Dieta i zdrowie
-
30.12.2024
Jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka?
Łubin, owady czy laboratoryjnie hodowane mięso: jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka? Na pytania odpowiada Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR).
-
25.12.2024
Wcześniejsze śniadania i kolacje mogą przekładać się na niższe ryzyko chorób układu krążenia
Wyniki badania z udziałem ponad 100 tys. osób wskazują, że czas spożywania śniadań i kolacji może przekładać się na ryzyko chorób układu krążenia.
-
24.12.2024
Projekt oceny ryzyka fluoru w żywności i wodzie pitnej – EFSA zaprasza do konsultacji publicznych
EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie projektu oceny potencjalnych zagrożeń wynikających ze spożycia fluoru z wody pitnej, diety, fluoryzowanej soli kuchennej i (spożytych) fluorowanych produktów do pielęgnacji zębów. Ocena nie obejmuje miejscowego (powierzchniowego) stosowania fluorowanych produktów do pielęgnacji jamy ustnej.
-
24.12.2024
Czy dieta atlantycka może być korzystna dla zdrowia Polaków?
Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził badanie, w którym przeanalizowano czy stosowanie diety atlantyckiej wiążę się z niższą umieralnością w różnych krajach europejskich – w Hiszpanii, w Czechach, w Wielkiej Brytanii oraz w Polsce.
-
20.12.2024
Sustain-a-bite rozpoczyna działalność – nowy projekt UE wprowadza zdrowsze, minimalnie przetworzone produkty roślinne do Europy
-
17.12.2024
HACK FOR FOOD! Hakujemy świadome odżywianie!
Zdobądź 10 000 zł na swój pomysł! Szukamy innowacji w obszarze żywności i budowania zdrowych nawyków.
-
16.12.2024
WHO aktualizuje światowe dane o chorobach przenoszonych przez żywność: nowe wyniki w 2025 Roku
WHO prowadzi globalne badania nad skalą chorób przenoszonych przez żywność, które mają dostarczyć aktualnych danych w 2025 roku. Nowe szacunki pomogą określić źródła zakażeń i priorytety w strategiach bezpieczeństwa żywności na całym świecie.
-
13.12.2024
Life Science Open Space 2024: Kraków ponownie miejscem spotkań innowatorów life science
Po raz kolejny wydarzenie przyciągnęło szerokie grono profesjonalistów i entuzjastów branży life science, a zwłaszcza innowacji z obszaru zdrowia i jakości życia.
-
12.12.2024
EFSA: Kreatyna a poprawa funkcji poznawczych
Czy kreatyna może poprawiać funkcje poznawcze? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił wniosek o autoryzację oświadczenia zdrowotnego i stwierdził, że brak jest wystarczających dowodów naukowych potwierdzających taki wpływ suplementacji kreatyny na zdrowych dorosłych.
-
10.12.2024
Olej z migdałów ziemnych (Cyperus esculentus) – novel food zatwierdzony przez EFSA
-
10.12.2024
Etykietowanie żywności w UE – raport Europejskiego Trybunału Obrachunkowego
W raporcie przedstawiono szereg zaleceń, w tym usunięcie luk w ramach prawnych UE dotyczących etykietowania żywności, nasilenie wysiłków w celu analizy praktyk etykietowania i podjęcie działań w celu poprawy zrozumienia etykietowania żywności przez konsumentów. Raport jest w wersji PL.
-
09.12.2024
Roślinna rewolucja - więcej niż zwykły trend
W Niemczech około 2% konsumentów stosuje dietę wegańską, a około 10% – dietę wegetariańską, przy czym trend ten stale się umacnia. Coraz więcej osób stara się również unikać produktów pochodzenia zwierzęcego i świadomie wybiera zamienniki roślinne. Zwłaszcza w segmencie zamienników mleka i mięsa rynek wciąż się rozwija.
-
05.12.2024
Raport ProVeg: produkty roślinne wyprzedzają tradycyjne opcje
-
05.12.2024
Konsumenci we współpracy z naukowcami z SGGW zaprojektowali innowacyjne wypieki dla alergików i wegan
To pierwszy tego typu projekt w Polsce dotyczący opracowania przekąsek piekarniczych przez konsumentów. W ramach tak zwanej ko-kreacji, czyli tworzenia nowych produktów spożywczych z udziałem konsumentów, zaprojektowano 13 innowacyjnych produktów, z których wybrany trafi na rynek w przyszłym roku.
-
26.11.2024
Sacharyna jest bezpieczna do spożycia przez ludzi – EFSA zwiększa ADI
EFSA stwierdziła, że sacharyna jest bezpieczna do spożycia przez ludzi i zwiększyła dopuszczalne dzienne spożycie(ADI) z 5 do 9 mg/kg masy ciała na dobę, zgodnie z opublikowaną opinią naukową.
-
21.11.2024
VII edycja Dni Świadomości Żywieniowej
W dniach 22–24 listopada odbędzie się już VII edycja Dni Świadomości Żywieniowej, wydarzenia, które co roku przyciąga osoby zainteresowane zdrowym stylem życia, świadomym odżywianiem i szeroko pojętym zdrowiem.
-
19.11.2024
ImpactFood Leaders: Projekt rozwojowy dla młodych liderów pozytywnej zmiany w obszarze żywienia
Youth Business Poland we współpracy z Carrefour Foundation i Carrefour Polska uruchomił unikatowy projekt skierowany do młodych ludzi, którzy chcą realizować projekty społeczne w zakresie edukacji żywieniowej. Rekrutacja do programu trwa do 1 grudnia 2024.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
14.11.2024
Czym jest zdrowa dieta? Oficjalne stanowisko FAO/WHO
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wraz ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO) opublikowały wspólny dokument opisujący czym powinna charakteryzować się dieta, którą uznać można za zdrową.
-
11.11.2024
Dieta śródziemnomorska może poprawiać zdrowie metaboliczne wątroby
Naukowcy z Hiszpanii przeprowadzili pionierskie badanie, które rzuca nowe światło na związek między dietą śródziemnomorską i mikrobiotą jelitową a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
-
05.11.2024
Suplementacja laktoferyną może być skuteczną alternatywą dla żelaza u osób z anemią
Badacze z Cypru opublikowali pracę naukową, z której wynika, że suplementacja laktoferyną stanowi skuteczną alternatywę dla preparatów z żelazem w leczeniu pacjentów cierpiących na anemię.
Nasi partnerzy