Dieta i zdrowie
-
16.10.2017
Kromka chleba na zdrowie – informacja prasowa IŻŻ
Pachnący, chrupiący, rumiany… chleb jeszcze parę lat temu był obowiązkowym składnikiem codziennej diety. Podstawa śniadań, kolacji, przekąsek, a także nierzadko dodatek do obiadu. Dzisiaj często postrzegany jako przyczyna nadmiernej...
-
03.10.2017
Czy dieta bogata w tłuszcze przedłuża życie?
Dieta ketogeniczna przedłuża życie, wspomaga sprawność fizyczną oraz pozytywnie oddziałuje na pamięć – tak zaskakująco naukowcy podsumowują badania przeprowadzone na myszach.
-
05.09.2017
Program bezpłatnej Konferencji IŻŻ NPZ
Konferencja szkoleniowa skierowana do przedstawicieli branży zbożowo-piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej
organizowana w ramach Narodowego Programu Zdrowia... -
08.08.2017
Bakterie mlekowe wyizolowane z żywności mogą mieć właściwości probiotyczne
Jednym z najbardziej obiecujących obszarów rozwoju w dziedzinie żywienia człowieka w ciągu ostatnich dwóch dekad stało się wykorzystanie probiotyków i uznanie ich roli w profilaktyce ludzi. Probiotyki to najczęściej...
-
26.07.2017
Glutaminian sodu – niekoniecznie bezpieczny? Raport EFSA
Jak wynika z raportu zamieszczonego na stronie EFSA, podsumowującego ponowną ocenę bezpieczeństwa stosowania w przemyśle spożywczym kwasu glutaminowego i jego soli, oszacowane narażenie na te substancje może przekraczać...
-
20.07.2017
Akrylamid w żywności – głosowanie na korzyść Komisji UE
19 lipca reprezentanci Państw Członkowskich UE przegłosowali projekt Komisji Unii Europejskiej dotyczący ograniczenia obecności akrylamidu w żywności. 22 członków UE głosowało za wprowadzeniem nowych przepisów, natomiast...
-
17.07.2017
Skórki owocowe - smaczna i zdrowa przekąska nie tylko dla alergików
WHO wymienia niskie spożycie warzyw i owoców, jako jeden z dziesięciu najważniejszych czynników ryzyka zagrażających zdrowiu. Zwiększenie spożycia owoców wymaga ich utrwalenia, jednym ze sposobów jest suszenie owoców...
-
21.06.2017
Odpowiedni dla wegetarian / odpowiedni dla wegan – kiedy można tak napisać?
Producenci żywności prześcigają się w pomysłach mających na celu przekonanie konsumentów, że dany produkt najlepiej spełnia ich potrzeby i przewyższa pewnymi cechami produkty konkurencyjne. Coraz częściej etykiety...
-
12.06.2017
Zmiana rozporządzenia w sprawie składu i oznakowania suplementów diety
2 czerwca 2017 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety.
-
31.05.2017
Wartość odżywcza - znakowanie kolorami – wniosek Francji trafił do Komisji Europejskiej
We Francji, pod koniec kwietnia na spotkaniu z ministrem zdrowia Marisol Touraine niektórzy producenci i dystrybutorzy żywności podpisali dokument, w którym zobowiązali się do znakowania wartości odżywczej za pomocą kolorowych symboli.
-
13.02.2017
Akrylamid – regulacje Komisji UE
9 lutego 2017 Komisja UE ogłosiła, że planuje wprowadzić restrykcje dotyczące maksymalnej zawartości akrylamidu w produktach spożywczych typu convenience (żywność wygodna) np. produkty dla dzieci, chipsy, płatki śniadaniowe.
Nasi partnerzy