Certyfikacja
-
09.03.2023
Uchylenie zawieszenia International Featured Standards (IFS) przez GFSI
Po 3 miesiącach zawieszenia standard International Featured Standards (IFS) zostaje przywrócony jako rozpoznawalny przez GFSI.
-
08.03.2023
Certyfikacja wina w 2022 r.
Unijne prawo zezwala na podawanie w oznakowaniu wina bez chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego informacji o roczniku i nazwie odmiany winorośli w przypadku, gdy zostanie ono poddane certyfikacji w tym zakresie.
-
28.02.2023
Food Safety Europe 2023 - podsumowanie
1 lutego 2023 BRCGS było gospodarzem największego wydarzenia skupiającego się wokół tematyki bezpieczeństwa żywności w Wielkiej Brytanii i regionie EMEA - Food Safety Europe (FSE) 2023.
-
23.02.2023
GHP&HACCP - CZY JA TEŻ MUSZĘ MIEĆ? Część 1
W Polsce według danych rejestrowych może działać nawet ponad 20 tys. firm zajmujących się produkcją spożywczą. Większość z tej liczby to firmy niewielkie, firm powyżej 10 zatrudnionych osób to już ok. 2000.
-
16.02.2023
Zawieszenie IFS (International Featured Standards) utrzymane
Na stronach GFSI ukazał się komunikat informujący o utrzymaniu zawieszenia. Komisja Odwoławcza GFSI spotkała się 13 lutego, aby rozpatrzyć odwołanie od IFS zgodnie z należytym procesem.
-
15.02.2023
USDA wzmacnia egzekwowanie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej
Narodowy Program Ekologiczny USDA (NOP) opublikował aktualizację, mającą na celu wzmocnienie egzekwowania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Aktualizacja wzmacnia nadzór i egzekwowanie w obszarach produkcji, obsługi i sprzedaży produktów ekologicznych.
-
09.02.2023
Nowelizacja sektorowego programu akredytacji DAC-06 Akredytacja jednostek certyfikujących produkty regionalne i tradycyjne
Niniejsze wydanie dokumentu DAC-06 zastępuje wydanie 4 z dnia 10.09.2015 r. i obowiązuje od dnia 6.04.2023 r.
-
06.02.2023
Oznaczenia geograficzne (OG) - planowane zmiany
Trwają prace nad zmianami w przepisach dotyczących oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych. Obecnie ochroną objętych jest blisko 3500 nazw.
-
31.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 3
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. Jakie są wymagania i certyfikaty dla niszowych rynków naturalnych dodatków do żywności?
-
24.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 2
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. O jakie dodatkowe wymagania i certyfikaty proszą kupujący w europejskim sektorze naturalnych dodatków do żywności?
-
09.01.2023
Jak dbać o dobrostan bydła? Nowy program certyfikacji SGS Polska
Zanim mięso wołowe trafi na sklepowe półki, musi przejść wiele etapów produkcji. Pierwszym z nich jest transport i ubój bydła w ubojni, który odbywać powinien się w sposób humanitarny, z troską o dobrostan zwierząt. Wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów mięsa, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, firma SGS Polska opracowała program niezależnej certyfikacji dobrostanu bydła. Program ten powstał na podstawie wymagań prawnych i praktyki firmy SGS w tym zakresie.
-
02.01.2023
Usuwanie dwutlenku węgla - propozycja Komisji Europejskiej
Komisja zaproponowała ogólnounijne dobrowolne ramy w celu wiarygodnego certyfikowania wysokiej jakości usuwania dwutlenku węgla
-
15.12.2022
Zawieszenie International Featured Standards IFS - Aktualizacja, odpowiedzi na najważniejsze pytania
8 grudnia br. IFS został poinformowany o zawieszeniu standardów przez GFSI. Decyzja ta spowodowała niepewność na rynku i rodzi wiele pytań. 14 grudnia IFS opublikował aktualizację odpowiedzi na najważniejsze pytania.
-
12.12.2022
International Featured Standards IFS zawieszone od 8 grudnia 2022 r. Ważne powiadomienie IFS o zawieszeniu przez GFSI
Decyzja o zawieszeniu ma wpływ na certyfikaty powiązane z audytami certyfikacyjnymi, które odbywają się od pierwszej daty decyzji o zawieszeniu GFSI tj. 8 grudnia 2022 r.
-
06.12.2022
Opublikowano tłumaczenie dokumentu ILAC-G18:12/2021 „Wytyczne dotyczące opisywania zakresów akredytacji”
Jak infomuje Polskie Centrum Akredytacji, dostępne jest tłumaczenie dokumentu ILAC-G18:12/2021 zawierającego wytyczne dotyczące opisywania zakresów akredytacji.
-
23.11.2022
Przeciwdziałanie stratom i marnotrawieniu żywności – okrągły stół EKG/ONZ
Grupa Robocza do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ w ciągu ostatnich kilku lat skupiła się nie tylko na swoich podstawowych pracach standaryzacyjnych, ale również na temacie ograniczania strat i marnotrawienia żywności.
-
25.08.2022
Co nowego w Nutri-score?
Komitet Naukowy Nutri-Score wypracował nowe wytyczne w zakresie algorytmu obliczania wyniku dla modelu znakowania przy pomocy sygnalizacji świetlnej
-
22.08.2022
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI – nazwa piwa „OKTOBERFESTBIER” wkrótce tylko dla piwa z Monachium
1 lipca został opublikowany wniosek o rejestrację nazwy „”Oktoberfestbier” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
-
17.08.2022
Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych
PCA przedstawia do opiniowania projekt dokumentu DAC-13 "Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych"
-
15.08.2022
Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych - nowelizacja przepisów
Zmiana dotyczy m.in. wymogów proceduralnych, form i terminów dotyczących wniosków o zatwierdzenie zmian na poziomie Unii oraz powiadomień o zatwierdzonych zmianach standardowych lub tymczasowych
-
04.08.2022
Wymiana doświadczeń specjalistów branży spożywczej – bezpieczeństwo żywności w odniesieniu do zmian w wymaganiach standardów i oczekiwań rynku
Budowanie doświadczenia własnego oraz swojego zespołu to proces. Jest on tym efektywniejszy, im większa jest ilość różnych sytuacji, z którymi przyjdzie nam się zmierzyć.
Nasi partnerzy