Dieta i zdrowie
-
29.09.2023
Czy dieta śródziemnomorska służy kobietom w ciąży?
Opublikowane niedawno badanie przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii sugeruje, że dieta śródziemnomorska może zmniejszać poziom stresu i lęku w trakcie ciąży.
-
26.09.2023
Żywność przetworzona może mieć związek z objawami depresji i zmianami w mózgu
Nowe badania sugerują, że żywność wysokoprzetworzona może mieć związek z objawami depresji oraz ilością istoty szarej w niektórych rejonach mózgu.
-
25.09.2023
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia poprawia parametry zdrowotne już po miesiącu stosowania
Zespół naukowców z Hiszpanii wykazał, że oliwa z oliwek extra virgin może poprawiać parametry zdrowotne u osób chorych na otyłość i zagrożonych rozwojem cukrzycy.
-
04.09.2023
Co to jest mięso hodowane w laboratorium i czy można je bezpiecznie spożywać?
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.
-
01.09.2023
Dieta uboga we flawanole ma związek z utratą pamięci u osób starszych
Szeroko zakrojone badanie przeprowadzone pod kierunkiem naukowców z Uniwersytetu Columbia w Stanach Zjednoczonych sugeruje, że dieta uboga we flawanole może przyczyniać się do pogorszenia pamięci.
-
29.08.2023
Spożywanie cukrów dodanych może zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych
Wyniki badań naukowych opublikowane w Frontiers in Nutrition po raz pierwszy wykazały, że zwiększone spożycie cukrów dodanych powinno zostać dodane do listy czynników ryzyka kamieni nerkowych.
-
25.08.2023
WHO odradza stosowanie słodzików w celu redukcji masy ciała
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała wytyczne, w których przestrzega przed używaniem zamienników cukru w celu redukcji masy ciała – zamiast tego zalecane jest stosowanie diety o niższej intensywności słodkiego smaku.
-
22.08.2023
Żywność ze zrównoważonej produkcji na polskim rynku –raport Innova Market Insights
Przedstawione w raporcie dane wskazują, że w Polsce produktów z oznaczeniami wskazującymi na ich „zrównoważone” pochodzenie przybywa znacznie szybciej niż średnio w pozostałych krajach europejskich.
-
15.08.2023
Produkty o wysokiej smakowitości sprzyjają przejadaniu się
Wyniki badań naukowych wskazują, że na większe spożycie kalorii w trakcie posiłku istotny wpływ mają produkty o wysokiej smakowitości.
-
14.08.2023
Niezrównoważona produkcja kawy powoduje, że coraz więcej osób choruje
W Brazylii, która jest największym na świecie producentem kawy i krajem, w którym używa się najwięcej pestycydów, zużycie pestycydów wzrosło o 190% w ciągu jednej dekady. Szacunki pokazują, że w brazylijskiej produkcji kawy zużywa się rocznie ok. 38 mln kg pestycydów.
-
08.08.2023
Czy nadmierna suplementacja kwasem foliowym może być szkodliwa?
Suplementacja kwasem foliowym niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych, jednak naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Chin zwracają uwagę, że nadmierna podaż tego składnika może być niebezpieczna.
-
04.08.2023
EFSA, Komisja Europejska i państwa członkowskie UE rozpoczynają kampanię promującą zachowanie zdrowia roślin #PlantHealth4Life
EFSA, Komisja Europejska (KE) i ich partnerzy w państwach członkowskich Unii Europejskiej (UE) rozpoczynają kampanię #PlantHealth4Life. Kampania promuje świadomość zdrowotną roślin i jej związek z naszym codziennym życiem
-
04.08.2023
Spożycie sukralozy może wpływać na układ odpornościowy
Badania międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że wysokie spożycie sukralozy zmniejsza odpowiedź immunologiczną organizmu.
-
02.08.2023
Alternatywy mleka, stan branży w 2023 r. - raport firmy Helikon Consulting
Według raportu opublikowanego przez Helikon Consulting postęp w zakresie technologii i regulacji prawnych, a także sukces komercyjny wróżą branży zamienników produktów mlecznych świetlaną przyszłość. Kazeina i białka serwatkowe głównym przedmiotem zainteresowania przemysłu fermentacji precyzyjnej.
-
01.08.2023
Innowacje w żywieniu. NCBR ogłasza wyniki I konkursu NUTRITECH
30 projektów zostało rekomendowanych do dofinansowania na kwotę ponad 136 mln PLN. Wśród nich m.in.: kompozycje roślinnych, bezalergennych alternatyw misa; przenośne urządzenie do pozalaboratoryjnej kontroli sanitarnej w przemyśle spożywczym; funkcjonalne preparaty na bazie fortyfikowanego białka konopnego.
-
24.07.2023
WHO aktualizuje wytyczne dotyczące tłuszczów i węglowodanów
WHO potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć całkowite spożycie tłuszczu do 30% całkowitego spożycia energii lub mniej. I zaleca, aby dorośli spożywali co najmniej 400 g warzyw i owoców oraz 25 g naturalnie występującego błonnika pokarmowego dziennie.
-
21.07.2023
Badacze na podstawie przeglądu stwierdzili, że witamina D może złagodzić bóle menstruacyjne
Na podstawie przeglądu systematycznego oraz analizy randomizowanych badań klinicznych zbadano wpływ suplementacji witaminą D na pierwotne bolesne miesiączkowanie.
-
20.07.2023
EFSA: badania pokazują, że plastikowe opakowania żywności dla niemowląt poddawane działaniu mikrofal uwalniają mikrocząsteczki
Wyniki badania ujawniły znaczną rozbieżność w ilości znalezionych mikroplastików, ale wszystkie próbki zawierały alarmujące poziomy cząstek plastiku.
-
14.07.2023
Brazylijska firma JBS rozpoczyna budowę fabryki wołowiny hodowanej laboratoryjnie w Hiszpanii
JBS potwierdził, że BioTech planuje stopniowo zwiększać swoje moce produkcyjne, aby sprostać rosnącemu popytowi konsumentów, i uważa Australię, Brazylię, Unię Europejską, Japonię, Singapur i Stany Zjednoczone za kluczowe rynki.
-
14.07.2023
Opublikowano wyniki oceny zagrożenia i ryzyka związanego z aspartamem
IARC, WHO JECFA opublikowały ocenę wpływu aspartamu na zdrowie. Powołując się na „ograniczone dowody” na rakotwórczość u ludzi, IARC sklasyfikowała aspartam jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi (IARC grupa 2B), a JECFA potwierdziła dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 40 mg/kg masy ciała.
-
14.07.2023
Sejm uchwalił nowelizację ustawy - będzie zakaz sprzedaży energetyków osobom do 18. roku życia
W dn. 13 lipca br. Sejm uchwalił nowelizację ustawy o zdrowiu publicznym, wprowadzającą zakaz sprzedaży napojów z dodatkiem tauryny i kofeiny osobom do 18. roku życia - w placówkach oświatowych i w automatach. Zrezygnowano z zakazu reklamy i promocji.
Nasi partnerzy