
Ocena ryzyka alergenów spożywczych cz. 4 - raport WHO i FAO
Raport dotyczy takich kwestii jak m.in. elementy oceny ryzyka pochodnych z alergenów priorytetowych oraz proces oceny ryzyka dla nieoznaczonych priorytetowych pochodnych alergenów
-
29.02.2024
EFSA wydała opinię na temat rozszerzenia zastosowania izomalto-oligosacharydu jako nowej żywności
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych został poproszony o wydanie opinii w sprawie rozszerzenia stosowania izomalto-oligosacharydu jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
-
28.02.2024
W Czechach wykryto włoskie wino zafałszowane dodatkiem syntetycznej gliceryny
Czeska Inspekcja ds. Rolnictwa i Żywności (CAFIA) poinformowała 12 lutego 2024 r. o wykryciu zafałszowanego włoskiego wina o nazwie 365 PRIMITIVO D.O.P. di manduria.
-
26.02.2024
Fermentacje Mikrobiologiczne
W obszarze mikrobiologicznym, ukrytym przed zmysłami, rozwijają się fascynujące narracje fermentacyjne, gdzie bakterie, drożdże i enzymy są głównymi protagonistami wyznaczającymi niezwykle istotne trajektorie procesów biotechnologicznych.
-
20.02.2024
Kiełki brokułu mogą pomóc pacjentom z chorobami zapalnymi jelit
Nowe badania wskazują, że kiełki brokułu i inne warzywa krzyżowe mogą łagodzić symptomy u pacjentów cierpiących na choroby zapalne jelit (IBD, ang. inflammatory bowel disease).
-
13.02.2024
Nowy biosensor wykrywający cyjanotoksyny w wodzie pitnej
Naukowcy z Argentyny opracowali sensor służący do wykrywania cyjanotoksyn w słodkiej wodzie. W ostatnich latach zjawisko to przybiera bowiem na sile i staje się poważnym problemem zdrowia publicznego.
-
12.02.2024
Naukowcy badają nieznane mykotoksyny w ramach europejskiego projektu PARC
Jednym z celów europejskiego projektu PARC (ang. Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals) jest poszerzenie wiedzy na temat potencjalnie niebezpiecznych substancji chemicznych i ich wpływu na zdrowie człowieka. Jednym z takich związków jest mykotoksyna wytwarzana przez grzyby z rodzaju Fusarium, mówią eksperci z Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR).
-
09.02.2024
Trwałość zagrożeń mikrobiologicznych w środowiskach produkcji i przetwarzania żywności i pasz
Dobrze zaprojektowany program pobierania próbek i badań środowiskowych jest najskuteczniejszą strategią identyfikowania źródeł zanieczyszczeń i wykrywania potencjalnie trwałych zagrożeń zaopiniował panel EFSA.
-
07.02.2024
Raport tygodniowy RASFF (29.01-04.02.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
06.02.2024
UE dostosowuje częstotliwości inspekcji importowanych produktów spożywczych
Komisja Europejska zmieniła poziom kontroli różnych importowanych produktów, w tym obniżono te związane z tlenkiem etylenu i podniesiono dotyczące pozostałości pestycydów.
-
05.02.2024
Automatyzacja w analizie żywności, pasz i gleby – seminarium/warsztaty
Firma LECO zaprasza na jednodniowe seminarium (7.03, Kraków), w trakcie którego uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami LECO w dziedzinie analiz elementarnych C/N/S w próbkach środowiskowych oraz białka (metodą Dumasa) w próbkach żywności i paszach.
-
01.02.2024
Bezpieczeństwo syropu izomaltulozowego (suszonego) jako nowej żywności – ocena EFSA
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii w sprawie syropu izomaltulozowego (suszonego) jako nowej żywności (NF) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
-
31.01.2024
Metody szybkiej analizy z chemometrią wykorzystywane do wykrywania zafałszowań żywności
W styczniu 2024 r. opublikowano badanie przeglądowe, podsumowujące stan technologii szybkiej analizy autentyczności żywności z przedstawieniem reprezentatywnych metod chemometrii. Przegląd ma na celu promowanie rozwoju technologii szybkiej analizy w dziedzinie autentyczności żywności.
-
30.01.2024
Ocena bezpieczeństwa syntetyzowanych oligonukleotydów DNA jako dodatku do żywności
Do panelu EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) zwrócono się o ocenę bezpieczeństwa syntetyzowanych oligonukleotydów DNA jako nowego dodatku do żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008.
-
25.01.2024
Obecność toksycznej substancji w suplementach diety – ostrzeżenie FDA
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała ostrzeżenie odnoszące się do niektórych suplementów diety, w których stwierdzono obecność toksycznej rośliny - tewecji peruwiańskiej.
-
24.01.2024
Hiszpańska firma fałszowała daty ważności tuńczyka w puszce i stosowała niskiej jakości surowce. Zajęto 120 000 puszek tuńczyka
Hiszpańska Gwardia Cywilna we współpracy z Europolem i włoskimi karabinierami przejęła 120 000 puszek tuńczyka marki Plaza Chica i 45 000 litrów oliwy z oliwek niskiej jakości z powodu fałszowania.
Nasi partnerzy