Dieta i zdrowie
-
26.03.2024
Na świecie żyje ponad miliard osób z otyłością
W chwili obecnej liczba cierpiących na otyłość na całym świecie to ponad miliard osób. Oznacza to, że z chorobą tą zmaga się co 7. człowiek, a wzrost liczby przypadków otyłości zaobserwować można w niemal wszystkich krajach – takie wnioski płyną z nowej analizy opublikowanej w czasopiśmie naukowym The Lancet.
-
20.03.2024
Wpływ diety roślinnej na zmiany klimatu – najnowsze szacunki naukowców
Zmiany w diecie i większy udział produktów roślinnych w codziennym menu mogą w istotny sposób przełożyć się na zmiany klimatu. Nowe badanie pokazuje jak duży jest to efekt.
-
19.03.2024
Czy prebiotyki mogą wpływać na komunikację między jelitami a mózgiem?
Nowe badania sugerują, że prebiotyki mogą wpływać na skład mikrobioty jelitowej w sposób, który zmienia funkcjonowanie mózgu.
-
12.03.2024
Otyłość w Polsce – nowy raport NIK
29 lutego br. ukazał się nowy raport Najwyższej Izby Kontroli (NIK) dotyczący profilaktyki i leczenia otyłości w Polsce. Wyniki wskazują, że choroba ta niezmiennie stanowi w naszym kraju istotny problem – zarówno zdrowotny, jak i ekonomiczny.
-
26.02.2024
Fermentacje Mikrobiologiczne
W obszarze mikrobiologicznym, ukrytym przed zmysłami, rozwijają się fascynujące narracje fermentacyjne, gdzie bakterie, drożdże i enzymy są głównymi protagonistami wyznaczającymi niezwykle istotne trajektorie procesów biotechnologicznych.
-
23.02.2024
Młodsze pokolenia zwracają większą uwagę na środowiskowe i społeczne aspekty kupowanej żywności
W nowym raporcie „Consumer Food Insights” eksperci z amerykańskiego Uniwersytetu Perdue przedstawili wyniki badania, w którym pytali konsumentów o kwestie takie jak wyrzucanie jedzenia, bezpieczeństwo żywnościowe czy decyzje zakupowe.
-
20.02.2024
Kiełki brokułu mogą pomóc pacjentom z chorobami zapalnymi jelit
Nowe badania wskazują, że kiełki brokułu i inne warzywa krzyżowe mogą łagodzić symptomy u pacjentów cierpiących na choroby zapalne jelit (IBD, ang. inflammatory bowel disease).
-
16.02.2024
Uzależniająca żywność może być czynnikiem ryzyka otyłości
Nadwaga i otyłość związane są przede wszystkim z nadmiarem spożywanych kalorii. Badania naukowe sugerują, że istotną rolę w tym kontekście może pełnić uzależnienie od jedzenia.
-
31.01.2024
Polska wyróżniona certyfikatem WHO za eliminację tłuszczów trans
Polska jest jednym z pięciu pierwszych państw na świecie, które uzyskały certyfikat WHO Validation of Trans Fat Elimination, za wdrożenie programu REPLACE na rzecz obniżania tłuszczy trans.
-
29.01.2024
Eksperci BfR zwracają uwagę na rolę folianów w diecie
W nowym raporcie BfR2GO eksperci Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR) wskazują na istotną rolę kwasu foliowego w diecie i rozwiewają wątpliwości dotyczące jego suplementacji.
-
26.01.2024
Cena czy zdrowie – co odgrywa większą rolę podczas decyzji zakupowych?
Według nowego badania brak zachęty do kupowania zdrowszej żywności sprawia, że podczas zakupów spożywczych konsumenci przedkładają cenę ponad wartość żywieniową wybieranych produktów.
-
25.01.2024
Arsen nieorganiczny w żywności – EFSA potwierdza obawy zdrowotne
Narażenie konsumentów na nieorganiczny arsen w żywności budzi obawy zdrowotne wynika z najnowszej oceny ryzyka tej substancji zanieczyszczającej przeprowadzonej przez EFSA. Ustalenia ekspertów potwierdzają i podtrzymują wyniki wcześniejszej oceny EFSA dotyczącej zagrożeń związanych z obecnością nieorganicznego arsenu w żywności z 2009 r.
-
25.01.2024
Obecność toksycznej substancji w suplementach diety – ostrzeżenie FDA
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała ostrzeżenie odnoszące się do niektórych suplementów diety, w których stwierdzono obecność toksycznej rośliny - tewecji peruwiańskiej.
-
15.01.2024
Czy algi mogą być alternatywą dla zwierzęcych źródeł białka?
Nowe badanie wskazuje, że spożywanie wodorostów należących do dwóch rodzajów powszechnie dostępnych i zasobnych w białko alg jadalnych może wspierać metabolizm mięśni u młodych osób dorosłych.
-
12.01.2024
Roślinny ser z grochu dzięki fermentacji bakteryjnej
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii opracowali roślinny ser na bazie grochu o cechach zbliżonych do konwencjonalnego sera mlecznego.
-
09.01.2024
Ekstremalne diety a ryzyko zgonu – wyniki nowego badania
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Japonii sugeruje, że stosowanie restrykcyjnych diet może negatywnie odbijać się na długości życia.
-
08.01.2024
Nowy raport Komisji Europejskiej Food 2030
W listopadzie 2023 r. Komisja Europejska (KE) opublikowała raport dotyczący przyszłości unijnych systemów żywnościowych pt. „Food 2030 Research and Innovation – Pathways for action 2.0”. Dokument zaprezentowano na początku grudnia podczas konferencji w Brukseli.
-
26.12.2023
Żywność przetworzona – jak wpływa na środowisko naturalne?
Naukowcy dowodzą, że wyższe spożycie żywności przetworzonej wiąże się z negatywnym wpływem na środowisko naturalne.
-
25.12.2023
Wielkość czcionki w menu może wpływać na wybory żywieniowe klientów
Restauracje mogą zachęcić klientów do wybierania zdrowszych posiłków dzięki zmianie wielkości czcionki w menu. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno badania, które przeprowadzili naukowcy ze Stanów Zjednoczonych.
-
22.12.2023
Ochrona pacjentów z celiakią w Europie – narzędzie EFSA do badania białek
EFSA opracowała model matematyczny i aplikację do przewidywania, w jaki sposób gluten z żywności wiąże się z tymi receptorami. Narzędzie to można potencjalnie wykorzystać w różnych obszarach bezpieczeństwa żywności.
-
19.12.2023
WHO wskazuje na luki w opodatkowaniu niezdrowej żywności
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przedstawiła dane, z których wynika, że w skali globalnej niezdrowe produkty – szczególnie alkohol i słodzone napoje – wciąż nie są odpowiednio opodatkowywane.
Nasi partnerzy