Food Fraud
-
09.02.2022
Ujawniono zafałszowania wanilii we Francji – zastępowanie produktami niskiej jakości, maczanie strąków w aromatach, syntetyczne aromaty
Ujawniono zafałszowania wanilii we Francji. DGCCRF przebadała 113 próbek, a wskaźnik niezgodności wyniósł 23%.
-
04.02.2022
Oszustwa żywnościowe w branży mięsnej – fałszowanie dokumentacji drobiu w Holandii, nielegalny zakład wprowadzający wieprzowinę w Hiszpanii
Firma ze wschodniej Holandii podejrzewana jest o fałszowanie dokumentacji mięsa z kurczaka w celu obniżenia należności celnych. W odrębnej operacji w Hiszpanii wykryto nielegalny zakład wprowadzający produkty z wieprzowiny.
-
02.02.2022
OLAF pomaga w postawieniu przed sądem grupy odpowiedzialnej za oszustwa z pomidorami w tle
Europejski Urząd ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF) pomógł w rozwiązaniu sprawy oszustwa, dotyczącego defraudacji prawie 850 tys. euro unijnych funduszy rolnych, które zostały przeznaczone na rozwój uprawy pomidorów. Grupa dziewięciu osób i firm z Włoch oraz Rumunii ma stanąć przed sądem.
-
27.01.2022
Nowe szybkie testy wykrywające zafałszowania produktów mięsnych
Weryfikacja autentyczności produktów spożywczych jest niezbędna ze względu na wzrost liczby zafałszowanych produktów mięsnych. Istniejące metody analizy mają szereg wad. Dlatego potrzebne są proste, tanie i czułe metody wykrywania różnych rodzajów mięsa. Rosyjscy naukowcy z RAS opracowali szybkie i proste podejście – analiza trwa tylko 33 min.
-
24.01.2022
Warsztaty Strefy Managera - styczeń 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - styczeń 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Cor Groenveld - Market Development Director FSSC 22000 - Temat - Kultura Bezpieczeństwa Żywności.
-
19.01.2022
Zafałszowania żywności (Food Fraud) – przegląd globalnych definicji
Oszustwa związane z żywnością, zafałszowania żywności, przestępstwa związane z żywnością, integralność żywności, autentyczność żywności i podrabianie żywności to terminy powszechnie stosowane w odniesieniu do problemu, który istnieje od czasu komercjalizacji żywności. Z inicjatywy brytyjskich organizacji (w tym FSA) opublikowano przegląd głównych definicji związanych z zafałszowaniami żywności.
-
05.01.2022
24% przebadanych próbek oleju w Indiach podejrzanych o zafałszowanie
Z 4461 przebadanych w Indiach próbek oleju przez FSSAI, podejrzewa się, że nawet 24,2% mogło zostać zafałszowanych.
-
20.12.2021
Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Joanna Gałązka (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin).
-
14.12.2021
W Chinach 30% wszystkich odrzuconych importowanych produktów spożywczych sklasyfikowano jako zafałszowania żywności
W Chinach pośród odrzuconej importowanej żywności w latach 2009-2019 aż 30% przypadków sklasyfikowano jako zafałszowania żywności.
-
06.12.2021
Fałszowanie hiszpańskich win z chronioną nazwą – przejęcie 750 000 butelek
Potencjalnie mogło zostać zafałszowanych nawet 50 milionów butelek. Jednostka policji Mossos d'Esquadra wykryła fałszowanie win z chronioną nazwą (Priorat, Terra Alta, Monstant) przez firmę z Les Borges del Camp
-
02.12.2021
Wyniki skoordynowanego planu KE kontroli ziół i przypraw – wysokie zagrożenie zafałszowaniem
Komisja Europejska opublikowała wyniki pierwszego skoordynowanego planu kontroli autentyczności ziół i przypraw. Badaniom poddano oregano, pieprz, kmin rzymski, kurkumę, szafran, paprykę/chili.
-
26.11.2021
Burgery z nielegalnej koniny w brazylijskich restauracjach
Władze brazylijskie wykryły nielegalną rzeźnię, która sprzedawała koninę do 17 restauracji.
-
19.11.2021
Warsztaty Strefy Managera - listopad 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - listopad 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Paweł Borek (Borek Legal).
-
10.11.2021
Nasilenie wycofań w UE z powodu niezadeklarowanego alergenu – orzechów ziemnych
Na przełomie października i listopada 2021 doszło do licznych wycofań produktów z powodu błędnego oznakowania i obecności niezadeklarowanego alergenu – orzechów ziemnych. Problem wywołał błędnie oznakowany składnik produktów. Olej arachidowy został oznakowany jako słonecznikowy.
-
03.11.2021
Skuteczne i tanie podejście do wykrywania fałszowania pochodzenia - częstego oszustwa w branży spożywczej
Botanicy z Uniwersytetu w Bazylei opracowali model, który może być stosowany do określania pochodzenia żywności w tani i wydajny sposób. Metoda bazująca na nowym modelu została przetestowana i zatwierdzona na truskawkach.
-
03.11.2021
Nestlé Deutschland ostrzega przed podrobioną kawą Nescafé Gold
Niemiecki oddział firmy Nestlé w oficjalnym komunikacie prasowym ostrzega konsumentów przed podrobionym produktem Nescafé Gold, który wykryto w Niemczech.
-
20.10.2021
Warsztaty Strefy Managera - październik 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - październik 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Beata Studzińska-Marciniak (IFS).
-
19.10.2021
7500 kg przeterminowanych składników cukierniczych ze sfałszowanymi etykietami
Litewscy inspektorzy Państwowej Służby Żywności i Weterynarii (VMVT) w ramach kontroli nakierowanych na wykrycie ewentualnych zanieczyszczeń tlenkiem etylenu, dokonali wzmożonych kontroli dodatków do żywności i wykryli firmę fałszującą składniki cukiernicze.
-
08.10.2021
Naukowcy ujawniają zafałszowania ryb na rynku europejskim
Naukowcy ujawnili niepokojące przypadki zafałszowań popularnych w Europie gatunków ryb. Analiza materiału genetycznego pochodzącego z mrożonego tuńczyka, morszczuka, anchoa oraz błękitka wykazała, że 1,9% próbek było fałszywie oznakowanych.
-
06.10.2021
Gwardia Cywilna aresztowała 22 osoby za udział w sprzedaży ponad 253 000 kg zafałszowanej i przeterminowanej żywności, głównie mięsa
Operację „BIFE” władze hiszpańskie rozpoczęły w wyniku kontroli przeprowadzonej przez Inspektorów ds. Zdrowia Publicznego w Las Palmas de Gran Canaria, w zakładzie zajmującym się głównie hurtową sprzedażą produktów mięsnych. Większość z tych produktów była przeterminowana, źle oznakowana lub nieidentyfikowalna.
-
01.10.2021
Zafałszowania żywności - raport sieci UE ds. oszustw rolno-spożywczych za 2020 r.
W ciągu 2020 r. członkowie sieci (kraje członkowskie oraz Norwegia, Islandia i Szwajcaria) przesłali łącznie 349 powiadomień za pośrednictwem systemu pomocy administracyjnej i współpracy Komisji w zakresie zwalczania oszustw żywnościowych (AAC-FF).
Nasi partnerzy