Dieta i zdrowie
-
05.07.2024
Pokolenie Nolo? Nowy trend w generacji Z czy szersze zjawisko społeczne
Nolo czyli No alcohol & low to nowy trend wśród konsumentów głównie młodych z Gen Z i Milenialsów.
-
02.07.2024
Jak jeść by zdrowo żyć – czy każda dieta jest dla Ciebie? - nagranie wydarzenia
W dniach 19 i 20 kwietnia odbyło się wydarzenie pt. Jak jeść by zdrowo żyć – czy każda dieta jest dla Ciebie? W poniższym artykule przedstawiamy nagrania z obu dni wydarzenia.
-
02.07.2024
Kolejne dowody na prozdrowotne działanie strączków
Wspólne badanie przeprowadzone przez ekspertów ze Stanów Zjednoczonych i Kanady po raz kolejny dowodzi jak istotne znaczenie dla zdrowia ma włączenie do diety nasion roślin strączkowych.
-
01.07.2024
„The Lancet” publikuje nowe badanie dotyczące produktów roślinnych i chorób układu krążenia
W renomowanym czasopiśmie naukowym „The Lancet” ukazała się niedawno publikacja dotycząca żywności wysokoprzetworzonej pochodzenia roślinnego i jej związku z ryzykiem chorób układu krążenia. Mimo że badanie odbiło się w mediach szerokim echem, okazuje się, że jego wyniki niekoniecznie są poprawnie interpretowane.
-
28.06.2024
Według WHO 43% dorosłych na świecie ma nadwagę, a 16% żyje z otyłością. Dlaczego działania mające na celu przeciwdziałanie temu globalnemu problemowi nie są skuteczne?
Otyłość, przyczyna wielu poważnych chorób, jest jednym z najważniejszych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata. Mimo licznych inicjatyw, wskaźniki otyłości wciąż rosną. W Warszawie międzynarodowi eksperci omówili kluczowe czynniki wpływające na pozytywne odżywianie i zgodzili się, że konieczne jest indywidualne podejście do diety i stylu życia.
-
24.06.2024
Nowa żywność: proszek z grzybów z witaminą D2 zatwierdzony przez EFSA
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.
-
21.06.2024
Ile zapłacimy za lody latem 2024? Globalne ceny i trendy
W obliczu rosnących cen lodów na całym świecie, przyglądamy się, jak sytuacja wygląda w różnych krajach i jakie czynniki wpływają na te zmiany.
-
13.06.2024
Czy Europejczycy wybiorą alternatywne białka?
W ramach międzynarodowego projektu naukowcy z SWPS przeanalizowali postawy europejskich konsumentów.
-
10.06.2024
Bezalkoholowe wino premium z Austrii zdobywa uznanie
Austriacka wytwórnia win Heribert Bayer wprowadziła na rynek amerykański wino Zeronimo — pierwsze na świecie wino bezalkoholowe z oceną 98 punktów w przewodniku Falstaff.
-
31.05.2024
Mikrobiologiczna rewolucja: Nowa era żywności funkcjonalnej
Nie ulega wątpliwości, że branża spożywcza przeżywa obecnie epokowy moment, w którym mikrobiologia staje się kluczowym czynnikiem w transformacji i ewolucji przemysłu spożywczego. Wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem oraz rosnąca świadomość konsumentów na temat wpływu diety na zdrowie człowieka coraz częściej skłaniają producentów żywności do poszukiwania nowych rozwiązań, zarówno produktowych, jak i procesowych.
-
20.05.2024
Mięso hodowlane dostępne w sklepie spożywczym w Singapurze
Good Meat rozpoczyna sprzedaż mieszanki kurczaków hodowlanych i składników roślinnych w jednym sklepie spożywczym.
-
17.05.2024
Bifidobacterium pomocne w leczeniu alergii na mleko
Bakterie jelitowe, zwłaszcza Bifidobacterium, odgrywają kluczową rolę w powodzeniu doustnej immunoterapii alergii na mleko, zwiększając skuteczność leczenia.
-
17.05.2024
Pokolenie Z i milenialsi na pierwszym miejscu stawiają wydatki na zdrową żywność
Pokolenie Z i milenialsi w obliczu obecnego kryzysu związanego z kosztami życia bardziej skłaniają się w kierunku zdrowego odżywiania, ograniczając tym samym rzeczy mniej istotne, w tym usługi platform streamingowych.
-
06.05.2024
Dieta wegańska vs dieta ketogeniczna – jak każda z nich wpływa na układ odpornościowy?
Opublikowane niedawno badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych pokazuje, że pod wpływem diety wegańskiej lub diety ketogenicznej w organizmie zachodzą istotne zmiany dotyczące układu odpornościowego.
-
03.05.2024
Badania wskazują, że oliwa z oliwek reguluje działanie mikrobioty jelitowej
Zespół naukowców z Hiszpanii opublikował wyniki badań, z których wynika, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wpływa na funkcjonowanie bakterii jelitowych.
-
01.05.2024
Słodzone napoje i soki są związane z ryzykiem cukrzycy typu 2?
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili badanie, w którym sprawdzano czy spożywanie słodzonych napojów i soków w młodym wieku przekłada się na ryzyko cukrzycy typu 2.
-
29.04.2024
Nowe międzynarodowe rekomendacje dotyczące doustnej immunoterapii alergii pokarmowych u dzieci
Zespół naukowców z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie opublikował międzynarodowe rekomendacje dotyczące poprawy tolerancji dzieci na powszechnie spotykane alergeny pokarmowe.
-
23.04.2024
Komisja Europejska musi zaktualizować swoje podejście do zwalczania otyłości – apelują eksperci
Sympozjum, zorganizowane 17 kwietnia 2024 w Brukseli przez Europejski Instytut Polityki Competere.eu we współpracy z Rosą D’Amato, posłanką do Parlamentu Europejskiego z ramienia frakcji Zielonych / EFA, skupiło się na innowacyjnych podejściach do rozwiązania globalnej pandemii otyłości.
-
18.04.2024
Kobiety w ciąży mogą być narażone na ftalany z przetworzonej żywności
Badanie naukowe przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wskazuje, że kobiety w ciąży są szczególnie narażone na ftalany – plastyfikatory pochodzące z przetworzonej żywności. Substancje te mogą przedostawać się do krwiobiegu matki, a następnie przenikać do organizmu dziecka.
-
08.04.2024
Nowy biomarker spożycia kawy
Zespół naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (TUM) w Niemczech zidentyfikował składnik kawy, który może służyć jako nowy biomarker jej spożycia.
-
01.04.2024
Bakterie jelitowe mogą pomóc w leczeniu alergii pokarmowej
Naukowcy z Japonii odkryli powiązanie między mikrobiotą jelitową a efektywnością doustnej immunoterapii stosowanej w leczeniu alergii na białka mleka krowiego.
Nasi partnerzy