Certyfikacja
-
03.08.2022
Opublikowano BRCGS wydanie 9 - Wiodąca rola w globalnym bezpieczeństwie żywności
1 sierpnia 2022 wydano 9 wersję Globalnego Standardu Bezpieczeństwa Żywności BRCGS. Opracowany i opublikowany w 1998 roku standard rozwinął się i stał się wiodącym światowym programem bezpieczeństwa żywności, w ramach którego certyfikowanych jest ponad 22 000 zakładów w ponad 130 krajach.
-
23.06.2022
Nowe normy ISO już dostępne
Podczas trwania Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO opublikowano znowelizowane normy ISO 22003 dotyczące systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (część 1 i 2).
-
06.06.2022
Ocena śladu węglowego istotna dla wizerunku firmy
Budowa biznesu odpowiedzialnego społecznie to jeden ze sposobów na osiągnięcie neutralności klimatycznej całego świata. W tym celu należy nie tylko zbadać ślad węglowy przedsiębiorstwa. Warto także przygotować i wdrożyć strategię dekarbonizacji, a także poddać się transparentnej ocenie przez niezależne jednostki, jak CDP.
-
15.04.2022
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej
Projekt nowej ustawy stanowi konsekwencję rozpoczęcia stosowania rozporządzenia 2018/848, które w istotny sposób zmieniło przepisy dotyczące produkcji ekologicznej, przez co konieczne było dostosowanie przepisów krajowych do nowych warunków
-
06.04.2022
Pozytywny wynik audytu nadzoru na zgodność z ISO 9001:2015 w IJHARS
W dniach 21-23 marca 2022 roku w Inspekcji JHARS odbył się kolejny audyt nadzoru na zgodność z normą ISO 9001:2015.
-
10.03.2022
Znakowanie opakowań to skuteczne narzędzie gospodarki obiegu zamkniętego
To, ile odpadów uda się przetworzyć zamiast wywieźć do spalarni lub na wysypisko zależy od tego, jak skutecznie każdy z nas segreguje zużyte opakowania. Z kolei codzienna segregacja zależy w dużym stopniu od informacji, którą możemy znaleźć na opakowaniu.
-
21.02.2022
USA: żegnaj „GMO” - witaj „żywność bioinżynierii”
Od 1 stycznia 2022 w Stanach Zjednoczonych obowiązują nowe warunki znakowania produktów bioinżynierii dotyczące żywności oraz napojów, znakowanych dotychczas jako GMO.
-
14.02.2022
Nowy obszar: certyfikacja pasz GMP+
Po serii poważnych incydentów związanych z zanieczyszczeniem materiałów paszowych przedstawiciele holenderskiego przemysłu paszowego stworzyli system certyfikacji gwarantujący bezpieczeństwo pasz: GMP+ Feed Certification scheme. PCA właśnie rozszerzyło o ten obszar swoją ofertę dla jednostek certyfikujących.
-
14.02.2022
BRC Global Standard for Agents & Brokers - zmiany w wersji 3
"Śniadanie z ekspertem" to cykl spotkań z audytorami i ekspertami TÜV SÜD Polska oraz zaproszonymi gośćmi, będącymi specjalistami w swoich dziedzinach. Celem spotkań jest wstępne zapoznanie się z nowymi trendami w takich obszarach jak branża spożywcza, paszowa, opakowaniowa, kosmetyczna, tekstylna, odzieżowa i obuwnicza czy systemy zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem, a także zmiany w normach i standardach branżowych.
-
18.01.2022
Aktualizacja programu DAB-13 - Akredytacja laboratoriów badawczych wykonujących badania pozostałości środków ochrony roślin
Zmiany wprowadzone w dokumencie zostały oznaczone kolorem czerwonym. Wydanie 3 programu akredytacji DAB-13 zastępuje wydanie 2 z dnia 16.07.2020 r. i obowiązuje od dnia opublikowania.
-
29.12.2021
Informacja dla eksporterów żywności do Chin podlegających nadzorowi organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Główny Inspektorat Sanitarny podaje pilne informacje na temat wymagań dotyczących eksportu do Chin obowiązujące od 1 stycznia 2022.
-
15.12.2021
Konsultacje szkicu standardu BRC Food v.9 - bezpieczeństwo żywności
BRCGS opublikowała wstępną wersję BRC Food v.9 do konsultacji. Termin nadsyłania opinii upływa 12 stycznia 2022 r.
-
29.11.2021
4 największe wymagania z branży rybnej
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) globalne spożycie ryb w 2020 roku wyniosło ponad 158 mln ton, osiągając tym samym rekordowo wysoki poziom. Branża wykazuje tendencje wzrostowe, jednak producentów czekają też trudne wyzwania. Ale jakie one są i jak można im sprostać wykorzystując potencjał cyfryzacji?
-
02.11.2021
Znakowanie żywności i pasz jako wolnych od GMO
Producenci żywności i pasz od stycznia ub.r. mogą dobrowolnie przystąpić do systemu znakowania produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.
-
24.09.2021
Pierwszy "Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE"
Dnia 23 września 2021 r. po raz pierwszy obchodzono Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE, który zainaugurowany został przez Parlament Europejski, Radę UE oraz Komisję Europejską.
-
04.08.2021
Nowe warunki wprowadzania do obrotu materiału rozmnożeniowego roślin ekologicznego materiału heterogenicznego
Ogłoszono rozporządzenie 2021/1189 określające warunki wprowadzania do obrotu materiału rozmnożeniowego roślin ekologicznego materiału heterogenicznego określonych rodzajów lub gatunków, czyli materiału siewnego gatunków roślin rolniczych i warzyw, materiału rozmnożeniowego warzyw.
-
14.07.2021
Firma z Kordoby fałszowała certyfikaty ekologiczne nasion słonecznika i rzepaku
Służba Ochrony Przyrody (Seprona) Gwardii Cywilnej wykryła nieprawidłowości w obrocie nasionami słonecznika i rzepaku, które były fałszywie oznakowane jako pochodzące z produkcji ekologicznej.
-
01.07.2021
Projekt nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym
Trwają prace nad projektem nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym. Uchwalenie nowych regulacji jest efektem konieczności dostosowania polskich przepisów do zmian wynikających ze zmian w unijnym systemie urzędowych kontroli oraz przepisów dotyczących produkcji ekologicznej.
-
25.05.2021
Ochrona patentowa żywności /cz. I/ - Abstrakt artykułu
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społeczny i ekonomicznym. Wiele aspektów dotyczących żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
20.05.2021
Żywność ekologiczna – przetwórstwo, różnice w składzie i wpływ na zdrowie
W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego wykazano, że gdyby przeciętny Europejczyk żywił się wyłącznie mięsem ekologicznym spożywałby od kilku do kilkunastu procent mniej szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i kilkanaście procent więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
-
11.05.2021
Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza? - odpowiedź FAO
Broszura FAO omawia społeczne i ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego i jego związek z bezpieczeństwem żywności. A także wskazuje, że termin „ekologiczny” sam w sobie nie jest gwarancją bezpieczeństwa żywności.
Nasi partnerzy