Dodatki i składniki
-
27.10.2023
Związek występujący w kawie może poprawiać parametry zdrowotne istotne w podeszłym wieku
Harmol – związek bioaktywny występujący w żywności – może poprawiać funkcje mięśni szkieletowych oraz parametry metaboliczne związane ze starzeniem się organizmu. Takie wnioski płyną z nowego badania naukowego, które ukazało się niedawno w Nature Communications.
-
24.10.2023
Białka mogą pomóc w zwalczaniu nieprzyjemnych zapachów
Nowe badania laboratoryjne dowodzą, że produkty wysokobiałkowe moją skutecznie przeciwdziałać nieświeżemu oddechowi.
-
18.10.2023
Rola bakterii jelitowych w opracowywaniu probiotyków nowej generacji
W prestiżowym czasopiśmie naukowym Nature ukazał się artykuł, który wskazuje, że bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy mogą odegrać istotną rolę w opracowywaniu probiotyków nowej generacji
-
16.10.2023
Rejestr zmian limitów prawnych - wrzesień 2023
We wrześniu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. unijnego wykazu dodatków do żywności oraz najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
-
12.10.2023
Ocet buforowany - nowy dodatek do żywności
Ocet buforowany został dodany do unijnego wykazu dodatków do żywności w odniesieniu, do których nie ma potrzeby ustalania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia i których stosowanie jest dozwolone w wielu rodzajach żywności
-
11.10.2023
Opublikowano wytyczne laboratoryjne ukierunkowane na wykrywanie zafałszowań olejku eterycznego z lawendy
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP) opublikowano wytyczne laboratoryjne, ukierunkowane na wykrywanie zafałszowań olejku eterycznego z lawendy.
-
06.10.2023
Liście konopi siewnej – najnowsze stanowisko Komisji Europejskiej - Abstrakt artykułu
Temat konopi od dłuższego czasu nie pozwala spać spokojnie osobom, które wprowadzają do obrotu produkty z ich zawartością lub oparte tylko na nich. Na rynku mamy do czynienia z wieloma formami – w suplementach diety, żywności wzbogaconej, środkach spożywczych, kosmetykach, czy nawet w produktach leczniczych
-
04.10.2023
W Pakistanie zamknięto zakład produkujący podrobione napoje gazowane z zanieczyszczonej wody i niebezpiecznych dla zdrowia składników
Pakistańskie władze zamknęły zakład produkujący zafałszowana napoje gazowane znanych marek z użyciem niebezpiecznych dla zdrowia składników. Skonfiskowano 18 800 litrów napojów.
-
29.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 3 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 3 - nagranie z dnia 22.09.2023 r.
-
28.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie z dnia 21.09.2023 r.
-
27.09.2023
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie z dnia 20.09.2023 r.
-
20.09.2023
Rejestr zmian limitów prawnych - sierpień 2023
W sierpniu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. kwasu perfluoroheksanosulfonowego (PFHxS), jego soli i związków pochodnych oraz limitów kofeiny w napojach energetyzujących
-
17.09.2023
SFD informuje o wycofaniu z obrotu wybranych partii kreatyny
Przeprowadzone przez Sanepid badania laboratoryjne potwierdziły, że w kilku partiach kreatyn przekroczone zostały normy metali ciężkich (rtęć) dopuszczalne dla suplementów diety.
-
11.09.2023
Rozszerzono unijny wykaz dozwolonych substancji
Na mocy rozporządzenia 2023/1627 udzielono zezwolenia na substancję bis(2-etyloheksylo)cykloheksano-1,4-dikarboksylan. Substancja ta będzie mogła być stosowana jako dodatek (plastyfikator) w polichlorku winylu (PVC)
-
04.09.2023
Co to jest mięso hodowane w laboratorium i czy można je bezpiecznie spożywać?
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.
-
30.08.2023
Rejestr zmian limitów prawnych - lipiec 2023
W lipcu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły takich substancji jak m.in. formaldehyd, nikotyna oraz o mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471)
-
28.08.2023
Glicerol w napojach z lodem - nowe wytyczne FSA
Agencja ds. Standardów Żywności rekomenduje, by dzieciom poniżej 4 roku życia nie sprzedawano napojów typu slush-ice z uwagi na ryzyko związane z nadmiernym spożyciem glicerolu
-
22.08.2023
Użycie środków aromatyzujących w kontekście nowych wytycznych Komisji
Żywność zawsze nas otaczała, a wraz z postępem technologicznym i naukowym jest ona coraz bardziej wzbogacana za pomocą dodatków, zarówno witamin, składników mineralnych, jak i m.in. środków aromatyzujących
-
18.08.2023
EFSA: Procesy produkcji żywności i dane techniczne wykorzystywane w ocenie narażenia na enzymy spożywcze
W Unii Europejskiej bezpieczeństwo enzymu spożywczego jest oceniane przez EFSA na podstawie dokumentacji technicznej dostarczonej przez wnioskodawcę.
-
15.08.2023
Aleph Farms z kolejnym wnioskiem o zatwierdzenie mięsa komórkowego w Europie
Złożenie wniosku w UK nastąpiło tuż po złożeniu go w Szwajcarii, innym kraju europejskim będącym poza UE.
-
08.08.2023
Czy nadmierna suplementacja kwasem foliowym może być szkodliwa?
Suplementacja kwasem foliowym niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych, jednak naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Chin zwracają uwagę, że nadmierna podaż tego składnika może być niebezpieczna.
Nasi partnerzy