Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badanie importowanych do Norwegii owoców morza wykazało, że wszystkie analizowane próbki spełniały wymogi zawarte w przepisach.
Co piąta skontrolowana partia przetworów zbożowych była niewłaściwie oznakowana.
UOKiK zakończył postępowanie w sprawie zamiaru koncentracji polegającego na przejęciu przez Eurofins Food kontroli nad J.S. Hamilton Poland
W USA zidentyfikowano kolejnych pacjentów z dolegliwościami po spożyciu słodyczy marki Diamond Shruumz, w tym dwa przypadki śmiertelne. Testy FDA wykazały, że więcej produktów firmy jest zanieczyszczonych szkodliwymi substancjami chemicznymi.
Państwowa Administracja Weterynaryjna i Żywnościowa Republiki Słowackiej (SVPS SR) odpowiedzialna jest za regularne inspekcje urzędowe odnośnie zbioru i pakowania miodu. Przeprowadzane są one raz w miesiącu za pośrednictwem Regionalnych Administracji Weterynaryjnych i Żywnościowych (RVPS).
30 lipca 2024 r. brytyjska FSA opublikowała przegląd dostępności, możliwości i ograniczeń metod analitycznych stosowanych w celu weryfikacji kraju pochodzenia żywności i pasz.
Najnowszy raport techniczny EFSA zawiera przegląd działań EFSA związanych z pojawiającymi się chemikaliami w okresie 2020–2023. Przedstawiono zidentyfikowane pojawiające się chemikalia, a także analizę mocnych i słabych stron ogólnego procesu identyfikacji, ze szczególnym uwzględnieniem jego długoterminowej zrównoważoności.
Oliwa pod lupą IJHARS - wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zatwierdził glukozyl hesperydynę jako nowy składnik żywności, otwierając drogę do jej wykorzystania w napojach i suplementach diety. Nowe badania potwierdzają jej bezpieczeństwo, co może wpłynąć na rozwój innowacyjnych produktów w branży spożywczej.
Przewodnik zawiera przegląd aktualizacji programu dobrowolnego znakowania alergenów (VITAL) w zakresie przyjęcia dawek referencyjnych (RfD) opartych na ED 05 w celu określenia ostrożnościowego znakowania alergenów (PAL) oraz odpowiedzi na często zadawane pytania.
Policja w Nowej Zelandii prowadzi dochodzenie w związku z podejrzeniem przekazania do banku żywności cukierków zawierających narkotyki.
Mikroorganizmy, jakimi są bakterie, drożdże i pleśnie towarzyszą ludziom od zawsze. Człowiek nauczył się jak je wykorzystywać najpierw w gospodarstwie domowym, a później już na skalę przemysłową. Potrafimy dodawać kultury bakterii do jogurtów, produkujemy fantastyczne sery pleśniowe, a piekarze wykorzystują drożdże w uwielbianych przez wszystkich drożdżówkach. Dlaczego jednak nie potrafimy sobie radzić z bakteriami, które wywołują wiele groźnych chorób i stanowią ogromne niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzi?
Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oceniła nowe techniki modyfikacji genetycznej (NGT) w mikroorganizmach i stwierdziła, że są one równie bezpieczne jak tradycyjne metody. Co to oznacza dla naszej żywności?
EFSA zaktualizowała normy spożycia witaminy E, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne i uniknąć ryzyka nadmiernego krwawienia. Poznaj nowe zalecenia i grupy, które powinny zachować ostrożność.
EFSA wydała innowacyjne nowe narzędzie internetowe, które ma pomóc operatorom branżowym i konsumentom w szacowaniu narażenia na enzymy pokarmowe poprzez dietę.
Lizofosfolipaza produkowana przez zmodyfikowany genetycznie szczep Trichoderma reesei została uznana za bezpieczną przez EFSA. Enzym ten znajduje zastosowanie w przetwarzaniu zbóż i produkcji syropów glukozowych, nie budząc przy tym obaw dotyczących zdrowia konsumentów.
Kikrobiologiczne laboratoria zakładowe, to bilans zysków i strat uzależnionych od świadomości ryzyk i korzyści, których proporcje są wynikiem działań i decyzji podejmowanych przez kadrę zarządzającą i finansującą laboratorium, personel laboratoryjny, Dział Jakości i audytorów dokonujących ocen w ramach standardów GFSI.
Nasi partnerzy