Dieta i zdrowie
-
15.01.2024
Czy algi mogą być alternatywą dla zwierzęcych źródeł białka?
Nowe badanie wskazuje, że spożywanie wodorostów należących do dwóch rodzajów powszechnie dostępnych i zasobnych w białko alg jadalnych może wspierać metabolizm mięśni u młodych osób dorosłych.
-
12.01.2024
Roślinny ser z grochu dzięki fermentacji bakteryjnej
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii opracowali roślinny ser na bazie grochu o cechach zbliżonych do konwencjonalnego sera mlecznego.
-
09.01.2024
Ekstremalne diety a ryzyko zgonu – wyniki nowego badania
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Japonii sugeruje, że stosowanie restrykcyjnych diet może negatywnie odbijać się na długości życia.
-
08.01.2024
Nowy raport Komisji Europejskiej Food 2030
W listopadzie 2023 r. Komisja Europejska (KE) opublikowała raport dotyczący przyszłości unijnych systemów żywnościowych pt. „Food 2030 Research and Innovation – Pathways for action 2.0”. Dokument zaprezentowano na początku grudnia podczas konferencji w Brukseli.
-
26.12.2023
Żywność przetworzona – jak wpływa na środowisko naturalne?
Naukowcy dowodzą, że wyższe spożycie żywności przetworzonej wiąże się z negatywnym wpływem na środowisko naturalne.
-
25.12.2023
Wielkość czcionki w menu może wpływać na wybory żywieniowe klientów
Restauracje mogą zachęcić klientów do wybierania zdrowszych posiłków dzięki zmianie wielkości czcionki w menu. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno badania, które przeprowadzili naukowcy ze Stanów Zjednoczonych.
-
22.12.2023
Ochrona pacjentów z celiakią w Europie – narzędzie EFSA do badania białek
EFSA opracowała model matematyczny i aplikację do przewidywania, w jaki sposób gluten z żywności wiąże się z tymi receptorami. Narzędzie to można potencjalnie wykorzystać w różnych obszarach bezpieczeństwa żywności.
-
19.12.2023
WHO wskazuje na luki w opodatkowaniu niezdrowej żywności
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przedstawiła dane, z których wynika, że w skali globalnej niezdrowe produkty – szczególnie alkohol i słodzone napoje – wciąż nie są odpowiednio opodatkowywane.
-
14.12.2023
Europejczycy spożywają za mało produktów pełnoziarnistych
Instytucje unijne i organizacje non-profit starają się zachęcać do zwiększenia spożycia produktów pełnoziarnistych, których udział w diecie Europejczyków jest bardzo niski.
-
27.11.2023
WHO opracowało nowe narzędzie do oceny wpływu diety na zdrowie i środowisko
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała oparte na danych narzędzie służące do oceny wpływu diety (DIA, ang. Dietary Impact Assessment) na zdrowie człowieka i środowisko naturalne.
-
24.11.2023
Czy specjalny rodzaj diety może pomóc chorym na zespół jelita drażliwego?
Wyniki badań naukowych wskazują, że dieta o niskiej zawartości skrobi i sacharozy może działać korzystnie w terapii zespołu jelita drażliwego.
-
14.11.2023
Czy spożywanie sushi jest bezpieczne dla zdrowia?
Naukowcy z Norwegii przeprowadzili badania, z których wynika, że surowe ryby i owoce morza znajdujące się w sushi mogą być źródłem patogennych bakterii.
-
14.11.2023
Spotkanie FAO w sprawie żywności na bazie komórek i fermentacji precyzyjnej
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
-
13.11.2023
Przekąski a zdrowie – liczy się czas i jakość
Badania brytyjskich naukowców sugerują, że przekąski mogą być korzystne dla zdrowia, jeśli mają wysoką wartość żywieniową i spożywane są o odpowiedniej porze.
-
10.11.2023
Chemiczne wyzwanie - jak zanieczyszczenia żywności wpływają na mikrobiotę jelitową?
W dzisiejszej szybko zmieniającej się rzeczywistości, pełnej różnorodnych produktów spożywczych, jesteśmy stawiani przed licznymi wyzwaniami dotyczącymi naszych nawyków żywieniowych.
-
01.11.2023
Suplementacja imbirem może być potencjalnie pomocna w walce z chorobami autoimmunologicznymi
Opublikowanie niedawno badanie wskazuje, że suplementy z imbirem wykazują działanie przeciwzapalne i potencjalnie mogą być pomocne w łagodzeniu objawów chorób autoimmunologicznych.
-
27.10.2023
Związek występujący w kawie może poprawiać parametry zdrowotne istotne w podeszłym wieku
Harmol – związek bioaktywny występujący w żywności – może poprawiać funkcje mięśni szkieletowych oraz parametry metaboliczne związane ze starzeniem się organizmu. Takie wnioski płyną z nowego badania naukowego, które ukazało się niedawno w Nature Communications.
-
24.10.2023
Białka mogą pomóc w zwalczaniu nieprzyjemnych zapachów
Nowe badania laboratoryjne dowodzą, że produkty wysokobiałkowe moją skutecznie przeciwdziałać nieświeżemu oddechowi.
-
24.10.2023
Według badaczy ekstrakt z czarnego czosnku może poprawić ciśnienie krwi
Autorzy przeprowadzili badanie mające na celu zrozumienie, czy codzienna suplementacja ekstraktem z czarnego czosnku może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.
-
06.10.2023
Czy roślinne zamienniki mleka są wartościowe pod względem odżywczym?
W opublikowanym niedawno badaniu naukowcy z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych porównali pod kątem wartości odżywczej szereg roślinnych zamienników mleka z ich konwencjonalnymi odpowiednikami.
-
06.10.2023
Targi ekologicznej żywności i zdrowego stylu życia w łódzkiej Hali Expo
Eko-warsztaty, live cooking z fire show, prelekcje zdrowotne czy prezentacje eko-nowości to tylko niektóre z atrakcji, które będą czekać na uczestników Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „natura FOOD” oraz Targów Ekologicznego Stylu Życia „beECO”. Najbliższa edycja wydarzenia, odbędzie się 27-29 października w Hali Expo w Łodzi.
Nasi partnerzy