Food Fraud
-
05.08.2021
Ponad 15 tysięcy ton nielegalnych i zafałszowanych produktów żywnościowych i napojów o wartości około 54 mln EUR – operacja OPSON X
W ramach operacji OPSON X (od grudnia 2020 r. do czerwca 2021 r.) władze 72 krajów miały na celu walkę z podrobioną, zafałszowaną i niespełniającą norm żywnością oraz napojami, co doprowadziło do zajęcia 15 451 ton nielegalnych produktów o wartości około 54 mln EUR.
-
14.07.2021
Firma z Kordoby fałszowała certyfikaty ekologiczne nasion słonecznika i rzepaku
Służba Ochrony Przyrody (Seprona) Gwardii Cywilnej wykryła nieprawidłowości w obrocie nasionami słonecznika i rzepaku, które były fałszywie oznakowane jako pochodzące z produkcji ekologicznej.
-
07.07.2021
Przejęcie ponad 1200 ton nielegalnych pestycydów
W ramach skoordynowanej operacji Europolu zajęto ponad 1200 ton nielegalnych pestycydów.
-
30.06.2021
Przejęcie szklistych węgorzy europejskich o wartości 1,2 mln euro
Europol koordynował piątą operację "Lake", w które zaangażowane były organy ścigania z 24 krajów. Ta ogólnoeuropejska coroczna operacja ma na celu zwalczanie handlu chronionym gatunkiem węgorza europejskiego.
-
23.06.2021
W Belgii zajęto prawie 80 ton zafałszowanego tuńczyka
Celem działania było uzyskanie przeglądu technik oszustw stosowanych w przypadku tuńczyka. Dodatkowym celem było lepsze ukierunkowanie kontroli w przyszłości.
-
16.06.2021
Masowe wycofania lodów i sorbetów we Francji z powodu wykrycia tlenku etylenu w substancjach stabilizujących
Tlenek etylenu kolejny raz doprowadził do ogromnej liczby wycofań. Tym razem we Francji wycofano dziesiątki lodów i sorbetów różnych marek. Skala już teraz jest bardzo duża, a z każdym dniem identyfikowane są kolejne marki...
-
02.06.2021
Podsumowanie światowej walki z zafałszowaniami żywności podczas operacji OPSON IX
W ramach światowej operacji OPSON IX, skierowanej na walkę z zafałszowaniami żywności, zajęto i wycofano z rynku około 12 000 ton nielegalnych i potencjalnie szkodliwych produktów o szacunkowej wartości ok. 146 mln PLN.
-
26.05.2021
Wykrywanie autentyczności tajskiego ryżu jaśminowego za pomocą VideometerLab
Wraz z rosnącą tendencją, fałszowanie produktów spożywczych stało się bardziej wyrafinowane, co utrudnia ich wykrycie za pomocą tradycyjnych metod. Obrazowanie spektralne oferuje rozwiązanie tego problemu, pozwalając na nieniszczącą kontrolę jakości.
-
19.05.2021
Zafałszowany „hiszpański” szafran o wartości 10 mln euro
W Hiszpanii zlikwidowano grupę przestępczą zajmującą się fałszowaniem i sprzedażą szafranu.
-
12.05.2021
Prawie co drugi produkt oznaczony jako cukier z kwiatów kokosa zawiera obcy cukier
Niemiecki magazyn "Öko-Test" zlecił przebadanie dwudziestu produktów. Przeprowadzone analizy wykazały, że prawie co drugi produkt oznaczony jako cukier z kwiatów kokosa zawiera obcy cukier.
-
05.05.2021
Ogromna skala fałszowania pochodzenia włoskich przetworów pomidorowych – przejęcie ponad 3500 ton produktów
Władze włoskie w ramach operacji "Scarlatto" odkryły ogromną skalę fałszowania produktów z przetworzonych pomidorów, które były fałszywie oznakowane jako wytworzone w 100% z włoskich pomidorów lub w 100% z pomidorów toskańskich.
-
28.04.2021
W Holandii aresztowano pięć osób podejrzanych o nielegalne wprowadzenie na rynek wycofanych przypraw
Władze holenderskie aresztowały w kwietniu 2021 r. pięciu podejrzanych, którym postawiono zarzuty świadomego handlu szkodliwymi produktami. Wycofane przyprawy trafiły ponownie na rynek bez wiedzy producenta...
-
07.04.2021
Zafałszowania suplementów diety - niedozwolone substancje
Od początku pandemii COVID-19 notujemy bardzo duży wzrost informacji o zafałszowaniach suplementów diety. Głównym problemem jest obecność niedozwolonych substancji.
-
31.03.2021
Zafałszowania produktów zawierających czarny bez i jego ekstrakty
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom ostał opublikowany artykuł, zawierający szczegółowe informacje z laboratoriów analitycznych na temat składników i produktów zawierających lub twierdzących, że w ich składzie znajduje się czarny bez.
-
29.03.2021
Zafałszowania żywności – zamiar, wykrywanie i zarządzanie. Przewodnik FAO, dotyczący krajów Azji i Pacyfiku
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała przegląd i porady dla krajów Azji i Pacyfiku: „Zafałszowania żywności – zamiar, wykrywanie i zarządzanie”
-
24.03.2021
Wycofanie czterech produktów BIO w Belgii z powodu obecności tlenku etylenu w imbirze
W Belgii wycofano kilka produktów BIO z powodu obecności nieautoryzowanego w UE tlenku etylenu w imbirze, który był składnikiem wycofanych produktów.
-
17.03.2021
Ogromna skala błędnego oznakowania gatunków ryb i owoców morza na świecie
Według analizy 44 badań przeprowadzonej przez "The Guardian" prawie 40% z 9000 produktów rybołówstwa było błędnie oznakowanych.
-
03.03.2021
Soki jabłkowe produkcji "ekologicznej" z zepsutych surowców
We Włoszech przyłapano na oszustwach żywnościowych dwie firmy z Trentino, które sprzedawały zafałszowane soki jabłkowe produkcji "ekologicznej".
-
17.02.2021
Regionalne włoskie kiełbasy z zafałszowanego mięsa mielonego
Władze włoskie w mieście Bra wykryły 3 sklepy mięsne, które fałszowały produkty mięsne…
-
10.02.2021
Olej palmowy zafałszowany barwnikiem Sudan IV
Wycofanie nigeryjskiego oleju palmowego z powodu zafałszowania barwnikiem Sudan IV
-
28.01.2021
Rząd Kanady inwestuje 162,6 mln CAD by wzmocnić Kanadyjską Agencję Kontroli Żywności (CFIA)
Dzięki tej inwestycji Kanada będzie miała jeden z najnowocześniejszych i najbardziej skutecznych systemów bezpieczeństwa żywności oraz ochrony roślin i zwierząt na świecie, co jeszcze bardziej wzmocni reputację Kanady jako zaufanego partnera handlowego.
Nasi partnerzy